Denna video är inlagd från en tredje part (www.youtube.com). Genom att spela denna video godkänner du användarvillkoren för www.youtube.com.
Spela video

Tips när du odlar humle

Kan man odla humle i trädgården? Jag skaffade humleplantor av de skånska sorterna Svalöf E och Svalöf S under 2022. Förr var man enligt lag tvungen att odla humle vid varje gård så det känns rätt att starta igång humleodling. Lagen om att odla humle togs bort 1860. Det var inte ovanligt att gårdarna hade några hundra störar. Mina humleplantor har klarat vintern bra och dragit igång nu med tillväxt. Växande humleplantor behöver något stabilt att klättra på, här visar jag min lösning.

Hur hög kan humle bli?

En humleväxt kan bli flera meter hög beroende på växtförhållanden och sort, så tänk igenom var du planterar den. Med en humle kan du skapa en mysig och lummig rumskänsla under en sommar! När din humleplanta nått full höjd börjar den att producera blommor, eller "kottar", som kan bli upp till 5-15 cm långa och innehåller de aromatiska oljorna som används vid öltillverkning. Långa humlekottar är bättre för bryggning, eftersom de innehåller mer av komponenterna som ger smak och arom. Hur hög din humleplanta blir kan variera mycket beroende på sort och de växtförhållanden som du har i din trädgård. Vilken jordtyp, var i landet och mängden solljus och vatten du ger den spelar in.

Jag har gjort en nedtagbar Humlestör som förhoppningsvis inte ruttnar i första taget, sen ska här bli något för både insekter och människor. I videon visar jag hur jag bygger min humlestör och använder ett armeringsjärn.

Humle gillas av pollinerare!

Humleblommor är mycket omtyckta av pollinerare, särskilt bin och humlor. Humleblommor producerar mycket nektar och har en bra form som gör dem lättillgängliga för pollinerare som lätt kan landa på blomman och nå nektarn. Så med Humle i din trädgård lockar du pollinerare och får en trädgård full av liv!

Du hittar flera sorter om du söker på humle i appen - kanske har du en hörna där det passar med en humlestör?

GardenR i mobilen

Trädgård- och odlingsplanering, inspiration och hjälp
- alltid i fickan.

Testa GardenR idag och upptäck hur smidigt trädgårdsplaneringen kan gå!
Länk till App storeLänk till Google Play

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press