Denna video är inlagd från en tredje part (www.youtube.com). Genom att spela denna video godkänner du användarvillkoren för www.youtube.com.
Spela video

Så här gör du en ekoxekompost

Vill du hjälpa ekoxen? Ekoxar har det svårt att hitta bra livsmiljöer. Det är brist på lövträdsstubbar och många insekter har det svårt med boende. Ekoxekomposten har anor från medeltiden och försöker efterlikna en gammal rutten ekstubbe. Grus, sågspån och dött trä lockar dock till sig fler typer av skalbaggar och insekter så även om man inte lyckas locka dit just en ekoxe är det en fin insats för den biologiska mångfalden. Jag gör min variant av ekoxekompost och hoppas inspirera dig att göra detsamma. Ekoxen är fridlyst och skyddad inom hela EU.

Det går fint att göra en mindre och liten ekoxekompost hemma på sin tomt i ett villakvarter. Gör en mindre än den Filip Johansson visar i sin video, eller gräv helt enkelt ner gammal lövträdsved och täck med flis. Det tar ungefär 5 år för en ekoxe att utvecklas från larv till fullvuxen ekoxe. Efter att under fem år levt i marken på murken ved så gräver sig ekoxen upp till ljuset. Från mitten av juni har du störst chans att att se ekoxarna flyga i skymningen. De fullvuxna ekoxarna kan ses från maj till augusti.

Du behöver
- Trädstammar/vedträ
- Grus/sand/sågspån/löv

Steg för steg
- Ställ ner dött trä i grus och eller sågspån
- Gärna i söderläge och dränerat
- Vänta på hyresgäster

Att göra insatser för den biologiska mångfalden är belönande på många plan. Det är roliga projekt att sysselsätta sig med i trädgården men framförallt så blir man en del av att gynna biologisk mångfald. Om alla med en trädgård gör något litet projekt för biologisk mångfald i sin trädgård sker det gemensamt enorma förändringar i naturen och miljön. Gynna en ekoxe, bygg en fladdermusholk, skapa en kompost eller gör om en dal av gräsmattan till äng. I trädgårdsappen GardenR: Hållbar trädgård får du tips och steg-för-steg hjälp på massor av olika insatser för biologisk mångfald som du kan göra hemma. Ladda ner appen idag och börja med de 3 start-insatserna som finns där. Vill du så kan du använda dig av dina fröpoäng som du belönas med för varje insats och sedan kan du få hem fröpåsar för dina poäng. Läs mer om GardenR här.

GardenR i mobilen

Trädgård- och odlingsplanering, inspiration och hjälp
- alltid i fickan.

Testa GardenR idag och upptäck hur smidigt trädgårdsplaneringen kan gå!
Länk till App storeLänk till Google Play

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press