Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Pallkragekompost med öppning

Gör det själv

Min gamla pallkrage blev kompost

Har du en gammal och murken pallkrage som du funderar på att slänga? Gör inte det! Pallkragar med några års odling på nacken kan lätt bli lite murkna, men de kan få ett andra liv som kompost. Lösgör du sprintarna i ena kortsidan kan du dessutom öppna fack för fack och kommer åt komposten enklare när du skall vända din kompost.

Utsätt bladlössen

Odling

Smart tips för att bli av med bladlöss

Har bladen på dina fruktträd alldeles rullat ihop sig? Har du en bladlusinvasion? Ja, trist är det!

Vid bladlusangrepp är ofta myror inblandande. Myror skyddar dessutom bladlöss mot angripare. Anledningen är att myrorna tjänar på att bladlössen suger näring ur växten, för myrorna får näring från bladlössens sockerrika utsöndring.

Men du kan locka bort myrorna med godare sockerrik dricka! Forskare har visat att det går att minska bladlusangreppen genom att locka bort myrorna från att skydda bladlössen. Då får nämligen bladlössens naturliga rovdjur och fiender mer spelrum och kan jämna ut balansen.

Prova du med och blanda socker och vatten och lägg som lockfälla.

Öppna grillkol

Trädgård

Grillkolspåsen - så här öppnar du den

Hur öppnar man påsen med grillkol smart? Vi är många som känner igen oss i att stå med grillkolspåsen och dra i snören utan att påsen öppnar sig. Saxen åker fram, frustration är ett faktum.

Det mest tillfredställande med hela grillkvällen är om man kan få upp grillkolspåsen perfekt. Jag visar hur du ska göra! Det gäller att inför varje säsong öva på en påse eller två innan man bjuder hem någon. Sen kan man till fördrinken med nonchalant självförtroende hiva upp påsen på trädgårdsbordet framför alla och öppna den felfritt. Gästerna kommer att sucka imponerat och middagen är en succé redan innan den börjat.

Gårdagens smarta trädgårdshack om att rulla slang utan veck ska du inte missa!

Rulla slang utan veck

Gör det själv

Hur du slipper veck på vattenslangen

Jag är trött på slangvindor, både att veva men även på veck som stryper vattnet. Så vackra tycker jag inte heller att de är. För att slippa mer trassel med min trädgårdsslang så ha jag bestämt mig för att rulla slangen fritt istället, med ”över/under-tekniken”, då slipper jag veck.

Vill du ha det ordnat kan du som jag hänga upp den på en gren.

Locka tornseglare

Biologisk mångfald

Tornseglare som häckar

Till formen påminner tornseglarna om svalorna, men de är inte släkt. Tornseglare är verkligen anpassade till ett liv i luften och det kan gå väldigt lång tid utan att de landar. Tornseglaren är dessvärre starkt hotad så all hjälp de kan få är värdefull. Genom att bygga holkar till dem och signalera att det redan finns tornseglare på plats med hjälp av ljud hoppas jag få inflytt i holken jag byggde 2020.

Tornseglare behöver möjlighet till direkt inflygning. Gärna även att holkarna placeras högt, helst minst 3 meters höjd över marknivå. Direkt inflygning är viktigt för att tornseglarna, när de anländer till sin boplats, kan ha en så hög hastighet som 70 km/tim och kan inte väja för träd och buskar då.

Tornseglaren anländer till Sverige i maj och flyttar sedan söderut redan i slutet av augusti och början av septem

Här hittar du ritning och video när jag bygger min tornseglarholk.

Samodla, täck och ordna i appen

Odling

Planera trädgården i en app?

Det kom en fråga om hur jag använder trädgårdsappen GardenR i min trädgård och hur jag planerar i min odling med odlingsplatser, växter och andra funktioner.

Så i denna video blir det en kort video med inspiration hur jag kör igång en samodlingsbädd och håller ordning på den över tid. Jag visar hur jag använder odlingsplatser och flyttar grödor från frösådd till utplantering, visar också hur helt nya premium-funktionen 'arkivera' fungerar och varför jag använder den.

Har du frågor om något i trädgårdsappen så skicka gärna in dessa via feedback inne i appen. Vi svarar på alla frågor!

I denna video berättar Filip Johansson kort om GardenR Premium och vilka extra funktioner som då tillkommer i appen.

Biologiska mångfaldens dag

Biologisk mångfald

Alla dagar är biologisk mångfald lika viktigt- idag firar vi insatserna du redan gör!

För att uppmärksamma och fira biologiska mångfaldens dag idag 22 maj kollar jag till några av mina favoritinsatser för Biologisk mångfaldträdgården.

Ladda ner checklistan för Biologisk mångfald - du hittar checklistan för nedladdning i insatser i Tips&Inspo i trädgårdsappen GardenR! Hur många boxar kan du kryssa i? Vill du vara med och tävla om en bok så gå in på Instagram och följ GardenR där och dela i kommentarerna så drar Filip en vinnare av boken Trädgårdshacks - 70 finurliga återbruk som förenklar din odling året runt.

I trädgårdsappen GardenR är insatser för Biologisk Mångfald ett ständigt inslag. Varje vecka kommer nya insatser upp som du kan göra hemma. Varje insats ger olika fröpoäng och när du har 100 fröpoäng så kan du belönas med gratis fröpåsar. Det är helt gratis att ladda ner GardenR och vara med och göra insatser som gynnar biologisk mångfald.

Maskrossaxofon

Gör det själv

Maskrosen är fantastisk

Maskrosen är bra till allt. Maskrosen är vacker, ger mat till oss och pollinerare hela säsongen men det är även ett riktigt fint musikinstrument.

Kan man spela musik med en maskros? 

Plocka, knäpp av blomman, platta till änden och blås. Genom att klämma lite på stjälken eller röra den upp och ner kan man ändra tonen. Ut och öva och bli festens mittpunkt i sommar!

Vilket håll ska gurkfröet i? del 2

Odling

Gurkfrö - hur sår man bäst egentligen?

Det finns en del teorier om att hur man sätter i frö i jorden spelar roll för grotid. Det har jag utrett. Efter 2,5 dagar har testfröerna grott. Det visar sig att toppen ner tätt följt av spetsen ner gror snabbast (2,5 dagar). Vad är dina erfarenheter? Jag skuggtetsar en gång till med pumpa och squash för att se om det upprepar sig.

Vad behöver gurka för att trivas?

När du ska odla gurka är det viktigt att ge dem tillräckligt med sol och värme, tillhandahålla jämn bevattning och stödja gurkans klättring med lämplig växtstöd.

1) Ge gurkor sol och värme för optimal tillväxt.

2) Se till att vattna dina gurkor regelbundet och jämnt för att undvika stress. Regelbunden vattning är för att undvika att jorden torkar ut mellan vattningarna, det stressar gurkorna och påverkar gurkans tillväxt och fruktproduktion negativt.

3) Stödja gurkornas klättring för att främja frisk tillväxt.

Vilket håll ska gurkfröet i?

Odling

Så gurka - vad är bäst?

Det finns en del teorier om att det spelar roll hur man sätter ett gurkfrö i jorden för vilken grotid det blir. Givetvis ska det utredas och testas av GardenR. Gurk- och melonfröer sätts nu ner på 4 olika sätt, 6 av varje och sen ska det noga följas dag för dag. Häng med här i trädgårdshacks och se vilket som fungerar bäst när du ska så gurka.

Här kommer du direkt till del 2 - resultat av sätt att så gurka.

Släpp spannarna loss

Gör det själv

Hur får jag isär fastnade hinkar och spannar?

Har du godislådor, hinkar eller spannar du staplat som sitter fast i varandra? Här kommer ett smidigt tips för att få loss dem!
Använd tryckluft så släpper undertrycket, ibland flyger de till och med upp med ett plopp! För att undvika samma problem nästa år, kan du lägga snöre mellan varje låda/hink du staplar så går de enkelt att dra upp.

Tråd till svalorna

Biologisk mångfald

Hussvalorna minskar i population

Ladusvalorna har hittat hit men inte hussvalorna, så jag försöker mig på att ge dem än mer att gilla. En egen ”telefontråd” åker upp så hoppas jag på inflytt och att styrka den snabbt minskande populationen.

Du behöver
- Två träd
- Tvättlina eller liknande

Steg för steg
- Hitta en bra plats gärna öppet, nära ett fält eller öppen äng
- Knyt fast i två träd och spänn ordentligt

Utplantering? Ta det lugnt!

Odling

Avhärdning - flera tips!

Fint väder och det kliar i planteringsfingrarna. Men fröplantorna behöver att man lugnar sig lite. Avhärdning gör du för att plantorna ska vänja sig vid vind, sol och temperatursvängningar. Du kan bygga egna avhärdningstält som mildrar både vind, sol och temperatur. Till exempel genom att använda en täckduk över trädgårdsmöblerna. Välj gärna en bra lite molnig och inte så blåsig dag, vattna sina plantor innan och sen plantera fort ner med dem planta för planta i jorden, lämna inga plantor liggande med bara rötter att utsättas för solljus. Så lite som en minut räcker för att huvuddelen av smårötterna kan dö. Det vill vi inte när man vårdat sina plantor under flera veckor inomhus.

Här kan du se ett trädgårdshacks med Filip när han bygger en enkel avhärdningstunnel.

Årets klättertorn till Luktärtor

Gör det själv

Luktärtstorn - superenkelt att göra själv

Dags för utplantering av Luktärt. Våren 2023 bygger jag ett klätterstöd av bistål eller murstål till mina luktärtor. Dessa kommer i 4 meters längder, och du kan böja dem enkelt. Du hittar dem på de flesta byggmarknader. Det blir ett fint klätterstöd och i toppen fäster du med ståltråd. Några av mina luktärtor har blivit lite långa, så jag tar samtidigt några sticklingar av luktärtsplantorna. Tillsammans med luktärtorna i krukan planterar jag ner en solros.

Blomsterpinnar av elefantgräs

Gör det själv

När ska elefantgräset klippas?

Elefantgräset (Miscanthus giganteus) klipper jag alltid på våren för att undvika att rötter tar stryk genom fukt som kryper ner i de ihåliga rören. På köpet får du fina blomsterpinnar till omplanteringarna för vårens tomater! Om du dessutom planterar in stockrosor i elefantgräset blir det extra snyggt under säsong.

Halm till humlorna

Biologisk mångfald

Bo åt humlorna

Blomsterlupin är inte bra för mångfalden, så jag provar ett sätt att stoppa den att sprida sig på min mark genom att täcka den med halm. Mycket halm! Tester med halmbalar och halmstackar i odlingslandskapet har gett fina resultat med humleinflytt i nära hälften av fallen. Jag provar i trädgården och hoppas på inflytt.

Prova du med, lite halm kanske i form av en bal kan vara ett trevligt inslag också. Detta trädgårdshack är även en insats i appen, så när du provat hemma i trädgården, kolonin eller i sommarstugan är det bara att checka insatsen som avklarad i appen och du får 20 fröpoäng! Denna insats är dubbelt bra för biologisk mångfald!

Du behöver:
- Halm

Steg för steg
- Lägg ut en halmbal eller en halmstack lite vindskyddat i torrt läge.
- Håll tummarna

Varför är blomsterlupin inte bra?

Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) utgör tyvärr ett hot mot biologisk mångfald eftersom blomsterlupin konkurrerar ut andra växter i de miljöer som blomsterlupin trivs i.

Det innebär att blomsterlupin kan påverka övrig vegetation där den etablerat sig på grund av sin förmåga att binda kväve och därmed gödsla marken. Läs gärna mer om Blomsterlupin på Naturvårdsverket. De nämner till exempel att i de naturligt magra jordarna som blomsterlupinen vanligen växer så kan tillskottet av kväve till exempel göra så att ängsblommor, som många gånger är skyddsvärda, istället ersätts av mer kväveanpassade växter.

Eget Bokashiströ av kaffesump

Gör det själv

Göra eget bokashiströ

Kan man göra eget bokashiströ? Det går! Jag visar i detta trädgårdshack hur det går till.

Jag tycker alla fermenterings- och komposttekniker är spännande. I grunden är det mikroliv som bryter ner material så näring kan tas upp av växterna. Bokashi är populärt och du kan köpa både strö och sprayer.

Du kan också ganska enkelt föröka mikrolivet själv i olika grunder och på så sätt göra eget bokashiströ, vilket blir betydligt billigare än att köpa. Jag har provat hampaströ och kaffesump som grund med bra resultat. Blanda vatten, socker och effektiva mikroorganismer (EM) och låt det växa till sig så har du på ett par veckor eget bokashiströ till din matkompost.

Är det bara kaffesump och hampaströ som fungerar?

Det går bra att använda nästan vad som helst, prova tex. havregryn, vetekli eller sågspån. Prova dig fram.

Här hittar du ett tips på ett bra verktyg för att packa matkomposten.

Första egna nypotatisen

Odling

Tidig potatis

Jag satte potatis i kruka inne i kallväxthuset siste januari 2023, nu är det siste april och dags för skörd. Inte direkt maxat tillväxten, men ska gränserna pushas så ska de. Några riktigt tidiga och god nypotatisar till förrätten på valborg blir det i alla fall!

Från äppelkärna via ympning till träd

Odling
Gör det själv

Mitt äppelträd - sådd, ympning och resultat

Här visar jag resultatet av hur det gått med mitt eget äppelträd. Jag kontrollerar ymparna jag gjorde för 2 år sedan på äppelträdet som jag sått själv.

Se gärna videon som visar hela resan när jag sår egna äppelkärnor, klipper och förvarar ympris, göra skarvymp och resultatet! Den hittar du i trädgårdsappen GardenR, där kan du se alla videor och trädgårdshacks helt gratis och spara favoriter. Vill du prova ympa på ett favoritträd?

Kan man få en äppelkärna att gro?

Det tar lite tid att driva upp sina egna äppelträd, men sen har du egna unika och gratis fruktträd med lång säsong och många sorters frukt! Det är verkligen roligt också att prova ympning. Tänk att du kan ta ympris från det där äppelträdet som du älskar!

Trädgårds- och odlingsappen GardenR finns i App store och Google Play.

När skall man beskära sina äppelträd? 

Vill du bli bättre på att beskära dina fruktträd? Kolla då in trädgårdskursen i beskärning med Anders Stålhand! På GardenR Kurser finns denna grundkurs i beskärning där Anders Stålhand visar och lär dig hur du ska göra för att ta hand om dina fruktträd och öka chanserna för god skörd.

Läs mer om detaljerna för onlinenkursen i trädbeskärning med Anders Stålhand här.

Fyll igen hål i gräsmattan blixtsnabbt

Odling
Trädgård

Hur lagar man hål i gräsmattan?

Vill du reparera, laga eller fixa till gräsmattan? Genom att förgro ängsfrö eller gräsfrö i en burk med jord inomhus kan du fylla igen hål i gräsmattan på nolltid. Ängsfrö tänker jag att det är roligt att introducera, jag har ju inte direkt en gräsmatta, mer en örtmatta.

Fixa fula fläckar snabbt

Att använda detta sätt för att laga hål i gräsmattan ger mycket mindre behov av vattning och mindre risk för att fåglarna äter upp fröna. På bara 2 dagar har fröna grott och du kan börja placera ut på platser och laga. Efter tre dagar ute är hålet i gräsmattan nästan borta! Så testa detta trädgårdshack om du har lite kala fläckar och hål i gräsmattan som du vill snygga till inför en ny säsong ute i det gröna.

Spara tips om att laga gräsmatta i din telefon

Ibland vill man spara smarta lösningar till senare, eller hur? Laddar du också ner trädgårdsappen GardenR kan du se alla trädgårdshacks helt gratis i appen och där kan du även spara dina favoriter. Då har du alltid med dig inspiration om trädgård och odling.

Det finns många smarta funktioner i appen, spara alla dina växter i odlingsplatser till exempel, så glömmer du inte namnen på det som du har odlat och tar hand om hemma i trädgården.

Söndagssådden Ebbas trädgårdsland

Odling

Så och odla med barnen!

Det kan vara knepigt att få med barnen i odlandet. Men om de får vara med från scratch och får sitt eget land tycker jag det går lättare. Allt från att fylla i med material till att välja frö till att så och vattna. En helt egen skylt i sitt trädgårdsland är inte heller fel.

Att odla tillsammans med barnen ger barnen en upplevelse och viktig kunskap. Det är en chans att lära dem om självförsörjning och hållbarhet, och en möjlighet att väcka glädje och förundran inför odling. Att barnen får se plantorna växa och skörda de grönsaker de sått ger en sådan glädje. Samtidigt som ni odlar lär sig barnen om naturen och dess värde genom att ta hand om jorden och dess viktiga invånare.

En egen odlingsplats i en app

Introducera barnen till idén av en egen odlingsplats i trädgårdsappen GardenR och skapa härliga odlingsminnen tillsammans 2023! Odla barnens favoritgrönsaker, kanske gurka och morot? Prova något snabbväxande som ger resultat visuellt ganska omgående, till exempel rädisa. Fröså och täck med fiberduk så kan den gro på bara några dagar!

Passa också på att kolla in Insatser för biologisk mångfald och välj ett projekt tillsammans med barnen. Det finns många insatser för biologisk mångfald att göra, olika insatser ger olika många fröpoäng och efter några insatser ni belönas med fröpåsar till odlingsplatsen!

Rådjurstest del 5

Gör det själv

Rådjur i trädgården

Rådjurstestet har kanske börjat gå min väg. Detta är del 5 i följetongen som startade den 3 januari 2023. Rådjuren äter nu från matningen och har lämnat i alla fall några tulpaner. Nu kan vi börja testa avskräckning, först ut vitlök. Nu ska vi se om rådjuren väljer att inte äta av brickan med mat som även har vitlök! 

Vill du se alla tidigare delar i denna följetong om rådjur och tulpaner, så finns de i appen! Länk att ladda ner finns nedan. I menyn finns Tips & Inspo, där hittar du alla trädgårdshacks av Filip Johansson samt alla insatser för biologisk mångfald som du kan göra hemma själv. Det är gratis att göra insatser och att se alla trädgårdshacks i appen, där kan du även enkelt spara dina favoriter och roliga projekt som du vill prova i trädgården.

Nässelvattenhink som inte luktar

Biologisk mångfald
Gör det själv
Odling

Hur använder jag nässelvatten?

Nässlorna på våren har extra högt näringsinnehåll så de är perfekta till eget näringsvatten. Genom fermentering blir lukten helt OK och med nässlorna i en fruktpåse i en egen hink med lock och tappkran blir hanteringen enkel! Egengjort högoktanigt bränsle utan pyralider till sådderna som kommit upp! Främjar en rik jord fylld av liv!

Börja med att skaffa dig en bra behållare för ditt nässelvatten, jag har fått hinkar från en restaurang. En tappkran kan du köpa på de flesta byggvaruhus. Fruktpåsar kanske du redan har hemma? Annars finns det i de flesta matbutiker.

När du fyllt din fruktpåse med nässlor kan du med fördel även lägga i en sten så att påsen ligger tryggt i botten på ditt kärl och inte flyter upp till ytan. Att nässlorna ligger i en påse gör också att du inte får en massa lösa nässeldelar som fastnar i din tappkran.

Nässelvatten som inte luktar?

För att motverka att det luktar starkt behöver det fermenteras. Först vatten och sedan tillsätter jag bakterier och svampar, som bryter ner det bra. Det går att köpa effektiva mikroorganismer. Jag tar en halv deciliter ungefär. Du kan också använda vanlig jäst eller aktiva levande mjölksyrabakterier från surkål. Vet att det finns de som använder filmjölk också. Har du bokashi hemma kan du använda de mikroorganismerna också.

När det ska användas tar man bara en liten skvätt och blandar ut det i rejält med vatten. Så det behöver spädas, speciellt till små plantor.

Hur länge kan nässelvattnet användas och behöver det stå svalt?

Man brukar säga att det ska användas inom ett halvår, men i fruset tillstånd längre. Det som sker är att näringshalten långsamt sjunker och mikrolivet dör när maten (sockret) tar slut.

Fermenterat nässelvatten steg-för-steg

Du behöver
- Fruktpåse
- Hink med lock
- Borr
- Tappkran
- Bakterier, jäst effektiva mikroorganismer
- Vatten
- Socker, sirap eller melass

Steg för steg
- Plocka nässlor och lägg i fruktpåse
- Borra hål i en hink med lock och sätt tappkran (om man vill)
- I med nässelpåsen och lägg i sten
- Fyll på med vatten
- 1 del sirap och en del effektiva mikroorganismer till 100 delar vatten
- På med lock och låt stå i minst 2 veckor
- Tappa ur och blanda 1 del näringslösning med 100 delar vatten
- Vattna plantor!

Du har väl inte missat att GardenR har trädgårdskurser nu? Här kan du se vilka trädgårdskurser som finns tillgängliga nu - allt online så att du kan göra det när det passar dig.

Hoppa i högen

Biologisk mångfald

Högar med sand för insekter

Högar med sand, jord och sten är fina miljöer för många insekter och växter. Så var stolt om du har en hög. Med jämna mellanrum kan man ta fram barnet i sig och hoppa lite i den. Det tar fram bar jord vilket kan attrahera ännu mer mångfald!

Du behöver
- Sand jord, sten
- Barnasinne

Steg för steg
- Skapa en hög
- Var stolt
- Hoppa i den då och då

Majsväxthus av toarullar och glasslåda

Odling

När ska jag förodla majs?

Förodla majs ganska sent på våren. Börja inte för tidigt med att förodla majs eftersom de inte kan planteras ut förräns jorden värmts upp ordentligt. Prova att odla majs i toarullar så som jag visar i detta trädgårdshack. Det är bra för att majs får djupa rötter och vill man optimera ytan så här års är detta en smart lösning. Det är effektivt med ett litet majsväxthus- en godislåda fylld med toarullar. De är lätta att hantera när majsen ska planteras ut och håller fukten väl. Skörden kan du se fram emot i augusti/september, beroende på var i landet du bor. Det är verkligen kul att odla egen majs hemma. Det är en delikatess att njuta av på sensommaren!

Växer majs fort?

Ja, majs växer väldigt fort. Oftast gror majs på bara några dagar. Majs gillar inte heller att stå länge i kruka, så vänta inte för länge med att plantera ut dina plantor. Därför blir det viktigt att inte förså för tidigt om du inte vet att du kan plantera ut ganska snart. Du kan odla majs direkt på friland, men även i pallkrage. Har även hört att det gått bra med fin skörd i stora krukor på balkong.

Vad kan man odla tillsammans med majs?

"Samplantering tre systrar" är en traditionell odlingsmetod där majs, bönor och squash planteras tillsammans för att dra nytta av varandras fördelar. Majs ger stöd för bönornas klättring, bönor fixerar kväve i jorden och squash fungerar som marktäckning och hindrar avdunstning och ogräs.

Humlestör av en gren

Odling

Tips när du odlar humle

Kan man odla humle i trädgården? Jag skaffade humleplantor av de skånska sorterna Svalöf E och Svalöf S under 2022. Förr var man enligt lag tvungen att odla humle vid varje gård så det känns rätt att starta igång humleodling. Lagen om att odla humle togs bort 1860. Det var inte ovanligt att gårdarna hade några hundra störar. Mina humleplantor har klarat vintern bra och dragit igång nu med tillväxt. Växande humleplantor behöver något stabilt att klättra på, här visar jag min lösning.

Hur hög kan humle bli?

En humleväxt kan bli flera meter hög beroende på växtförhållanden och sort, så tänk igenom var du planterar den. Med en humle kan du skapa en mysig och lummig rumskänsla under en sommar! När din humleplanta nått full höjd börjar den att producera blommor, eller "kottar", som kan bli upp till 5-15 cm långa och innehåller de aromatiska oljorna som används vid öltillverkning. Långa humlekottar är bättre för bryggning, eftersom de innehåller mer av komponenterna som ger smak och arom. Hur hög din humleplanta blir kan variera mycket beroende på sort och de växtförhållanden som du har i din trädgård. Vilken jordtyp, var i landet och mängden solljus och vatten du ger den spelar in.

Jag har gjort en nedtagbar Humlestör som förhoppningsvis inte ruttnar i första taget, sen ska här bli något för både insekter och människor. I videon visar jag hur jag bygger min humlestör och använder ett armeringsjärn.

Humle gillas av pollinerare!

Humleblommor är mycket omtyckta av pollinerare, särskilt bin och humlor. Humleblommor producerar mycket nektar och har en bra form som gör dem lättillgängliga för pollinerare som lätt kan landa på blomman och nå nektarn. Så med Humle i din trädgård lockar du pollinerare och får en trädgård full av liv!

Du hittar flera sorter om du söker på humle i appen - kanske har du en hörna där det passar med en humlestör?

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press