Jordlöparna hjälper till att hålla balansen i trädgårdslandet, äter skadeinsekter, sniglar, snigelägg ja till och med ogräsfrö om det vill sig väl. De gillar torra övervintringsplatser och i höstens regn över Skåne blir det tufft. Jag placerar ut lite boplatser och hoppas på en stor styrka jordlöpare till nästa år.
Träden bara ger och ger fint material i form av löv. En del sparar jag till lövmull som jag sedan kan blanda jord av. För att få plats med mycket och skynda på nedbrytningen klipper jag det. Gräsklippare med insamlare eller trimmer är bra att ha
Trädgårdshandskarna blir snabbt blöta denna tiden på året, det tar desto längre tid att få dem torra. Men med en bit petflaska som öppnar upp dem så blir även fingertopparna torra över natten.
För att få nötter och ollon man plockar att gro, kan man lägga dem i en kruka med sandblandad jord, ställa dem skyddade ute och vänta till våren. Kallperioden triggar igång dem vid lagom tid och till våren planterar man om och snart har man ett gäng träd!
Ständigt gör jag av med min planteringsspade, under rens i skottkärran, bakom några krukor, till och med i en jordpåse. Slut med det nu! Nu är den alltid säkrad i och omkring växthuset med hjälp av ett koppel.
För att stötta igelkotten eller andra djur eller insekter med boende kan man ösa in sina löv i ett buskage. Precis det älskar igelkottar att bädda ner sig i över vintern. Då stör inte löven din vy över trädgården eller uppfarten heller och du slipper köra iväg med dem. Tids nog blir det fin jord dessutom!
En gammal roller med intorkad färg har inte gjort sitt än. Kan få ett andra liv både som hängrännerensare och som grindhjul. Så släng inte!
Nu är frosten i antågande och jag har en del plantor som inte gett allt än. Chili, Paprika och Physalis får flytta in för att få ut den sista skörden inomhus. Alla dessa kan man dessutom övervintra om man bara kan hålla bladlössen stången. Jag har haft fin lycka med såpvatten och citrusskal och då har man plötsligt perenner!
Nu är bra tid att anlägga bäddar för nästa år, fundera på vad som gick bra, planera och skissa. Prova skissverktyget på gardenr.com
Svampgurkorna är nu testade både i dusch och som luftfilter.En lyckad skörd helt enkelt.
Forskare på ett universitet i Österrike menar att malda hästkastanjer avskräcker mördarsniglar. Måste så klart testas! Och glöm inte att hålla i bekämpningen av dessa invasiva sniglar hela säsongen ut, de man blir av med nu minskar återväxten radikalt till nästa säsong.
Varje år har jag och min bror en odlingstävling, så också i år. Detta år var det Tvättsvampsgurka eller Luffagurka vi odlade. Flest Luffagurkor man kan tvätta sig i duschen med vann. Men vem vann egentligen? Det råder delade meningar om vad som räknas…
Att lämna döda eller fallna träd, stubbar och annan död ved i trädgården fungerar som en depå för svampar och insekter. Så jag försöker behålla så mycket det bara går. Har man dem dessutom i olika typer av lägen så ökar man mångfalden än mer!
Att ladda om krukjorden över vintern med ny näring är enkelt.Blanda löpande i lite kolbitar och häll på näring i form av kaffeslattar och kokvatten från grönsaker eller ägg. Kan man lägga till lite mask så jobbar de på och snart har man fin näringsrik jord igen.
Tänk att ha ett egengjort verktygsskaft som passar perfekt till hammare, yxa eller liknande. Dessutom närodlat!Jag testar Hagtorn och hoppas kunna kapa av barka och börja slå om ett par år… Slow gardening är detta
JAS, tiden för beskärning av det mesta. Gyllene tider fick nästan till det, bara en månad fel, så jag korrigerade lite.Än finns det tid till lite beskärning till!
Insekter övervintrar gärna i växtstjälkar över vintern.Men en del faller gärna, exempelvis solrosor.Jag flyttar helt enkelt dem till en varm skyddad plats, nämligen min Insektsövervintringshörna så står de säkert hela vintern.
Humle till skillnad från blanda annat Bönor, Malabarspenat, Pipranka och Åkervinda som snurrar sig medsols. När jag hjälpte till med klättrandet var det alltså en björnstjänst. Man lär så länge man lever! Har du lärt dig av nåt misstag i år?
Det är alltid bra att skapa högar med ris och grenar det är nämligen väldigt bra platser för många övervintrande småkryp. Nyckelpigor (och många andra arter) kryper gärna in under bark eller under gräs och löv på marken. Även exempelvis grodor, snokar, ödlor och igelkottar. Och de sistnämnda är även mördarsnigelfiender så lockas de till att bli bofasta i din trädgård så blir balansen bättre.
När man tar sin kompostjord vill man gärna skilja ut de stora ej nedbrutna delarna från den fina jorden. Med en trådback från IKEA fäst i ett snöre går det enkelt!
Jag inspekterar andra skörden av spetskålen, kvistrensar brysselkålen och slår ett slag för grönkålen, Kål är kul!
Dags för skalning av Luffagurkan, jag tycker det funkar bäst när de är gula men ännu inte torra.Mycket frö blir det också så man blir snabbt självförsörjande.
Om man håller i rens i rabatter och odlingsbäddar under hösten så har man igen det nästa säsong, med en enkel ogrässits blir det enklare och roligare!
En av myggornas största skräck är trollsländan, så genom att locka fler av dem till trädgården så blir det bättre myggbalans. Vatten, varma hörnor och blommor är fina nycklar! De kom på besök direkt!