Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Slå och bryt ner Blomsterlupin

Biologisk mångfald

Näringsvatten på lupin

Blomsterlupin är ett problem på delar av vår mark, den tränger ut andra växter och bekämpas därför genom att slås flera ggr om året. Jag har sedan testat att först torka och sedan kompostera samt som alternativ fermentera lupinerna. Fermenteringen ger näringsvatten som jag kan använda vilket är något positivt i ekvationen. Dock låter jag alltid frö gå till förbränning då de klassas som giftiga och jag litar inte på att fermentering eller värmen i komposten bryter ner dess grobarhet helt.

Idag (maj 2022) omfattas inte blomsterlupin av lagstiftningen som rör invasiva främmande arter, men eftersom blomsterlupin är mycket invasiv rekommenderar Naturvårdsverket att du avstår från att plantera den och försöker förhindra att den sprider sig om du har den på sin mark.

Om du skulle hitta blomsterlupin i naturen eller på din tomt är det bra om du rapporterar in det till artportalen via invasivaarter.nu - det hjälper forskare!

Jag har visat andra arter som sprider sig och som det är bra om vi hjälps åt att rapportera in i detta klippet - rapportera invasiva arter.

Du behöver
- Lie/trimmer
- Tunna

Steg för steg
- Slå lupiner
- Lägg i tunna med tapp
- Fyll på med vatten

Fixa fina jordgubbar

Odling

Mer jordgubbar - hurra!

För att dina jordgubbsplantor ska fokusera på att göra många fina jordgubbar, kan du göra lite underhållsarbete så här när blomningen och bärbildningen startar. Rensa bort ogräs, klipp bort revor och svarta blommor. Ge även näring till dina plantor. Då kan det vara bra med vallörtsvatten, det ger ganska mycket fosfor och kalium men inte så mycket kväve. Näringsvatten kan man göra på flera olika sätt och kan med fördel användas till alla plantor under försommaren och sommaren när tillväxten är stark. Har du mycket blad på dina jordgubbar men lite bär, så kan det vara så att de har fått för mycket kväve. Täck marken runt om dina plantor och skydda med en bur, så blir det en fin skörd!

Tidigare har jag visat hur jag bygger min bur till jordgubbar och här visar jag hur jag gör nässelvatten.

Du behöver
- Sax
- Jordgubbsbur
- Gräsklipp/halm
- Vallörtsvatten

Steg för steg
- Rensa bort ogräs
- Rensa bort revor
- Rensa bort svarta blommor
- Häll på vallörtsvatten
- Täck runt plantor med gräsklipp eller halm

Elefantgrässtaket

Gör det själv
Trädgårdsinredning

Gör eget staket

Ska man klippa ner sitt elefantgräs? Prydnadsgräs ger trädgården ett härligt och lite vildare uttryck, elefantgräset har långa vackra blad! När man klipper ner elefantgräset får man flera hundra fina pinnar. Dessa pinnar skall vi använda till något roligt! Jag har flätat mig ett enkelt staket för att skydda mitt nyplanterade träd. Trädgårdsstaket och en sekatör är allt som behövs.

Du kan även prova att göra staket genom att hamla och fläta staket, eller varför inte prova den lates flätade staket?

Du behöver
- Sekatör
- Trädgårdsstaket

Steg för steg
- Klipp elefantgräset
- Korta pinnarna i samma höjd
- Väv in i staketet
- Placera ut!

Koltrast mot Mördarsniglar

Biologisk mångfald

Duka åt fåglarna

Det har observerats på flera håll att vissa koltrastar äter mördarsniglar, men jag tänker att de behöver lite hjälp på traven så beteendet sprider sig. Jag ger alla förutsättningar för att detta ska kunna ske. Under min fågelmatning fixar jag med dukade fat och hoppas på att fånga det på film. Vatten och grus är bra att ha bredvid, det sägs att fåglarna använder det för att få av slemmet från sina näbbar i grus och vatten. Har du sett eller kanske till och med har det på film? Skicka gärna till mig så jag kan visa upp och sen skicka något som tack!

Det är bara 2 veckor kvar till mördarsnigelns otursdag - vad har du för smart lösning på att bli av dem?

Förra året gjorde jag så här på mördarsnigelns otursdag!

Du behöver
- Fat med grus
- Fat med vatten
- Klippta mördarsniglar

Steg för steg
- Placera ut fat med grus och vatten
- Lägg dit klippta mördarsniglar
- Hoppas på att de äter

Pumpaplantering Extra allt

Odling
Återbruk

En grop med mumma

Tävlingen med min bror fortsätter, nu har min pumpaplanta växt till sig, avhärdats och ska nu planteras ut. Hur får man en riktigt stor pumpa? Jag gör en stor fin näringsgrop med extra allt för att min pumpa ska kunna nå rekordstorlek. För att skydda pumpan från sniglar, rådjur och annat så skyddar jag plantan med hjälp av en papperskorg - ett perfekt skydd (och återbruk av ett loppisfynd). Mot vinst!

Här kan du se när jag visade min pumpasådd. Min bror och jag har även en annan tävling igång, den handlar om trädplantering och du hittar starten här.

Du behöver
- Kompost
- Kogödsel
- Fermenterat ogräs
- Guldvatten
- Sandblandad jord
- Gräsklipp
- NätPapperskorg

Steg för steg
- Gräv en djup gropo
- Fyll i alla ingredienser utom jord och gräsklipp
- Blanda
- På med jord
- Plantera upphöjt
- På med gräsklipp
- Skydda med papperskorg

Platonmattekruka

Gör det själv
Odling

Gör en luftkruka

Krukor med lufthål i sidorna stimulerar rötterna så att de förgrenar sig bättre. Ännu bättre blir det med utbuktningar som gör att rotsnurr undviks. Istället för att snurra runt rötterna runt insidan på krukan så gör luftinströmmningen från sidan att växten skapar nya skott och får en stark och fin spridning och kan ta upp mer vatten och näring. Du kan göra en sådan här kruka själv med hjälp av platonmatta och en lödkolv. Resultat blir växter med välutvecklat rotsystem som enkelt etablerar sig vid slutplantering. Ofta minskar även tillväxttiden, det är ju roligt.

Du behöver
- Platonmatta
- Buntband
- Lödkolv
- Plastunderlag

Steg för steg
- Klipp ut en lagom bit och böj som cylinder
- Passa in utbuktningar och bränn hål med lödkolv längs skarven och spänn fast med buntband
- Gör hål i utbiktningarna runt om
- Ställ på plastunderlag
- I med grus i botten
- I med jord
- Plantera

Kastanjegran

Gör det själv

Vinterland i maj

Om du saknar den kalla mörka vintern så finns det hjälp. Plocka några blomställningar från hästkastanjen och fixa ett vinterland!

Om du istället vill höra en sång om ljuset - lyssna på Blad i ljus.

Du behöver
- Sekatör
- Hästkastanj
- Frigolit
- Syl

Steg för steg
- Klipp Hästkastanj blomställningar
- Gör hål med syl i Frigolit
- Tryck ner blomställningarna
- Valfritt: pudra florsocker över

Dela Saffranskrokus

Odling
Trädgård

Odla egen saffran?

Idag delar jag mina Saffranskrokusar. Efter genomräkning tror jag att jag ska vara självförsörjande på saffran i år. Det känns lite bakvänt att dela lökar nu, men saffranskrokus har ju en lite annorlunda cykel jämfört med vad man är van vid. Det finns att få tag på om man vill prova att odla och är bra att sätta i början på sommaren!

Avhärdningstunnel

Gör det själv
Odling

Lyft ut - en gång. Bygg en avhärdningstunnel!

När man skall lyfta ut försådderna behöver de vänja sig vid den starka solen. Även om de stått ljust i söderfönster så är det många gånger starkare sol ute. För att undvika vårsolbrännan kan du bygga en avhärdningstunnel där de kan stå en vecka och vänja sig. Jag visar steg för steg hur enkelt det är att göra din egen avhärdningstunnel så att dina plantor mår bra när de flyttar ut.

Ett tidigare trädgårdshacks på temat avhärdning är det när jag visar hur jag gör med avhärdning under bordet.

Du behöver
- Armeringsjärn
- Elrör
- Fiberduk
- Trädgårdsslang

Steg för steg
- Slå ner armeringsjärn i marken
- Kapa av elrör och böj fast som bågar
- Lägg fiberduk över
- Klipp av slangbitar som snittas och klämmer fast fiberduken

Checka hur bra dina växter är

Biologisk mångfald
Trädgård

Biologiska Mångfaldens dag

Imorgon söndag 22 maj är det Biologiska Mångfaldens dag. Runt om i Sverige anordnas många aktiviteter på temat om varför biologisk mångfald är viktigt och hur vi alla kan hjälpa till. En enkel sak man kan göra hemma i sin egen trädgård är att checka vilka växter man har som hjälper fåglar och insekter. Genom att använda odling- och trädgårdsappen GardenR kan du ta bilder på de växter du har och få reda på vad det är och om de är bra för tex. pollinerare. Du kan också söka upp de växter och blommor du har i din trädgård i växtdatabasen som finns i appen. Där kan du se alla egenskaper. Du kan då även få reda på om det råkar vara så att du har en växt eller blomma som är invasiv och som du bör vara försiktig med.

Ett annat väldigt hjälpsamt projekt är att bygga ett bihotell och sätta upp i din trädgård. Jag har visat flera olika varianter och det går också att söka på alla trädgårdshacks som jag gjort med inriktning biologisk mångfald.

Du behöver
- gardenr-appen
- Växter

Steg för steg
- Fota med Växt-ID eller sök växt
- Kolla egenskaper!

Växthuspotatisskörd

Odling

Hur går det med potatisen?

Idag den 20 maj kollar jag till mina potatisodlingar. Jag odlar potatis på flera olika sätt på min gård i skåne. Det finns potatis i jordbädd, potatis i gräsklippsbädd och min potatis i växthuset. Den potatis som stått i växthuset blommar redan och jag får skörda lite nypotatis idag! Vilken lycka. Så här såg det ut när jag planterade min potatis i växthuset - potatistjuvstart

Vilken potatis odlar du? Och när planerar du att skörda din första nypotatis? Kommentera gärna och följ @gardenr på Instagram!

Plantera gurka smart

Odling

Plantera ut gurkan

När kan jag plantera ut gurka? Jag testar gränserna och planterar ut gurka tidigt i skyddat läge, samtidigt visar jag ett par planteringshacks.

Plantera upp i kruka utan botten och plantera ner klättertråden så är förutsättningarna fina!

Intresserad av mer tips kring just att odla gurka hemma? Här är ett klipp om att skydda gurkhalsen.

Du behöver
- Sax
- Uppbindningssnöre

Steg för steg
- Klipp ur botten på planteringskrukan
- Tryck ner uppbindningssnöret i planteringshålet
- Plantera Krukan lite upphöjt över uppbindningssnöret

Plantavstånd på en höft

Odling

Mät din hand

Plantavstånd och radavstånd är inte svart och vitt men ibland vill man undvika att kålhuvuden växer ihop eller det blir för tätt mellan majsplantorna. Man kan ha avstånd markerat på en kratta eller ha med en tumstock men enklast är att veta några jämna avstånd på sina händer. Mät upp och hitta ett bra jämt avstånd som du kan använda för att hålla koll när du planterar eller sår. Inne i odlingsappen GardenR får du standardmåtten för tusentals växter, så använd gärna den när du sätter ut dina plantor i odlingarna.

Vill du göra radavstånd för plantor på ett stort område snabbt? Kolla in detta klipp med kratta och slang.

Du behöver
- Mätverktyg (en gång)
- gardenr-appen för generella plantavstånd

Steg för steg
- Hitta ett bra jämt mått på din hand
- Kolla avstånd i appen
- Plantera eller så

Bag-in-box på Nyhetsmorgon

Gör det själv
Återbruk

Smart för blommor till semestern!

Tisdag 17 maj 2022 gästade Filip Johansson TV4 Nyhetsmorgon en 2:a gång och visade fler smarta knep och roliga lösningar för trädgård och odling. Det blev olika såverktyg med hjälp av vin- och champagnekorkar men även en bevattningslösning med en ursköljd bag in box påse. Den är särskilt smart om man skall iväg från sina älskade växter och plantor på semestern, så släng inte bag in box påsarna - återanvänd för smarta bevattningslösningar! 

Länk till hela trädgårdshacket om Bag-in-box bevattning

Länk till hela trädgårdshacket om Bag-in-box näring

Länk till hela trädgårdshacket Såplanka med vinkorkar

Länk till hela trädgårdshacket Grep med vinkorkar eller champagnekorkar

Ladda ner odlings- och trädgårdsappen GardenR idag! Där finns alla trädgårdshacks och mycket mer att inspireras av och det är enkelt att spara sina favoriter!

Du behöver
- Påsen inuti bag-in-boxen
- Slang (dricksvattenslang för båt)
- Penna
- Syl
- Klämma

Steg för steg
- Klipp av hörnet på BiB:en så att man kan fylla på
- Häng upp i en krok
- Tryck in slang i munstycket
- Tryck in en penna i änden och gör hål med en syl
- Tryck ner pennan som stöd i krukan
- Sätt klämman så att BiB:en öppnas

Stolplantering

Gör det själv
Återbruk
Trädgårdsinredning

Odla i en stol 🍓

Det är väldigt kul att återbruka möbler i trädgården på ett lite udda sätt. Jag har tidigare använt en gammal stol som stöd åt pioner och nu blir en annan vacker gammal stol en jordgubbsplantering. Det är bara att ta bort sitsen och sedan häfta fast juteväv och plantera. Jag väljer att plantera jordgubbar i min stol, men det går ju bra med vackra sommarblommor vid entrén eller kanske en vacker klätterväxt som ett blickfång i trädgården. Att odla i en stol är roligt. Förbered för nästa höst och skapa dig en tulpanblommande stol till våren!

Du behöver
- Stol
- Juteväv
- Häftpistol

Steg för steg
- Ut med sitsen
- Vik juteväv runt kanten och bilda en ficka nere i sistsen
- I med jord och plantera

Länge leve maskrosen

Biologisk mångfald
Trädgård

Stora mängder nektar

I samarbete med Pollinera Sverige vill jag ge en liten kärleksförklaring till maskrosen. Maskrosen ger mycket mat till pollinerare och hela växten går att äta. Den är vacker och den förbättrar faktiskt jorden! Klart man vill ha kvar den, i alla fall en tuva här och där. Så gör en snabb och smart insats för biologisk mångfald och låt maskrosorna i din trädgård vara kvar. Länk till Pollinera Sverige.

Du behöver
- Maskrosor

Steg för steg
- Låt dem blomma

Självvattnande Tomathink del 2

Gör det själv
Odling
Återbruk

Nöjd tomat på semestern

Här fixar jag del 2 av den självvattnande tomathinken eller tomatkrukan. Nu är det dags för den hink som håller vattenreservoaren till den självvattnande krukan som jag visade del 1 av igår, den hittar du här. Höj upp med något i botten på hink nummer 2, så du får en stor vattenreservoar. Jag använder en bit putsnät. Borra bevattningshål en bit upp och sen i med jord och till sist din tomatplanta. Vill du sedan snygga till hela ekipaget kan du klä in den med juteväv - det blir toppenfint!

Du behöver
- Två livsmedelshinkar
- Borr och borrmaskin
- Gammal diskhandduk
- Tvättsvamp
- Sax

Steg för steg
- Borra ett stort hål i mitten och några små runt om för dränering
- Klipp tvättsvampen i två delar och gör ett hål i mitten på varje del
- Klipp diskhandduken i tre remsor
- Peta igenom 1 dm av remsorna genom svampen
- Peta igenom den dm från insidan av hinken
- Lås fast med den andra tvättsvampen på utsidan
- Fortsättning följer...

Självvattnande Tomathink del 1

Gör det själv
Odling
Återbruk

Tomaten tar inte semester

Letar du efter smart bevattning till dina tomater? För att kunna unna sig en långweekend i sommar kan man fixa till underbevattning till tomaterna. Gör din egen självvattnande kruka till dina älskade tomater! Här visar jag steg för steg hur jag gör just en egen självvattnande kruka. Hinkar till livsmedel finns det överskott av hos restauranger och matbutiker. Be att få några. Minst 10 liter helst gärna 20 liter är bra till tomat. Här förbereder jag del 1, den hink som tomaten skall planteras i, den ska sedan ner i hink nummer 2 som är vattenreservoaren, det kommer imorgon! Länk finns nedan till det klippet.

Du behöver
- Två livsmedelshinkar
- Borr och borrmaskin
- Gammal diskhandduk
- Tvättsvamp
- Sax

Steg för steg
- Borra ett stort hål i mitten och några små runt om för dränering
- Klipp tvättsvampen i två delar och gör ett hål i mitten på varje del
- Klipp diskhandduken i tre remsor
- Peta igenom 1 dm av remsorna genom svampen
- Peta igenom den dm från insidan av hinken
- Lås fast med den andra tvättsvampen på utsidan
- Fortsättning följer...

Del 2 i självvattnande tomathink hittar du här.

Törstiga tomatplantor måste hållas glada

Vill du ha tomater som frodas och ger god skörd? Här får du fler bra tips för fin skörd av tomater: Skörda och skydda tomater

Visst du att i trädgårdsappen GardenR finns det en växtdatabas som du helt fritt och gratis kan söka i. Filtrera fram rätt växter för din trädgård och var i Sverige du bor. Om det skall locka pollinerare eller ha en viss färg kan du också söka efter. Dessutom kan du enkelt spara dina favoritvideor med alla tips och råd om odling och trädgprd från Filip Johansson. Planera din trädgård i appen GardenR - länk finns nedan!

Hjälp Snäckmurarbina

Biologisk mångfald

Spara snäckor

Rikareträdgård, som vi samarbetar med, har uppmärksammat snäckmurarbina, en mycket spännande art som bygger bo i övergivna trädgårdssnäckor. Framför allt trädgårdssnäcka och parksnäcka. När du samlar övergivna skal från snäckor och lägger på bra ställen nära maskrosor och fjolårsgräs så kanske man kan få inneboende!
I snäckan placerar snäckmurarbihonan en liten boll av nektar och tuggad pollen som hon sedan lägger ett eller flera ägg på. Solitärbin är vilda bin som inte bildar samhällen, men som är utmärkta pollinatörer. De hjälper dig att få rikligt med frukt och bär! Till och med en 2-åring lär sig efter ett par försök att se skillnad på övergivna och bebodda skal, det man kan leta efter är lätt blekta skal, då brukar de vara tomma.


Läs mer om vad Rikare Trädgård skriver om dessa bin! Där kan du även se en spännande video på hur det går till!

En annan spännande art som behöver din hjälp är hasselmusen. Här visar jag hur du kan göra en Hasselmusholk.
Tillsammans ökar vi biologisk mångfald!

Du behöver
- Tomma snäckskal
- En bra plats nära pollen och byggmaterial

Steg för steg
- Samla snäckor
- Placera ut
- Håll tummarna

Regnet kommer, fort ut!

Gör det själv

Maxa regnet

Efter många många veckor utan regn vill man få ut max av regnet när det kommer. Luckra upp jorden och bryt kapillärkraft och se till att vattnet tas upp lättare, vattna på lite så att det är fuktigt och mottagligt och samla också allt vatten du kan. En snabb sak du kan göra för att samla vatten när det regnar är att använda ett paraply med ett litet hål i. Sätt det upp på en spann som en insamlare, varje droppe är guld värd!

Efter att det har regnat då? Vad kan man då tänka på? Jo, kolla in klippet om: topp 5 när det regnar

Du behöver

- Kratta
- Vattenkanna
- Paraply och hink

Steg för steg

- Gör ett litet hål längst ner i paraplyet
- Ställ över en hink
- Tyng ner med en sten
- Kratta lite i jorden och bryt upp jordskorpan

Luktärtstorn

Gör det själv
Trädgårdsinredning
Trädgård

Blommande torn

Nu får luktärtorna komma ut på sin slutstation. För att de ska nå fin höjd bygger jag ett enkelt torn med bra klättermöjligheter. Sår du luktärtor?

Att så luktärt, gärna många olika sorter, är en del av sommaren för många. Många luktärter doftar fantastiskt och är vackra att se på under lång tid. Plockar du blommor ofta och njuter av inomhus så gör du helt rätt! Ju mer blommor du plockar desto mer blommar dina luktärter. Jag tycker om doften och sår alltid lite luktärtor på våren, men inga mängder. Jag sår mina luktärtor inomhus och när de kommit upp en bit så brukar jag ställa ut dem. De klarar kyla rätt bra och brukar bli knubbiga och fina.

En annan möjlighet för de växter som gillar att klättra som även luktärterna skulle tycka om är detta klätterstöd av cykelhjul

Du behöver
- Tre armeringsjärn (2m)
- En rulle najtråd
- En liten kruka

Steg för steg
- Fäst ihop de tre armeringsjärnen
- Snurra najtråd runt varje armeringsjärn i ett sicksack-mönster

Skydd på krukan

Odling

Behåll fukt

När det är varmt och torrt behöver krukorna mycket vatten. För att minska avdunstningen kan man lägga tallkottar, flis eller varför inte gamla krukskärvor på toppen. Men favoriten är ändå gräsklipp, ger även lite näring till dina växter i krukan. Ett annat knep för att bevara fukt i en kruka kan vara att använda sig av ett vattenmagasin, det fungerar väl för tex. tomater som man har i kruka.

Du behöver
- Gräsklipp/kottar/krukskärvor/flis

Steg för steg
- Täck jorden på toppen på krukan
- Slipp vattna så ofta

Kallsådd vs. varmsådd tomat

Odling

Tomatstatus

Jag startade ett gäng tomater samtidigt, några inomhus och några i kallväxthuset i slutet på mars.
Nu tar vi en liten check av status innan omplantering, sen får vi se när de ger sina första tomater, hur stor blir skillnaden?

Vad är status på era tomatsådder? Kommentera gärna på Instagram - @gardenr

Tomater behöver en hel del kärlek. Här ser ni några av de tidigare trädgårdshacks angående tomater som jag visat:

Sminkborste räddar tomatskörden

Skörda och skydda tomater

Tidig bönstart?

Odling

World Naked Gardening Day

Värmen har svept in över landet. Kan man lita på det gamla uttrycket att så när man vill sätta sig i jorden, eller borde man vänta till Blendadagen? Den inträffar 27 maj, på dagen som Blenda har namnsdag.

Så här på World Naked Gardening Day testar jag jorden för en tidig bönstart. Denna dag har funnits sedan 2005 och uppmanar trädgårdsmästare att den första lördagen i maj att ta av sig sina kläder och sköta sina trädgårdar nakna, precis som naturen tänkt sig. Riktigt så långt går inte jag, men testar alltså att sätta mig i jorden.

Ängstuvor

Biologisk mångfald

Liten arbetsinsats

På våren kan man faga sin äng dvs. rensa bort gammalt så det kommer ner ljus. Om man vill etablera lite blommande örter kan man så in i små tuvor där det blir barjord och snart har man mer mångfald med ganska liten arbetsinsats.

Har du inte plats för äng hemma i din trädgård? Kanske kan du så äng runt en stam?

Du behöver
- Kratta
- Frö
- Vatten
- Lite jord

Steg för steg
- Kratta bort gräs eller mossa från döda fläckar
- Vattna
- Så i ängsfrö
- Täck med lite sandblandad jord

Jubileumstävling

Trädgård

Firar 2 år

Tävla om boken Trädgårdshacks! 💚 Tänk att det nu har gått 2 år. En hållbar trädgård ger så mycket glädje! Återbruk, gör-det-sjäv tips och odlingstips om tomater - olika vinklar men i grunden finns visionen om fler hållbara trädgårdar. Att fler kommer ut, satsar på och finner glädje och ökat välmående i en hållbar odling & trädgård med ökad biologisk mångfald! Läs mer om GardenR om du vill veta hur allt startade.

Gör så här:
- Kommentera inlägget "jubileumstävling" på GardenR's Instagramkonto med vilket hack som är din favorit och skriv gärna något kul om varför!
- Dela ditt favorit-trädgårdshack (av de 700+ som finns på profilen) till din Instagram story.

2 år av smarta och finurliga trädgårdshacks - nu firas det!

5 st vinner en signerad bok och en fröpåse. 
Tävlingen avslutas torsdagen den 12 maj 2022 kl.15.00.

Vinnarna kontaktas därefter av GardenR via DM och kan även komma att uppmärksammas i GardenR’s egna kanaler.

Denna tävling är inte sponsrad av Instagram, Facebook eller Youtube. Fullständiga regler för tävlingen finns på på gardenr.com/tavling