Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Juli, Augusti, September

Trädgård
Odling

JAS, tiden för beskärning av det mesta. Gyllene tider fick nästan till det, bara en månad fel, så jag korrigerade lite.Än finns det tid till lite beskärning till!

Låt stå!

Biologisk mångfald

Insekter övervintrar gärna i växtstjälkar över vintern.Men en del faller gärna, exempelvis solrosor.Jag flyttar helt enkelt dem till en varm skyddad plats, nämligen min Insektsövervintringshörna så står de säkert hela vintern.

Humlemisstaget

Odling

Humle till skillnad från blanda annat Bönor, Malabarspenat, Pipranka och Åkervinda som snurrar sig medsols. När jag hjälpte till med klättrandet var det alltså en björnstjänst. Man lär så länge man lever! Har du lärt dig av nåt misstag i år?

Vinterbona högarna

Biologisk mångfald

Det är alltid bra att skapa högar med ris och grenar det är nämligen väldigt bra platser för många övervintrande småkryp. Nyckelpigor (och många andra arter) kryper gärna in under bark eller under gräs och löv på marken. Även exempelvis grodor, snokar, ödlor och igelkottar. Och de sistnämnda är även mördarsnigelfiender så lockas de till att bli bofasta i din trädgård så blir balansen bättre.

Jordsåll på snöre

Gör det själv

När man tar sin kompostjord vill man gärna skilja ut de stora ej nedbrutna delarna från den fina jorden. Med en trådback från IKEA fäst i ett snöre går det enkelt!

Bonuskål och annat kul

Odling

Jag inspekterar andra skörden av spetskålen, kvistrensar brysselkålen och slår ett slag för grönkålen, Kål är kul!

Tvättsvampsreveal

Odling

Dags för skalning av Luffagurkan, jag tycker det funkar bäst när de är gula men ännu inte torra.Mycket frö blir det också så man blir snabbt självförsörjande.

Ogrässits

Gör det själv

Om man håller i rens i rabatter och odlingsbäddar under hösten så har man igen det nästa säsong, med en enkel ogrässits blir det enklare och roligare!

Gynna Trollsländor

Biologisk mångfald

En av myggornas största skräck är trollsländan, så genom att locka fler av dem till trädgården så blir det bättre myggbalans. Vatten, varma hörnor och blommor är fina nycklar! De kom på besök direkt!

Svampgurkeskörd

Odling

Efter många månaders väntan är det dags att börja skörda och lägga svampgurkorna på tork. Kommer de att funka som luftfilter? Har min bror bättre skörd? Längre fram ska vi avgöra tävlingen

Trimmerskydd

Gör det själv

Gnagskyddet jag har runt fruktträd jag planterat har ytterligare en funktion som trimmerskydd. Lätt hänt att skada trädets bark när man trimmar runt det, men med en cylinder av putsnät undviker man de skadorna och kan vara lite mer vårdslös och lat…

Konstiga ekollon

Biologisk mångfald

Ibland upptäcker man ovanliga saker i trädgården, nya arter, konstiga former, färger eller angrepp. Då kan man kanske bidra till forskning genom att anmäla fynd på artportalen. Jag har till exempel hittat ekollon med konstig form angripna av en gallstekel. Kanske har du något ovanligt i din trädgård?

Du behöver: En konstig växt, annan art, angrepp, invasiv art eller liknande och en dator.    

Steg för steg: Gå in på artportalen.se ; Fyll i deras rapportformulär; gläds åt ditt bidrag

Zucchinihorn

Gör det själv

Ett Zucchiniblad med skaft kan bli ett kul musikinstrument, ännu fler användningsområden för dessa högpresterande växter. Ta ett blad med skaft. Kapa sedan av själva bladet utan att göra hål i skaftet. Skär ett 2-3 cm långt snitt genom enbart ena sidan av skaftet in i hålrummet inte rakt igenom. Skarpa bort de vassa håren kring snittet, in med hela snittet i munnen och blås! Vill man köra överkurs kan man göra små hål längre ner på skaftet, återigen bara igenom ena sidan till hålrummet inte rakt igenom sen kan man ”drilla” med hjälp av fingret. Kul för hela familjen ;)

Blomstrande rekordvägren

Biologisk mångfald

Har man en liten snutt gräs ut mot vägen eller liknande kan man göra sin egen blomstrande vägren och dels vinna en fröpåse hos oss i gardenr-appen och även vara delaktig i ett Guinessrekord tillsammans med Naturskyddsföreningen. I takt med att slåtterängar och naturbetesmarker minskat kraftigt i Sverige har både ängsväxter och pollinatörer så som bin, humlor och fjärilar blivit allt färre. Nu är det dags att ta till vara på en ofta bortglömd yta, nämligen landets alla vägrenar.

Anmäl på Naturskyddsföreningen

The power of potatis

Odling

Stukan som jag förvarar potatis i över vintern fungerar riktigt bra, om man nu inte låter potatisen ligga över sommaren också… Då får man verkligen se kraften i potatisen.Idag tömmer jag stukan och tar till och med en liten skörd nypotatis!

Senapsfrö som bladgrönt

Odling

När sensommaren har tagit Ruccola och annat bladgrönt så kan man starta igång lite senapsfrö (om inte allt gått till gurkinläggningen). Man får snabbt ett bladgrönt med lite sting som piggar upp kantarelltoasten

Tomato in red

Odling

Tomatskörden är ändå den bästa

Lagringstips äpple

Gör det själv

Nu har jag en ny batch med lagom halvmogna äpplen som skall lagras, i back eller fisklåda, mussäkert och svalt på vinden eller i källare. Fisklåda kan i värsta fall bli musknaprad men det har gått fint för mig hittills. För full mussäkerhet är plastlådan bäst.

Snabba ensilagesäckar

Gör det själv
Odling

Slaget gräs och gräsklipp ger bra näring och struktur till jorden i odlingar och rabatter. Nu finns det i överflöd men tidig vår när man vill få igång odlingarna kan det vara brist. Om man lagrar gräset  i varm syrefattig miljö minskar mängden frö och näringen blir mer tillgänglig och då har man ett fint material i vår att sprida ut.Men det kan vara lite knepigt att fylla säckarna, men med ett elrör kapat i lagom längd går det som en dans.

Skydda sallaten

Gör det själv

När man sätter ut småplantor på sommaren kan de behöva lite startskydd som dessutom inte får bli för varmt. Gamla plastkrukor från köpta plantor där man klipper ur botten, blir utmärkta vind, sol och snigelskydd så de etablerar sig bättre.

Fyll på ogräsängen

Biologisk mångfald

Tisteln - spara den!

Vem behöver tisteln? Många insekter lever av tisteln, till exempel vildbin för mat. Jag har startat upp en ogräsäng där alla utsatta ogräs kan få ett nytt hem. Hammaren är ett oväntat bra hjälpmedel för att flytta dem med rot och allt.

Genom att gynna inhemska växter som naturligt förekommer där du bor så gynnar du också det lokala insekts- och djurlivet. Många arter är helt beroende av vissa växter för sin överlevnad. Gör gärna de insatser som finns inne i trädgårdsappen under Tips&Inspo för Biologisk mångfald!

Frys gräslök i flaska

Gör det själv
Odling

Tips: Frysa in gräslök!

För att kunna njuta av smaken av frisk gräslök i vinter kan du hacka och frysa in din gräslök i petflaska. Det klibbar inte ihop, så du kan enkelt strössla ut det du behöver. Dessutom hinner gräslöken komma igen och ge en skörd till redan denna säsong!

Är äpplet redo för lagring?

Gör det själv

När ska äpplen skördas för lagring?

Äpplen som skall lagras skall skördas lite före de är helt mogna, så resten av mognadsprocessen kan ske under lagringen. För att veta när det är dags kan du använda jod från apoteket och läsa av hur långt sockeromvandlingen kommit på en bildskala. På det sättet ökar chanserna rejält att du får en lyckad lagring och kan njuta av egna äpplen i vinter!

Gör en egen Biosfär, en krukväxt utan skötsel

Gör det själv
Återbruk
Odling

Gör en egen biosfär för krukväxt

En biosfär innebär att man odlar i en sluten miljö så att det bildas ett eget kretslopp där vatten och näringsämnen cirkulerar. Placerad inomhus i fönster i väst eller öst blir biosfären som en krukväxt som inte kräver någon skötsel. Jag visar i denna video hur jag gör. Den vackra damejeanne hittade jag på loppis. Även en glasflaska med en vacker kork kunde fyndas.

Vattenkannetrick

Trädgård
Gör det själv

Enkelt och smart när du skall vattna

Fylla en vattenkanna snabbt? Hur gör man? När du vattnar med vattenkanna är det trist att stå och vänta på att kannan fylls. Snabbare är att fylla något annat som en skottkärra och doppa vattenkannan i. Så gör du något annat medan det fylls upp och sen låter du det fyllas under tiden du vattnar, det går mycket snabbare!

Fallfruktskompost

Trädgård
Biologisk mångfald

Vad kan man göra med all fallfrukt?

När fallfrukten hopar sig kan du förbereda för höst och vårplantering. Gräv redan nu ett hål, blanda fallfrukt och kartong i lager, så har du skapat en liten kompost och jordförbättringen är redan klar till när det är dags för plantering längre fram. Ett smart sätt att använda sin fallfrukt i trädgården på! 

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press