Smart lösning för blöta paraply? Vill du också slippa pölar på golvet från dina paraply men samtidigt vattna dina växter med näringsrikt regnvatten? Då ät detta tips på paraplyställ väldigt smart. Har du en stor inomhusväxt hemma? Bara sätt en stor krukväxt vid dörren så löser det sig. Se här i videon hur bra det blir!
Regnvatten är bra att spara i så stor utsträckning som möjligt, så ett paraplyställ i kruka gör att ingen droppe går till spillo. Men det finns många anledningar till att spara regnvatten. Regnvatten innehåller lägre halter av kalk än vad kranvatten gör, det är många växter som mår bättre av det.
Se detta videoklipp om att spara på regnvatten, smarta sätt att göra det på och varför - Regnet kommer!
Letar du efter tips på att göra egen fågelmat? Så här på vintern i december månad blir du extra uppskattad av småfåglarna. Vill du kanske dessutom engagera barn och locka till dig en hackspett, så kan du göra en smörpinne att hänga i ett träd i trädgården. Borra några hål i en pinne smörj in med fett och tryck dit några frö och häng upp. Ju kladdigare desto bättre. När du ändå är igång så gör flera, det är en mycket trevlig present att ge bort. Självklart kan du ju göra personliga varianter på smörpinnen. Kanske en smörstege eller något annat roligt.
Numera går det också att handla hos GardenR i butiken om du letar efter presenter. Se vad som finns i butiken just nu!
Du behöver
- Pinne
- Borrmaskin
- Fett och frö
Steg för steg
- Borra hål i pinnen
- Kleta in med fett
- Tryck på några frö
- Häng upp
Missa inte vinterns smartaste lösning för hemmagjord fågelmatare - se den här - superfågelmataren!
Tips på roliga presenter till den som älskar trädgård? Presenter och julklappar till den som är intresserad av odling och trädgård? Då har du kommit rätt. Helt ny shop finns nu på GardenR - En limited edition maskfiol, GardenR Premium och en signerad bok så klart. Nu tillgängliga i shopen på Instagram och Facebook eller direkt på hemsidan!
Kan man ha en kompost i kruka? Har du en stor kruka så går det fint att använda till det! Du kan göra en minikompost i större krukor och göra egen jord samtidigt som det växer i krukan. Här i denna video från min trädgård visar jag en uppföljning på en kompostkruka jag startade i våren 2022. Nu skall vi se hur jorden ser ut i krukan och jag planterar om den buske som fått växa i krukan.
Vill du se hela videon på när jag startade kompostkrukan så finns den här.
Du behöver
- Strå/halm/hö/löv
- Gräsklipp/kogödsel/hästgödsel
- Jord/kompost
Steg för steg
- Blöt halm i botten
- Sen varva Kväverikt/kolrikt/jord
- Avsluta med halm och jord på toppen
- Plantera (se till att plantor har jord runt rötterna så de etablerar sig bra
Hämta trädgårdsappen GardenR i App Store och Google Play. Helt kostnadsfritt att ladda ner och skapa konto. Spara växter, få inspiration och odlingstips!
NYHET! Nu finns också GardenR Kurser - första kurs att släppas är en introduktionskurs om Jord, Näring och Kompost!
När ska man röra i komposten? Letar du efter ett kompostverktyg? Om du vill röra om i komposten för att få ner syre är gamla spisredskap riktigt bra, speciellt längre treuddar eller krokar man gärna kan hitta på loppis. Ett perfekt återbruk! Sen tycker jag även de är vackrare än dagens kompostredskap som finns att köpa. Här finns ett annat tips på redskap till komposten - ett luftningsrör.
Kanske är du intresserad av att starta upp din första kompost och funderar över hur du skall göra? Kolla in denna video med Filip Johansson som visar hur du kan gå tillväga.
Glöm inte ta bilder på din kompost och följ upp, det är motiverande att se tillbaka och förundras över mikrolivets förmåga att bryta ner materialet. Använd trädgårdsappen GardenR för att spara bilder och föra anteckningar in i en årskalender så att du alltid hittar tillbaka. Det finns massor med odlingstips också!
Kan man odla lite grönsaker i December? Att odla grönsaker mitt i vintern kan vara lite klurigt, men det går. Med ett par godislådor eller glasslådor kan du odla bladgrönt. Börja med att hitta något att odla i, det fungerar mycket bra med godislådor. Sedan gör du helt enkelt ett självbevattnande miniväxthus och försöker fånga så mycket av solens strålar som möjligt. Jag testar under årets mörkaste dagar men hoppas att ljuset ska kunna räcka. Kul med eget grönt till jul. Godislådor kan du ofta få hos din lokala handlare eller köpa ibland i större godisbutiker om man frågar snällt. Wettexduken är komposterbar och består till stor del av träfibrer.
Du behöver
- Stor godislåda och liten godislåda
- Lödkolv eller brytbladskniv
- Wettextrasa och sax
- Såjord
- Popcorn, solrosfrön, ärtor
- Folieform
Steg för steg
- Gör hål i botten och locket på den lilla godislådan
- Klipp och trä igenom wettexdukbitar
- Vattna igenom såjord med kokande vatten
- Fyll med såjord (snurra in wettextrasorna i jorden
- I med frö
- Täck över med såjord och tryck till
- Sätt på locket
- Fyll den undre godislådan till en tredjedel med vatten
- Sätt ner den lilla lådan i den stora och kläm fast en folieform i bakkant
- Ställ så ljust som möjligt
Dokumentera din låda i trädgårdsappen GardenR - där kan du lägga in vilket datum du startade ditt miniväxthus och även lägga till en bild. Det är extra roligt att följa upp och föra anteckningar. Nästa år har du alla anteckningar sparade och dina lärdomar och bilder finns där i appen. Läs mer här - GardenR Premium
Ladda ner appen - det är kostnadsfritt. Länk nedan.
Hur gör jag en enkel dörrkrans till jul? Om du gillar enkla, små, skira adventskransar är en enkel galge bra som grund. Böj till en form, jag kör hjärta i år. Till dekoration använder jag vad min trädgård har att erbjuda mig. Det finns murgröna och nypon i överflöd. Jag virar fast murgrönan med tunn ståltråd, trycker sedan in lite nypon och och hänger upp den diskret med ett häftstift och lite fiskelina. Gör en du med! Jag visar hur smidigt det är i denna video att hänga upp kransen på ytterdörren utan att använda spik i dörren.
Kanske vill du även göra en krans till småfåglarna? De kan behöva lite extra mat i vintertid. Se detta tips att fixa mat till småfåglar i en krans.
Varför gillar småfåglar att bada? Småfåglarna är fina vinterbadare. I vatten gärna, men de vill gärna torrbada också för att få bort fett, löss och parasiter ur fjädrarna. På vintern kan det vara ont om plats och svårt att hitta dessa möjligheter till ett bad. Genom att hänga upp en bricka i ett träd i sin trädgård och fylla på den med lite sand och aska från öppna spisen så får småfåglarna en torr plats en bit upp och i skydd från katter och kan rengöra sig. Kul är det att titta på hur de håller sin fjäderdräkt ren och fungerande.
Men blir det inte rena geggan om det kommer regn och snö? Jo, så kan det bli. Då får man låta det torka upp, lägga på nytt torrt eller experimentera med olika former av tak till fågelbadet.
Du behöver
- Sand
- Aska
- Bricka
Steg för steg
- Häng upp brickan i ett träd
- Fyll på med sand och aska
➤ I videon kan du se Filip Johanssons superfågelmatare (stupröret som ser ut att hänga i trädet) - kolla in den smarta lösningen här.
Små flugor inne som stör? Hur blir man av med dom på bästa sätt? Vi har tagit in lite krukväxter på kontoret, flera av dessa har också tidigare stått ute och ganska snart blev det problem med bananflugor och sorgmyggor. Störiga små flugor som irriterar när man skall arbeta är inte trevligt alls. Då tar jag fram alla trix på en gång, vinägerfälla, potatishalva, köttätande växt och flugstrut. Vad är ditt bästa tips för att slippa dem surrandes i ansiktet?
Kolla gärna in på Instagram @gardenr och häng med i alla kommentarer - där finns mängder av bra tips från följare på hur du blir av med bananflugor.
Du behöver
- Vinäger, honung, diskmedel
- Potatis
- Köttätande växt exempelvis tätört
- Gult papper och en äppelskrutt
Steg för steg
- Ta en tesked honung, 1 matsked vinäger och en matsked rött vin, blanda och droppa i en droppe diskmedel (för att bryta ytspänningen)
- Dela potatis, tryck ner halvan i jorden, vänta ett dygn, ta upp och släng den och lite av jorden under
- Sätt dit en tätört som kan fånga in dem
- Vik en strut av ett gult papper, sätt i en burk med en äppelskrutt i botten
Se till att inte missa fler fina tips för trädgård och odling - ladda ner trädgårdsappen GardenR. Helt kostnadsfritt att ladda ner och där kan du se alla trädgårdshacks och spara just dina favoriter. Länk till App Store och Google Play finns nedan. Och du, nu finns en butik på GardenR där du bland annat kan köpa boken trädgårdshacks.
🟩 Ja, jag vill se in i butiken!
Här i Skåne ligger snön sällan länge, så vill man utnyttja den får man skynda sig. Kanske tänker man inte direkt på smarta lösningar för sin trädgård när snön faller, men här kommer smarta tips för just det. Du kan testa ut var det kan vara bra med en odlingsbädd eller ny rabatt genom att rita i snön, du kan passa på att trycka till snön runt nyetablerade träd då minskar risken att gnagare smakar på den späda barken nere vid marken, och du kan zonhacka genom att titta var solen smälter snön först, det är ofta ett varmt, torrt och skyddat läge där lite mer krävande växter kan trivas, bra att veta inför våren.
Så när det snöar i Skåne, då är det bara att ge sig ut och planera för 2023 i trädgården. Var kan jag plantera ett nytt träd? Var kan jag ha min nya blomrabatt med de vackra rosorna som jag fick av min syster? Planera nästa år med en trädgårdsapp. Där finns alla anteckningar och bilder alltid kvar. Och planerna och trädgården är alltid med i fickan. Så när du har en stund över på bussen, eller i väntrummet någonstans - då är trädgården med och du kan lätt botanisera i en växtdatabas efter ny inspiration. Eller titta på några av Filip Johansson trädgårdshacks, det är korta videor på smarta lösningar i trädgården med fokus på hållbarhet, ökad biologisk mångfald ochj återbruk. Prova redan idag! Läs mer här.
Nu vinterförvarar jag krukor på krukställ gjort av en träbotten med islagna armeringsjärn,. Jag har även ett snöre mellan varje staplad terrakottakruka så de inte fastnar i varandra. Det är då jag upptäcker det! Jag upptäcker alltså att krukbotten lämpar sig fint att ställa glaset på när man är ute och inspekterar trädgården.
Aldrig mer ska ett glas välta i gräsmattan när man tar sin inspektionsrunda! Ölflaskan står tryggt i mellankrukan, snapsglaset står perfekt i den lilla krukan och champagnekupan står stadigt i den lite större krukan. Alltså, det är bara att placera ut krukor till våren när allt sprirar i trädgården så har du alltid en plats att ställa ifrån dig glaset tryggt medan du doftar på något gott i din trädgård.
Har du även större krukor att vinterförvara? Då skall du titta på detta tips om hur du kan göra för att säkra dina växter inför vintern.
➤ Vinterförvara stora växter - vinterförvara luftigt
Gissningsvis planerar du även för fullt just nu allt inför odlingssäsongen 2023. Det är ju under höst och vinter vi har lite mer tid över för just planering av odling och trädgård. Då sitter man och tittar i tidskrifter och böcker för ny inspiration. Visste du att du kan köpa boken trädgårdshacks här? Men när du planerar, vore det inte smidigt om listan på allt du vill odla alltid fanns på samma ställe och du behöver inte leta efter papper och anteckningar? Prova då trädgårdsappen GardenR. Där finns mängder med hjälp och funktioner som gör det roligare att skapa den där trädgården som är full av liv. En hållbar trädgård där alla som vistas i trädgården mår bra!
I GardenR-appen, en app med odlingskalender, loggbok och smart att-göra-lista, kan du också få fina tips och instruktioner för insatser som främjar biologisk mångfald i din trädgård. Sedan GardenR startade har användare tillsammans genererat över 250 000 fröpoäng och gjort över 20 000 insatser i trädgårdar runt om i Sverige. Verkligen häftigt! Läs pressrelease.
Just nu pågår projektet #EttRikareSverige och där samlar Naturhistoriska Riksmuseet och Rikare Trädgård in information om ytor som omvandlats för att främja Biologisk mångfald under året. Ni får väldigt gärna rapportera in insatser ni gjort så får vi gemensamt ännu mer info och inspiration och svart på vitt hur mycket som kan ske när många gör saker tillsammans! Se Filip Johansson topp 3 tips på insatser för biologisk mångfald att göra hemma i trädgården.
Klicka på nedan länk och rapportera in! Heja dig! 💚
https://rikaretradgard.se/ett-rikare-sverige/
Behöver du få med dig skottkärran du köpt men får inte in den i bilen? Upp med den på ryggen bara! En fin ryggsäck och en hel del uppmärksamhet få man på köpet.
Det finns massor av fiffiga och roliga saker man kan göra med sin skottkärra, eller som vi säger i skåne, rullebör. Se nedan 3 fins tips:
Hur kan man omvandla en del av sin trädgård för att gynna biologisk mångfald? Just nu har Naturhistoriska Riksmuséet och Rikare Trädgård startat ett initiativ som de kallar #EttRikareSverige för att inspirera till att omvandla relativt döda ytor i trädgården till ytor som ökar den biologiska mångfalden.
Kanske gör du mycket hemma i din trädgård för biologisk mångfald? I trädgårdsappen GardenR, som är gratis att ladda ner och skapa konto hos, kan du använda funktionen Utmaningar. Där finns mängder av förslag på projekt och insatser som gynnar biologisk mångfald som du kan göra hemma av saker som du redan har. Där får du god översikt över vilka projekt du gjort och kan dessutom, om du vill, belönas med fröpoäng och fröpåsar.
För projektet #EttRikareSverige så kan alla som gjort insatser under 2022 rapportera in dem i ett formulär -här.
Där kan du enkelt klicka i vad du har för tomt, hur många kvadratmeter som förbättrats till en rikare miljö och vilka insatser du gjort så kommer ditt arbete för ett rikare Sverige med i statistiken. I början på 2023 kommer en redovisning.
Här i detta trädgårdshack med GardenR hittar du Filip Johanssons topp tre tips på hur du på små ytor kan öka biologisk mångfald, en sten åt gången, för många bäckar små osv…
Du behöver
- Spade
- Ängsfrö
- Grusblandad jord
Steg för steg
- Skippa att klippa små öar på gräsmattan
- Gräv bort grässvålen kring etablerade träd och så ängsfrö
- Peta upp en sten i stenläggningen, fyll i grusblandad jord och så ängsfrö
Vill du ge bort upplevelsen av Trädgårdshacks? Nu finns en butik, titta in där och köp boken Trädgårdshacks till en trädgårdsintresserad.
Har du en stickling som du vill skicka till en vän? Härligt! Om du ska posta sticklingar, eller småplantor kan jag tipsa om Pringles-burken. Lådan från dessa chips är perfekt för att skicka sticklingar i. Den ger bra och stabilt skydd för de känsliga sticklingarna. Bara skydda rötterna på din stickling extra med fuktigt papper så att rötterna håller sig fuktiga. Se även till så att sticklingen inte flyger rundor i burken. Sedan på med locket och iväg, så kan du sprida roliga växter till dina vänner. Kanske en bananplanta?
Tänk på vilken temperatur det är utomhus.Kan vara smart att lämna in hos ett postombud så din stickling inte förfryser i en postlåda innan upphämtning sker.
Du behöver
- Rör från chips eller mjölkkartong
- Aluminiumfolie
Steg för steg
- Linda in sticklingens rötter i fuktat papper och ytterst aluminiumfolie
- Ner i röret eller paketet (fyll upp med papper)
- Skicka
Hur tar man sticklingar?
➤ Boosta sticklingarna med honung
➤ Fuktig stickling med duschmössa
Vet du inte vad du skall ta stickling på? I trädgårdsappen GardenR finns inspiration och tips. Just nu hittar du en lista på bra kandidater att ta vintersticklingar på. Länk för att ladda ner appen finns nedan, det kostar inget att ladda ner GardenR.
November och December är bra månader att samla ny inspiration till sin trädgård och odling. Nya intryck och insatser för biologisk mångfald - det är en fin kombination!
I nummer 16, 2022, av tidningen Allt om trädgård finner du en artikel om Filip Johansson och teamet bakom GardenR. Där kan du läsa om en hel del vintriga trädgårdshacks och här ser vi när Filip Johansson gav sig iväg för att inspireras av tidningen. 😊
Vad blir det om man kombinerar ett trädgårdsintresse med IT? En trädgårdsapp förstås!
"Jag hoppade av it-branschen för att använda it i trädgården. Jag ville ha en hjälpreda i fickan."
Köp tidningen nu i butik! Läs mer om GardenR Premium här.
Läs mer om gardenr här eller kolla in press.
Skördekorgar i all ära men för en lunch eller middag är en diskhandduk perfekt, lätt att ha i bältet och smidigt att få med sig smått, som örter och körsbärstomater. Sen upp på diskbänken bara. Kanske känner du igen dig? När du går ut i köksträdgården och skall "bara" ta några tomater. Men så är ju en gurka också färdig, och myntan doftar så gott, och visst ska jag ha lite koriander också? Så plötsligt står man med händerna fulla och tappar hälften. Då är detta tips med en kökshandduk perfekt.
Såklart kommer också skördetipset att logga detta i trädgårdsappen GardenR. När du skördat dina olika grödor under året är både roligt att se över tid och lärorikt inför planeringen av nästa års odling. Så Prova GardenR Premium!
Kan man använda en stubbe till fågelholk? Ibland faller gamla träd, det är sorgligt såklart. Men gammalt dött trä är kanon på många sätt för den biologiska mångfalden, och kanske kan de få ett andra liv som kruka eller naturlig holk. Filip Johansson visar hur han har under 1 år haft en bit av en gammal björk som kruka och hur den ser ut. Har du gamla lövträd på tomten? Ibland blir de ihåliga inuti och ibland faller de då av sig själva, men ibland kan de bli en fara för människor. Men då kan du ta till vara på trädet ändå. I detta trädgårdshack ser du också hur Filip förvandlar sin något ruttna bit av en gammal Ask till en naturlig fågelholk.
Är du sugen på mer fågelholkar och ideér för vad man kan göra med träd som fallit?
➤ Woodland - använd delar efter stormen
➤ Fågelholk - av en terrakottakruka
Ladda ner trädgårdsappen GardenR och upptäck mängder med smarta projekt i trädgården!
Kan man låta odlingslådor och pallkragar stå tomma över vintern? Försök att inte göra det, om de står tomma läcker näring ut och du får rensa mer ogräs. Täck dina bäddar istället med det fina täckmaterial som det finns gott om just nu. Alltså alla höstlöv. Har du gångar, uppfarter eller gräsmattor du inte vill ha löv på kan du istället lägga löven under buskar, träd och i rabatter och odlingsbäddar. Då skyddar du marken, får fint tillskott av organiskt material och mindre ogräs att rensa i vår. Nackdelen är att det lätt blåser bort. Då kan du hålla det på plats på några olika sätt. Mina 3 bästa sätt att hålla kvar höstlöven är med barkmull, grenar och skydd jag bugger och gör själv.
Jag har en tunna som jag kontinuerligt fyller på med nässlor, vallört och regnvatten, men på vintern kan den frysa, även i Skåne. Så för att ha näringsvatten även till de tidiga sådderna i januari/februari så fryser jag in en del. Dels på plastdunkar som står i garaget men en smidig grej att göra också är att frysa in näringsvatten iskuber. Då är de färdiga att portionera ut i vattenkannan för krukor och tidiga sådder i januari, februari och mars. Så prova att göra ditt eget gödselvatten!
Du behöver
- Näringsvatten (nässlor, vatten)
- Iskubsfack
Steg för steg
- Fyll på
- Frys in
- Ta fram en kub och stoppa i vattenkannan
Alla löven är bruna - all the leaves are brown. Gick ut för att kratta löv IGEN. Drömde om sommaren…
Här är listan över alla Filip Johanssons tidigare sånger för odlare:
Vill du hjälpa ekoxen? Ekoxar har det svårt att hitta bra livsmiljöer. Det är brist på lövträdsstubbar och många insekter har det svårt med boende. Ekoxekomposten har anor från medeltiden och försöker efterlikna en gammal rutten ekstubbe. Grus, sågspån och dött trä lockar dock till sig fler typer av skalbaggar och insekter så även om man inte lyckas locka dit just en ekoxe är det en fin insats för den biologiska mångfalden. Jag gör min variant av ekoxekompost och hoppas inspirera dig att göra detsamma. Ekoxen är fridlyst och skyddad inom hela EU.
Det går fint att göra en mindre och liten ekoxekompost hemma på sin tomt i ett villakvarter. Gör en mindre än den Filip Johansson visar i sin video, eller gräv helt enkelt ner gammal lövträdsved och täck med flis. Det tar ungefär 5 år för en ekoxe att utvecklas från larv till fullvuxen ekoxe. Efter att under fem år levt i marken på murken ved så gräver sig ekoxen upp till ljuset. Från mitten av juni har du störst chans att att se ekoxarna flyga i skymningen. De fullvuxna ekoxarna kan ses från maj till augusti.
Du behöver
- Trädstammar/vedträ
- Grus/sand/sågspån/löv
Steg för steg
- Ställ ner dött trä i grus och eller sågspån
- Gärna i söderläge och dränerat
- Vänta på hyresgäster
Att göra insatser för den biologiska mångfalden är belönande på många plan. Det är roliga projekt att sysselsätta sig med i trädgården men framförallt så blir man en del av att gynna biologisk mångfald. Om alla med en trädgård gör något litet projekt för biologisk mångfald i sin trädgård sker det gemensamt enorma förändringar i naturen och miljön. Gynna en ekoxe, bygg en fladdermusholk, skapa en kompost eller gör om en dal av gräsmattan till äng. I trädgårdsappen GardenR: Hållbar trädgård får du tips och steg-för-steg hjälp på massor av olika insatser för biologisk mångfald som du kan göra hemma. Ladda ner appen idag och börja med de 3 start-insatserna som finns där. Vill du så kan du använda dig av dina fröpoäng som du belönas med för varje insats och sedan kan du få hem fröpåsar för dina poäng. Läs mer om GardenR här.
Jag tar så här på hösten, i början av november, en sista fröinsamlingsrunda och nu tar jag några av de mer udda fröerna. De fröer som bokstavligt talat får stå och dra i långbänk. Magnolia till exempel kan ta några år på sig att gro. Men det är spännande och kan leda till att man får en alldeles unik magnolia - döp den då efter dig själv!
Att samla egna fröer är både roligt och smart. Har du dessutom punktmarkerat dina fröer när du tydligt kunde se växterna och deras blommor så går det enklare på hösten att samla in och markera i behållare för nästa säsong, kanske i en tablettask?
Dokumentera vilka fröer du samlat in och tänker fröså under 2023 i trädgårdsappen GardenR. Men GardenR Premium kan du dokumentera snyggt med bilder och anteckningar i din loggbok. Där kan du också spara allt om din trädgård på ett ställe och lägga in uppgifter längre fram i år eller nästa år som du inte vill glömma bort.
Kan man ta in chili på hösten? Javisst, det kan du. Jag provade under 2022 att odla chili och paprika utomhus i kruka, nackdelen är att nu på hösten så är det en del som inte hunnit bli klart. Jag tar helt enkelt in min chili och paprika och sätter så ljust det går så ska det nog bli en del skörd till, gäller bara att se upp med bladlöss! Berätta gärna om du har provat att övervintra din paprika och chili.
Skulle du få bladlöss kan du prova detta tips för att bli av med dem - apelsinskal mot bladlöss.
När du samlar upp löv får du sällan med så mycket löv som du vill i varje tag. Ofta blir du kanske också riktigt blöt om händerna. Men med egentillverkad lövräfsa som du gör av två räfsor och en grilltång (loppisfynd!) blir jobbet med att räfsa upp löv på hösten enklare och roligare. Gör en lövskopa du med!
Du behöver
- Två billiga räfsor
- Grilltång
- Buntband
- Såg
Steg för steg
- Såga av skaften på räfsorna till lagom längd
- Fäst i grilltången med buntband
- Skopa!
Här hittar du fler smarta gör-det-själv lösningar för trädgård och odling!
Man brukar stänga ner tomatsäsongen nu, men om man är noga med ljus och jakt på bladlöss kan man sträcka ut säsongen och även tjuvstarta nästa säsong med några småplantor och några sticklingar inomhus. Speciellt icke fröäkta sorter kan man föröka så man slipper köpa och sätta frö. Jag visar hur jag gör med mina tomater för att säkra några bra sorter och kanske kan jag få en julaftonstomat. Jag tar stickling på tomater och klarar de sig och rotar sig så har de ett riktigt försprång i vår och jag får chansen till tidiga tomater!
Det blir inga vackra tomatplantor men du kan klippa dem eller plantera ner nästa säsong. Så prova att fortsätta tomatsäsongen!
Sugen på lite mer inspiration och videotips om tomatodling? Planera 2023 års tomatodling i GardenR. En trädgårdsapp som gör det smidigt att spara information, anteckningar och bilder om din trädgård och odling på ett ställe. Läs mer om GardenR och GardenR Premium.