Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Halm till humlorna

Biologisk mångfald

Bo åt humlorna

Blomsterlupin är inte bra för mångfalden, så jag provar ett sätt att stoppa den att sprida sig på min mark genom att täcka den med halm. Mycket halm! Tester med halmbalar och halmstackar i odlingslandskapet har gett fina resultat med humleinflytt i nära hälften av fallen. Jag provar i trädgården och hoppas på inflytt.

Prova du med, lite halm kanske i form av en bal kan vara ett trevligt inslag också. Detta trädgårdshack är även en insats i appen, så när du provat hemma i trädgården, kolonin eller i sommarstugan är det bara att checka insatsen som avklarad i appen och du får 20 fröpoäng! Denna insats är dubbelt bra för biologisk mångfald!

Du behöver:
- Halm

Steg för steg
- Lägg ut en halmbal eller en halmstack lite vindskyddat i torrt läge.
- Håll tummarna

Varför är blomsterlupin inte bra?

Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) utgör tyvärr ett hot mot biologisk mångfald eftersom blomsterlupin konkurrerar ut andra växter i de miljöer som blomsterlupin trivs i.

Det innebär att blomsterlupin kan påverka övrig vegetation där den etablerat sig på grund av sin förmåga att binda kväve och därmed gödsla marken. Läs gärna mer om Blomsterlupin på Naturvårdsverket. De nämner till exempel att i de naturligt magra jordarna som blomsterlupinen vanligen växer så kan tillskottet av kväve till exempel göra så att ängsblommor, som många gånger är skyddsvärda, istället ersätts av mer kväveanpassade växter.

Eget Bokashiströ av kaffesump

Gör det själv

Göra eget bokashiströ

Kan man göra eget bokashiströ? Det går! Jag visar i detta trädgårdshack hur det går till.

Jag tycker alla fermenterings- och komposttekniker är spännande. I grunden är det mikroliv som bryter ner material så näring kan tas upp av växterna. Bokashi är populärt och du kan köpa både strö och sprayer.

Du kan också ganska enkelt föröka mikrolivet själv i olika grunder och på så sätt göra eget bokashiströ, vilket blir betydligt billigare än att köpa. Jag har provat hampaströ och kaffesump som grund med bra resultat. Blanda vatten, socker och effektiva mikroorganismer (EM) och låt det växa till sig så har du på ett par veckor eget bokashiströ till din matkompost.

Är det bara kaffesump och hampaströ som fungerar?

Det går bra att använda nästan vad som helst, prova tex. havregryn, vetekli eller sågspån. Prova dig fram.

Här hittar du ett tips på ett bra verktyg för att packa matkomposten.

Första egna nypotatisen

Odling

Tidig potatis

Jag satte potatis i kruka inne i kallväxthuset siste januari 2023, nu är det siste april och dags för skörd. Inte direkt maxat tillväxten, men ska gränserna pushas så ska de. Några riktigt tidiga och god nypotatisar till förrätten på valborg blir det i alla fall!

Från äppelkärna via ympning till träd

Odling
Gör det själv

Mitt äppelträd - sådd, ympning och resultat

Här visar jag resultatet av hur det gått med mitt eget äppelträd. Jag kontrollerar ymparna jag gjorde för 2 år sedan på äppelträdet som jag sått själv.

Se gärna videon som visar hela resan när jag sår egna äppelkärnor, klipper och förvarar ympris, göra skarvymp och resultatet! Den hittar du i trädgårdsappen GardenR, där kan du se alla videor och trädgårdshacks helt gratis och spara favoriter. Vill du prova ympa på ett favoritträd?

Kan man få en äppelkärna att gro?

Det tar lite tid att driva upp sina egna äppelträd, men sen har du egna unika och gratis fruktträd med lång säsong och många sorters frukt! Det är verkligen roligt också att prova ympning. Tänk att du kan ta ympris från det där äppelträdet som du älskar!

Trädgårds- och odlingsappen GardenR finns i App store och Google Play.

När skall man beskära sina äppelträd? 

Vill du bli bättre på att beskära dina fruktträd? Kolla då in trädgårdskursen i beskärning med Anders Stålhand! På GardenR Kurser finns denna grundkurs i beskärning där Anders Stålhand visar och lär dig hur du ska göra för att ta hand om dina fruktträd och öka chanserna för god skörd.

Läs mer om detaljerna för onlinenkursen i trädbeskärning med Anders Stålhand här.

Fyll igen hål i gräsmattan blixtsnabbt

Odling
Trädgård

Hur lagar man hål i gräsmattan?

Vill du reparera, laga eller fixa till gräsmattan? Genom att förgro ängsfrö eller gräsfrö i en burk med jord inomhus kan du fylla igen hål i gräsmattan på nolltid. Ängsfrö tänker jag att det är roligt att introducera, jag har ju inte direkt en gräsmatta, mer en örtmatta.

Fixa fula fläckar snabbt

Att använda detta sätt för att laga hål i gräsmattan ger mycket mindre behov av vattning och mindre risk för att fåglarna äter upp fröna. På bara 2 dagar har fröna grott och du kan börja placera ut på platser och laga. Efter tre dagar ute är hålet i gräsmattan nästan borta! Så testa detta trädgårdshack om du har lite kala fläckar och hål i gräsmattan som du vill snygga till inför en ny säsong ute i det gröna.

Spara tips om att laga gräsmatta i din telefon

Ibland vill man spara smarta lösningar till senare, eller hur? Laddar du också ner trädgårdsappen GardenR kan du se alla trädgårdshacks helt gratis i appen och där kan du även spara dina favoriter. Då har du alltid med dig inspiration om trädgård och odling.

Det finns många smarta funktioner i appen, spara alla dina växter i odlingsplatser till exempel, så glömmer du inte namnen på det som du har odlat och tar hand om hemma i trädgården.

Söndagssådden Ebbas trädgårdsland

Odling

Så och odla med barnen!

Det kan vara knepigt att få med barnen i odlandet. Men om de får vara med från scratch och får sitt eget land tycker jag det går lättare. Allt från att fylla i med material till att välja frö till att så och vattna. En helt egen skylt i sitt trädgårdsland är inte heller fel.

Att odla tillsammans med barnen ger barnen en upplevelse och viktig kunskap. Det är en chans att lära dem om självförsörjning och hållbarhet, och en möjlighet att väcka glädje och förundran inför odling. Att barnen får se plantorna växa och skörda de grönsaker de sått ger en sådan glädje. Samtidigt som ni odlar lär sig barnen om naturen och dess värde genom att ta hand om jorden och dess viktiga invånare.

En egen odlingsplats i en app

Introducera barnen till idén av en egen odlingsplats i trädgårdsappen GardenR och skapa härliga odlingsminnen tillsammans 2023! Odla barnens favoritgrönsaker, kanske gurka och morot? Prova något snabbväxande som ger resultat visuellt ganska omgående, till exempel rädisa. Fröså och täck med fiberduk så kan den gro på bara några dagar!

Passa också på att kolla in Insatser för biologisk mångfald och välj ett projekt tillsammans med barnen. Det finns många insatser för biologisk mångfald att göra, olika insatser ger olika många fröpoäng och efter några insatser ni belönas med fröpåsar till odlingsplatsen!

Rådjurstest del 5

Gör det själv

Rådjur i trädgården

Rådjurstestet har kanske börjat gå min väg. Detta är del 5 i följetongen som startade den 3 januari 2023. Rådjuren äter nu från matningen och har lämnat i alla fall några tulpaner. Nu kan vi börja testa avskräckning, först ut vitlök. Nu ska vi se om rådjuren väljer att inte äta av brickan med mat som även har vitlök! 

Vill du se alla tidigare delar i denna följetong om rådjur och tulpaner, så finns de i appen! Länk att ladda ner finns nedan. I menyn finns Tips & Inspo, där hittar du alla trädgårdshacks av Filip Johansson samt alla insatser för biologisk mångfald som du kan göra hemma själv. Det är gratis att göra insatser och att se alla trädgårdshacks i appen, där kan du även enkelt spara dina favoriter och roliga projekt som du vill prova i trädgården.

Nässelvattenhink som inte luktar

Biologisk mångfald
Gör det själv
Odling

Hur använder jag nässelvatten?

Nässlorna på våren har extra högt näringsinnehåll så de är perfekta till eget näringsvatten. Genom fermentering blir lukten helt OK och med nässlorna i en fruktpåse i en egen hink med lock och tappkran blir hanteringen enkel! Egengjort högoktanigt bränsle utan pyralider till sådderna som kommit upp! Främjar en rik jord fylld av liv!

Börja med att skaffa dig en bra behållare för ditt nässelvatten, jag har fått hinkar från en restaurang. En tappkran kan du köpa på de flesta byggvaruhus. Fruktpåsar kanske du redan har hemma? Annars finns det i de flesta matbutiker.

När du fyllt din fruktpåse med nässlor kan du med fördel även lägga i en sten så att påsen ligger tryggt i botten på ditt kärl och inte flyter upp till ytan. Att nässlorna ligger i en påse gör också att du inte får en massa lösa nässeldelar som fastnar i din tappkran.

Nässelvatten som inte luktar?

För att motverka att det luktar starkt behöver det fermenteras. Först vatten och sedan tillsätter jag bakterier och svampar, som bryter ner det bra. Det går att köpa effektiva mikroorganismer. Jag tar en halv deciliter ungefär. Du kan också använda vanlig jäst eller aktiva levande mjölksyrabakterier från surkål. Vet att det finns de som använder filmjölk också. Har du bokashi hemma kan du använda de mikroorganismerna också.

När det ska användas tar man bara en liten skvätt och blandar ut det i rejält med vatten. Så det behöver spädas, speciellt till små plantor.

Hur länge kan nässelvattnet användas och behöver det stå svalt?

Man brukar säga att det ska användas inom ett halvår, men i fruset tillstånd längre. Det som sker är att näringshalten långsamt sjunker och mikrolivet dör när maten (sockret) tar slut.

Fermenterat nässelvatten steg-för-steg

Du behöver
- Fruktpåse
- Hink med lock
- Borr
- Tappkran
- Bakterier, jäst effektiva mikroorganismer
- Vatten
- Socker, sirap eller melass

Steg för steg
- Plocka nässlor och lägg i fruktpåse
- Borra hål i en hink med lock och sätt tappkran (om man vill)
- I med nässelpåsen och lägg i sten
- Fyll på med vatten
- 1 del sirap och en del effektiva mikroorganismer till 100 delar vatten
- På med lock och låt stå i minst 2 veckor
- Tappa ur och blanda 1 del näringslösning med 100 delar vatten
- Vattna plantor!

Du har väl inte missat att GardenR har trädgårdskurser nu? Här kan du se vilka trädgårdskurser som finns tillgängliga nu - allt online så att du kan göra det när det passar dig.

Hoppa i högen

Biologisk mångfald

Högar med sand för insekter

Högar med sand, jord och sten är fina miljöer för många insekter och växter. Så var stolt om du har en hög. Med jämna mellanrum kan man ta fram barnet i sig och hoppa lite i den. Det tar fram bar jord vilket kan attrahera ännu mer mångfald!

Du behöver
- Sand jord, sten
- Barnasinne

Steg för steg
- Skapa en hög
- Var stolt
- Hoppa i den då och då

Majsväxthus av toarullar och glasslåda

Odling

När ska jag förodla majs?

Förodla majs ganska sent på våren. Börja inte för tidigt med att förodla majs eftersom de inte kan planteras ut förräns jorden värmts upp ordentligt. Prova att odla majs i toarullar så som jag visar i detta trädgårdshack. Det är bra för att majs får djupa rötter och vill man optimera ytan så här års är detta en smart lösning. Det är effektivt med ett litet majsväxthus- en godislåda fylld med toarullar. De är lätta att hantera när majsen ska planteras ut och håller fukten väl. Skörden kan du se fram emot i augusti/september, beroende på var i landet du bor. Det är verkligen kul att odla egen majs hemma. Det är en delikatess att njuta av på sensommaren!

Växer majs fort?

Ja, majs växer väldigt fort. Oftast gror majs på bara några dagar. Majs gillar inte heller att stå länge i kruka, så vänta inte för länge med att plantera ut dina plantor. Därför blir det viktigt att inte förså för tidigt om du inte vet att du kan plantera ut ganska snart. Du kan odla majs direkt på friland, men även i pallkrage. Har även hört att det gått bra med fin skörd i stora krukor på balkong.

Vad kan man odla tillsammans med majs?

"Samplantering tre systrar" är en traditionell odlingsmetod där majs, bönor och squash planteras tillsammans för att dra nytta av varandras fördelar. Majs ger stöd för bönornas klättring, bönor fixerar kväve i jorden och squash fungerar som marktäckning och hindrar avdunstning och ogräs.

Humlestör av en gren

Odling

Tips när du odlar humle

Kan man odla humle i trädgården? Jag skaffade humleplantor av de skånska sorterna Svalöf E och Svalöf S under 2022. Förr var man enligt lag tvungen att odla humle vid varje gård så det känns rätt att starta igång humleodling. Lagen om att odla humle togs bort 1860. Det var inte ovanligt att gårdarna hade några hundra störar. Mina humleplantor har klarat vintern bra och dragit igång nu med tillväxt. Växande humleplantor behöver något stabilt att klättra på, här visar jag min lösning.

Hur hög kan humle bli?

En humleväxt kan bli flera meter hög beroende på växtförhållanden och sort, så tänk igenom var du planterar den. Med en humle kan du skapa en mysig och lummig rumskänsla under en sommar! När din humleplanta nått full höjd börjar den att producera blommor, eller "kottar", som kan bli upp till 5-15 cm långa och innehåller de aromatiska oljorna som används vid öltillverkning. Långa humlekottar är bättre för bryggning, eftersom de innehåller mer av komponenterna som ger smak och arom. Hur hög din humleplanta blir kan variera mycket beroende på sort och de växtförhållanden som du har i din trädgård. Vilken jordtyp, var i landet och mängden solljus och vatten du ger den spelar in.

Jag har gjort en nedtagbar Humlestör som förhoppningsvis inte ruttnar i första taget, sen ska här bli något för både insekter och människor. I videon visar jag hur jag bygger min humlestör och använder ett armeringsjärn.

Humle gillas av pollinerare!

Humleblommor är mycket omtyckta av pollinerare, särskilt bin och humlor. Humleblommor producerar mycket nektar och har en bra form som gör dem lättillgängliga för pollinerare som lätt kan landa på blomman och nå nektarn. Så med Humle i din trädgård lockar du pollinerare och får en trädgård full av liv!

Du hittar flera sorter om du söker på humle i appen - kanske har du en hörna där det passar med en humlestör?

Skynda på våren med ett paraply

Gör det själv

Paraply till minidrivhus

Att odla växter kan vara en tålamodsprövande process, särskilt nu under våren när kylan kan göra att tillväxten går långsamt. Jag visar ett knep du kan testa för att skynda på någon av dina utekrukor lite. Prova att använda lite kogödsel och ett genomskinligt paraply för att skapa ett tillfälligt minidrivhus för dina utekrukor. Kogödseln ger näring till växterna och ger bättre fuktnivå i jorden. Det genomskinliga paraplyet hjälper till att hålla värmen och skydda mot kalla vindar. Genom att använda detta knep kan du ge dina växter en extra boost och få dem att växa snabbare. Jag har kryddor ute i min kruka som får lite hjälp av barnens paraply.

Lycka till! Ta gärna en bild och tagga @Gardenr på Instagram :)

Ladda ner odlings- och trädgårdsappen GardenR - där finns massor av inspiration för dig som har trädgård eller ska skaffa trädgård. För dig som har balkong eller kolonilott. Det finns verktyg för att planera en ny rabatt, växtdatabas med filterfunktioner och mängder av trädgårdstips i video - i form av trädgårdshacks med Filip Johansson. Du kan skissa och rita upp en trädgård, kanske har drömmen om ett helt nytt hus och trädgård tagit fart - då kan du komma igång enklare med GardenR i fickan. Du får massor av tips för en hållbar trädgård som gynnar dig och växterna och djuren! 

Här kommer 3 bra tips på annat du kan göra och bygga själv i din trädgård!

En avhärdningstunnel

Droppbevattning på semestern

Själbevattnande tomatkruka

Välkomna svalorna

Biologisk mångfald

Viktiga svalor har bostadsbrist

Hur får man svalor att flytta in? Förra året lyckades jag äntligen locka till mig ladusvalor till min gård och jag ser fram emot deras återkomst efter vintern. Svalorna är fantastiska insektsjägare och ger liv och rörelse åt gården tycker jag! Om du också vill ha svalor försök att locka dem genom att välkomna dem. Jag hoppas också på hussvalor och tar gärna emot tips om hur man lockar dem till sina bon. Svalorna är inte bara vackra fåglar utan också viktiga för ekosystemet och hjälper till att hålla myggpopulationen nere.

Svalorna är en viktig del av vår kulturarv och har länge varit ett vanligt inslag i det svenska landskapet. Tyvärr har deras population minskat kraftigt de senaste åren på grund av miljöförstöring och minskade möjligheter att bygga bon. Genom att välkomna svalor och låta dem bygga bon kan du bidra till deras överlevnad. Att ha svalor på är inte bara bra för naturen men dessutom också en härlig upplevelse.

Du behöver
- brädor
- spik/hammare

Steg för steg
- Öppna till utrymmen du kan tänka dig att få inflytt av ladusvalor
- Sätt upp brädor under gamla bon
- Sätt upp en svalbräda på gaveln eller under takuthänget för hussvalor
- Kleta in med lite lera för att de ska hitta lättare och känna sig välkomna

Läs lite mer om svalornas situation hos Rikare Trädgård.

Söndagssådden Lök och Lokförare

Odling

Vad göra i trädgården i April?

Påskhelgen är ofta en start för trädgårdsplanering för många. Men vad är smart att göra i April i sin trädgård? Vilka grödor kan man börja med? I appen ser jag att det i april månad är dags för Sättlök, Spenat och Gråsockerärt (Lokförare Bergfeldts jätteärt) ute. Det finns fortfarande risk för kalla nätter men dessa sorter klarar en hel del. Bredvid sättlöken sår jag även Spenat och Koriander, de är bra odlingskompisar. Tillsammans med Gråsockerärten sår jag Dill. Med Premium i odlingsappen GardenR så får du förslag på bra samodlingsväxter.

Annat du kan pyssla med i trädgården i april är till exempel att förbereda jorden i dina rabatter och odlingar för sådd och utplantering. Rensa lite ogräs och gärna tillsätta organiskt material, som kompost och gödsel. Det är även en bra tid att se över träden i din trädgård, att ta bort döda och sjuka grenar eller grenar som korsar andra grenar. April är också en smart period för att skissa lite på sin trädgård och planera sina inköp för de växter som man skulle vilja ha i sin trädgård under sommarsäsongen.

Det blir både lättare att få plats med allt du vill odla och roligare att plantera det om du i förväg har planerat hur perennrabatten, pallkragen eller odlingbädden skall se ut.
Ofta om man börjar så utan att först ha en plan händer det att man står där och så får man inte plats med allt man tänkt. I trädgårdsappen GardenR kan du rita upp din trädgård och planera hur rabatter, planteringar och träd skall placeras. Var är det mest sol i trädgården? Du kan dokumentera och planera en ny rabatt - 'Sommarens buketter' eller 'Blommor direktsådd' - spara allt som en odlingsplats och glöm inte vilka sorter som du sådde! Ladda ner i App Store och på Google Play - det kostar inget att använda GardenR.

Om du har lite tid men vill göra en insats för rabatterna i trädgården - kolla då in detta tips

Grilla Pallkrage

Gör det själv

Att bränna trä för motståndskraft

Vad kan jag måla pallkragen med? Prova istället Shou Sugi ban eller Yakisugi, en traditionell japansk metod för att behandla och bevara trä så det håller bättre mot röta. Genom att bränna ytan av plankor, brädor eller som i denna video, grilla en pallkrage, gör att träytan blir förkolnad och håller bättre mot fukt, svamp och insekter. När nu grillsäsongen drar igång kan du utnyttja tiden innan glöden blir perfekt till att bränna och grilla en pallkrage. Förhoppningsvis ger det din pallkrage många år extra, och det ser vackert ut också!

Efter Shou Sugi ban

Efter bränningen kan du borsta den brända ytan ren från aska och sot och ytan kan sedan behandlas med lite linolja för att ge vacker glans och försegling. Titta på videon med Filip när han grillar en pallkrage! Vill du se mer klipp om shou sugi ban med GardenR så titta på denna video med Filip i ett trädgårdshack från januari 2021.

Att odla i pallkrage är verkligen ett enkelt och roligt sätt att odla dina egna grönsaker och blommor. Du behöver inte mycket utrymme eller kunskap för att komma igång. Och i trädgårdsappen GardenR finns det hjälp att få. Planera din trädgård och odling i en app! Ladda ner GardenR idag skapa en odlingsplats för varje pallkrage och lägg in dina växter och blommor för 2023! Länk för att ladda ner finns nedan.

Om du inte vill grilla pallkrage, men ändå piffa till den - kolla in detta tips om att pimpa din pallkrage!

Sol, jord och vatten

No items found.

Sjung med i sol, jord och vatten!

För att sudda bort en grå vardag är sol, jord och vatten allt man behöver. Filip Johansson sjunger här med en variant på sol, vind och vatten av Ted Gärdestad.

Vill du lära dig mer om jord?

GardenR kurser erbjuder trädgårdskurser online. I introduktionskursen jord, näring och kompost är det Filip Johansson som introducerar hur du kan påbörja en kompost och ta hand om jord hemma.

Skurduk som bevattningsmatta

Odling

Enkel bevattningsduk

För att få till jämn fukt på såbrickor och liknande kan du använda skurduk istället för lite dyrare bevattningsduk. Skurduken har ganska bra storlek för en gammal ugnsform. Ett annat alternativ till bevattningsduk är en flyttfilt eller enkel hästfilt som man klipper upp i lagom bitar.

En bevattningsfilt hjälper dig att ge jämn fukt till alla dina sådder. Den jämnar ut så att fukten är över hela brickan även om det lutar lite åt något håll.

Vill du få inspiration för att komma igång och odla hemma med enkla metoder?

Ladda då ner trädgårdsappen GardenR, den är gratis att ladda ner och skapa konto i. Du får se alla trädgårdsråd i video med Filip Johansson och kan planera och välja växter för odlingsplatser och planteringar. GardenR är en smart app för trädgårdsplanering och som gör det roligt att komma igång! Dessutom kan du vara med och göra lite olika bra insatser för biologisk mångfald och belönas med fröpåsar. Så ladda ner GardenR och börja trädgårdsplanera i en app!

Dryga ut kompostjorden

Gör det själv

Varför vill man undvika torv?

Många är vi som vill undvika torv så långt möjligt i odlingarna, men det kan vara svårt att få kompostjorden man har själv att räcka till och dessvärre är det ännu brist på torvfria alternativ i handeln. Då kan du försöka dryga ut det du har så gott du kan. Lite kompost, lite kogödsel och lite sand ger en ganska bra omplanteringsjord med struktur, dränering och näring.

Men varför vill man undvika torv? Det finns mycket att läsa om detta. Men tex. uppdrag granskning har gjort ett reportage som tar upp torv. "Klimatbov i ny förpackning" heter det. Finns även ett som heter "Klimatbomben". De går väl igenom varför man vill undvika torv. I korthet kan man säga att det klassas som fossilt och att det blir stort koldioxidavtryck. Att hitta rimliga alternativ är inta alltid lätt, men en egen kompost är guld värd!

Kolla gärna in trädgårdshacks om kompostering, finns flera olika projekt som handlar just om det!

Vill du lära dig mer om jord, näring och kompost? Då ska du kolla in trädgårdskursen om jord av GardenR kurser. En introduktionskurs om jord online. En trädgårdskurs som visar i videolektioner ger dig kunksap om hur du kan sätta igång med att bygga och ta hand om jorden hemma hos dig. Kolla in kursen

Bo till Ullbin

Biologisk mångfald

Solitära bin - fixa boplats!

Ullbin ses ofta i parker, trädgårdar och liknande. Bona byggs gärna i håligheter i trä. Det speciella med Ullbin är att boet jämnas till på insidan med insamlade växthår från ludna blad, speciellt från lammöron, revfibbla, tussilago med mera. Tänk om man kan få en bofast population av dessa bin i sin rabatt och trädgård!
Därför placerar jag en liten trägren med borrade hål intill lammöronen och hoppas på inflytt. Gör det du också!

De solitära bina lever inte i samhällen och är de viktigaste pollinatörerna av fruktträd och bärbuskar i våra trädgårdar.

Du behöver
- Träbit
- Borr

Steg för steg
- Borra lite hål i träbiten för att fungera till många arter, välj olika djup och olika bredd
- Placera nära ludna växter, gärna lammöron för att fånga Ullbinas intresse

Vill du se fler insatser för biologisk mångfald?

Här är en lista på några mycket populära videotips av Filip Johansson:

Den enklaste komposten

Gör det säkert för igelkottar i trädgården

Bygg en fjärilsholk

Söndagssådden Chockterapi

Odling

När frön inte gror?

Ibland är det försådder som inte tar sig. Det finns flera olika anledningar till att något inte gror. Frön vill gärna ha rätt förhållanden för att gro. Det kan vara lämplig temperatur, luftfuktighet eller jordförhållanden. Om dessa förhållanden inte är blir rätt så kan fröna låta bli att gro eller vara mycket långsamma. Men om det har gått flera veckor längre än vad grotiden på påsen säger så kan det vara läge att försöka trigga igång fröerna. Kyla eller värme kan få dem att kicka igång, så har inget hänt, finns inget att förlora. Prova chockterapi! Kom ihåg att skriva en anteckning och dokumentera i loggboken om du har GardenR Premium.

I trädgårdsappen GardenR kan du med premiumversionen av appen enkelt skriva in en anteckning och dokumentera i loggboken vilka fröer som inte grott och vad du gjorde för att få dem att börja gro. Så kommer du enkelt ihåg från år till år vad som hände och hur du lyckades med olika projekt.

När du söker efter växter i växtbanken som finns i GardenR, så får du även mängder av tips och råd för växten. Hur den skall skötas, sådjup och annat som är bra att komma ihåg om du tappat bort fröpåsen eller kanske aldrig hade någon. Hittar du inte den växt du söker kan du själv lägga till växten och information om den.

Tvål i löknät

Gör det själv

Handtvätt för trädgårdsentusiaster

Grovtvätten av trädgårdshänderna gör jag gärna ute. För att hålla koll på tvålen kan man använda ett sättlöksnät. Löddrar fint igenom och med ekologisk, organisk tvål kan man använda gråvattnet.

Kallstart i lilla växthuset

Gör det själv

Tidiga sådder i växthuset

Prognosen säger milt och molnigt, då åker de första förodlade plantorna ut i lilla växthuset, även lite gul lök för plockskörd efterhand och så lite sådder. Men man får vara beredd om solen strålar för hårt eller om det kommer en rejäl köldknäpp. Det kan hända på våren i mars månad! Jag förbereder därför med utjämning av temperatur med hjälp av vattentråg och så är jag redo med täckduk.

Jag använder både små sättlökar och frö. Eftersom frö tar sin lilla tid och jag gärna vill ha tidig färsklök så gör jag båda. Glasburken i videon har jag för att täckduken ska glida fint över sådderna och inte fasta och få revor. I videon odlar jag i fodertråg som jag inhandlat för 5 år sedan. Det finns mycket diskussioner nu om vilken plast som är okej och inte, viktigt att man gör in egen bedömning. Det finns flera som är livsmedelsgodkända. Tipsa gärna om dina lösningar och häng med i kommentarerna på instagram.

Och vill du spara ett trädgårdshack för att enkelt hitta tillbaka till det vid senare tillfälle så gör det enkelt i trädgårdsappen GardenR. Där kan du planera din trädgård och odling, få hjälp och råd att välja rätt växter och se alla fina videos med Filip Johansson och hans smarta tips för hur du bygger en hållbar trädgård som värnar om biologisk mångfald!

Pall-ö till änderna

Biologisk mångfald

Ska änderna stanna 2023?

Återigen är gräsänderna här och i år har jag en bra känsla kring att de ska stanna och lägga ägg. För i år får de en stor stabil pall-ö att hänga på, fin krossad havre får de också! Så hoppas jag också att de tar en och annan mördarsnigel.

Du behöver
- En halv EU-pall
- Frigolit
- Bambupinnar
- Grenar
- Rep

Steg för steg
- Fyll mellanrummet i pallen med frigolit
- Fyll mellanrum mellan plankorna med exempelvis bambupinnar
- Bygg ett trevligt bo ovanpå
- Knyt fast och skicka ut i dammen
- Ge dem lite havrekross eller liknande

Söndagssådden, sätt igång i mars

Odling

Odla i mars - planera dina sådder

Mars är en idealisk månad för sådd eftersom våren är i full gång och ljuset ökar. Det finns inget behov av dyra växtlampor eller speglar för att få fröna att gro, och även utan eget växthus kan du enkelt bygga ett litet miniväxthus med en fisklåda från mataffären - se i videon hur Filip gör. I Skåne har även topplagret av jorden tinat, vilket innebär att det går att börja så smått ute redan. Så varför inte ta tillfället i akt och sätta igång med mer sådder och planera i appen? Lycka till! 

Purjolök klippa eller inte?

Odling

Purjolök, toppa eller inte? 

Dags för omplantering av purjolöken. När är det dags och hur ser man det? När purjolöken är tjock som spagetti tycker jag det är dags. Sedan är det det här med att klippa eller inte. Alltså om det är bra att toppa purjolöken eller inte. Jag har tidigare provat både att klippa och inte men våren 2023 är året detta ska jämföras sida vid sida, vad funkar bäst? Vi får se längre fram - häng med! Kanske testar du själv också?

Det sägs att genom att klippa av toppen på purjolöken, klippa bort hälften av det gröna, så får den en mer kompakt form och en fylligare planta med mer fokus på löken. Men det finns ju den andra skolan som säger att det inte är rätt att toppa - så nu tänker jag att det blir en test att se vad som blir bäst här för mig och mina purjolökar.

Men kom ihåg att purjolök är en fantastisk växt och lättodlad som normalt ger mycket god skörd även om den toppas eller inte! Så odla mer purjolök.

Purjolök - Allium ampeloprasum var.porrum - har en lång utvecklingstid och mår bra av att förkultiveras inomhus tidigt, redan i januari-februari. Du hittar många sorter i trädgårdsappen GardenR. Det är gratis att ladda ner appen och ha ett konto. Växtdatabasen är fri att använda och söka växter i. Sök på namn eller filtrera efter vilka föruttsättningar som finns där du odlar.

Vill du se hur trädgårdsappen GardenR fungerar och hur du kan komma igång - titta på denna video när Filip Johansson berättar mer om appen.

Istång till bredsådderna

Odling

Plantera med de verktyg du redan har hemma!

Hur kan man smidigt omskola bredsådder? Ja, att ta hand om dina bredsådder kan vara en utmaning, särskilt när det är dags att omskola dem. Men oroa dig inte, Filip har en enkel lösning - istången! Detta smidiga verktyg kan hjälpa dig att flytta dina plantor utan att skada dem.

Använd istången genom att placera den försiktigt runt din lilla planta och tryck sedan ner den i jorden. Vrid lite och dra sedan istången försiktigt uppåt för att lossa plantan från sin plats. När din planta har lossnat kan du enkelt lyfta upp den med istången och flytta den till sin nya förberedda kruka. I videon kan man se hur enkelt det är.

Tänk att istången är ett så mångsidigt verktyg! Att gräva upp och flytta plantor blir det ju en del nu under våren i trädgårdssäsongen. Det kostar heller inte en förmögenhet - kanske har du redan en hemma eller så kan du hitta en för några kronor på loppisar och second hand-butiker.

Nästa gång du ska omskola dina bredsådder, kom ihåg att istången är rätt verktyg!

Planera odlingen i en app?

Prova att ladda ner trädgårds- och odlingsappen GardenR, länk finns nedan. När du sätter igång dina sådder kan du lägga in det i appen och enklare komma ihåg sortnamn. Med GardenR Premium så kan du skriva anteckningar och spara bilder i en loggbok så att du kan få koll från år till år. I odlingskalendern får du skräddarsydda händelser för utplantering, blomning, skörd och mycket mer.