Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Övervintringssandlåda

Gör det själv

Övervintra växter och vintersådd

Vintersådder av nötter, småplantor och sticklingar kan man med fördel övervintra i en sandlåda. En sandlåda du redan har eller en man gör speciellt. Då jämnar man ut fukt och temperatur något så att småplantorna och nötterna håller sig väl till våren.

Du behöver
- Pallkrage eller sandlåda
- Sand
- Gammalt fönster
- Hängränna

Steg för steg
- Fyll med sand
- Sätt ner krukor, lådor
- Skydda med gammalt fönster

Vintersådd men ingen stor trädgård? Se på detta tips till dig som vill prova vintersådd men har liten yta.

Glöm inte att dokumentera i trädgårdsappen GardenR vad du har i din lilla plantskola. Med GardenR Premium för du flera smarta funktioner som gör det enklare att lyckas i trädgården. En odlingskalender som ger god översikt över när de olika momenten för de växter du har i din trädgård ska ske - hur låter det? Läs mer här.

Nymo utdrag

Trädgård
Gör det själv
Biologisk mångfald

Rädda din chili på hösten!

Filip Johansson visade på TV4 nyhetsmorgon lite olika knep för att se till att dina krukväxter och medelhavsväxter skall ha bättre förutsättningar för att klara sig när du flyttar in dem på hösten. Vad skall man tänka på när man tar in sin chili på hösten? Kan jag få min chili att överleva inomhus? Dessa frågor svara Filip på i inslaget och bjuder på flera smarta och roliga tips för att få växterna att överleva tills det är dags att flytta ut igen. Kanske har du hört talas om Filips's maskfiol?

Tidigare har Filip visat sitt mini växthus med creme fraiche burkar och även hur man kan förbereda för semestern med bevattning till växterna av bag-in-box påsar.

Teaser Nyhetsmorgon

Trädgård

Filip på TV4 Nyhetsmorgon

Onsdag 9:40 26 oktober 2022 på TV4 Nyhetsmorgon visar hur en apelsin, en ketchupflaska och en maskfiol kan hjälpa till med övervintringen av exotiska växter.

Fågelbokompost, enkel och snygg kompost

Gör det själv
Trädgårdsinredning

Fläta en kompostkorg

Med uppsamlade löv får man ofta till en bra grogrund för kompostering, det brukar sätta igång inom ett dygn. Ger man den sedan lite höjd med en enkel birds nest compost, fågelbokompost, gjord av flätat grenklipp så kan man få en vacker diskret kompost som även ger insekter skydd i vinter. Har du ingen kompost är detta en bra första kompost att börja med.

Jag älskar kompost. I denna video sjunger jag om kompost :)

Du behöver
- 5 pinnar/armeringsjärn/reglar
- Spett
- Grenklipp

Steg för steg
- Gör fem hål med spettet 1 m i diameter är lagom
- Tryck ner pinnarna
- Fläta grenklipp runt
- Fyll med rens och fläta mer efterhand

Glöm inte att dokumentera när du startar din kompost i GardenR - en trädgårdsapp där du kan spara allt om din trädgård! Det är kul att i framtiden kunna se tillbaka på bilder hur det såg ut vid uppstart!

Samplantera vitlök och jordgubbar

Odling

Jordgubbar och vitlök

Kan man plantera något tillsammans med sina jordgubbar? Vitlök åker ner i bäddarna där jag odlar jordgubbar. Det är ett bra tips att samplantera vitlöken med exempelvis jordgubbar. Ger du bara vitlöken bra med startnäring så samsas jordgubbar och vitlök fint på olika nivåer både ovan och under jord. För alla vill ju ha plats till jordgubbar och vitlök! Det är verkligen otroligt gott också med vitlök som går att skörda och använda redan på våren. Färsk vitlök är mildare i smaken.

Har du stora odlingsbäddar eller planteringar? Då kan det vara extra smidig att inte ha jordgubbar i hela planteringen, det blir klurigt och besvärligt att plocka. Satsa då på jordgubbar som är låga i ytterkanterna och lite mer högväxande vitlök i mitten - en smart samodling!

Du behöver
- Spade
- Gödsel
- Kompost
- Vitlök

Steg för steg
- Gräv rännor mellan jordgubbsplantorna
- Gödlsa och lägg kompost i botten
- I med vitlöksklyftan
- Över med jord
- Täck

Dokumentera vilka sorter du planterar tillsammans - det kan du göra på ett smart och smidigt sätt i trädgårdsappen GardenR. I betalversionen av appen, GardenR Premium (endast 19kr/mån eller 199kr/år) så finns det odlingskalender, loggbok och att-göra listor. Allt anpassat efter de växter som du odlar och även anpassat efter var du geografiskt bor och vilka dina frostdatum är. Läs mer om GardenR Premium här.

Vill du få mer tips om jordgubbar? Alla videotips med trädgårdshacks finns i appen - där kan du spara dina favoriter för att enkelt komma ihåg dina projekt när du får tid.

Fixa fina jordgubbar

➤ Nytt roligt sätt att skrämma fåglar från goda jordgubbar - sidenslips i jordgubbslandet.

Trädplantering, tävlingen avgörs

Trädgård
Odling

Tillväxt äppelträd - vem vinner?

Hur mycket växer ett äppelträd på en säsong? Här ska ni få se! Nu har mitt och min brors äppelträd vuxit en säsong. Detta var den första tävlingen vi satte igång tidigt våren 2022. Vilket äppelträd har nu blivit högst? Det träd som planterats klassiskt enligt rekommendation från plantskolan eller det mer alternativa sättet som tar hjälp av benknotor, havsvatten, och kristaller? I videon får du se vem som vinner.

Prova GardenR, en trädgårdsapp för dig som gillar odling, trädgård, fruktträd, blommor, grönsaker, biologisk mångfald och maskar. Och en hel del annat. I appen kan du i växtdatabasen hitta otroligt många äppelträd och markera och spara dessa träd i din digitala trädgård. Där finns sedan beskrivning och skötsel på plats och du behöver inte slå upp det när du funderar på hur det helst vill skötas om. Ladda ner idag och prova - det är helt kostnadsfritt att ladda ner GardenR.

Sista tomaterna innan frosten

Odling
Trädgård

Hur länge kan man skörda tomater?

Skörda tomater i oktober? Tomatburen av två ihopsatta kompostnät har fungerat fint under säsongen. Nu tar jag in sista skörden tomater innan frosten. Detta sätt att odla tomater på friland är ett smart odlingstips för latodling. Jag testar väldigt mycket vad gäller att odla tomater och här kan du se några av mina tidigare tips och korta videor om just tomater, tomatskörd och skötsel.

Skörda och skydda tomater

När ska jag plocka tomaterna? 

➤ Kan man göra en egen självvattnade tomathink?

I trädgårdsappen GardenR finns en växtdatabas. I den kan du hitta mängder av olika tomater och sorter. Så när du drar igång tomatodlingen inför nästa år - ladda ner appen och spara allt om din tomatodling direkt i appen! Du kan dokumentera hur frösådden går, lägga in bilder och anteckna hur de gror och vilka som mår bäst. Du kan få hjälp med att komma ihåg när det är skörd, gödsling och när man skall vattna. Ja, så finns det mängder av inspiration också och fina projekt och insatser man kan göra i sin trädgård för att gynna biologisk mångfald.

Veckans växt kardborre, bli garden chique

Biologisk mångfald
Trädgård

Kardborre - en trevlig växt

Vad är kardborre bra för? Kardborre är en himla trevlig växt av flera anledningar. Kardborren är både vacker, god och nyttig men ändå kallas den ofta för ogräs!? Roten kan du äta, bladen är antiseptiska och har länge använts på sår. Fåglar älskar att äta fröna, kardborren pryder även sin plats året runt. Speciellt vintertid och sen kan det bli en fin accessoar - garden chique med fler kardborrar!

En annan fantastisk växt som också blir kallad ogräs är maskrosen, missa inte att se hur bra också den är!

Visste du att alla tips för trädgård och odling som Filip visar i sina trädgårdshacks finns att se i en app? En trädgårdsapp som ger inspiration om hållbar trädgård och odling. Du kan spara allt om din trädgård på en plats istället för att ha anteckningar här och där. Du kan spara bilder på din finaste dahlia eller dina godaste äpplen och alltid veta var du har dem. Du kan söka i en växtbank och spara växter i en önskelista och . . ja, listan kan göras lång. Läs mer om GardenR här.

Pumpa från frö till soppa - Pumpkin seed to soup

Odling
Gör det själv

Odla pumpa från frö - steg för steg

Hela cykeln för pumpa i bilder. Från tagna frö till rekordstor pumpa till pumpasoppa och slutligen till frö igen!

Pumpa är relativt lättodlad, men den vill ha en varm, mullrik, fuktig och näringsrik jord. Ganska ofta växer pumpa mycket, är slingrande och tar en hel del plats. Det går fint att beskära rankorna från pumpan om de blir för långa eller för många.

Mer tips för att odla egen pumpa:

Pumpafrö och pumpasådd

Pumpa utplantering

Pumpa underhåll

Pumpa avgörandet i tävlingen med min bror om tyngsta pumpan

Enkel Pumpasoppa:

Du behöver:
5 dl pumpa
1 purjolök
5 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Några örtblad

Gör så här:
Odla Pumpa och purjolök
Hacka
Fräs i olja
I med grönsaksbuljong
Koka i 15 min
Mixa
Häll i grädde


Servera med några blad på toppen
Är du riktigt hungrig, baka ett bröd och ät med ost

Det finns många sorters pumpa att välja på i trädgårdsappen GardenR. Hittar du inte just din egen sort så är det enkelt att lägga till och skapa en egen växt i GardenR.

Säker lökplantering

Trädgård

Var planterade jag mina lökar?

Händer det att du råkar gräva och plantera där du redan har planterat lökväxter? Jag ger dig 3 goda råd i denna video för att det aldrig ska ske igen. Nu på hösten är verkligen en mycket bra tid för att plantera tulpaner, krokus och andra lökväxter så att du kan njuta av en vacker vårblomning.

För att komma ihåg de lökar du har satt och var du planterade dem, så prova att lägga in dem i trädgårdsappen GardenR, med bilder och anteckningar. Du kan även lägga in sortnamn och var du fick löken ifrån. Om tulpanlökarna var en gåva eller krokuslökarna ett fynd från din lokala plantskola - det är en rolig anteckning att bli påmind om när de blommar några månader senare.

Plockpåse till bär och frukt

Gör det själv
Odling

Plocka bär smart

Tappar du också en massa bär och småfrukter, chili eller tomat när du skördar? Då ger jag dig plockpåsen! Allt faller ner i trygghet! Se även fruktplockare av papprulle.

Missa inget trädgårdshack genom att ladda ner GardenR. En trädgårdsapp för dig som gillar trädgård, odling och djur och natur!

Du behöver
- Brödpåse
- Sax eller kniv

Steg för steg
- Skär ett jack i övre kanten av brödpåsen
- Trä igenom handen
- Plocka

Nötträdslåda

Biologisk mångfald
Gör det själv

Kan man så en nöt?

Nu är det oktober och årets nötträd ska höstsås. Nötter gror inte på hösten eftersom de först behöver en kall period under vintern, innan de sedan gror på våren. Så först behöver de färska nötterna alltså förvaras kallt över vintern och sedan när de gror till våren så kan du plantera dem i mindre krukor. Det skulle ju gå att sätta nötterna direkt i jorden, men möss och andra djur skulle troligen käka upp nöten innan våren hann komma.

Så därför, för att undvika att nötterna blir musmat, så planterar jag mina nötter i glasslådor med små hål i. För dig som har lite plats och kanske bor på balkong så är verkligen en valnötsträd i kruka något som kan rekommenderas. Så testa att driva upp ett valnötsträd på balkongen!

Jag fortsätter med min vision om att plantera 400 träd och sår varje år en samling nötter. Glöm inte sedan i framtiden att ta vara på nötskalen

Du behöver
- Godislåda
- Lödpenna eller spik och ljus
- Grus och lövmull eller såjord

Steg för steg
- Gör små hål i botten och lock på godislådan
- I med grus och lövmull
- I med nötter och täck
- Låt stå ute till våren

Glöm inte att ladda ner trädgårdsappen GardenR. I den kan du dokumentera vilka nötter du vintersår och sedan följa dina träd långsiktigt och få anpassade råd för skötsel. Med GardenR Premium så anpassas råden efter din växtzon och dina frostdatum. Med GardenR har du en digital trädgårdsdagbok och växthandbok med dig överallt. Länk finns nedan.

Lövmullsunboxing

Gör det själv
Odling
Trädgård

Ta vara på dina höstlöv!

Hur skapar man lövmull? Varje år samlar jag löv i pallkragar, diken och är även så lycklig att jag får levererat på säck från vänner som räfsat höstlöven hemma och inte komposterar. I dagens video och trädgårdshacks så unboxar jag en ett år gammal säck för att visa hur mycket det brutits ner. Vill du se hela det klippet när jag packade ner i säckar hittar du det här.

Engelsmän kallar det leaf mold, ja, alltså lövmull. Det är ett bra alternativ till torvmull. Om du gör egen lövmull kan du alltså tillverka egen jord. Det är en härlig känsla! Så gör egen lövmull av alla löven i din egen trädgård (och kanske grannens 😊)

Du behöver
- Vänner och familj
- Deras säckar med fuktiga löv
- En kniv
- En undanskymd plats

Steg för steg
- Se till att löven i säckarna är fuktiga (behövs för nedbrytningen)
- Se till att säckarna är knutna
- Gör dräneringshål i botten med kniv (man vill inte att det ruttnar med vatten i botten)
- Göm säckarna (kanske i några pallkragar)
- Vänta 1-2 år- Öppna säckarna och använd lövmullen som jordförbättring

Bygg en enkel kompost och börja samla löven i den.

Tips för trädgårdsplanering

Trädgård
Odling

Planera och plantera i höst - digitala verktyg till trädgården

Vad är smart att göra på hösten i sin trädgård? När hösten är här kan du äntligen sätta igång odlingssäsongen med planering!

Här i detta trädgårdshack med GardenR ger Filip Johansson sina tips på 5 digitala tjänster för att göra planeringen i trädgård och odling roligare. Med olika digitala verktyg som finns till hands så får du svar på frågor som - När kommer frosten? Var blåser det oftast ifrån? Vilken är min växtzon?

Kanske vill du veta var är din högsta punkt i trädgården eller hur du enkelt kan hålla koll på när allt ska göras? Du kan få hjälp med allt det!
Se hela videon först, sedan finns alla länkar till Filips 5 bästa tips här.

Tips nummer 1 → Min karta lantmäteriet Börja här med att ta fram sin tomtkarta. I videon ser du alla steg för att hitta rätt.

Dags för tips nummer 2 → Hitta Gå in på kartor och sök på din adress - där kan du se solinformation.

I tips nummer 3 ska vi till SMHI

Vind i sverige
→ Vårens sista frost 
→ Höstens första frost

I tips nummer 4 visar jag → Zonkartan.se Ta reda på din växtzon som tar hänsyn till hur mycket sol det är och temperaturer. Då kan man få tips på vilka växter som passar i de förutsättningarna. Riksförbundet Svensk Trädgård har tagit fram sidan som hjälper till.

Slutligen tips nummer 5 som är vår egna trädgårdsapp GardenR. Den är gratis men erbjuder också en premiumversion för endast 199kr/år. Där får du hjälp med bland annat en odlingskalender som anpassar till dina frostdatum och gör listor på uppgifter kopplat till de växter du lagt till i din digitala trädgård.

Länk till App Store och Google Play ser du nedan!

En strukturerad rishög

Biologisk mångfald

Öka biologisk mångfald i trädgården och kolonilotten

Något av det bästa som du kan göra för insekter och andra djur nu på hösten hösten det är att lämna rishögar i trädgården. I dessa högar av ris, kvistar och annat så kan nyttodjur och insekter få skydd och boende i vinter. Tycker man inte det är så fint med rishögar och kanske har en mindre tomt så kan du gömma en rishög i ett buskage eller tvärtom lyfta fram rishögen och göra något strukturerat och fint som står sig över tid. Öka den biologiska mångfalden i din egen trädgård och forma dig en hållbar trädgård som värnar om alla som vistas i den.

Vill du kanske göra ännu mer saker hemma i din trädgård för att gynna den biologiska mångfalden? Visste du att i GardenR, en trädgårdsapp som finns att ladda ner på App Store och Google Play, så finns det massor av inspiration och förslag på olika insatser du kan göra som gynnar den biologiska mångfalden. Ladda ner appen och gå in och kolla - en extra bonus är att du kan få fröpoäng för avklarade insatser och vinna fröpåsar.

Du behöver
- Ris
- Grenar

Steg för steg
- Lägg ris i en hög
- Luta grenar mot varandra över
- Plantera en klätterväxt

Fler bra tips för att skapa en ökad biologisk mångfald i sin trädgård:

Låt grodor flytta in! 

Äppelhängare till vintern

Blommande purjolök

Luftningsrör i komposten

Gör det själv

Lufta komposten

Mycket kompostmaterial finns just nu i våra trädgårdar! Hur luftar man en komposthög utan att behöva vända den så ofta? För att komposteringen ska ske i bra tempo behövs luft. Därför brukar man säga att man ska vända komposten och helt enkelt blanda in luft då och då. Nackdelen med vändning är att näring och koldioxid försvinner upp i luften. Men med några luftningsrör hoppas jag hitta en balans där jag kan minska på vändningarna och ändå få bra tempo på komposteringen.

Sätt igång och kompostera i din trädgård! Det sluter kretsloppet i trädgården. Du får fin ny jordförbättring och näring som dina växter och trädgården kan återbruka. Du får helt enkelt en jordfabrik hemma och slipper köpa jord på påse varje odlingssäsong.

Tre populära tidigare videor om kompost:

Den enklaste komposten

➤ Fånga lakvatten komposten.

Hur gör man en kompost?

Du behöver
- Dräneringsrör eller andra rör med hål
- Lite metallnät

Steg för steg
- Ställ rören i komposten
- Sätt på metallnät på toppen

Tulpaner på balkong

Gör det själv
Liten yta

Tulpaner i en kruka till balkongen

Kan man ha tulpaner i kruka på sin balkong? Även om man har ont om plats kan man ha vårblommande lökar som krokus eller tulpaner. Välj en lite större kruka och skydda din kruka lite genom att höja upp den från marken och täck över krukan för skydd mot regn och rusk så slipper du ruttna lökar och får igång blomningen tidigt. Täcker du dessutom med ett fat kan du hälla ljummet vatten till fåglarna i vinter eller så använder man hela krukan med bricka över som ett sideboard på uteplatsen eller balkongen. Då är där extra funktion i väntan på blomning!

Du behöver
- Kruka
- Tassar
- Fat
- Vårblommande lökar

Steg för steg
- Plantera lökar i krukan
- Ställ krukan på tassar
- Täck krukan med fat, bräda eller liknande
- Använd som vattenfat till fåglar under vintern eller som sideboard

Har du ont om plats men vill ändå prova vintersådd på liten plats? Se även hur du smart kan plantera om i en matkasse.

Solrosrebell

Biologisk mångfald

Hur växer solrosen?

Följer solrosen alltid solen? Eller finns det rebeller som vägrar? Vad händer om solrosen står inomhus? Den är magisk.

När du odlar solrosor blir både du, fåglarna och insekterna glada. Det finns många olika sorter av solros att odla. Har du kanske en favorit? I trädgårdsappen GardenR finns det i växtbanken hela 47 sorter att välja på. Prova till exempel solrosen 'Titan', den är storfröig och även en tävlingssort. Eller prova vackra 'Ice cream'? Ladda ner GardenR och använd växtbanken för att hitta inspiration till vad du vill odla under 2023. Länk finns nedan.

Mer om solros ser du här:

Grilla Solros

Solrosfält av fågelfrö

Sparris uppbunden i kärvar

Odling

Sparris - hur gör man på hösten?

Vad ska man göra med sparrisen på hösten egentligen? Ska man klippa ner sparris på hösten? Det finns två skolor och beror lite på vilken sort sparris du har. Jag låter sparrisen stå men binder upp i kärvar för att få det lite mer ordnat och minskar riskerna att de knäcks av hårda vindar. Håll gärna efter och ta bort allt ogräs under hela året. Ogräs konkurrerar med dina sparrisplantor och kan minska din skörd, det vill man inte. Jag klipper ned mina sparris sent på hösten när blasten vissnat. Jag skär av sparrisen så nära marken som möjligt. Lägg blast i din kompost.

Se mer video om sparris och alternativ sparris:

Boosta sparrisskörden

Alternativ sparris

Lägg in dina sparrissorter i en odlingsplats i trädgårdsappen GardenR. Det är smidigt och du får information och skötseltips. Köp till GardenR Premium och få en smart odlingskalender som anpassas efter var i sverige du och din trädgård bor :)

Höstinspiration

Odling
Trädgård

Parkbesök på hösten

För att få inspiration till nya växter rekommenderar jag parkbesök varje årstid. Där kan du kolla in växter som blommar för årstiden, se vilka träd och buskar som har vackert bladverk etc. och få härlig ny inspiration för nya planteringar i din egen trädgård. Visste du att i trädgårdsappen GardenR finns en funktion som identifierar växter och blommor från foto som du tar? Det är dessutom helt kostnadsfritt. Bara att ladda ner GardenR och börja använda Växt-ID! Extra smidigt är att du kan identifiera en växt med appen och enkelt bara spara den i en önskelista så du inte glömmer namnet när du sedan skall inhandla eller berätta om den. GardenR är en odlings- och trädgårdsapp som har inspiration och verktyg som hjälper till i trädgården och alltid är med dig. GardenR hittar du både på App Store och Google Play.

Här kan du hitta mer idéer för höst i trädgården:

Bota höstdeppen med jord

Höst-Rabattfix

Lata dig för naturens skull i höst

Valnötstork

Odling
Trädgård

Torka valnötter

Hur tar man hand om sina färska valnötter? Det är tid att skörda din valnötter när det gröna skalet börjar spricka upp. Valnötterna är här och då gäller det att samla innan kråkfåglarna tar rubbet. För att de ska hålla sig och inte mögla behöver de borstas och torkas luftigt, en hängande grönsakslåda fungerar fint!

Glöm inte att ta på dig handskar när du skall hantera dina valnötter. Valnötterna utsöndrar ett färgämne som verkligen sätter sig i huden, så även om du inte ser det direkt så finns det där och mörknar och sätter sig riktigt ordentligt. Färgämnet finns både i gröna ytterskalet och på själva nöten, så det är också viktigt att du får bort alla rester av skalet på nöten. Sedan ska de torka! Se i videon hur jag gör med mina valnötter när de skall torka.

Mer nötiga trädgårdshacks? 😊

Miniträd av nötter

Ta vara på nötskalen

Du behöver
- Borste
- Handskar
- Fruktlåda
- Valnötter
- Snören eller ampelhållare

Steg för steg
- Ta av ala ytterskal med handskar på
- Borsta valnötterna
- Lägg att torka i upphängd fruktlåda

Ladda ner trädgårdsappen GardenR på App Store eller Google Play. Samla allt om din trädgård på ett ställe. Alla dina anteckningar och bilder, så vet du var du har dem. Spara ner dina växter och sortnamn och få anpassad odlingskalender efter var du bor. Identifiera växter med foto. Gratis att ladda ner GardenR, massor av funktioner är helt gratis! Men prova gärna GardenR Premium - endast 19 kr i månaden.

Fodrat kompostnät

Gör det själv

Bättre nedbrytning i komposten

Har du mycket löv i din trädgård om hösten och funderar på smarta lösningar för att ta hand om allt i en smart kompost?

Löv och annat material som läggs i kompostnät har en tendens att bli för torrt för att brytas ner ordentligt. Nedbrytningen blir inte så bra då det blåser så mycket igenom gallret och då blir det inte tillräckligt fuktigt. Det kan man lösa genom att fodra kompostnätet med kartong, då behålls fukten och kartongen bryts till slut ner den med och blir fin mull.

3 andra populära trädgårdshacks med Filip Johansson om kompost:

Palla göra en kompost

Fånga lakvatten under komposten

Kompostkrukan

Du behöver
- Kompostnät
- Kartong
- Sax

Steg för steg
- Klipp ut kartong så det fyller alla väggar i kompostnätet
- Fyll med löv
- Låt stå i 1-2 säsonger

Lata dig för naturens skull

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald - du hjälper till!

Ska man städa i trädgården på hösten? När det börjar vissna i rabatterna kan det klia i fingrarna att klippa bort. Men man gör både sig och naturen en tjänst om man latar sig och låter det vara kvar. Mat till fåglarna, boende för insekter, skydd mot frost och mat till jorden. Sen har vi undantaget pionen men i övrigt, ta det lugnt!

Så hjälp till och gynna biologisk mångfald och låt fröstänglar vara kvar! De blir inte bara mat åt fåglar, de är också vackra i vinterskrud. Biologisk mångfald är helt nödvändigt för att vi människor ska kunna leva här på jorden. Så mycket av den mat du äter dagligen är ett direkt resultat av pollinerarnas arbete. Så gör en insats för biologisk mångfald på hösten och rensa inte överallt och städa som vore trädgården ditt vardagsrum. Insekterna är livsviktiga för människan, du får en bra balans av insekter i trädgården, det gynnar din skörd och vår miljö. Lite vildare - men mycket roligare!

En stor anledning till att pollinerare minskar är blombrist. Så genom att planera och plantera en rabatt med växter och blommor som pollinerare gillar gynnar du biologisk mångfald. Och nu är hösten här, en riktigt bra tid att planera och plantera sin rabatt. Du har fukt i jorden och växterna lägger tid på att rota sig istället för att blomma.

I trädgårdsappen GardenR, länk nedan, kan du planera din rabatt för pollinerare. Välj de blommor du har eller vill ha och lägg till i din odlingsplats som du kan döpa till precis vad du vill. Köp till GardenR Premium för 19 kr i månaden och du får en anpassad odlingskalender med påminnelser och skötseltips anpassad till din växtzon. Ett hjälpmedel som minskar på mängden små lappar med anteckningar och bortglömda sortnamn. Du har din trädgårdsplanering med dig i fickan hela tiden. En dröm säger vi på GardenR.

Vill du göra en superenkel men grym insats för biologisk mångfald i din trädgård? Prova en stockstapel. Och titta gärna in i appen - där finns flera olika insatser du kan göra för biologisk mångfald och varje insats ger dig fröpoäng. Det gör att du vid olika nivåer belönas med fröpåsar och annat bra för trädgård, djur och natur.

Du behöver
- En sekatör
- Häcksax
- Trimmer

Steg för steg
- Låt alla verktyg ligga
- Lägg dig i soffan
- Ladda ner gardenr-appen
- planera trädgård för nästa år

Rullebör med ”motor”

Trädgård

Höst i trädgården

Jag hottar upp min Rullebör, ja alltså en skottkärra, med en liten ”motor” gjord av en PET-flaska, plötsligt blir höstbestyren mycket roligare och barnen kanske även vill vara med en stund och köra löv till komposten. Andra smarta lösningar som kan vara till bra hjälp i trädgården är följande:

🟩 Gör livet lättare med skottkärra och rullebör och få med dig fler redskap enkelt!

🟩 En trädgårdsuppgift och trädgårdslek att göra tillsammans med barnen.

Du behöver
- PET-flaska
- Brytbladskniv
- Silvertejp

Steg för steg
- Skär av botten på petflaskan
- Skär ut en liten flik
- Fäst petflaskan så bara fliken nuddar hjulet
- Kör!

Letar du efter en smidig app i mobilen som kan hjälpa dig att hålla reda på allt om din trädgård? Vill du samla allt om din trädgård och odling på ett ställe? Då skall du ladda ner GardenR - en trädgårdsapp som inspirerar och hjälper dig att dokumentera och planera allt som gör i din trädgård. Länk finns nedan! Den kostar inget att ladda ner och använda - så prova gärna!

Samla frö i tablettask

Gör det själv

Det går att köpa, men

Jag har provat många olika sätt att förvara fröer som jag plockat själv genom åren, en ny favorit är tablettasken. Vad samlar du frö i? Tipsa gärna i inlägget på instagram och läs om alla fina och smarta tips som redan kommit in från andra. Samla fröer i tex. kaffefilter, tomma snusdosor, TicTac och kuvert av överblivna tapeter är några av de förslag som kommit in. När ska man samla sina egna fröer då?

Ett bra tecken som du kan hålla utkik efter är när frökapseln ändrar färg. Kan bli brun eller svart till exempel. Skörda gärna dina fröer när det är soligt och torrt ute. Är du nybörjare på att samla egna fröer? Då finns det några olika växter som kan vara smarta att börja med. Prova tex. Akleja, Stockros och luktärt.

🟩 Läs och se mer om att samla fröer här.

🟩 Se mer om att identifiera växter och samla blominspiration här.

Och glöm inte att ladda ner trädgårdsappen GardenR - i den kan du identifiera växter från foto helt gratis. Alla texter är på svenska dessutom. Fonns på App Store och Google Play, se länk nedan.

Pumpatävling avgörandet

Odling

Hur stor kan en pumpa bli?

Hur väger man en stor pumpa? Se här hur vi gjorde när vi väger pumporna. Starten gick alltså i april för pumpatävlingen mellan mig och min bror. Här ser du del 1 i den rafflande upplösningen och när vi skördade våra pumpor. Vi har haft en del uppföljning under månaderna som gått sedan pumpasådden. Vi planterade pumpan Pacific Giant. Det sägs att denna pumpa kan bli så stor att den väger upp mot 300kg. Inte riktigt så mycket blev det för våra pumpor. Men vi fick stora fina och riktigt tunga pumpor. Vem vann?

Hur vet man om pumpan är färdig? När din pumpa är klar för skörd blir skaftet torrt och träigt, så om skaftet är träigt kan du skörda din pumpa. Du kan även avgöra om den börjar bli klar genom den starka färgen som pumpan får när den är helt mogen.