Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Bli lyckligare av regn

Gör det själv

Gör regn dig lycklig?

I samband med regn förändras ett överskott av positiva joner i atmosfären till ett överskott av negativa joner. Negativa joner hjälper kroppen att öka serotoninnovån vilket gör oss gladare! Sen blir man ju glad bara av att växterna får det bättre, så ut och njut av regnet!

Locka nyckelpigor mot bladlöss

Biologisk mångfald

Nyckelpigor mot bladlöss och ullöss

En familj nyckelpigor, barn och barnbarn kan äta upptill 25 miljarder bladlöss, så lockar du in nyckelpigor och får dem att stanna i din trädgård har du en fin bundsförvant i kampen mot bladlöss och ullöss. Nyckelpigor äter även trips och spinnkvalster, så du vill verkligen ha nyckelpigor i din trädgård. Här några tips på vad du kan göra för att bjuda in nyckelpigor till din trädgård.

Hur lockar man till sig nyckelpigor?

  1. Du behöver ha växter med bladlöss.
  2. Vatten som nyckelpigorna kan dricka i ett fat.
  3. Locka med blommor - Rosenskära har visat sig vara mycket omtyckt av nyckelpigor.
  4. Även ringblomma gillas av nyckelpigor.
  5. Röllika är en annan favorit.
  6. Dill gillas också av nyckelpigor.
  7. Använd nu inga bekämpningsmedel, det är nyckelpigorna väldigt känsliga för.

Vill du planera din trädgård med hjälp av en app? Då kan du kolla in trädgårdsappen GardenR. Här kan du läsa om skissfunktionen, växtdatbasen och insatser för biologisk mångfald och mycket mer!

Droppbevattning med matkasse

Gör det själv

Enkel droppbevattning till nyetablerade plantor

Gör-det-själv smart droppbevattning! För att få jämn tillförsel av vatten vid etablering är droppbevattning bra. Man kan göra egen tillfällig flyttbar droppbevattning med hink eller matkasse. Matkassen läcker lite lagom i hörnen och hinken gör man bara 4 små hål i. Täck sedan med lock på hinken och knyt ihop matkassen så har man kopierat kommunens bevattningslösning för etablering av träd och buskar. Perfekt om du ska resa bort över midsommarhelgen och oroar dig för det nya fina äppelträdet i värmen!

Ladda ner trädgårdsappen GardenR och se alla trädgårdstips i video direkt i appen. Läs mer om trädgårdshacks här.

Förutom alla tips kring odling och trädgård så finns det en växtdatabas i appen som du kan använda när du planerar din trädgård eller rabatt! Du kan spara alla växter du har i en plantering i en odlingsplats och läsa om odlingsråd och skötsel.

Pincera för mer frukt

Odling

Snart tid att beskära

Kring midsommar kan du småbörja med lite fruktträdsbeskärning inför stormånaderna JAS. (JAS - Juli-Augusti-September)

Pincering ger mer fokus på frukt till nästa år. När ditt fruktträd har 3–4 blad kan du pincera det för att hämma längdtillväxten och gynna blomknoppsbildningen. Se i videon när Filip visar. Du kan forma trädet och ofta används denna teknik för spaljéträd.

Hur beskär man fruktträd bäst?

För mer tips kan du läsa mer om onlinekursen fruktträdsbeskärning via trädgårdskurser i menyn på gardenr.com - det är Anders Stålhand som är kursledare och lär dig att ta hand om dina fruktträd. Lycka till och hoppas ni får mycket fin frukt!

Spara även alla dina fruktträd i en separat odlingsplats i appen! Med GardenR Premium får du en tydlig översikt för året vilka moment som är viktiga för att ditt fruktträsd ska må så bra som möjligt.

Självpåfyllande vattenbad

Biologisk mångfald

Vattenstation till småfåglar

Hur kan jag se till att småfåglar har vatten i torkan? Ja, när det är torrt ute drabbar det även fåglar och insekter då det är svårt att hitta vatten. Vattenbad avdunstar fort i solen, men med en vattenreservoar som själv fyller på efterhand håller det längre. Majonnäshinkar är riktigt bra!

Ställ gärna i skuggan intill ett buskage där fåglar snabbt kan komma undan. Se videon och få fina tips på hur du kan ge småfåglar och insekter friskt vatten under en längre tid.

Lasta släp med rullebör

Gör det själv

Tips för att lasta släp med skottkärra

För att få hävstång och lättare tömma skottkärran i ett släp kan du sätta handtagen först mot kanten och sen lyfta med benen. Då går lastningen av täckmaterialet som en dans! Skicka vidare detta tips till någon som behöver ett effektivt sätt att lasta sitt släp med en skottkärra.

Filips Fem Topptips i torkan

Odling

När det inte regnar

Det är viktigt att låta varje droppe räknas nu när det regnat väldigt lite. Här är Filips topp fem tips för att utnyttja vattnet smart i din trädgård.

Topp 5 tips i torkan

1. Täck marken runt dina plantor. Då avdunstar inte lika mycket vatten, det hjälper till att bevara fuktigheten, även att minska ogräs och ger lite skugga.
2. Täck med duk när du har vattnat på kvällen så hjälper det till att hålla fukten.
3. Djupbevattna rötter med spjut, jag gör mina bevattningsspjut av trasiga solstolar.
4. Skippa att klippa gräsmattan så mycket, i alla fall delar av gräsmattan. Med lite partier av gräsmattan med högre gräs håller det sig grönt och frodigt.
5. Gör egen svettbevattning i krukor och tråg med mjölkförpackningar, så vattnar du långsamt och förlorar mindre vatten i avdunstning.

Allt handlar egentligen om att minska ytavdunstning, upp till 70% av vattnet som vattnas på ovanifrån försvinner i avdunstning.
Jag försöker låta varje droppe utnyttjas så väl den kan.

Läs mer om andra insatser för din trädgård, för vattnet och för biologisk mångfald här! I trädgårdsappen GardenR finns det alltid inspiration på projekt att göra, och vill du kan du tjäna fröpoäng och vinna fröpåsar.

Kampsång till Mördarsnigelns otursdag 10 Juni

Biologisk mångfald

Alla klipper sniglar samma dag!

GEMENSAM ATTACK. 2023 infaller mördarsnigelns otursdag den 10 juni. Då bör ungsniglarna ha kommit upp från sin vintervila över hela landet. Det har varit torrt och varmt så de är färre i år, så en synkroniserad attack gör än större skillnad mot den invasiva populationen som slår ut andra arter och äter upp våra växter.

Den 10 juni gör vi ett krafttag tillsammans. Här en sång för att bättra på moralen. Nu drar vi ut på snigeljakt, ja vi ska ut och klippa...Nu drar vi iväg med vår sax och vår spann, både unga och gamla nu hand i hand!  Kom ihåg att checka av insatsen och få dina fröpoäng - läs mer om insatser för biologisk mångfald här.

Mördarsnigelns otursdag skapades av Emelie Birgersson, som själv har en trädgård och börjar jaga sniglar redan i februari. För att uppmärksamma problemen som mördarsniglarna ställer till med skapade hon ”Mördarssnigelns otursdag”, som infaller den andra lördagen i juni.

Skyffla utan ryggont

Gör det själv

Trädgårdstips som skonar ryggen

Det kan bli en del lass med hö, halm och flis en trädgårdssäsong. Med ett rep runt skyffel eller tjuga kan du spara ryggen många böjmoment. Prova du med!

Visst du att detta tips och många många till finns samlade i trädgårdsappen GardenR? Ladda ner appen och spara allt om din trädgård på ett ställe och ha samtidigt inspiration och smarta tips och lösningar för din trädgård i samma app. Läs mer om växtdatabasen, odlingsplatser och insatser för biologisk mångfald.

Nationaldagspotatis

Gör det själv

Skörda potatis den 6 juni!

Glad Nationaldag! Idag skördar jag potatisen jag satte ”Bjäre-style” 1 mars ute på friland, och ja, det går. Trots någon liten köldknäpp så har de kommit en del till förrätten.

Här är det potatissorten Rocket (Solanum tuberosum) som jag skördar, den hittar du i växtdatabasen. Det är en tidig färskpotatissort och kan även sås under sommaren för skörd under sensommaren.

Ätligt i kruka för dekoration

Odling
Liten yta

Vackra krukor med sådant som går att äta

Har du också småplantor över men slut på plats i landet? Eller vill du ha något vackert på altanen eller balkongen som också går att äta? Perfekt, ätbart är även vackert! Salladslök, gräslök, grönkål och oxalis/harsyra pryder alla sin plats. Speciellt Oxalis får vilken rätt som helst att se ut som den är presenterad av en mästerkock, så plantera dig en kruka med något gott! 

I växtdatabasen hittar du många förslag. Filtrera eller söka bland alla kategorier och färdiga inspirationslistor som finns där. Grönsaker, Blommor, Träd, Bärbuskar, Klätterväxter, Fruktträd och mycket mer!

Pallkragekompost med öppning

Gör det själv

Min gamla pallkrage blev kompost

Har du en gammal och murken pallkrage som du funderar på att slänga? Gör inte det! Pallkragar med några års odling på nacken kan lätt bli lite murkna, men de kan få ett andra liv som kompost. Lösgör du sprintarna i ena kortsidan kan du dessutom öppna fack för fack och kommer åt komposten enklare när du skall vända din kompost.

Utsätt bladlössen

Odling

Smart tips för att bli av med bladlöss

Har bladen på dina fruktträd alldeles rullat ihop sig? Har du en bladlusinvasion? Ja, trist är det!

Vid bladlusangrepp är ofta myror inblandande. Myror skyddar dessutom bladlöss mot angripare. Anledningen är att myrorna tjänar på att bladlössen suger näring ur växten, för myrorna får näring från bladlössens sockerrika utsöndring.

Men du kan locka bort myrorna med godare sockerrik dricka! Forskare har visat att det går att minska bladlusangreppen genom att locka bort myrorna från att skydda bladlössen. Då får nämligen bladlössens naturliga rovdjur och fiender mer spelrum och kan jämna ut balansen.

Prova du med och blanda socker och vatten och lägg som lockfälla.

Vill du få mer inspiration till trädgården? 

Ladda ner trädgårdsappen GardenR och upptäck alla funktioner som finns. Här kan du läsa mer om just olika insatser för biologisk mångfald.

Öppna grillkol

Trädgård

Grillkolspåsen - så här öppnar du den

Hur öppnar man påsen med grillkol smart? Vi är många som känner igen oss i att stå med grillkolspåsen och dra i snören utan att påsen öppnar sig. Saxen åker fram, frustration är ett faktum.

Det mest tillfredställande med hela grillkvällen är om man kan få upp grillkolspåsen perfekt. Jag visar hur du ska göra! Det gäller att inför varje säsong öva på en påse eller två innan man bjuder hem någon. Sen kan man till fördrinken med nonchalant självförtroende hiva upp påsen på trädgårdsbordet framför alla och öppna den felfritt. Gästerna kommer att sucka imponerat och middagen är en succé redan innan den börjat.

Gårdagens smarta trädgårdshack om att rulla slang utan veck ska du inte missa!

Rulla slang utan veck

Gör det själv

Hur du slipper veck på vattenslangen

Jag är trött på slangvindor, både att veva men även på veck som stryper vattnet. Så vackra tycker jag inte heller att de är. För att slippa mer trassel med min trädgårdsslang så ha jag bestämt mig för att rulla slangen fritt istället, med ”över/under-tekniken”, då slipper jag veck.

Vill du ha det ordnat kan du som jag hänga upp den på en gren.

Locka tornseglare

Biologisk mångfald

Tornseglare som häckar

Till formen påminner tornseglarna om svalorna, men de är inte släkt. Tornseglare är verkligen anpassade till ett liv i luften och det kan gå väldigt lång tid utan att de landar. Tornseglaren är dessvärre starkt hotad så all hjälp de kan få är värdefull. Genom att bygga holkar till dem och signalera att det redan finns tornseglare på plats med hjälp av ljud hoppas jag få inflytt i holken jag byggde 2020.

Tornseglare behöver möjlighet till direkt inflygning. Gärna även att holkarna placeras högt, helst minst 3 meters höjd över marknivå. Direkt inflygning är viktigt för att tornseglarna, när de anländer till sin boplats, kan ha en så hög hastighet som 70 km/tim och kan inte väja för träd och buskar då.

Tornseglaren anländer till Sverige i maj och flyttar sedan söderut redan i slutet av augusti och början av septem

Här hittar du ritning och video när jag bygger min tornseglarholk.

Samodla, täck och ordna i appen

Odling

Planera trädgården i en app?

Det kom en fråga om hur jag använder trädgårdsappen GardenR i min trädgård och hur jag planerar i min odling med odlingsplatser, växter och andra funktioner.

Så i denna video blir det en kort video med inspiration hur jag kör igång en samodlingsbädd och håller ordning på den över tid. Jag visar hur jag använder odlingsplatser och flyttar grödor från frösådd till utplantering, visar också hur helt nya premium-funktionen 'arkivera' fungerar och varför jag använder den.

Har du frågor om något i trädgårdsappen så skicka gärna in dessa via feedback inne i appen. Vi svarar på alla frågor!

I denna video berättar Filip Johansson kort om GardenR Premium och vilka extra funktioner som då tillkommer i appen.

Biologiska mångfaldens dag

Biologisk mångfald

Alla dagar är biologisk mångfald lika viktigt- idag firar vi insatserna du redan gör!

För att uppmärksamma och fira biologiska mångfaldens dag idag 22 maj kollar jag till några av mina favoritinsatser för Biologisk mångfaldträdgården.

Ladda ner checklistan för Biologisk mångfald - du hittar checklistan för nedladdning i insatser i Tips&Inspo i trädgårdsappen GardenR! Hur många boxar kan du kryssa i? Vill du vara med och tävla om en bok så gå in på Instagram och följ GardenR där och dela i kommentarerna så drar Filip en vinnare av boken Trädgårdshacks - 70 finurliga återbruk som förenklar din odling året runt.

I trädgårdsappen GardenR är insatser för Biologisk Mångfald ett ständigt inslag. Varje vecka kommer nya insatser upp som du kan göra hemma. Varje insats ger olika fröpoäng och när du har 100 fröpoäng så kan du belönas med gratis fröpåsar. Det är helt gratis att ladda ner GardenR och vara med och göra insatser som gynnar biologisk mångfald.

Maskrossaxofon

Gör det själv

Maskrosen är fantastisk

Maskrosen är bra till allt. Maskrosen är vacker, ger mat till oss och pollinerare hela säsongen men det är även ett riktigt fint musikinstrument.

Kan man spela musik med en maskros? 

Plocka, knäpp av blomman, platta till änden och blås. Genom att klämma lite på stjälken eller röra den upp och ner kan man ändra tonen. Ut och öva och bli festens mittpunkt i sommar!

Vilket håll ska gurkfröet i? del 2

Odling

Gurkfrö - hur sår man bäst egentligen?

Det finns en del teorier om att hur man sätter i frö i jorden spelar roll för grotid. Det har jag utrett. Efter 2,5 dagar har testfröerna grott. Det visar sig att toppen ner tätt följt av spetsen ner gror snabbast (2,5 dagar). Vad är dina erfarenheter? Jag skuggtetsar en gång till med pumpa och squash för att se om det upprepar sig.

Vad behöver gurka för att trivas?

När du ska odla gurka är det viktigt att ge dem tillräckligt med sol och värme, tillhandahålla jämn bevattning och stödja gurkans klättring med lämplig växtstöd.

1) Ge gurkor sol och värme för optimal tillväxt.

2) Se till att vattna dina gurkor regelbundet och jämnt för att undvika stress. Regelbunden vattning är för att undvika att jorden torkar ut mellan vattningarna, det stressar gurkorna och påverkar gurkans tillväxt och fruktproduktion negativt.

3) Stödja gurkornas klättring för att främja frisk tillväxt.

Vilket håll ska gurkfröet i?

Odling

Så gurka - vad är bäst?

Det finns en del teorier om att det spelar roll hur man sätter ett gurkfrö i jorden för vilken grotid det blir. Givetvis ska det utredas och testas av GardenR. Gurk- och melonfröer sätts nu ner på 4 olika sätt, 6 av varje och sen ska det noga följas dag för dag. Häng med här i trädgårdshacks och se vilket som fungerar bäst när du ska så gurka.

Här kommer du direkt till del 2 - resultat av sätt att så gurka.

Släpp spannarna loss

Gör det själv

Hur får jag isär fastnade hinkar och spannar?

Har du godislådor, hinkar eller spannar du staplat som sitter fast i varandra? Här kommer ett smidigt tips för att få loss dem!
Använd tryckluft så släpper undertrycket, ibland flyger de till och med upp med ett plopp! För att undvika samma problem nästa år, kan du lägga snöre mellan varje låda/hink du staplar så går de enkelt att dra upp.

Tråd till svalorna

Biologisk mångfald

Hussvalorna minskar i population

Ladusvalorna har hittat hit men inte hussvalorna, så jag försöker mig på att ge dem än mer att gilla. En egen ”telefontråd” åker upp så hoppas jag på inflytt och att styrka den snabbt minskande populationen.

Du behöver
- Två träd
- Tvättlina eller liknande

Steg för steg
- Hitta en bra plats gärna öppet, nära ett fält eller öppen äng
- Knyt fast i två träd och spänn ordentligt

Utplantering? Ta det lugnt!

Odling

Avhärdning - flera tips!

Fint väder och det kliar i planteringsfingrarna. Men fröplantorna behöver att man lugnar sig lite. Avhärdning gör du för att plantorna ska vänja sig vid vind, sol och temperatursvängningar. Du kan bygga egna avhärdningstält som mildrar både vind, sol och temperatur. Till exempel genom att använda en täckduk över trädgårdsmöblerna. Välj gärna en bra lite molnig och inte så blåsig dag, vattna sina plantor innan och sen plantera fort ner med dem planta för planta i jorden, lämna inga plantor liggande med bara rötter att utsättas för solljus. Så lite som en minut räcker för att huvuddelen av smårötterna kan dö. Det vill vi inte när man vårdat sina plantor under flera veckor inomhus.

Här kan du se ett trädgårdshacks med Filip när han bygger en enkel avhärdningstunnel.

Årets klättertorn till Luktärtor

Gör det själv

Luktärtstorn - superenkelt att göra själv

Dags för utplantering av Luktärt. Våren 2023 bygger jag ett klätterstöd av bistål eller murstål till mina luktärtor. Dessa kommer i 4 meters längder, och du kan böja dem enkelt. Du hittar dem på de flesta byggmarknader. Det blir ett fint klätterstöd och i toppen fäster du med ståltråd. Några av mina luktärtor har blivit lite långa, så jag tar samtidigt några sticklingar av luktärtsplantorna. Tillsammans med luktärtorna i krukan planterar jag ner en solros.

Blomsterpinnar av elefantgräs

Gör det själv

När ska elefantgräset klippas?

Elefantgräset (Miscanthus giganteus) klipper jag alltid på våren för att undvika att rötter tar stryk genom fukt som kryper ner i de ihåliga rören. På köpet får du fina blomsterpinnar till omplanteringarna för vårens tomater! Om du dessutom planterar in stockrosor i elefantgräset blir det extra snyggt under säsong.