Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Stapla och Torka ved snabbt och snyggt

Gör det själv

En vedstack

Hur torkar man ved snabbt? Om du har ved som behöver torka snabbt är ”stacken” en fin teknik. Även om du köpt nyklyvd ved sent eller som jag, inte tagit tag i staplandet i tid, så är det inte försent att få veden torr. Det fungerar mycket bra att först låta veden torka utomhus där vinden kommer åt veden ordentligt. Först därefter tar du in den i en vedbod eller annan förvaring. Jag visar i detta trädgårdshacks hur jag staplar veden i en stack på ett soligt och vindutsatt ställe. En vedstack blir dessutom ganska snygg! Följ gärna GardenR på Facebook, TikTok eller Instagram och var med och svara på frågan om jag ska ha takpannor på toppen, vad tycker du?

Har du mycket ved och gillar att odla? Tycker du pallgragar ser rätt trista ut? Se då detta trädgårdshack om hur pallkragen kan få en ny look.

Pimpa en pallkrage med ved!

Du behöver
- Ved
- Ris
- En solig och vindutsatt plats

Steg för steg
- Lägg ris i botten
- Lägg en rad med barken nedåt
- Stapla upp ungefär 50 cm
- Fyll med uddaformade bitar i mitten
- Fortsätt stapla och börja luta inåt
- Avsluta med ett ""tak"" med barken utåt

Ängens dag

Biologisk mångfald

Fira ängens dag!

Hur kan man hjälpa till på Ängens dag? Första lördagen i augusti är “Ängens dag”. Det är Naturskyddsföreningens nationella manifestation för den svenska ängen. Jag passar på att samla ängsfrö på ängens dag. Har du ingen egen äng kan du bli ängsvolontär och hjälpa till att sköta en äng. Du som äger en äng och sköter den gör verkligen ett fint arbete för framtiden och biologisk mångfald.

Du behöver
- Pinnar
- Band

Steg för steg
- Märk ut var du vill samla frö, antingen med pinnar när det blommar
- Eller med band när de börjar närma sig
- Plocka
- Torka
- Lägg i påsar och så vid tillfälle

Hur startar man en äng eller omvandlar sin gräsmatta till äng?

I dessa trädgårdshacks finns ängsinspiration - lycka till med din äng!

Täck bort ogräs, skapa en äng och få träden att växa fort.

Höstså äng och öka biologisk mångfald

Ge bort en äng

Plantera ogräs

Biologisk mångfald

En vacker tistel

Vad kan jag göra för biologisk mångfald hemma i min trädgård? Genom att gynna inhemska växter som naturligt förekommer där du bor så gynnar du också det lokala insekts- och djurlivet. Många arter är helt beroende av vissa växter för sin överlevnad. Skapa en äng genom att undvika att klippa vissa växter eller plantera in växter och ta hand om dem så att de trivs. Vissa klassiska ogräs kan bli rätt så mäktiga i kruka… Och en mångfald av ogräs minskar risken att en art tar över. Genom att gynna en mångfald av ogräs blir din trädgård mer motståndskraftigt mot andra hot som tex sjukdomar och skadeinsekter.

I trädgårdsappen GardenR kan du göra massor av smarta och finurliga insatser för en ökad biologisk mångfald i din trädgård och omgivning. I appen kan du enkelt välja de projekt som känns bäst. Man väljer påbörja utmaning, och när du är klar med insatsen markerar du det och får olika fröpoäng och du kan få fina belöningar för det. Naturen hjälper oss på så många olika sätt - om vi gynnar den! Läs här allt om hur GardenR Premium fungerar.

Steg för steg
- Undvik klippa bort blommor
- Plantera in rötter eller plantor i rabatten eller låt de som kommer upp vara kvar
- Kanske prova tistel i kruka?

Fler trädgårdshacks för att gynna biologisk mångfald:

Uppföljning tomattestet, kallsådd vs. varmsådd

Odling

Så tomater kallt

Kan tomater sås kallt? I slutet på mars sådde jag tomat både inne i värmen och ute i kallväxthus, ingen av sådderna fick extra växtljus. I början på maj planterade jag om kallsådden, som då var en bit efter varmsådden. Nu i juli har tomater mognat på både de kallsådda och varmsådda plantorna och kallsådden är bara drygt 2 veckor efter. Längre norrut och med växtljus är det andra bullar men jag tror att fler kan prova kallsådd utan att tappa alltför mycket av säsongen och då spara mycket inneplats. Vad är dina erfarenheter av kallsådd tomat? Genom att prova både kallsådd och varmsådd så riskminimerar du.

Sprid ut när och variera hur du sår. På så sätt sprider du ut en del av din risk och din skörd. Om du sår alla tomater samtidigt och den sådden blir förstörd har du inga plantor kvar. Har du då delat upp din tomatsådd det så blir du inte så ledsen om någon går sämre.

Se här när jag visade hur det gick i maj - kallsådd vs. varmsådd

Även i detta klipp om bra planteringsväder pratar jag just om att riskminimera vid utplantering.

Ladda ner odlingsappen GardenR idag! Massor i appen är helt kostnadsfritt, men det finns även GardenR Premium med fiffiga funktioner som hjälper dig i trädgården med växter och odling. GardenR Premium kostar 19kr / mån.

Lätt fruktplockare

Gör det själv

Förläng armen

Hur bygger man en enkel fruktplockare? Har du härliga fruktträd i din trädgård? Med en smart fruktplockare som du kan bygga hemma själv ser du till att även nå frukten på de högsta grenarna. Jag tipsar om hur du kan bygga en egen superlätt fruktplockare. Det är viktigt med vikten när du ska stå och fiska högt över huvudet! Plaströr, galge och flaska sen är du igång och kan komma åt frukten utan vingliga stegar. Kan krävas lite tweak av själva fångstkroken men sen är det bara att plocka.

Se också denna enkla fruktplockare av papprulle.

Du behöver
- Plaströr
- Galge
- Plastflaska
- Buntband
- Bubbelplast
- Borrmaskin
- Tång

Steg för steg
- Borra 4 hål i plaströret
- Kapa toppen på plastflaskan
- Borra motsvarande 4 hål i plastflaskan
- Kapa galgen på mitten i nederdelen
- Veckla upp och ""fläta in glagens ändar i plaströrets hål
- Fäst flaskan genom hålen med buntband
- Forma till fångstkroken
- Lägg lite bubbelplast i botten på flaskan
- Plocka!

Grön sättpotatis

Odling

Spara egen sättpotatis

Kan man använda de gröna potatisarna till något? När du tar upp potatis brukar det ibland finnas en del som blivit gröna. Dessa potatisar inte bra att äta men funkar fint som nästa års sättpotatis. Borsta av och i med dem i en papperspåse, förvara mörkt och svalt under vintern, sen är det bara att sätta dem i vår! Det är smart att fixa sin egen sättpotatis till nästa år, det ger bra tillfälle att testa odla riktigt tidigt.

Du behöver
- Papperspåsar
- Grön potatis

Steg för steg
- Borsta av de gröna potatisarna
- Lägg dem i papperspåsar
- Förvara svalt och mörkt (jordkällare är idealiskt men källare, garage eller vind fungerar också)

Compost is life

Odling

En sång för komposten

Dags att vända komposten. Många kanske drar sig för det jobbet men jag tycker det är så roligt att jag brister ut i sång. Kompost är ju livet!

Det finns mängder av tips kring att kompostera, här är några av de trädgårdshacks som finns om kompost.

I trädgårdsappen GardenR, som finns på App Store och Google Play, finns alla trädgårdshacks att titta på och det är enkelt att spara sina favoriter. Ladda ner GardenR redan idag, det är kostnadsfritt att ladda ner och enkelt att skapa ett konto. Länk finns nedan.

Fyll plantskolan spontant

Gör det själv
Trädgård

Din plantskola

Var uppmärksam hemma i din egen trädgård. Där kan du hitta fina små plantor. Gå runt och leta kring dina favoriter så finns där kanske några du kan skola upp i små krukor och plantera ut på nytt ställe i höst. Ett smart sätt att billigt fylla på i rabatterna, att ha en egen liten plantskola hemma är dessutom väldigt roligt.

Ett annat kul tips är att göra en sommarsticklingskuvös.

Du behöver
- Planteringskrukor
- Jord
- Spade

Steg för steg
- Spana kring favoritväxterna om där kommit små fröplantor eller rotskott
- Gräv upp och sätt i planteringskrukor med ny jord och näring
- Låt dem växa till sig under några veckor
- Plantera ut på nytt ställe

Samplantering Systrar och Caprese

Odling

Goda grannar

Vad kan man plantera ihop? En del växter är goda grannar och hjälper varandra på olika sätt. Andra växter trivs inte alls ihop och bör inte samplanteras.

I odling- och trädgårdsappen GardenR's premium version kan du på varje växt se vilka växter de fungerar extra bra att planteras tillsammans med. Två av mina favoriter av samplantering är tre systrar och kombinationen tomat och basilika. Vilka är dina samplanteringsfavoriter?

Ladda ner GardenR redan idag! Trädgårdsappen är kostnadsfri att ladda ner och finns i App Store och Google Play. Med premium versionen får du extra bra koll på allt som händer i din trädgård, där också alla tips om samplantering finns. Länk finns nedan.

Ät omogna plommon och rädda plommonträdet

Gör det själv

Plommon blir delikatess

När är det dags att gallra plommonträdet? Ett riktigt bra plommonår kan grenarna bli för tunga av alla frukt och riskera att knäckas. Genom att plocka av en del frukt och gallra löser du det och räddar trädet från att skadas. För att inte slösa kan du äta eller lägga in dina omogna plommon. Detta anses vara en delikatess i många länder!

Plommon till fjärilarna - Detta trädgårdshacks handlar om att fjärilar också tycker om plommon. Och kanske har du svårt att nå när du skall plocka dina plommon, då kan detta trädgårdshacks vara till nytta - fruktplockare

Se alla 100-tals trädgårdshacks med Filip Johansson smidigt i odling - och trädgårdsappen GardenR!
Du hittar den i App Store och Google Play. Länk finns nedan.

Du behöver
- Omogna plommon
- Vatten
- Salt
- Vinäger/ättika
- Kryddor/chili

Steg för steg
- Värm upp en glasburk i ugn för att döda bakterier
- Skölj plommon
- Fyll burken med hela omogna ej angripna plommon
- Häll i lagen ett förslag på fördelning är:
1 del salt
2 delar vinäger
8 delar vatten
- Förvara i kyl några månader

Strandväxter i trädgården

Biologisk mångfald

Naturen inspirerar

För att få inspiration till vad som kan planteras i olika lägen i trädgården kan du ta naturen till hjälp. För blåsiga, ömsom torra, ömsom blöta lägen - titta på stranden, här finns riktiga överlevare som tål det mesta och då blir det inte så stora krav på underhåll.

Alla älskar vi att ströva omkring i naturen runt oss - på stranden, i skogen eller kanske bara i den egna trädgården. Och om du stöter på på någon växt som du inte känner igen så prova gärna att ladda ner trädgårdsappen GardenR - där finns en funktion som identifierar växter. Helt kostnadfritt! Du tar helt enkelt en bild på den växt su ser och så letar trädgårdsappen i växtdatabasen efter vilken växt det är. Vill du se hur det går till? Titta här när Filip visar hur i Malmö Slottsträdgård.

Fix mellan plattorna

Gör det själv
Trädgård

Plattrensning

Jag har en stenläggning av betongsten som jag försöker få lite lik en bergshäll. Det gör jag genom att plantera in mossa. För att få mossan att trivas rensar jag bort mellan plattorna med min egengjorda plattrensare / fogkrats. Gör din egen plattrensare - se hur jag gör steg för steg. Ta en bit spikband, spänn fast på ett skaft med en slangklämma och slå till en spets, beroende på bredd man har mellan plattorna kan man forma vinkeln på spetsen lite som man vill, vid bredare springa kan man ha den mer kilformad och skala av det som växer.

Du slipper timmar på knäna med denna plattrensare - effektivt och bekvämt sätt att ta bort gräs och ogräs mellan plattorna.

Se även detta tips om hur du gör ett ogräsverktyg av en galge.

Du behöver
- Skaft
- Spikband
- Slangklämma
- Skruvdragare
- Hammare

Steg för steg
- Forma spikbandet runt skaftet
- Kläm fast med slangklämman
- Banka till spets beroende på mellanrum mellan plattorna (har man större avstånd kan man ha den mer kilformad och skala av ogräset

Föröka jordgubbar del 2

Odling

Så egna jordgubbar

Visst kan du så egna jordgubbar! Man kan föröka jordgubbar på flera sätt och det görs för att föryngra och få bättre skörd. Man kan ta revor som jag visade i del 1. Men vill man föröka en god jordgubbe som man kanske köpt eller fått av en vän, kan man så dem också. Prova att så egna jordgubbar!

Du behöver
- En god jordgubbe
- Kniv
- Kruka med jord

Steg för steg
- Skär av det yttre lagret med nötterna
- Tryck ner i krukan och drissla lite jord över
- Håll fuktigt

Föröka jordgubbar del 1

Odling

Fler jordgubbar

När tar man jordgubbsticklingar? Du kan föröka jordgubbar på flera sätt och det görs för att föryngra och få bättre skörd. När jag tar revor låter jag dem växa till sig i krukor först och ser till att de håller sig där med hjälp av lite ståltråd. Använd gärna revorna från dina jordgubbsplantor till att föröka antalet plantor i din trädgård eller ge bort till vänner och grannar.

Kolla även in del två i serien föröka jordgubbar, där visar jag hur jag sår jordgubbar. Se även detta tidigare trädgårdshack med ett gammalt odlingsknep som handlar om att föröka jordgubbar.

Vill du se alla 100-tals trädgårdshacks med Filip Johansson och ha dem tillgängliga alltid i fickan? Ladda ner trädgård- och odlingsappen GardenR, finns i Google Play och App Store. Länk nedan.

Du behöver
- Krukor
- Jord
- Ståltråd

Steg för steg
- Sätt revor i krukor
- Böj till ståltrådsbitar
- Se till att de varje sida om plantan trycks ner mot jorden med ståltråd

Boosta sparrisskörden

Odling

Nästa år

Vad skall man göra med sin sparris efter skörden? Det är lätt att glömma sparrisen efter att skörden är över, men lite kärlek och näring nu ger mycket tillbaks nästa år. Gör så här med din sparris i juli månad: Rensa lite ogräs, täck och ge näring så tackar sparrisen dig och skörden för nästa år får goda förutsättningar.

Du behöver
-Sand
- Tång eller gräsklipp
- Lakvatten eller nässelvatten

Steg för steg
- Rensa ogräs
- På med lite snad
- På med tång eller gräsklipp och täck jorden ordentligt
- Vattna på näringsvatten

Sandsil till bärplocket

Gör det själv

Jordgubbar i sil

Ett lagom hjälpmedel för att plocka in lite bär till frukosten är sandsilen från sandlådan. Lagom storlek, lätt att skölja bären i. Till och med smultronen håller sig i silen!

Detta använder jag då jorden studsat upp på bären efter regn och när för mycket fåglar eller sniglar varit framme och försökt sno åt sig bären. Är jordgubbarna rena behöver man ju såklart inte skölja, men då är det rätt mysigt att plocka dem i en liten sil i alla fall 💚

Fixa en sandvall

Biologisk mångfald

Poolsanden

Öppen sand uppskattas av många insekter. Gör gärna en insats för exempelvis sandbina och skaffa dig en trevlig sandvall i din trädgård. En biprodukt av alla pooler som byggs runt om i Sverige är ofta sand och grus som ska deponeras, be om en skopa eller två och gynna biologisk mångfald!

Du behöver
- Sand

Steg för steg
- Gå ut i ett villaområde
- Lyssna efter grävare
- Fråga om du kan få en skopa
- Lägg den soligt gärna lutad åt söder

Dela ut bananplantor

Odling

Bananpresent 🍌

Kan verkligen rekommendera att skaffa en bananplanta! Ofta på sommaren sätter en bananplanta sidoplantor som du försiktigt kan lossa och så har du plötsligt fler, en kul och oväntad gåbort present!

Ros och Hortensiastöd

Trädgård

Fler stöd

Rosor som kommer upp i höjd är en häftig grej, med lite stöd går det fint. Likaså mår Hortensiorna bra av lite stöd när de tunga blommorna börjar slå ut. Enkelt gjort med lite hasselstörar och ett armeringsjärn. Prova!

Fler varianter på blomstöd:

Amaryllisstöd från trädgården

Hallonstöd av grenar

Stöd tunga blommor

Favoriter för Sommarsådd

Odling

På en ledig plats - sommarså!

När man skördar t.ex. potatis eller vitlök så blir det ledigt i landet. Passa på att sommarså!

Mycket har kort utvecklingstid och hinner bli klart innan den kalla perioden.

Som till exempel:
Rädisa
Sockerärt
Morot
Ruccola
Grönkål
Bondböna
Persilja
Basilika
Sallat
Spenat

Kolla gärna in odlingsappen GardenR premium, där får man en smart odlingskalender med såtider anpassade efter rätt växtzon.

Vitlökstork

Odling

Torka din vitlök

För att vitlöken ska hålla bra kan du torka den luftigt innan du tar in den och lägger i fat eller hänger upp. Klassisk förvaring från IKEA funkar fint som tork åt vitlök! 

Odla egen vitlök - det är en perfekt grönsak att bli självförsörjande på! Odla din vitlök på en välgödslad odlingsplats, ge vitlöken gärna lite extra gödsel på våren och låt  inte odlingsplatsen torka ut. Med bra förutsättningar så växer din vitlök bra och ger dig skörd som du kan njuta av länge! Se också:

Klyftig vitlöksshot

Vill du se alla 100-tals trädgårdshacks med Filip Johansson och ha dem tillgängliga alltid i fickan?

Ladda ner trädgård- och odlingsappen GardenR, finns i Google Play och App Store. Länk nedan.

Eget rensverktyg

Gör det själv
Odling

Rensa ogräs

Om du behöver rensa mellan såraderna kan ett lukjärn vara en mycket god vän. Gör ditt eget rensverktyg av lite läkt och spikband. Du får ett smart trädgårdsverktyg att använda i din trädgård. Rensa ogräs är kanske inte det roligaste, men med ett verktyg som du tillverkat själv blir det bättre, det lovar jag!

Andra trädgårdsverktyg som du kan göra hemma hittar du här:

Kratta äpple

Liten planteringsspade med extra kraft

Du behöver
- Läkt
- Såg
- Kniv
- Spikband
- Skruv och skruvdragare

Steg för steg
- Kapa läkt i lagom längd
- Tälj till ett grepp
- Kapa spikband
- Förborra och skruva fast spikbandet
- Rensa!

Pumpastatus

Odling

Pumpasången

Gör ett litet nedslag i pumpatävlingen och visar status samt uttrycker oron för mördarsniglarna med en sång. En sång för pumpor alltså - jag sjunger ibland om olika delar i min trädgård. Kanske vill du även se:

Blad i ljus

Grace Kelly och Potatisskörd i halmen

Cold as ice

Tomatstöd av hönsnät för kruka

Gör det själv

Tomatstöd

Hur ger jag tomaterna i kruka ett bra stöd? Tomater i kruka behöver gärna klätterstöd, en pinne genom bottenhålet (se till att det finns tillräcklig dränering) och lite hönsnät så har man bra grejer att fästa i. Andra trädgårdshacks om tomater och fler tips som fungerar bra som klätterstöd åt tomater hittar du här:

Tomater - skydda och skörda

Inspelat snack med Anders Stålhand om tomater

Supernyttiga tomater

Du behöver
- Pinne
- Slägga
- Hönsnät
- Häftpistol

Steg för steg
- Slå ner pinnen genom centralhålet i krukan ner i marken
- Se till att det finns tillräcklig dränering
- Krama hönsnät runt pinnen
- Fäst med häftpistol (behövs inte alltid)

Myggornas skräck svalorna har flyttat in!

Biologisk mångfald

Svalorna är tillbaka

Jag har försökt locka hit svalor i flera år med olika insatser, och äntligen har de flyttat in. En svala kan ta flera tusen mygg per dygn så det är en bra kompis på sommarkvällarna. Har du svalor? Några tips på hur man håller dem nöjda?

Här ser du när jag provade med lite olika färdiga fågelbo för att få svalorna att flytta in. Eller om du vill se detta som också handlar om svalbon.

En annan bra kompis som också äter mycket mygg är fladdermusen, här visar jag hur du kan bygga ett fladdermushus.

Du behöver
- Fält
- Vatten
- Buskage
- Linor

Steg för steg
- Lämna en bit oklippt
- Skffa buskage
- Ha lite vatten och gärna lera
- Häng upp linor

400 träd

Biologisk mångfald

Plantera mera - träd

10 ton koldioxid. Det är snittsvenskens avtryck per år. Det motsvarar ungefär vad 400 träd tar upp på ett år. Förenklat kan man säga att vi kommer en bra bit i klimatkampen om vi äter mer grönsaker, reser mindre och planterar mer träd. Jag är på ett uppdrag, jag ska plantera 400 träd. Häng på!

I trädgårdsappen GardenR kan du vara med och göra insatser för en ökad biologisk mångfald. Ladda ner GardenR som finns på App Store och Google Play, det kostar inget och du kan göra flera olika insatser som gynnar mångfalden, din trädgård och skörd! 

Det finns lite olika trädgårdshacks om att plantera träd, här är några:

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press