Denna video är inlagd från en tredje part (www.youtube.com). Genom att spela denna video godkänner du användarvillkoren för www.youtube.com.
Spela video

Hur använder jag nässelvatten?

Nässlorna på våren har extra högt näringsinnehåll så de är perfekta till eget näringsvatten. Genom fermentering blir lukten helt OK och med nässlorna i en fruktpåse i en egen hink med lock och tappkran blir hanteringen enkel! Egengjort högoktanigt bränsle utan pyralider till sådderna som kommit upp! Främjar en rik jord fylld av liv!

Börja med att skaffa dig en bra behållare för ditt nässelvatten, jag har fått hinkar från en restaurang. En tappkran kan du köpa på de flesta byggvaruhus. Fruktpåsar kanske du redan har hemma? Annars finns det i de flesta matbutiker.

När du fyllt din fruktpåse med nässlor kan du med fördel även lägga i en sten så att påsen ligger tryggt i botten på ditt kärl och inte flyter upp till ytan. Att nässlorna ligger i en påse gör också att du inte får en massa lösa nässeldelar som fastnar i din tappkran.

Nässelvatten som inte luktar?

För att motverka att det luktar starkt behöver det fermenteras. Först vatten och sedan tillsätter jag bakterier och svampar, som bryter ner det bra. Det går att köpa effektiva mikroorganismer. Jag tar en halv deciliter ungefär. Du kan också använda vanlig jäst eller aktiva levande mjölksyrabakterier från surkål. Vet att det finns de som använder filmjölk också. Har du bokashi hemma kan du använda de mikroorganismerna också.

När det ska användas tar man bara en liten skvätt och blandar ut det i rejält med vatten. Så det behöver spädas, speciellt till små plantor.

Hur länge kan nässelvattnet användas och behöver det stå svalt?

Man brukar säga att det ska användas inom ett halvår, men i fruset tillstånd längre. Det som sker är att näringshalten långsamt sjunker och mikrolivet dör när maten (sockret) tar slut.

Fermenterat nässelvatten steg-för-steg

Du behöver
- Fruktpåse
- Hink med lock
- Borr
- Tappkran
- Bakterier, jäst effektiva mikroorganismer
- Vatten
- Socker, sirap eller melass

Steg för steg
- Plocka nässlor och lägg i fruktpåse
- Borra hål i en hink med lock och sätt tappkran (om man vill)
- I med nässelpåsen och lägg i sten
- Fyll på med vatten
- 1 del sirap och en del effektiva mikroorganismer till 100 delar vatten
- På med lock och låt stå i minst 2 veckor
- Tappa ur och blanda 1 del näringslösning med 100 delar vatten
- Vattna plantor!

Du har väl inte missat att GardenR har trädgårdskurser nu? Här kan du se vilka trädgårdskurser som finns tillgängliga nu - allt online så att du kan göra det när det passar dig.

GardenR i mobilen

Trädgård- och odlingsplanering, inspiration och hjälp
- alltid i fickan.

Testa GardenR idag och upptäck hur smidigt trädgårdsplaneringen kan gå!
Länk till App storeLänk till Google Play

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press