Denna video är inlagd från en tredje part (www.youtube.com). Genom att spela denna video godkänner du användarvillkoren för www.youtube.com.
Spela video

Bo åt humlorna

Blomsterlupin är inte bra för mångfalden, så jag provar ett sätt att stoppa den att sprida sig på min mark genom att täcka den med halm. Mycket halm! Tester med halmbalar och halmstackar i odlingslandskapet har gett fina resultat med humleinflytt i nära hälften av fallen. Jag provar i trädgården och hoppas på inflytt.

Prova du med, lite halm kanske i form av en bal kan vara ett trevligt inslag också. Detta trädgårdshack är även en insats i appen, så när du provat hemma i trädgården, kolonin eller i sommarstugan är det bara att checka insatsen som avklarad i appen och du får 20 fröpoäng! Denna insats är dubbelt bra för biologisk mångfald!

Du behöver:
- Halm

Steg för steg
- Lägg ut en halmbal eller en halmstack lite vindskyddat i torrt läge.
- Håll tummarna

Varför är blomsterlupin inte bra?

Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) utgör tyvärr ett hot mot biologisk mångfald eftersom blomsterlupin konkurrerar ut andra växter i de miljöer som blomsterlupin trivs i.

Det innebär att blomsterlupin kan påverka övrig vegetation där den etablerat sig på grund av sin förmåga att binda kväve och därmed gödsla marken. Läs gärna mer om Blomsterlupin på Naturvårdsverket. De nämner till exempel att i de naturligt magra jordarna som blomsterlupinen vanligen växer så kan tillskottet av kväve till exempel göra så att ängsblommor, som många gånger är skyddsvärda, istället ersätts av mer kväveanpassade växter.

GardenR i mobilen

Trädgård- och odlingsplanering, inspiration och hjälp
- alltid i fickan.

Testa GardenR idag och upptäck hur smidigt trädgårdsplaneringen kan gå!
Länk till App storeLänk till Google Play

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press