Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Konstiga ekollon

Biologisk mångfald

Ibland upptäcker man ovanliga saker i trädgården, nya arter, konstiga former, färger eller angrepp. Då kan man kanske bidra till forskning genom att anmäla fynd på artportalen. Jag har till exempel hittat ekollon med konstig form angripna av en gallstekel. Kanske har du något ovanligt i din trädgård?

Du behöver: En konstig växt, annan art, angrepp, invasiv art eller liknande och en dator.    

Steg för steg: Gå in på artportalen.se ; Fyll i deras rapportformulär; gläds åt ditt bidrag

Zucchinihorn

Gör det själv

Ett Zucchiniblad med skaft kan bli ett kul musikinstrument, ännu fler användningsområden för dessa högpresterande växter. Ta ett blad med skaft. Kapa sedan av själva bladet utan att göra hål i skaftet. Skär ett 2-3 cm långt snitt genom enbart ena sidan av skaftet in i hålrummet inte rakt igenom. Skarpa bort de vassa håren kring snittet, in med hela snittet i munnen och blås! Vill man köra överkurs kan man göra små hål längre ner på skaftet, återigen bara igenom ena sidan till hålrummet inte rakt igenom sen kan man ”drilla” med hjälp av fingret. Kul för hela familjen ;)

Blomstrande rekordvägren

Biologisk mångfald

Har man en liten snutt gräs ut mot vägen eller liknande kan man göra sin egen blomstrande vägren och dels vinna en fröpåse hos oss i gardenr-appen och även vara delaktig i ett Guinessrekord tillsammans med Naturskyddsföreningen. I takt med att slåtterängar och naturbetesmarker minskat kraftigt i Sverige har både ängsväxter och pollinatörer så som bin, humlor och fjärilar blivit allt färre. Nu är det dags att ta till vara på en ofta bortglömd yta, nämligen landets alla vägrenar.

Anmäl på Naturskyddsföreningen

The power of potatis

Odling

Stukan som jag förvarar potatis i över vintern fungerar riktigt bra, om man nu inte låter potatisen ligga över sommaren också… Då får man verkligen se kraften i potatisen.Idag tömmer jag stukan och tar till och med en liten skörd nypotatis!

Senapsfrö som bladgrönt

Odling

När sensommaren har tagit Ruccola och annat bladgrönt så kan man starta igång lite senapsfrö (om inte allt gått till gurkinläggningen). Man får snabbt ett bladgrönt med lite sting som piggar upp kantarelltoasten

Tomato in red

Odling

Tomatskörden är ändå den bästa

Lagringstips äpple

Gör det själv

Nu har jag en ny batch med lagom halvmogna äpplen som skall lagras, i back eller fisklåda, mussäkert och svalt på vinden eller i källare. Fisklåda kan i värsta fall bli musknaprad men det har gått fint för mig hittills. För full mussäkerhet är plastlådan bäst.

Snabba ensilagesäckar

Gör det själv
Odling

Slaget gräs och gräsklipp ger bra näring och struktur till jorden i odlingar och rabatter. Nu finns det i överflöd men tidig vår när man vill få igång odlingarna kan det vara brist. Om man lagrar gräset  i varm syrefattig miljö minskar mängden frö och näringen blir mer tillgänglig och då har man ett fint material i vår att sprida ut.Men det kan vara lite knepigt att fylla säckarna, men med ett elrör kapat i lagom längd går det som en dans.

Skydda sallaten

Gör det själv

När man sätter ut småplantor på sommaren kan de behöva lite startskydd som dessutom inte får bli för varmt. Gamla plastkrukor från köpta plantor där man klipper ur botten, blir utmärkta vind, sol och snigelskydd så de etablerar sig bättre.

Fyll på ogräsängen

Biologisk mångfald

Tisteln - spara den!

Vem behöver tisteln? Många insekter lever av tisteln, till exempel vildbin för mat. Jag har startat upp en ogräsäng där alla utsatta ogräs kan få ett nytt hem. Hammaren är ett oväntat bra hjälpmedel för att flytta dem med rot och allt.

Genom att gynna inhemska växter som naturligt förekommer där du bor så gynnar du också det lokala insekts- och djurlivet. Många arter är helt beroende av vissa växter för sin överlevnad. Gör gärna de insatser som finns inne i trädgårdsappen under Tips&Inspo för Biologisk mångfald!

Frys gräslök i flaska

Gör det själv
Odling

Tips: Frysa in gräslök!

För att kunna njuta av smaken av frisk gräslök i vinter kan du hacka och frysa in din gräslök i petflaska. Det klibbar inte ihop, så du kan enkelt strössla ut det du behöver. Dessutom hinner gräslöken komma igen och ge en skörd till redan denna säsong!

Är äpplet redo för lagring?

Gör det själv

När ska äpplen skördas för lagring?

Äpplen som skall lagras skall skördas lite före de är helt mogna, så resten av mognadsprocessen kan ske under lagringen. För att veta när det är dags kan du använda jod från apoteket och läsa av hur långt sockeromvandlingen kommit på en bildskala. På det sättet ökar chanserna rejält att du får en lyckad lagring och kan njuta av egna äpplen i vinter!

Gör en egen Biosfär, en krukväxt utan skötsel

Gör det själv
Återbruk
Odling

Gör en egen biosfär för krukväxt

En biosfär innebär att man odlar i en sluten miljö så att det bildas ett eget kretslopp där vatten och näringsämnen cirkulerar. Placerad inomhus i fönster i väst eller öst blir biosfären som en krukväxt som inte kräver någon skötsel. Jag visar i denna video hur jag gör. Den vackra damejeanne hittade jag på loppis. Även en glasflaska med en vacker kork kunde fyndas.

Vattenkannetrick

Trädgård
Gör det själv

Enkelt och smart när du skall vattna

Fylla en vattenkanna snabbt? Hur gör man? När du vattnar med vattenkanna är det trist att stå och vänta på att kannan fylls. Snabbare är att fylla något annat som en skottkärra och doppa vattenkannan i. Så gör du något annat medan det fylls upp och sen låter du det fyllas under tiden du vattnar, det går mycket snabbare!

Fallfruktskompost

Trädgård
Biologisk mångfald

Vad kan man göra med all fallfrukt?

När fallfrukten hopar sig kan du förbereda för höst och vårplantering. Gräv redan nu ett hål, blanda fallfrukt och kartong i lager, så har du skapat en liten kompost och jordförbättringen är redan klar till när det är dags för plantering längre fram. Ett smart sätt att använda sin fallfrukt i trädgården på! 

Fosfor för blommor och skörd

Odling
Gör det själv

Öka skörden med vallört

Fosfor behövs om man vill främja blombildning, knopp och fruktsättning. För att få bra balans mellan kväve och fosfor kan man använda Vallört, relativt mycket fosfor i förhållande till kväve så det blir fokus på skörden!

Gör ditt eget vallörstvatten. Tips är att även lägga i lite mikroorganismer så luktar det mindre!

Gallringsplockare till äpplen

Gör det själv

Plocka äpplen smart

Gör din egen äppelplockare! Nu droppar det ner äpplen med jämna mellanrum så kallad självgallring. Jobbigt att böja sig? Då kan man göra sig en plockare av en bit rör, lite snöre och ett skaft. Så går äppleplockandet som en dans!

Sommarså i hålen

Odling

Vad kan man så mitt i sommaren?

Allteftersom du skördar kan du fylla på och så nytt så att du förlänger skörden. En hel del går ännu att så mitt i sommaren så att du får skörd i höst! Så bara i med fröer och njut sedan i höst av nytt och gott att skörda i köksträdgården. Planera dina sådder effektivt med GardenR i appen!

Skaffa egen unik potatis

Odling

Egna potatisplantor från frö

Kan man odla fram en egen potatissort? Ja! Ibland kan det dyka upp små tomatliknande frukter i potatisodlingen. Dessa små gröna frukter kan du samla frö ifrån och så din egen unika potatis. Ät dem inte dock, de är giftiga. Kanske är det en fantastiskt god potatis som skapats? Vi vet ju inte vad som pollinerat din potatisplanta. För att ta reda på det kan du samla in frukterna så sent som möjligt, ta ur fröna och torka och sen kan du så dessa potatisfrö nästa säsong.

Blanda egen jord

Odling

Blanda din egen jord

Egen jord utan torv är ganska kul att blanda till. Om du i grunden har lövmull och kompost kan du egentligen lösa det mesta. Lite sand ger såjord, lite barkmull eller sågspån ger surjord och så lite näring på det i form av organiskt gödsel. Prova fram ditt eget recept!

Det är inte svårt och du bidrar till ett hållbart kretslopp hemma hos dig!

Vinbärsskörd med gaffeln

Gör det själv

Skörda vinbär enkelt

När skall man skörda vinbär? Oftast börjar bären mogna i juli och skörd infaller ofta i augusti. Vinbär kan vara lite tidsödande att skörda men med gaffel till hjälp går det snabbare. Om de inte är för mogna kan du ta dem direkt från busken men annars är en snabb frysning bra först. Efter par timmar i frysen så kan du dra av dem från hängena och har fått dem styckfrysna på köpet så de kan hamna i påsar efteråt utan att bli en stor kaka.

Ett hål i väggen

Biologisk mångfald

Fågelholk - en enkel låda

När ska man bygga fågelholk? Det är alltid rätt tid att bygga en fågelholk. Här kommer ett lite kul och annorlunda sätt är att bygga din fågelholk! Genom att ha en låda på insidan av en trävägg och borra hål i väggen så får du en trevlig variant på boende till fåglarna. Har du tur blir det inflytt redan i år, men annars kommer alltid fler år.

Skottkärra med en hand

Gör det själv

Hur kör man en skottkärra med en hand?

Funderar du på hur man skulle kunna manövrera en skottkärra med en hand? Här är lösningen! Nu kan du hälsa på grannen, putta undan grenar och hålla upp portar samtidigt som du kör din skottkärra. Med en enkel rem i bältet kan du slå grannarna med häpnad när du höjer handen och vinkar samtidigt som du kör din skottkärra!

Dra invasivt efter regn

Biologisk mångfald

Dra lupiner efter regn

Trädgårdstips för regniga dagar. För att minska spridningen av invasiva arter, kan du passa på att dra upp dem efter regn och innan de fröar. Sannolikheten att du får med mer av roten ökar när marken är fuktig. Kämpa på för mångfalden! Detta är även en insats du kan få fröpoäng för om du kolla in insatser i Tips&Inspo!

I trädgårdsappen GardenR finns en växtdatabas som du kan söka och filtrera i helt gratis. Du kan till exempel filtrera på invasiva växter och se de växter som klassas som invasiva. Vad betyder invasiv?

Ordet invasiv används på olika sätt. I Sverige är det Naturvårdsverket som ansvarar för att informera om invasiva främmande arter som växer på land och då används invasiv i en lagligt styrd klassificering, främmande invasiva arter. Men en växt kan också vara en invasiv växt, i meningen att den sprider sig mycket och kan bli ett problem då växten kan sprida sig mycket aggressivt och på bekostnad av andra växter.

Jättemega tomater

Odling

Stor blomma på tomaterna?

Ibland bildas blommor på tomatplantan som består av flera blommor i en. Det kallas på engelska för Megabloom och kan handla om genetiska variationer eller störningar under tillväxten på tomaten. Många knipsar bort dessa, för det blir inte så vackra tomater. Men det kan bli väldigt stora tomater! Så jag väljer kallar det tur med dessa stora blommor och sparar dem för att se vad det kan bli. Vi får se i slutet av sommaren hur stor tomat som jag kan få av denna stora blomma. Ladda ner trädgårdsappen GardenR och missa inte uppföljningen i slutet av sommaren!

GardenR är en odlings- och trädgårdsapp som du laddar ner helt gratis från App store och Google Play. Där finns alla dessa trädgårdstips i video så att du enkelt kan spara dem till när du har tid att sätta igång. Du kan även använda växtdatabasen och söka information och skötselråd för växter. Och missa inte insatser för biologisk mångfald och mycket mer!

Tomatclips av gem

Gör det själv
Odling

Bind upp tomater med tomatclips som du gör själv

Hur binder man upp tomater? Kanske har du en del oanvända gem hemma? Använd dom - nu är det dags för gemmanipulerade tomater. Du kan enkelt böja till egna tomatclips som håller tomaten uppe. Allt du behöver är gem, två böj och sen är där stöd för den stora tomatskörden! Jag visar i videon hur du kan böja smart. En enkel uppbindning för tomater som redan finns hemma i de flesta hem.

I trädgårdsappen GardenR, som är helt gratis att ladda ner, kan du se alla Filips tips och råd om tomater. Alla trädgårdshacks finns att se i appen och du har de alltid nära till hands. Såklart kan du även spara dina favoriter.