18/11/2022

20 000 viktiga insatser gör Sverige rikare.

I gräsmattor och hårdgjorda stenlagda ytor trivs väldigt få arter. Hur gynnar vi istället biologisk mångfald och de viktiga pollinatörerna i våra trädgårdar? Det är motiverande att skapa en hållbar och klimatsmart trädgård. Även små insatser påverkar och tillsammans blir det stora skillnader. Dessutom kan det göras med låga kostnader och det är lättskött. Många gånger blir det ett lyft för trädgården, odlingen och skörden samtidigt som det gynnar våra viktiga pollinatörer.

20 000 insatser och 250 000 fröpoäng
Sedan GardenR startade har användare av trädgårdsappen tillsammans genererat 250 000 fröpoäng och gjort över 20 000 insatser i trädgårdar runt om i Sverige. Verkligen häftigt och vilken effekt det blir när så många gör insatser gemensamt! Det finns ett stort behov av att fler och fler är med och bevarar jordens stora artrikedom - den biologiska mångfalden. Detta är också grunden till att Filip Johansson grundade GardenR. Där kan odling- och trädgårdsintresserade hitta inspiration, glädje och byta ångest mot handling, i små steg. Visionen med GardenR är att öka viljan till att bidra för att stoppa den nedåtgående trenden för biologisk mångfald.

Kampanj för mångfald
Kampanjen #EttRikareSverige lanserades nyligen av Rikare trädgård och Naturhistoriska riksmuseet. En kampanj med målet att inspirera och uppmuntra fler att omvandla en del av sin trädgård, balkong eller kolonilott till en rikare livsmiljö för djur och växter. Såklart ett engagemang och en önskan som går helt i linje med GardenR’s mål!

Filips topp 3
Filip Johanssons topp 3 tips på hur du enkelt kan öka biologisk mångfald, en sten åt gången, delades i veckan i  ett trädgårdshack i appen. Dessutom finns det en ny utmaning i appen. Utmaningar är vanligtvis projekt av något slag i trädgården, men denna gång är består insatsen av att stödja kampanjen #EttRikareSvergie och rapportera in de insatser som gjorts hemma. 

Ett samarbete och en hyllning
Ett rikare Sverige är ett samarbete mellan folkbildningsprojektet Rikare trädgård, Naturhistoriska riksmuseet, Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) och Natursidan.se. Var med och rapportera in hur många kvadratmeter av din tomt och trädgård som du omvandlat från livlös till rik på biologisk mångfald. Under 2023 kommer det ut en rapport om antal kvadratmeter förbättrad yta. Detta blir en hyllning alla som gjort insatser!

Länk till Rikare Trädgårds formulär för att rapportera in insatser. 

Trädgårdsappen GardenR

  • Dagliga trädgårdshack - smarta tips
  • Odlings- och planeringsverktyg för din trädgård
  • Klimatsmarta insatser varje vecka
  • Lär dig om biologisk mångfald och självhushållning
  • Artlista med råd för 800 000 växter – ta bild på en växt för att se namnet

Ladda ner Gardenr gratis på App Store och Google Play.

——————

Bilder: https://gardenr.com/pressbilder

För mer information:
Filip Johansson, 046-291 291, filip@gardenr.com

Om Gardenr
Gardenr vill göra det roligare att odla och förbättra biologisk mångfald i din trädgård. Gardenr startade 2020 och finns på Instagram, Facebook och YouTube, samt som app på App Store och Google Play. Se mer på www.gardenr.com

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press