Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Tävlingspumpan skördas

Odling

Odla en stor pumpa

Starten gick redan april för pumpatävlingen mellan mig och min bror. Det handlade om att odla jättepumpa och den som vinner skulle ha den tyngsta pumpan. Det har varit en lång kamp och nu skördar vi våra pumpor för invägning. Spänningen är olidlig. Det är söndag 25 september 2022, hur har det gått?

Här kan du se olika steg längs vägen, kanske funderar du på att odla en riktigt stor pumpa nästa år?

Pumpasådd, pumpaplantering, odlingstunnel - några av de steg som min pumpa genomgått.

Näring, pH och surjord

Odling

Har jag rätt pH-värde?

Hur kan jag påverka jordens pH-värde? Om du tycker att du gett bra näring, vattnat och tagit hand om dina växter men ändå fått dåligt resultat, kan det vara läge att fundera över pH-värdet i jorden. Det påverkar nämligen näringsupptaget i växten. De flesta växter gillar neutral jord men en del gillar surjord och andra mer basiskt.

Här ser du några tips på hur du kan påverka jorden. Vill du göra det enkelt för dig så är kompost och att bygga mull en bra cath-em-all taktik. Känner du till vad man menar med ett pH-värde? pH-värdet är ett mått på jordens kemiska surhetsgrad. pH-värdet mäts i en skala på 1 till 14 med 7 som riktlinje för neutral jord.
De flesta trädgårdsväxter trivs med pH på mellan 6 och 7. När man förstår hur jorden mår i sin trädgård ökar chanserna för att lyckas med sin odling.

I trädgårdsappen GardenR (Länk finns nedan) skapar du enkelt odlingsplatser och fyller med de olika växter du har på olika platser i din trädgård. Där kan du även fylla vilken jordmån du har och vilket solläge platsen har. Perfekt för planering av sina rabatter och odlingar och gör det lätt att komma ihåg vad man planterade. Dessutom är trädgården alltid med dig. Plötsligt kan man alltid plocka fram namnet på den där växten man sett då man sparade den i önskelistan. Man kan även tala om sortnamnet på de hösthallon man har redan eftersom de finns i odlingsplatsen Frukt & bär.

Jag arbetar mycket med min jord och kompost är ett av de allra bästa du kan göra för en lyckad odling! Detta är en enkel kompost att komma igång med.

Tändsticksask för insekter

Biologisk mångfald

Rädda en insekt enkelt.

Ibland hamnar insekter inomhus och klättrar omkring på fönstret utan att komma ut. Det är ofta viktiga pollinerande insekter som behöver hjälp att komma tillbaka ut i din trädgård och naturen för att fortsätta med sitt viktiga arbete. Med en tändsticksask och en försiktig hand kan man fånga in och släppa ut dem där de hör hemma.

Så rädda en insekt som förirrat sig in genom ett fönster med det här smarta och miljövänliga tipset, så hjälper du en insekt att komma ut igen. Vill du hjälpa insekterna i din trädgård ännu mer? Det finns det många spännande insatser du kan göra i din trädgård för att gynna biologisk mångfald. I trädgårdappen GardenR finns det unika insatser du kan göra och samla fröpoäng, vid olika nivåer belönas man med priser. Ladda ner appen och prova, det är gratis att ladda ner och att vara med och samla poäng och vinna priser.

Titta på denna videon om en stockstapel till insekterna. Eller denna om miljardprogrammet för insekter.

Du behöver:

En tändsticksask

Snacka jord som ett proffs

Gör det själv

Vilken jord har jag i trädgården?

Vilken jord har du eller vad har du för jord i trädgården? Den frågan får vi alla ibland när vi besöker plantskolan för att inhandla nya växter och perenner till höstens planering och plantering. Vill du också svara på den frågan? Förbered dig och låt som ett proffs när de frågar på plantskolan vilken jord du har. Det är ganska enkelt. Ta en näve jord under gräsmattan, lägg det i en burk med lock och skaka i vatten. Låt det stå i fönsterkarmen i ett dygn. Leta upp en linjal och mät upp de olika lagren. Det procentuella förhållandet ger vilken typ av jord man har. Sök på ”trekantsdiagram jord” eller ”Sveistrup og Njøs” för att hitta ett bra diagram att läsa av, har även lagt in en länk nedan.

Vill du lära dig ännu mer om Jord, näring och kompost? Då ska du kolla in helt nya GardenR kurser - där finns en kurs om just det.

Du behöver
- Burk
- Jord
- Vatten
- Linjal

Steg för steg
- Ta en näve jord ur ett hål under gräsmattan
- Blanda med vatten
- Skaka
- Låt stå ett dygn
- Mät de tre lagren som bildas med lionjal
- Räkna ut procentuellt förhållande
- Läs av mot diagram - LÄNK till diagram.


Vill du kanske testa jorden ännu mer? Kolla in detta test som jag gjorde förra året. Du får även tips om vad man kan göra för att få växter att trivas bättre.

Är veden torr?

Gör det själv

Är min ved torr?

Hur har det gått för vedstacken jag gjorde för några veckor sedan och hur vet man om veden är torr? Det korrekta sättet är en fuktmätare men att slå ihop klabbarna och lyssna samt att prova blåsa bubblor genom veden ger ett riktmärke. Nu hamnar min ved i ladan och ligger luftigt. Tänk på att eldning med fuktig ved ger risk att röken fastnar som tjära och sot i skorstenen, ger dålig förbränning, mindre värme och mer luftföroreningar. Så det är viktigt att att se till att torka din ved ordentligt. Vilket träslag du har kan också påverka torktiden på din ved. Torr ved har ett högt värmevärde och blir därmed mer ekonomisk och effektiv att elda med.

Du behöver
- Vedklabbar
- Diskmedel

Steg för steg
- Slå klabbarna mot varandra (hög distinkt ton = åt det torra hållet)
- Smörj in ena kortsidan med diskmedel
- Blås genom vedklabben från andra kortsidan
- Blir det bubblor är den åt det torra hållet

Grilla solros

Odling

En grillad solros

Jag har länge velat prova att grilla solros och nu blev det gjort. Man ska skörda innan fröna blir svarta och hårda. När solrosen börjar nicka eller kronbladen börjar slokna är lagom att grilla solros. Pensla din solros med lite olja och lägg på grillen. Jag hade frösidan nedåt och grillade solrosen ganska kort stund, en minut eller två. Därefter hade jag på lite salt och sedan åt jag medans solrosen var varm, ungefär som man gör med majs. Grillad solros kan absolut bli en kul sidorätt! Men kom ihåg att även spara några åt fåglarna, de vill också festa på solros! Att fåglarna älskar solrosfrö pratar jag en del om i detta trädgårdshack när jag planerade hela mitt fält av solrosor.

Du behöver
- En solros där fröna ännu inte blivit svarta och hårda
- Grill
- Olja och salt

Steg för steg
- Rensa så fröna är fria
- Klappa in lite olja
- Grilla 1-3 minuter
- Skär en slice
- På med salt
- Mumsa i dig fröna

Hönshacks?

Trädgård

Nu har vi kycklingar!

Vad ska man tänka på när man skaffat kycklingar? Vi har skaffat kycklingar på gården och jag håller på att fixa hönshus och hönsgård. Målbilden är fina hjälpredor i trädgården. Vad är era bästa tips, tricks och hacks när det gäller höns? Dela gärna med er så jag kan fixa till det riktigt bra för hönsen. Följ GardenR på Instagram här och häng med i diskussionerna.

Äpplehängare till vintern

Biologisk mångfald

Bjuda

En del äpplen är lätt angripna och kanske inte ser så aptitliga ut, då kan du spara dem till fåglarna i vinter. En del äpplen kan ruttna i lagringen, men många brukar klara sig och kan hängas upp på en lite modifierad galge i vinter, så sprider man överflödet till fåglar när det behövs!

Höst och vinter, snö och kyla. Den tillvaron kan bli svår för de fåglar som övervintrar i Sverige. Du kan hjälpa till genom att ge dem mat så de klarar kylan bättre. Det är också mysigt att fågelskåda på nära håll.

Var i min trädgård är det bra att mata fåglarna? Det är bra om din fågelmatningen sker nära buskar, träd eller grenar. Då har fåglarna lättare för att ta sig till skydd från eventuella rovfåglar eller katter. Här är en länk till en video om en superfågelmatare, ger mat till fåglar under lång tid.

Du behöver
- Äpplen som inte är så vackra
- Galge

Steg för steg
- Lagra de ytligt skadade äpplena svalt med ventilation
- Ta fram i vinter
- Böj till ändarna på en galge
- tryck fast och häng upp

Misskötta rädisor ger mer skörd

Odling

Skörd som överraskar

Hur får man rädisbaljor? Rädisbaljor är riktigt goda och du slipper allt trixande med rädisorna såsom jämn bevattning och att det inte får vara för varmt etc. Tvärtom blir det mer skörd om de är misskötta! Så glöm dina rädisor och få härlig skörd på sensommaren!

Glöm också en och annan purjolök i din odling, den blommar nästa säsong och det gillas av insekterna.

Har börjat med planering för nästa odlingssäsong? Hösten är ju den bästa tiden för det, om planen blir klar står man redo när våren kommer. Använd trädgårdsappen GardenR när du planerar. Där kan du skapa odlingsplatser och fylla med de saker du planerar att plantera och odla. Kanske du har planer på en tulpanrabatt? Eller en örtbädd? Ladda ner GardenR - finns på Google Play och App store. Länk direkt ser du nedan.

Fixa en Skalbaggsås

Biologisk mångfald

En Beetle bank

Jordlöparna är rörliga och de kräver mycket mat. De äter framförallt små djur, till exempel bladlöss och sniglar och är erkända hjälpredor i jordbruket. Genom att anlägga en skalbaggsås eller Beetle bank i trädgården ger du jordlöparna mat och möjlighet att övervintra. När du fixat en plats för övervintring närheten av dina odlingsbäddar och pallkragar så ser du till att jordlöparna kan sätta igång och jaga redan i början på sommaren. Dessa skalbaggar hjälper till med att få ett försprång mot skadeinsekter. Vem vill inte ha mindre bladlöss och mindre sniglar till exempel?  

Vill du ha mer hjälp av nyttodjur? Kolla in detta trädgårdstips om tvestjärtsflytt.

Har du tänkt göra en Beetle Bank hemma? Ladda då ner trädgårdsappen GardenR. I den kan du hitta denna insats och många fler! Där finns massor av inspiration på hur du kan hjälpa till och med relativt enkla medel vara med och gynna biologisk mångfald! Trädgårdsappen GardenR finns på App Store och Google Play - och länk finns nedan. 💚

Du behöver
- Grästuvor
- Ängsfrö

Steg för steg
- Lägg grästuvor i en liten ås
- Strö på ängsfrö

Stör sorkarna

Gör det själv

Nej tack sorken - flytta på dig

Hur skrämmer jag en sork? För att hindra att sorkar flyttar in och förstör för dina växter och lökar i trädgården kan du störa dem. Sork gillar inte chili, vibrationer och ljud. Så jag sprider ut allt överskott från min skörd av chili och sätter upp modifierade petflaskor så de väljer annan boplats än mina odlingsbäddar. Jag har provat lite olika varianter på hur man kan skrämma sorken från att bosätta sig i trädgården. Se även denna sorkskrämma.

Du behöver
- Petflaska
- Lödpenna
- Snöre/buntband
- Borr

Steg för steg
- Gör hål med lödpenna för 4 vingar (ca 2dm långa 2 cm breda
- Skär upp med brytbladskniv
- Gör hål bakom vingarna med lödkolv
- Trä snöre genom hålen och dra in en midja så vingarna kan ta emot vind
- Borra hål i botten på flaskan
- Slå ner armeringsjärn och trä på flaskan

Fröhängare till fåglarna

Biologisk mångfald

Fågelskåda hemma

Hur kan man locka fåglar till sin trädgård? För att locka fåglar till din trädgård på hösten är det bra att odla blommor med frö som fåglar gillar. Två av ”våra” fåglars favoriter är solros och blodtopp. För att kunna se fåglarna när de äter har jag gjort mig en enkel fröhängare av ett armeringsjärn och en champagnekork. Sen är det bara att hänga upp fröbuketter och vänta på fåglar av alla de slag.Kolla gärna in min superfågelmatare, med en sådan i trädgården finns det mat under lång tid år fåglarna när vintern kommit.

Vill du pyssla lite extra och hjälpa fåglarna i din trädgård? Här ett tips på en smidig vattenautomat till småfåglar.

Du behöver
- Växter med frö som fåglar äter
- Armeringsjärn (tunt)
- Champagnekork

Steg för steg
- Odla exempelvis solros eller blodtopp
- Böj till ett armeringsjärn över en sten eller bänk
- Tryck ner järnet framför köksfönstret
- Tryck fast en champagnekork på änden så ingen skadar sig
- Klipp av och häng upp fröställningar

Världens enklaste spaljé

Gör det själv

Spaljé på enkelt sätt

Om du vill lösa en enkel spaljé för klätterväxter tipsar jag om en ribbotten eller lamellbotten. Du behöver endast dra upp två spikar och kan hänga upp spaljén, alltså din ribbotten. Perfekt återbruk av material! Och fint i trädgården blir det. Kan målas för att bättre smälta in, men grånat trä är en favorit hos mig, så jag målar inte denna spaljé. Se i videon hur min Vinterjasmin nu ska få lite hjälp. Om inte denna spaljé passar his just dig så kanske du vill se på några andra förslag? Återbruk och användninga av det man redan har i trädgården är mitt fokus.

Titta till exempel på denna pinnspalje, eller detta klätterstöd av ett cykelhjul?

Du behöver
- Ribbotten
- Två spikar

Steg för steg
- Spika upp två spikar för spaljén att hänga på
- Häng upp

Spännande saker på gång

Trädgård

Snart dag!

Mycket spännande på gång på GardenR! Vad skulle du vilja höra Filip berätta mer om? Följ gärna GardenR på Instagram eller Facebook och skriv dina kommentarer där om vad du önskar lära dig mer om.

Vem har högsta solrosen

Odling

Tävlingen om högsta solros 2022 är avslutad. Många bidrag kom in och vi fick se fantastiska bilder på solrosor. Vinnarens solros mätte hela 5,2 meter!

Eftersom fåglar gillar solrosor så brukar jag hänga upp en del - se här.

Den lates tomatbur

Odling

Tomater ändå

Ett enkelt sätt att odla tomater på? Jag har i år försökt pusha gränsen för hur lat tomatodlare man kan vara. 20 tomatplantor ner på 2x1 meter innanför två ihopsatta kompostgaller, inget tjuvat, inget rensat, inget uppbundet. Det har gått fint, har skördat tomater i en månad minst och trots att vi snart är i september inga sjukdomar trots trängseln. Man kan alltså vara ganska lat och ändå få OK resultat på sin tomatodling! Jag har inte gödslat tomatplantorna, men indirekt kan de ha fått lite då min pumpa står i samma bädd.

Vill man lägga ner mycket tid på sina tomater och maximera skörden så titta gärna på denna video där jag visar hur jag gör när jag vårdar och skyddar mina tomater.

Du behöver
- Två kompostgaller
- Fyra 1m armeringsjärn
- Tomatplantor

Steg för steg
- Sätt ihop de två kompostgallren till ett stort
- Sätt ett armeringsjärn genom "fjädrarna" i varje hörn
- Låt stå

Pommespåsar av skadad potatis

Odling
Gör det själv

Pommes frites - Filips egna

Hur lyckas man med egna pommes frites? Jag gör egna pommes frites av den potatis som inte går att lagra. När man tar upp potatis är där alltid en del potatis som har mycket skorv, maskhål eller kanske har skadats av grepen. Dessa potatisar är inte bra att lagra men går mycket fint att frysa in i form av egna pommes frites. Gott och uppskattas av de flesta. Och smidigt att ha redo i en påse i frysen. Se videon när jag visar hur jag gör. Mitt recept på egna pommes frites är enkelt. När jag tillagar använder vi en airfryer, det blir krispiga och goda pommes frites.

Hur lyckas man med sin potatis? Jag testar en hel del olika sätt att så potatis och det finns flera trädgårdshacks på det temat. Titta gärna på dessa:

Du behöver
- Skadad potatis
- Kniv
- Gryta med vatten
- Handduk
- Plåt
- Frys
- Ziplockpåse
- Sugrör

Steg för steg
- Skär bort allt skadat
- Skölj potatisen
- Skär i stavar
- Lägg i vatten eftersom
- Koka upp vatten
- I med stavarna 1 minut
- Kyl i kallt vatten
- Torka på handduk
- Lägg på plåt och in i frysen
- Skaka ner de frysta bitarna i en ziplockpåse
- Sug ur luften med sugrör
- Ta fram när du är sugen och tillaga som frysta pommes

Vilken potatissort brukar du använda? Eller provar du nya varje säsong? I trädgårdsappen GardenR finns en stor växtdatabas och där kan du hitta väldigt många potatissorter. Smidigt att spara ner vilka du har i en odlingsplats i appen så glömmer du inte bort vilka sorter du tryckte ner. Länk att ladda ner finns nedan.

Så mixsallad i veckokruka

Odling

Odla mat själv

Kan man odla sallad i en kruka? Ja, visst kan du det. Ännu bättre - för att löpande få bladgrönt som spenat, grönkål, ärtskott och vintersallat, kan du varje vecka så en blandkruka. Då får du löpande klart bladgrönt till dig och familjen. Till goda sallader och kryddor till höstens grytor. När det blir kallare kan du flytta in dina krukor med sallad i växthus, uterum eller garage. Hästen är här snart men odlingssäsongen fortsätter!

Ett annat sätt man kan göra på liknade sätt ser du i detta trädgårdshacks - mixsallad på back.

Gör dina veckokrukor eller odlinsbackar till en odlingsplats i trädgårdsappen GardenR - så ser du enkelt vad du sådde och när du gjorde det. Ladda ner appen på Google Play eller i Apple App Store.

Du behöver
- Kruka med jord
- Fröer (spenat, grönkål, vintersallat, ärtor)

Steg för steg
- Plantera varje vecka lite i en kruka
- Efter 3 veckor kan man börja skörda en kruka åt gången till veckans bladgrönt

Mickstativ i trädgården

Gör det själv

Vattenartisten

Hur förbereder jag trädgården för regn? För att maximera effekten av mycket regn i din trädgård kan du förvattna och fukta upp jorden på strategiska platser. För att slippa stå och hålla kan du använda ett mickstativ, det funkar fint som utedusch också. Genom att dra nytta av regnvattnet på detta sätt får dina grödor och växter del av det syrerika regnvattnet, dina odlingar får en ordentlig bevattning.

För lite regn och en alltför försiktig bevattning blöter klart ner marken på ytan, men kommer tyvärr sällan dina grödor till någon större nytta. Med ett duggregn kan du göra tvärtom - när jordens yta blöts upp av ett litet duggregn tas din bevattningen emot lättare när du vattnar med trädgårdsslangen.

Här är ett trädgårdshack om Topp 5 när det regnar.

Hängande fjärilsbar med fallfrukt

Biologisk mångfald

Bar av fallfrukt

Vad ska man göra med all fallfrukt? Äpple, plommon, päron... jag komposterar en del men sparar lite och hänger upp i ett träd igen till fjärilarna, allt som behövs är en gammal tvättpåse. Fjärilarna älskar det! Det finns många olika saker du kan göra om du har mycket fallfrukt. En sak du kan göra är att bjuda in förbipasserande att "palla" din frukt, så blir det inte lika mycket fallfrukt. Det finns både fruktförmedling och fruktkarta som kan kan anmäla sina träd till, så kan andra komma och plocka när de är fruktsugna.

Vad är det bästa redskapet för fallfrukt?

I ett tidigare trädgårdshack så har jag visat ett knep för att samla ihop fallfrukt. En enkel lösning som du kan göra själv och du behöver inte köpa något specialverktyg. Kratta frukt med stödhjul.

Du behöver
- Tvättpåse
- Fallfrukt

Steg för steg
- Fyll en tvättpåse med fallfrukt
- Häng upp i solen en bra bit från altanen
- Gå dit och titta på fjärilarna

Fyrkantig gurka Del 2

Odling

Gurka - blev den fyrkantig?

Såg du del 1 av odla fyrkantig gurka från igår? Idag är det dags för del 2 av odla fyrkantig gurka och jag öppnar formen och tar ut gurkan, är den fyrkantig? Har den fått färg? Och den viktigaste frågan - är den god? Tänk på när du väljer gurka att odla att välja en gurksort som passar dig. Många gurkor behöver växthusodling men det finns också fina gurksorter som klarar bra att odlas ute i kruka eller på friland.

I trädgårdsappen GardenR kan du hitta massor av gurksorter att välja på! En gurksort för friland som är riktigt god att äta färsk är Marketer. Ladda ner appen och få ännu mer förslag på trevliga gurksorter att odla.

Du behöver
- Gurkplanta
- Några bitar läkt
- Skruv och skruvdragare

Steg för steg
- Bygg en form
- I med en liten gurka
- Skruva ihop formen
- Vänta några dagar

Fyrkantig gurka Del 1

Odling

Gurka - jag odlar slanggurka

Hur lyckas man med gurka? Jag testar olika sätt för att se vad som fungerar bäst för mig. Idag ska vi se hur skörden av slanggurka har gått. Har de jag planterade utan uppbindning gått bra? Utmanar även en liten gurka och ser om det går att låta den växa till sig i en form och få fyrkantig gurka?

Att odla sin egen gurka från frö är både roligt och enkelt. Och gurka är ju väldigt gott att äta, så prova odla gurka om du inte redan har gjort det. Jag visar i detta trädgårdshacks hur jag gör när jag planterar ut mina gurkor - Plantera gurka smart.

Vill du prova odla en fyrkantig gurka? 

Du behöver
- Gurkplanta
- Några bitar läkt
- Skruv och skruvdragare

Steg för steg
- Bygg en form
- I med en liten gurka
- Skruva ihop formen
- Vänta några dagar

Och du vet väl att GardenR är en trädgårdsapp som finns att ladda ner gratis på App Store och Google Play. Där hittar du förutom alla trädgårdshacks också mycket annat som gör din tid i trädgård och odling både roligare och enklare. Ladda ner och prova! Länk finns nedan.

Pollinering av fikon

Biologisk mångfald

Fikon

Hur pollineras fikon? Fikon har en spännande pollineringsmetod med fikonstekeln i huvudroll, i denna video berättar jag hur pollinering av fikon går till. Det är en lyxig känsla att plocka mogna goda fikon hemma i sin trädgård eller från en kruka på balkongen!

Det finns fikon som bildar frukt utan pollinering och i Sverige är det många som odlar fikon i kruka men det går också bra att odla på friland upp till zon 2 och kanske 3 med lite extra skydd under vintern. Fikon av sorten ‘Bornholm’ är en vanlig sort i Sverige.

Under sensommaren minskar man på näringen och slutar helt att tillföra näring när hösten kommit. Fikon är ett lövfällande träd, så det kan övervintras i mörker men behöver stå frostfritt. Har du ett garage tex så kan det gå bra. Övervintra fikonträd i kruka utomhus? Då måste krukan isoleras väl. Bra att känna till är att fikonträdet behöver en kyligare period under vintern för att kunna sätta frukt. Sedan på våren när du tar fram din kruka är det bra att vänja ditt fikonträd vid ljuset igen om det stått i ett mörkt garage.

Gillar du fikon och andra medelhavsväxter? Kanske denna video kan inspirera?

Medelhavsväxter med återbruk av trasiga krukor.

Bevattning av solstol

Gör det själv

Återbruk av solstol - bevattningsspjut

Kan man göra sin egen bevattningslösning för att vattna på djupet? Javisst kan du det! Du kan göra sin egen djupbevattning, ett bevattningsspjut av en söndrig solstol. Ta med en som någon slängt på stranden och fixa effektiv bevattning som inte avdunstar. Lite slang, en solstol och en slangkoppling sen är du igång!

Du behöver
- Gammal solstol
- Metallsåg
- Slang
- Slangkoppling

Steg för steg
- Såga av halva ryggstödet
- Täck eventuella hål på mitten med en slangbit
- Koppla fast slangkoppling på en bit slang med bra dimension
- Pressa på slangen
- Tryck ner djupt
- Koppla på vattnet

Andra tips krig bevattning hittar du i dessa trädgårdshacks:

Njut av sommarkvällen

Gör det själv
Trädgård

Sommarkväll

Att njuta av sommarkvällen är dagens trädgårdshack. Det finns inte hur många ljuva sommarkvällar som helst. Att bara sitta och njuta och lyssna efter fåglar och annat och samla på sig dofter och minnen är viktigt. Då återhämtar vi oss inför nya projekt och nya dagar. Lata sig och bara vara kan ibland vara även det bästa för biologisk mångfald. Kolla in slappa på semestern.

Skulle du vilja ha inspiration, hjälp och tips kring trädgård och odling alltid med dig i fickan? Ladda då ner GardenR, en trädgårsdapp som inspirerar! Ladda ner appen redan idag och upptäck alla fördelar med att ha den i din telefon. GardenR är gratis att ladda ner och i den kan du identifiera växter, skapa odlingsplatser och få tips på smarta, hållbara trädgårdsprojekt till din trädgård. Köp till gardenR Premium för ännu fler smarta funktioner som hjälper dig med en trädgård som lever året runt!

Led skyfallet rätt

Biologisk mångfald
Trädgård

Älskade regn

Efter lång torka kommer ett skyfall. Då gäller det att leda regnvatten rätt så att dagvattensystemet inte blir överbelastat och du tar till vara på så mycket du kan i trädgården. Att ha några lösa hängrännor liggande är himla bra! Det är väldigt fint att ha regnvatten sparat som du sedan kan vattna dina odlingar och rabatter med. Så var med när regnet kommer och spara så mycket vatten du kan i hinkar och tunnor - se också Topp 5 när det regnar.

Du behöver
- Stuprörsutkast
- Hängrännor
- tegelpannor

Steg för steg
- Led vatten från stupröret till tunnor, dammar eller rabatter
- Använd utkastare, hängrännor eller takpannor