Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Packa hinkkomposten

Gör det själv

Matavfall - prova bokashi

Hur kommer man igång med att ta hand om sitt matavfall? Ett sätt att ta hand om matavfall hemma är i en hink under diskbänken med hjälp av naturligt förekommande bakterier och jästsvamp. Fermentering och kompostering är två olika nedbrytningsprocesser, jag funderade kring uttryck och begrepp och bestämde mig för att benämna bokashi som en komposteringsmetod då fermentering inte är lika spritt som begrepp. Även SLU listar bokashi som en komposteringsmetod.

Nedbrytningsmetoderna har alla sina för och nackdelar det viktiga är att vi tar hand om vårt matavfall och försöker få in det i kretsloppet igen.

Verktyg till min hinkkompost

För att hålla syrenivån låg och maxa hur mycket du får i din hink med matavfall, ska matavfallet packas. Jag tycker att medföljande verktyg är sådär så jag använder istället andra köksattiraljer. Min favorit är potatisstompen, den får man bra kraft med. Det är många som kommer med andra bra exempel i kommentarerna på Instagram, följ gärna @gardenr på instagram och häng med där i kommentarerna.

Är du intresserad av mer gällande sätt att kompostera? Jag har flera olika videos med alla varianter av kompostering som jag provar. Här är några:

Delmätning i Pumpatävlingen

Odling

Pumpan växer

Pumpatävlingen som jag startade med min bror i slutet av maj 2022 fortsätter! Se när jag planterade ut min pumpa här. I juni månad fixade jag en odlingstunnel för att öka mina möjligheter att vinna pumpatävlingen. 5 juli var det dags att visa alla en pumpastatus. Idag blir det en kontrollmätning av pumpan för både mig och min bror. Det är inte över än!

Hur går det för er? Någon som har en bjässe på gång? In och följ @gardenr på Instagram och var med i kommentarer och berätta.

Visste du att i trädgårdsappen GardenR's växtdatabas så finns det mängder av pumpor. Tefatspumpor, Nakenfröpumpor, Jättepumpa, Halloweenpumpor och fler. Listan kan göras lång. Ladda ner appen idag och läs mer om just din pumpa och hur du skall ta hand om den.

Kantareller i trädgården

Odling

Egna kantareller, odla i trädgården

Jag har testat under 2 år att få in kantareller i trädgården, men det är inte det lättaste och jag har ännu inte lyckats. Trots att det sägs vara omöjligt har jag hört om flera som lyckats med att odla kantareller hemma och jag ger mig inte i första taget. Senaste jag läst pekar på att nya träd bör vara mer mottagliga för Mykorrhiza-samarbetet med kantarellen så denna gång provar jag med nya träd! Nu är det frösådda småplantor som ska får renset från kantareller vid rötterna.

Har du lyckats odla kantareller? Berätta gärna hur du gjort, gärna via Instagramkontot @gardenr eller hör av dig direkt till oss på info@gardenr.com

Du behöver
- Frösådda småträd
- Kantarellrens
- Tålamod

Steg för steg
- Plantera småträden
- Gräv ner kantarellrens vid rötterna upprepat
- Håll tummarna

Blommande purjolök

Biologisk mångfald

Låt en purjolök blomma

Ät inte upp all purjolök i din odling. Om du lämnar några så kommer din purjolök att blomma nästa säsong, vilket både är ett kul inslag i grönsakslandet och samtidigt väldigt uppskattat av insekter.

I trädgårdsappen GardenR's växtdatabas finns det flera olika sorters purjolök. Vilken odlar du? Många gillar Musselburgh som är en mycket köldtålig purjolök andra föredrar Oxford, som är en kraftfull och välsmakande sort. Ladda ner appen idag och planera din odlingsplats direkt. Få hjälp med när det är dags att förså, plantera ut och skörda din purjolök. Om du anger var du bor i Sverige så får du i GardenR Premium en anpassad odlingskalender efter dina växter och din zon.

Du behöver
- Låta lite purjolök övervintra

Port och grindstopp

Gör det själv
Trädgårdsinredning

Håll i porten

Ett enkelt sätt att hålla grindar och portar öppna när du ska igenom med din rullebör (skottkärra😊) är att slå ner ett stålrör några decimeter i marken till en höjd strax under grinden eller porten och fixa en stav eller pinne som passar i hålet och kan hålla grinden eller porten på plats när du ska igenom. Så behöver du inte oroa dig för att porten står och slår i vinden. Du har väl inte missat trädgårdshacket för att lasta en rullebör smart?

Du behöver
- Stålrör
- Slägga
- Stav/pinne

Steg för steg
- Slå ner ett stålrör några decimeter i marken så att det precis hamnar under dörrens undersida
- Fixa en stav eller pinne som passar i röret
- Stoppa upp dörren

Har du provat odling- och trädgårdsappen GardenR? Ladda ner på App Store och Google Play redan idag och prova. Alla trädgårdshacks finns i appen och den kostar inget att ladda ner!

Stort tack!

Odling
Trädgård
Biologisk mångfald
Gör det själv
Återbruk

När ska jag göra olika saker i min trädgård?

Tack 💚

Vad är GardenR? Jo, en odling- och trädgårdsapp för planering, dokumentation och drömmar om en hållbar odling & trädgård med ökad biologisk mångfald! 🦔 🐝

I snart 2 år har vi arbetat med appen GardenR och det är verkligen mycket som har hänt sedan starten och den första versionen av appen kom ut. Stort tack till alla som använder appen, gratisversionen och alla er som prenumererar på GardenR Premium. Funktioner tillkommer och förbättras kontinuerligt och det är så roligt och tacksamt när ni hör av dig med feedback och frågor till oss. Använder du appen? Får du en stund över så ge oss gärna en review på Google Play eller App Store.

Vill verkligen rikta ett stort tack till er som följer, peppar och använder appen! Verkligen tacksam för att ni är med på resan i skapandet av en trädgårdsapp där du kan spara och samla allt om din trädgård och odling och inspireras och få hjälp med att underhålla en hållbar och klimatsmart trädgård. Läs mer om GardenR eller kolla in Press.

Appen finns att ladda ner på Google Play och App store. GardenR är gratis att ladda ner och flera funktioner är helt kostnadsfria. Uppgradera gärna till GardenR Premium i appen - för 19 kr i månaden (199kr/år) får du fler funktioner som gör trädgårdsarbete och odling ännu roligare. Det är ingen bindningstid såklart!

Tomatbur av klipp

Återbruk
Gör det själv
Trädgårdsinredning

Klipp och använd

Vad är en bra beskärningstid? JAS-perioden (juli, augusti och september) är en beskärningstid för många träd och buskar. Har du mycket att beskära leder det också till mycket klippta grenar. Använd dina grenar från beskärningen till något smart i din egen trädgård, kör inte iväg med det till en återvinningsstation. Du kan tex. använda en del av granarna till att göra en tomatbur, så får busktomaten lite stöd och håller sig på plats. Detta sätt att använda grenar från beskärning fungerar självklart till annat som behöver stöd också. Sommarblommor som börjar lägga sig ner, eller kanske luktärtornas stöd behöver kompletteras?

2 extra tips på vad du kan göra med grenar du får över vid beskärning:

Och här ett fiffigt tips om du har extra långa grenar:

Du behöver
- Sekatör
- Grenar
- Jutesnöre

Steg för steg
- Välj ut några långa grenar du precis klippt och löva av dem
- Tryck ner de i krukkanten runt om krukan
- För ihop ändarna i mitten och bind ihop

Missa inte att ladda ner odlings- och trädgårdsappen GardenR. Du får fina tips och hjälp året runt! Samla allt om din trädgård på en plats, skapa önskelistor och spara enkelt just dina favoriter av alla trädgårdshacks!

Stapla och Torka ved snabbt och snyggt

Gör det själv

Stapla ved för torkning

Hur torkar man ved snabbt? Om du har ved som behöver torka snabbt är ”stacken” en fin teknik. Även om du köpt nyklyvd ved sent eller som jag, inte tagit tag i staplandet i tid, så är det inte försent att få veden torr. Det fungerar mycket bra att först låta veden torka utomhus där vinden kommer åt veden ordentligt. Först därefter tar du in den i en vedbod eller annan förvaring. Jag visar i detta trädgårdshacks hur jag staplar veden i en stack på ett soligt och vindutsatt ställe. En vedstack blir dessutom ganska snygg! Följ gärna GardenR på Facebook, TikTok eller Instagram och var med och svara på frågan om jag ska ha takpannor på toppen, vad tycker du?

Har du mycket ved och gillar att odla? Tycker du pallkragar ser rätt trista ut? Se då detta trädgårdshack om hur pallkragen kan få en ny look.

Pimpa en pallkrage med ved!

Du behöver
- Ved
- Ris
- En solig och vindutsatt plats

Steg för steg
- Lägg ris i botten
- Lägg en rad med barken nedåt
- Stapla upp ungefär 50 cm
- Fyll med uddaformade bitar i mitten
- Fortsätt stapla och börja luta inåt
- Avsluta med ett ""tak"" med barken utåt

Ängens dag

Biologisk mångfald

Fira ängens dag!

Hur kan man hjälpa till på Ängens dag? Första lördagen i augusti är “Ängens dag”. Det är Naturskyddsföreningens nationella manifestation för den svenska ängen. Jag passar på att samla ängsfrö på ängens dag. Har du ingen egen äng kan du bli ängsvolontär och hjälpa till att sköta en äng. Du som äger en äng och sköter den gör verkligen ett fint arbete för framtiden och biologisk mångfald.

Du behöver
- Pinnar
- Band

Steg för steg
- Märk ut var du vill samla frö, antingen med pinnar när det blommar
- Eller med band när de börjar närma sig
- Plocka
- Torka
- Lägg i påsar och så vid tillfälle

Hur startar man en äng eller omvandlar sin gräsmatta till äng?

I dessa trädgårdshacks finns ängsinspiration - lycka till med din äng!

Täck bort ogräs, skapa en äng och få träden att växa fort.

Höstså äng och öka biologisk mångfald

Ge bort en äng

Plantera ogräs

Biologisk mångfald

En vacker tistel

Vad kan jag göra för biologisk mångfald hemma i min trädgård? Genom att gynna inhemska växter som naturligt förekommer där du bor så gynnar du också det lokala insekts- och djurlivet. Många arter är helt beroende av vissa växter för sin överlevnad. Skapa en äng genom att undvika att klippa vissa växter eller plantera in växter och ta hand om dem så att de trivs. Vissa klassiska ogräs kan bli rätt så mäktiga i kruka… Och en mångfald av ogräs minskar risken att en art tar över. Genom att gynna en mångfald av ogräs blir din trädgård mer motståndskraftigt mot andra hot som tex sjukdomar och skadeinsekter.

I trädgårdsappen GardenR kan du göra massor av smarta och finurliga insatser för en ökad biologisk mångfald i din trädgård och omgivning. I appen kan du enkelt välja de projekt som känns bäst. Man väljer påbörja utmaning, och när du är klar med insatsen markerar du det och får olika fröpoäng och du kan få fina belöningar för det. Naturen hjälper oss på så många olika sätt - om vi gynnar den! Läs här allt om hur GardenR Premium fungerar.

Steg för steg
- Undvik klippa bort blommor
- Plantera in rötter eller plantor i rabatten eller låt de som kommer upp vara kvar
- Kanske prova tistel i kruka?

Fler trädgårdshacks för att gynna biologisk mångfald:

Uppföljning tomattestet, kallsådd vs. varmsådd

Odling

Kallsådd vs. varmsådd av tomat

Kan tomater sås kallt? I slutet på mars 2022 sådde jag tomat både inne i värmen och ute i kallväxthus, ingen av sådderna fick extra växtljus. I början på maj planterade jag om kallsådden, som då var en bit efter varmsådden. Nu i juli har tomater mognat på både de kallsådda och varmsådda plantorna och kallsådden är bara drygt 2 veckor efter. Längre norrut och med växtljus är det andra bullar men jag tror att fler kan prova kallsådd utan att tappa alltför mycket av säsongen och då spara mycket inneplats. Vad är dina erfarenheter av kallsådd tomat? Genom att prova både kallsådd och varmsådd så riskminimerar du.

Sprid ut när och variera hur du sår. På så sätt sprider du ut en del av din risk och din skörd. Om du sår alla tomater samtidigt och den sådden blir förstörd har du inga plantor kvar. Har du då delat upp din tomatsådd det så blir du inte så ledsen om någon går sämre.

Se här när jag visade hur det gick i maj - kallsådd vs. varmsådd

Även i detta klipp om bra planteringsväder pratar jag just om att riskminimera vid utplantering.

Ladda ner odlingsappen GardenR idag! Massor i appen är helt kostnadsfritt, men det finns även GardenR Premium med fiffiga funktioner som hjälper dig i trädgården med växter och odling. GardenR Premium kostar 19kr / mån.

Lätt fruktplockare

Gör det själv

Förläng armen

Hur bygger man en enkel fruktplockare? Har du härliga fruktträd i din trädgård? Med en smart fruktplockare som du kan bygga hemma själv ser du till att även nå frukten på de högsta grenarna. Jag tipsar om hur du kan bygga en egen superlätt fruktplockare. Det är viktigt med vikten när du ska stå och fiska högt över huvudet! Plaströr, galge och flaska sen är du igång och kan komma åt frukten utan vingliga stegar. Kan krävas lite tweak av själva fångstkroken men sen är det bara att plocka.

Se också denna enkla fruktplockare av papprulle.

Du behöver
- Plaströr
- Galge
- Plastflaska
- Buntband
- Bubbelplast
- Borrmaskin
- Tång

Steg för steg
- Borra 4 hål i plaströret
- Kapa toppen på plastflaskan
- Borra motsvarande 4 hål i plastflaskan
- Kapa galgen på mitten i nederdelen
- Veckla upp och ""fläta in glagens ändar i plaströrets hål
- Fäst flaskan genom hålen med buntband
- Forma till fångstkroken
- Lägg lite bubbelplast i botten på flaskan
- Plocka!

Grön sättpotatis

Odling

Spara egen sättpotatis

Kan man använda de gröna potatisarna till något? När du tar upp potatis brukar det ibland finnas en del som blivit gröna. Dessa potatisar inte bra att äta men funkar fint som nästa års sättpotatis. Borsta av och i med dem i en papperspåse, förvara mörkt och svalt under vintern, sen är det bara att sätta dem i vår! Det är smart att fixa sin egen sättpotatis till nästa år, det ger bra tillfälle att testa odla riktigt tidigt.

Du behöver
- Papperspåsar
- Grön potatis

Steg för steg
- Borsta av de gröna potatisarna
- Lägg dem i papperspåsar
- Förvara svalt och mörkt (jordkällare är idealiskt men källare, garage eller vind fungerar också)

Compost is life

Odling

En sång för komposten

Dags att vända komposten. Många kanske drar sig för det jobbet men jag tycker det är så roligt att jag brister ut i sång. Kompost är ju livet!

Det finns mängder av tips kring att kompostera, här är några av de trädgårdshacks som finns om kompost.

I trädgårdsappen GardenR, som finns på App Store och Google Play, finns alla trädgårdshacks att titta på och det är enkelt att spara sina favoriter. Ladda ner GardenR redan idag, det är kostnadsfritt att ladda ner och enkelt att skapa ett konto. Länk finns nedan.

Fyll plantskolan spontant

Gör det själv
Trädgård

Din plantskola

Var uppmärksam hemma i din egen trädgård. Där kan du hitta fina små plantor. Gå runt och leta kring dina favoriter så finns där kanske några du kan skola upp i små krukor och plantera ut på nytt ställe i höst. Ett smart sätt att billigt fylla på i rabatterna, att ha en egen liten plantskola hemma är dessutom väldigt roligt.

Ett annat kul tips är att göra en sommarsticklingskuvös.

Du behöver
- Planteringskrukor
- Jord
- Spade

Steg för steg
- Spana kring favoritväxterna om där kommit små fröplantor eller rotskott
- Gräv upp och sätt i planteringskrukor med ny jord och näring
- Låt dem växa till sig under några veckor
- Plantera ut på nytt ställe

Samplantering Systrar och Caprese

Odling

Goda grannar - tre systrar

Vad kan man plantera ihop? En del växter är goda grannar och hjälper varandra på olika sätt. Andra växter trivs inte alls ihop och bör inte samplanteras.

I odling- och trädgårdsappen GardenR's premium version kan du på varje växt se vilka växter de fungerar extra bra att planteras tillsammans med. Två av mina favoriter av samplantering är tre systrar och kombinationen tomat och basilika. Vilka är dina samplanteringsfavoriter?

Ladda ner GardenR redan idag! Trädgårdsappen är kostnadsfri att ladda ner och finns i App Store och Google Play. Med premium versionen får du extra bra koll på allt som händer i din trädgård, där också alla tips om samplantering finns. Länk finns nedan.

Ät omogna plommon och rädda plommonträdet

Gör det själv

Gallra plommonträd

När är det dags att gallra plommonträdet? Ett riktigt bra plommonår kan grenarna bli för tunga av alla frukt och riskera att knäckas. Genom att plocka av en del frukt och gallra löser du det och räddar trädet från att skadas. För att inte slösa kan du äta eller lägga in dina omogna plommon. Detta anses vara en delikatess i många länder!

Plommon till fjärilarna - Detta trädgårdshacks handlar om att fjärilar också tycker om plommon. Och kanske har du svårt att nå när du skall plocka dina plommon, då kan detta trädgårdshacks vara till nytta - fruktplockare

Se alla 100-tals trädgårdshacks med Filip Johansson smidigt i odling - och trädgårdsappen GardenR!
Du hittar den i App Store och Google Play. Länk finns nedan.

Du behöver
- Omogna plommon
- Vatten
- Salt
- Vinäger/ättika
- Kryddor/chili

Steg för steg
- Värm upp en glasburk i ugn för att döda bakterier
- Skölj plommon
- Fyll burken med hela omogna ej angripna plommon
- Häll i lagen ett förslag på fördelning är:
1 del salt
2 delar vinäger
8 delar vatten
- Förvara i kyl några månader

Strandväxter i trädgården

Biologisk mångfald

Naturen inspirerar

För att få inspiration till vad som kan planteras i olika lägen i trädgården kan du ta naturen till hjälp. För blåsiga, ömsom torra, ömsom blöta lägen - titta på stranden, här finns riktiga överlevare som tål det mesta och då blir det inte så stora krav på underhåll.

Alla älskar vi att ströva omkring i naturen runt oss - på stranden, i skogen eller kanske bara i den egna trädgården. Och om du stöter på på någon växt som du inte känner igen så prova gärna att ladda ner trädgårdsappen GardenR - där finns en funktion som identifierar växter. Helt kostnadfritt! Du tar helt enkelt en bild på den växt su ser och så letar trädgårdsappen i växtdatabasen efter vilken växt det är. Vill du se hur det går till? Titta här när Filip visar hur i Malmö Slottsträdgård.

Fix mellan plattorna

Gör det själv
Trädgård

Plattrensning

Jag har en stenläggning av betongsten som jag försöker få lite lik en bergshäll. Det gör jag genom att plantera in mossa. För att få mossan att trivas rensar jag bort mellan plattorna med min egengjorda plattrensare / fogkrats. Gör din egen plattrensare - se hur jag gör steg för steg. Ta en bit spikband, spänn fast på ett skaft med en slangklämma och slå till en spets, beroende på bredd man har mellan plattorna kan man forma vinkeln på spetsen lite som man vill, vid bredare springa kan man ha den mer kilformad och skala av det som växer.

Du slipper timmar på knäna med denna plattrensare - effektivt och bekvämt sätt att ta bort gräs och ogräs mellan plattorna.

Se även detta tips om hur du gör ett ogräsverktyg av en galge.

Du behöver
- Skaft
- Spikband
- Slangklämma
- Skruvdragare
- Hammare

Steg för steg
- Forma spikbandet runt skaftet
- Kläm fast med slangklämman
- Banka till spets beroende på mellanrum mellan plattorna (har man större avstånd kan man ha den mer kilformad och skala av ogräset

Föröka jordgubbar del 2

Odling

Så egna jordgubbar

Visst kan du så egna jordgubbar! Man kan föröka jordgubbar på flera sätt och det görs för att föryngra och få bättre skörd. Man kan ta revor som jag visade i del 1. Men vill man föröka en god jordgubbe som man kanske köpt eller fått av en vän, kan man så dem också. Prova att så egna jordgubbar!

Du behöver
- En god jordgubbe
- Kniv
- Kruka med jord

Steg för steg
- Skär av det yttre lagret med nötterna
- Tryck ner i krukan och drissla lite jord över
- Håll fuktigt

Föröka jordgubbar del 1

Odling

Fler jordgubbar

När tar man jordgubbsticklingar? Du kan föröka jordgubbar på flera sätt och det görs för att föryngra och få bättre skörd. När jag tar revor låter jag dem växa till sig i krukor först och ser till att de håller sig där med hjälp av lite ståltråd. Använd gärna revorna från dina jordgubbsplantor till att föröka antalet plantor i din trädgård eller ge bort till vänner och grannar.

Kolla även in del två i serien föröka jordgubbar, där visar jag hur jag sår jordgubbar. Se även detta tidigare trädgårdshack med ett gammalt odlingsknep som handlar om att föröka jordgubbar.

Vill du se alla 100-tals trädgårdshacks med Filip Johansson och ha dem tillgängliga alltid i fickan? Ladda ner trädgård- och odlingsappen GardenR, finns i Google Play och App Store. Länk nedan.

Du behöver
- Krukor
- Jord
- Ståltråd

Steg för steg
- Sätt revor i krukor
- Böj till ståltrådsbitar
- Se till att de varje sida om plantan trycks ner mot jorden med ståltråd

Boosta sparrisskörden

Odling

Nästa år

Vad skall man göra med sin sparris efter skörden? Det är lätt att glömma sparrisen efter att skörden är över, men lite kärlek och näring nu ger mycket tillbaks nästa år. Gör så här med din sparris i juli månad: Rensa lite ogräs, täck och ge näring så tackar sparrisen dig och skörden för nästa år får goda förutsättningar.

Du behöver
-Sand
- Tång eller gräsklipp
- Lakvatten eller nässelvatten

Steg för steg
- Rensa ogräs
- På med lite snad
- På med tång eller gräsklipp och täck jorden ordentligt
- Vattna på näringsvatten

Sandsil till bärplocket

Gör det själv

Jordgubbar i sil

Ett lagom hjälpmedel för att plocka in lite bär till frukosten är sandsilen från sandlådan. Lagom storlek, lätt att skölja bären i. Till och med smultronen håller sig i silen!

Detta använder jag då jorden studsat upp på bären efter regn och när för mycket fåglar eller sniglar varit framme och försökt sno åt sig bären. Är jordgubbarna rena behöver man ju såklart inte skölja, men då är det rätt mysigt att plocka dem i en liten sil i alla fall 💚

Fixa en sandvall

Biologisk mångfald

Poolsanden

Öppen sand uppskattas av många insekter. Gör gärna en insats för exempelvis sandbina och skaffa dig en trevlig sandvall i din trädgård. En biprodukt av alla pooler som byggs runt om i Sverige är ofta sand och grus som ska deponeras, be om en skopa eller två och gynna biologisk mångfald!

Du behöver
- Sand

Steg för steg
- Gå ut i ett villaområde
- Lyssna efter grävare
- Fråga om du kan få en skopa
- Lägg den soligt gärna lutad åt söder

Dela ut bananplantor

Odling

Bananpresent 🍌

Kan verkligen rekommendera att skaffa en bananplanta! Ofta på sommaren sätter en bananplanta sidoplantor som du försiktigt kan lossa och så har du plötsligt fler, en kul och oväntad gåbort present!

Ros och Hortensiastöd

Trädgård

Fler stöd

Rosor som kommer upp i höjd är en häftig grej, med lite stöd går det fint. Likaså mår Hortensiorna bra av lite stöd när de tunga blommorna börjar slå ut. Enkelt gjort med lite hasselstörar och ett armeringsjärn. Prova!

Fler varianter på blomstöd:

Amaryllisstöd från trädgården

Hallonstöd av grenar

Stöd tunga blommor