På en ledig plats - sommarså!
När man skördar t.ex. potatis eller vitlök så blir det ledigt i landet. Passa på att sommarså!
Mycket har kort utvecklingstid och hinner bli klart innan den kalla perioden.
Som till exempel:
Rädisa
Sockerärt
Morot
Ruccola
Grönkål
Bondböna
Persilja
Basilika
Sallat
Spenat
Kolla gärna in odlingsappen GardenR premium, där får man en smart odlingskalender med såtider anpassade efter rätt växtzon.
Torka din vitlök
För att vitlöken ska hålla bra kan du torka den luftigt innan du tar in den och lägger i fat eller hänger upp. Klassisk förvaring från IKEA funkar fint som tork åt vitlök!
Odla egen vitlök - det är en perfekt grönsak att bli självförsörjande på! Odla din vitlök på en välgödslad odlingsplats, ge vitlöken gärna lite extra gödsel på våren och låt inte odlingsplatsen torka ut. Med bra förutsättningar så växer din vitlök bra och ger dig skörd som du kan njuta av länge! Se också:
Vill du se alla 100-tals trädgårdshacks med Filip Johansson och ha dem tillgängliga alltid i fickan?
Ladda ner trädgård- och odlingsappen GardenR, finns i Google Play och App Store. Länk nedan.
Rensa ogräs
Om du behöver rensa mellan såraderna kan ett lukjärn vara en mycket god vän. Gör ditt eget rensverktyg av lite läkt och spikband. Du får ett smart trädgårdsverktyg att använda i din trädgård. Rensa ogräs är kanske inte det roligaste, men med ett verktyg som du tillverkat själv blir det bättre, det lovar jag!
Andra trädgårdsverktyg som du kan göra hemma hittar du här:
Liten planteringsspade med extra kraft
Du behöver
- Läkt
- Såg
- Kniv
- Spikband
- Skruv och skruvdragare
Steg för steg
- Kapa läkt i lagom längd
- Tälj till ett grepp
- Kapa spikband
- Förborra och skruva fast spikbandet
- Rensa!
Pumpasången
Gör ett litet nedslag i pumpatävlingen och visar status samt uttrycker oron för mördarsniglarna med en sång. En sång för pumpor alltså - jag sjunger ibland om olika delar i min trädgård. Kanske vill du även se:
Tomatstöd
Hur ger jag tomaterna i kruka ett bra stöd? Tomater i kruka behöver gärna klätterstöd, en pinne genom bottenhålet (se till att det finns tillräcklig dränering) och lite hönsnät så har man bra grejer att fästa i. Andra trädgårdshacks om tomater och fler tips som fungerar bra som klätterstöd åt tomater hittar du här:
Inspelat snack med Anders Stålhand om tomater
Du behöver
- Pinne
- Slägga
- Hönsnät
- Häftpistol
Steg för steg
- Slå ner pinnen genom centralhålet i krukan ner i marken
- Se till att det finns tillräcklig dränering
- Krama hönsnät runt pinnen
- Fäst med häftpistol (behövs inte alltid)
Svalorna är tillbaka
Jag har försökt locka hit svalor i flera år med olika insatser, och äntligen har de flyttat in. En svala kan ta flera tusen mygg per dygn så det är en bra kompis på sommarkvällarna. Har du svalor? Några tips på hur man håller dem nöjda?
Här ser du när jag provade med lite olika färdiga fågelbo för att få svalorna att flytta in. Eller om du vill se detta som också handlar om svalbon.
En annan bra kompis som också äter mycket mygg är fladdermusen, här visar jag hur du kan bygga ett fladdermushus.
Du behöver
- Fält
- Vatten
- Buskage
- Linor
Steg för steg
- Lämna en bit oklippt
- Skffa buskage
- Ha lite vatten och gärna lera
- Häng upp linor
Plantera mera - träd
10 ton koldioxid. Det är snittsvenskens avtryck per år. Det motsvarar ungefär vad 400 träd tar upp på ett år. Förenklat kan man säga att vi kommer en bra bit i klimatkampen om vi äter mer grönsaker, reser mindre och planterar mer träd. Jag är på ett uppdrag, jag ska plantera 400 träd. Häng på!
I trädgårdsappen GardenR kan du vara med och göra insatser för en ökad biologisk mångfald. Ladda ner GardenR som finns på App Store och Google Play, det kostar inget och du kan göra flera olika insatser som gynnar mångfalden, din trädgård och skörd!
Det finns lite olika trädgårdshacks om att plantera träd, här är några:
Att vattna som sig själv
Har du precis som jag funderat över de olika valen på sprutpistolen? Vilket fyller en vattenkanna snabbast och vilket läge känns mest som jag? I dag tar jag reda på det. Vilket läge relaterar du bäst till? Det finns såklart olika behöv för de olika inställningarna, det blir svårt att vattna ett nyplanterat träd med jet strålen. :) För ett nyplanterat träd rekommenderar jag istället att testa hinkbevattning. Det går också fint att skapa sig en bra bevattningslösning med en pet-flaska.
Brist på stora krukor?
Har du massor att plantera om och brist på tid? Har du även brist på stora krukor? Då kan ”Dubbelkrukan” vara en lösning. Du får dubbelt så mycket jordvolym och köper dig tid! Det är extra bra för tomater och andra växter med djupa rötter. Det är verkligen ett supersnabbt sätt att plantera om. Dubbelt djup i krukan - win win!
När man går och hämtar plastkrukor i sitt förråd så är det rätt vanligt att krukorna sitter fast i varandra. Då finns det smarta tips på hur man får loss krukor som fastnat i denna video! Titta på krukor som fastnat.
Har man liten yta att plantera om sina växter på? Då kan detta tipset vara för dig - omplantering i en matkasse.
Du behöver
- Krukor
- Pinnar
- Snöre
Steg för steg
- Skär ur botten på krukan med växten
- Fyll en lika stor kruka med jord
- Ställ ner den bottenlösa krukan i den andra
- Sätt pinnar runt om
- Bind ihop med snöre
Ängsräfsa
För att ha något att räfsa mina miniängar med har jag gjort mig en egen höräfsa, återbruk av en gammal trasig spjälsäng. Jag sågade av stängerna på lämplig höjd, gjorde en försänkning och satte i ett skaft och vips kan jag räfsa bort ansat gräs utan att fastna. Att kratta en äng är inte så smidigt, men med denna lösning så går det riktigt bra. Ängen är väldigt viktig för biologisk mångfald och en av våra artrikaste miljöer - om vi är fler som gör miniängar i våra trädgårdar så kommer vi långt!
För en tid sedan visade jag hur jag gör när jag ansar min äng. Anlägga äng tar tid, här visar jag hur jag har gjort när jag höstsår äng.
Du behöver
- En spjälsäng
- Skaft
- Såg
Steg för steg
- Såga av stänger i lagom höjd
- Gör en försänkning i spjälsängsdelen
- Skruva fast skaftet
- Räfsa
Lata dig
Något av det bästa du kan göra för den biologiska mångfalden är att verkligen slappa på semestern, så jag låter redskapen vila och lägger mig ner i gräset!
Naturtillståndet i världen och norden försämras tyvärr snabbt. Läget för den biologiska mångfalden är kritiskt och med trädgårdsappen GardenR kan du med små utmaningar och insatser i din egen trädgård vara med och vända utvecklingen. I gratisversionen av trädgårdsappen GardenR finns det en funktion som hjälper dig med smarta och effektiva projekt för din trädgård, balkong eller kolonilott. Projekt som går ut på att lära sig mer om och värna om biologisk mångfald. Appen finns på Apple App Store och Google Play.
En insats är värd olika mycket och du samlar ihop poäng i appen som du sedan kan få olika belöningar för. Tillexempel kan man få fröpåsar hemskickade när man nått en viss nivå. Så ladda ner odling- och trädgårdsappen GardenR och gör insatser som gynnar biologisk mångfald.
Ett trädgårdshack som är kul att börja med är att göra ett eget bihotell. Se här när jag gör bihotell och gatnummer till mitt hus. Ett annat hack som gynnar biologisk mångfald är det om en liten hasselmus. Eller kanske behöver du få bukt med lite mygg? Då är det fiffigt att göra en fladdermusholk - de äter mygg och det vill du inte gå miste om!
Potatis
Jag tar upp gräsmattepotatisen som sattes i april lagom till sillen och midsommarlunchen. Nyskördade potatis till midsommar smakar extra gott.
Det går fint att odla potatis direkt på gräsmattan utan att först gräva en massa. Du slipper även en del arbete när du odlar potatis på din gräsmatta. Dessutom får du en bra jord att odla annat i efter potatisen. Titta gärna på klippet om jakten på midsommarpotatisen.
Kan man föröka blåbär med sticklingar? Hur tar man bäst hand om sin blåbärsstickling? I denna video visar jag när jag sätter blåbärssticklingar i mitt miniväxthus med creme fraiche burk och testar Aloe Vera som hjälp för rotning. Jag har hittat ett par studier där man fått signifikant bättre resultat när man doppat ändarna i Aloe Vera, så verkar värt att testa!
Det skall finnas lite antibakteriella egenskaper i Aloe Vera och något som gör att sticklingarna växer bättre. De skall inte stå i direkt sol, och det är viktigt att blåbärssticklingen hålls fuktig. Jag använder en petflaska som miniväxthus.
Du behöver
- Blåbärssticklingar
- Miniväxthus
- Aloe Vera
Steg för steg
- Ta sticklingar
- Doppa änden i Aloe Vera
- Ner i jord i miniväxthuset
Vill du sedan ha tips på hur du förbereder bra blåbärsjord till dina buskar? Titta då på detta tips!
Sommarfestens snackis
Midsommar står för dörren - och förhoppningsvis massor med fler härliga sommarfester. Om du håller fest och har givmilda gäster kan du be dem besöka kisshörnan och därmed skapa bra jordförbättring. Preppa med kolrikt material såsom flis, sågspån eller gamla löv, låt det ligga ett tag och gräv sedan ner i bäddar och rabatter. För att verkligen inte gå miste om någon näring så kan du plantera vallört bredvid (jag använder den frösterila sorten). Vallört är sedan också bra att till exempel göra vallörtsvatten på för näring till nästa års jordgubbar?
Ett annat bra alternativ till fin näring för trädgårdens växter är nässelvatten. Du samlar helt enkelt ihop nässlor och lägger dem i en hink, gärna med möjlighet att sätta lock. Läs mer om hur jag gör nässelvatten med twist här.
Du behöver
- Flis, löv, sågspån
- Vallört
Steg för steg
- Preppa en hörna med en hög med kolrikt material
- Plantera Vallört
- Gräv ner som jordförbättring i rabatterna
Samla egna fröer
I stället för att alltid köpa nya fröer varje vår – prova att samla egna fröer från dina trädgårdsväxter eller gå på utflykt i skog och mark och leta där? Smart är att kolla vad grannen har - så kan ni kanske byta fröer med varandra?
Det kan vara svårt att komma ihåg att samla in frö och speciellt var det var man såg växterna vars frön man vill plocka. Markera ut växterna redan nu på sommaren, när du ser var de växer och hur de ser ut. Gör sedan en påminnelse som en uppgift till dig själv i trädgårdsappen GardenR så kommer du ihåg det! Du sparar både pengar och hjälper mångfalden! Sedan när hösten kommer och blommorna har blommat över och torkat är det frösamlingstid!
Samlar man mycket fröer och vill ha ett roligt sätt att förvara dem på som dessutom är ett återbruk av rang? Kolla in videon byt fröpaket.
Du behöver
- Pinne och markering
Steg för steg
- Markera ut inhemska växter du vill samla frö ifrån
- Sätt en påminnelse (gärna i gardenr-appen)
- Samla in när de fått torra fröställningar
Värme till pumpan
Hur får man sin pumpa att växa? För att boosta min pumpa i pumpatävlingen som pågår mellan mig och min bror nu under sommaren 2022 så gör jag en odlingstunnel av korrugerat plasttak, några plaströr, lite ståltråd och nedslagna armeringsjärn, nu borde temperaturen och växthastigheten öka. Jag satte igång med en pumpasådd redan i slutet av april för att sedan plantera ut pumpan med extra allt i slutet av maj.
Nu hoppas jag på vinst! Har du några riktigt bra pumpatips? Följ gärna GardenR på Instagram och Facebook! Prova även att ladda ner trädgårdsappen GardenR - helt gratis att ladda ner och där hittar du även alla trädgårdshacks. Länk finns nedan.
Du behöver
- Korrugerat plasttak
- Spoik och ljus
- Ståltråd
- Plaströr
- Armeringsjärn
Steg för steg
- Kapa av lagom långa plaströr
- Passa in på plasttaket
- Gör hål med varm spik
- Tvinna fast plaströren i taket med ståltråd
- Placera ut armeringsjärn så du får en lagom böjning
- Trä på tunneln
Eget ensilage
För att ta vara på det ansade gräset från miniängarna gör jag eget ensilage, men inte till djur utan till odlingen. Med lite fermentering i varm syrefattig miljö minskar mängden frö och näringen blir mer tillgänglig. Värmen inne i säcken gör att de flesta av fröna dör och så kan man använda det som näring i sina odlingsbäddar senare på säsongen. Hur gör man nässelvatten som jag häller i säcken? Jo, det visar jag i trädgårdshacket nässeltunna med tapp!
Du behöver
- Gräs
- Sopsäck
- Nässelvatten
Steg för steg
- Fyll en sopsäck med gräs
- Häll på lite nässelvatten
- Tryck ut luft
- Knyt igen
- Sätt i solen
Skrämmande slipsar 👔
Ett av mina jordgubbsland har ännu inget skydd mot fåglarna och då förser de sig såklart gärna på lite söta röda bär. Jag har en del olika lösningar för att skydda mina jordgubbar, ett uppskattat trädgårdshacks som jag tidigare visat är hur jag bygger mina burar till jordgubbarna. I detta trädgårdshacks så provar jag en helt ny variant på blänkande saker som rör sig med målet att de skall skrämma bort fåglarna, gamla sidenslipsar! Hur tror ni det ser ut i landet? Mycket festligt faktiskt!
Du behöver:
- Blanka sidenslipsar som skräpar på vinden
- Snöre
- Stolpar
Steg för steg
- Sätt upp stolpar över landet
- Knyt ett snöre mellan
- Samla ihop några gamla sidenslipsar
- Knyt fast på snöret
Inventera och planera!
Nu i juni händer det mycket i din trädgård! Det är ett mycket bra tillfälle att ha trädgårdsinventering och att planera. I denna video visar jag, Filip Johansson, hur jag använder odling- och trädgårdsappen GardenR i min trädgård. Jag visar hur jag har lagt in alla mina odlingsplatser i appen och hur jag får hjälp av odlingskalendern som tillkommer med GardenR Premium. En smart odlingskalender som anpassar sig till dina växter och din odlingszon och blir därför helt unik för dig och din trädgård.
En trädgårdsinventering är bra att få till i början av sommaren då det mesta syns lite tydligare. Hur bladen ser ut, kanske blommorna och om det finns bär eller frukt. Har man svårigheter med att identifiera allt man hittar så finns i gratisversionen av GardenR tillgång till funktionen växt identifiering. Du kan ta en bild med din kamera och sedan matchas den mot bilder i växtdatabasen för att hjälpa till med identifieringen. Trädgårdsappen GardenR finns både i Google Play och i App Store - prova den gärna. Den är kostnadsfri att ladda ner och redan i den kostnadsfria versionen finns mängder av funktioner som hjälper dig i din trädgård! Läs gärna mer här om Premium. Länk direkt för att ladda ner finns här nedan.
Stadigt bord
Det är kanske så att du förbereder för festligheter till midsommar och plockar fram lite extra bord utomhus? Om man inte vill plocka med sig hela bits-satsen ut när man ska dra i en enda skruv kan man trycka med tummen på skruven och på så sätt få med sig bits-storleken in till verkstan. Sen räcker det med att ta med ett bit ut.
Kanske du också när du fixat bordet och hunnit med att duka skall fixa den där fina midsommarbuketten? Kolla då in detta tips från 19 juni 2020 som visar 3 hacks tillsammans med Lillegård!
Ängsrabatten
Att skapa små miniängar är kanon för biologisk mångfald. Jag lämnar små öar på gräsmattan, sår tuvor här och var och har även äng i kruka. För att ge örter och blommor extra ljus och plats ansar jag bort lite höga grässtrån nu innan de täcker allt för mycket och fröar av sig. Det blir fint och hjälper våra pollinerare!
Här hittar du fler trädårdshacks om ängar:
Ge bort en äng - Perfekt att förbereda nu i juni och sedan ta med sig på fester på sensommaren!
Höstså äng och öka mångfalden - Att skapa en ”riktig” äng tar många år, men man kan snabbstarta sin äng och även om den inte blir perfekt på alla sätt så är det garanterat bättre för biologisk mångfald än en hårdklippt gräsmatta.
Miniäng på spilljord - ett riktigt smart trädgårdshack om hur du kan skapa goda förutsättningar för biologisk mångfald i din trädgård med en tjusig liten miniäng!
Kan man ta stickling på allt? Jo, man kan ta sticklingar på det mesta. Det är både roligt och smart att ta sticklingar och fixa nya egna plantor! Ofta kan du direkt sätta ner dina sticklingar i sandblandad jord, så bildas där rötter. Men sköra sticklingar sätter jag gärna i vatten. Som till exempel stickling på basilika. För att de inte ska trassla ihop sig och ramla ner utan istället hänga fint i vattnet så gör jag en sticklingshållare av en creme fraicheburk.
Är du nyfiken på mer sticklingstips? Då kan du se detta videoklipp som jag kallar vinkartongssticklingar. Ytterligare ett tips när du ska ta sticklingar hittar du här.
Ladda ner trädgårdsappen GardenR helt kostnadsfritt - du kan se alla videor och trädgårdshacks i appen och markera och spara dina favoriter!
Du behöver
- Creme fraicheburk
- Lödkolv
Steg för steg
- Gör pennstora hål i locket på creme fraicheburken med lödkolven
- Fyll burken med vatten
- För ner sticklingarna i hålen för ett bra stöd
Väva hallon?
Hur gör man en uppbindning till sina hallon? Idag visar jag vävtekniken, en enkel lösning att använda som växtstöd. En del plantor blir långa och rangliga och då är det bra att binda upp dem. Står de i rader kan en vävteknik vara bra. Sätt upp pinnar och börja väva så står de stabilt! Efterhand som de växer så gör man en ny nivå. Funkar bra på exempelvis hallon, tomat och aubergine. Ett annat tips om växtstöd för just hallon hittar du här: Hallonstöd
Du behöver
- Hållbar tråd
- Träpinnar
Steg för steg
- Ställ ut pinnar med tre plantors mellanrum
- Bind fast i den första pinnen
- Väv varannan planta på utsidan och varannan på insidan
- Vänd vid sista pinnen och väv tvärtom så varje planta får en maska runt sig
- Upprepa ett par decimeter upp när plantorna växt till sig
Vill du se fler klipp om smarta trädgårdshacks med gör-det-själv tema kan du kika i spellistan på YouTube.
Visste du att du kan hitta alla (nu över 750 st) trädgårdshacks samlade i en trädgårdsapp? Jo, i GardenR som finns på App Store och Google Play. Här nedan kan du gå direkt och ladda ner. Den är helt kostnadsfri att ladda ner. I appen kan du hålla koll på allt du har i din trädgård, spara på information och få hjälp med att komma ihåg olika uppgifter. Där finns också mycket information om hur du kan hjälpa biologisk mångfald genom att göra olika små eller stora projekt i din trädgård.
Hedga din odling
När är det bra tid att plantera ut sin försådder? Man brukar ju säga att att man kan så utomhus när jorden är uppvärmd och nattfrosten är över. Plantor som man försått och förkultiverat inne eller i växthus behöver vänjas vid klimatet utomhus innan utplantering. Så när är det då bra att plantera ut? Förutom det som brukar ske, dvs. när man har tid och lust så kan du få guidelines i GardenR-appen och av väderleksrapporten. Nu fyller vi bäddarna! (och har man inte hunnit med att så plantor så finns det mycket växtloppis och möjlighet att byta till sig i facebook-grupper och så klart köpa i handeln).
Ladda gärna ner trädgårdsappen GardenR och prova! Det kostar inget att ladda ner appen. Du kan dessutom se alla trädgårdshacks i appen och enkelt spara dina favoriter. Men det finns också möjlighet att skapa växtplatser eller odlingsplatser - helt enkelt en lista över växter som du har på den plats som du odlar. "Balkongen", "Mammas koloni", "mina pioner" eller "entrérabatten". Ta hjälp av GardenR så har du en trädgårdskompis i fickan! Finns i App store och Google Play.
Nu börjar pionerna slå ut och efter ett litet sommarregn behöver de gärna stöd. Hur stödjer man en pion? Jag gör alla växtstöd själv. Att bygga ett eget pionstöd går snabbt och blir dessutom väldigt snyggt. Jag har byggt flera olika växtstöd, i denna video blir det ett pinnstöd med slanor som bär upp växten, i detta fall en pion. Enkelt gjort och diskret.
Här visar jag mitt växtstöd av en gammal stol. Sedan kanske du även behöver en enkel lösning för att bygga en fin lösning för dina luktärtor att klättra på? Titta då här. Här finns ännu ett blomstöd för blommor som blir tunga. Har du inte redan trädgårdsappen GardenR så kan du läsa mer om till exempel växtdatabasen som finns helt gratis i appen att använda.
Du behöver
- En grövre pinne
- Borr/Skuvdragare
- En tunn pil eller hassel slana
Steg för steg
- Borra två hål i pinnen på övre tredjedelen
- Stick igenom den avbarkade slanan
- Böj till och sopänn vid behov genom att slå i en liten kil från slanan
Har du en stor trädgård och vill prova att göra din egen droppslang? Filip visar hur du kan göra en egen smart lösning av droppbevattning med en gammal slang.
Gröngödsel
Jag gröngödslar en del odlingsbäddar tidigt på våren för att där skapa goda förutsättningar för fin skörd. Varför är det bra att gröngödsla? Du gröngödslar för att skydda och förbättra jorden i dina odlingar. Växterna som du gröngödslar med håller jordytan täckt, luckrar upp jorden och återför näring när de myllas ner direkt på växtplatsen. Här visar jag hur jag använt bland annat blodklöver för att hålla jorden i min odlingsbädd igång. Det binder kväve, jag slipper ogräs och får ett bra täckmaterial. Så jag trimmar och sedan planterar jag, så är bädden preppad och startklar.
Olika växter har olika egenskaper och oftast vill man ha alla 😅 så det är smart att gröngödsla med olika sorter på samma plats. De här hur jag gör när jag gröngödslar runt frukträden eller hur man gröngödslar i 3D.
Prova trädgårdsappen GardenR som finns på App Store och Google Play. Läs gärna mer om GardenR Premium som endast kostar 199 kr för ett helt år. I den kan du planera in när du skall gröngödsla under året, så glömmer man det inte. Man kan gröngödsla under flera säsonger - både på våren, sommaren och hösten. När du har en plats som du skördat färdigt, och inte vill odla mer denna säsong, så kan du så gröngödselfröer. De kommer att börja gro redan under hösten och blir sedan ett smart skydd mot regn som annars kan riskera att skölja bort både jord och näring. Låt dina gröngödselplantor stå kvar över hela vintern och mylla ner dem i jorden när det blir vår igen. Då hjälper du till med att stoppa urlakning av din jord och ogräset får svårare att växa.
Du behöver
- Gröngödsling
- trimmer
Steg för steg
- Så gröngödsling (exempelvis blodklöver)
- Trimma innan det fröar
- Plantera