Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Välkomna svalorna

Biologisk mångfald

Viktiga svalor har bostadsbrist

Hur får man svalor att flytta in? Förra året lyckades jag äntligen locka till mig ladusvalor till min gård och jag ser fram emot deras återkomst efter vintern. Svalorna är fantastiska insektsjägare och ger liv och rörelse åt gården tycker jag! Om du också vill ha svalor försök att locka dem genom att välkomna dem. Jag hoppas också på hussvalor och tar gärna emot tips om hur man lockar dem till sina bon. Svalorna är inte bara vackra fåglar utan också viktiga för ekosystemet och hjälper till att hålla myggpopulationen nere.

Svalorna är en viktig del av vår kulturarv och har länge varit ett vanligt inslag i det svenska landskapet. Tyvärr har deras population minskat kraftigt de senaste åren på grund av miljöförstöring och minskade möjligheter att bygga bon. Genom att välkomna svalor och låta dem bygga bon kan du bidra till deras överlevnad. Att ha svalor på är inte bara bra för naturen men dessutom också en härlig upplevelse.

Du behöver
- brädor
- spik/hammare

Steg för steg
- Öppna till utrymmen du kan tänka dig att få inflytt av ladusvalor
- Sätt upp brädor under gamla bon
- Sätt upp en svalbräda på gaveln eller under takuthänget för hussvalor
- Kleta in med lite lera för att de ska hitta lättare och känna sig välkomna

Läs lite mer om svalornas situation hos Rikare Trädgård.

Söndagssådden Lök och Lokförare

Odling

Vad göra i trädgården i April?

Påskhelgen är ofta en start för trädgårdsplanering för många. Men vad är smart att göra i April i sin trädgård? Vilka grödor kan man börja med? I appen ser jag att det i april månad är dags för Sättlök, Spenat och Gråsockerärt (Lokförare Bergfeldts jätteärt) ute. Det finns fortfarande risk för kalla nätter men dessa sorter klarar en hel del. Bredvid sättlöken sår jag även Spenat och Koriander, de är bra odlingskompisar. Tillsammans med Gråsockerärten sår jag Dill. Med Premium i odlingsappen GardenR så får du förslag på bra samodlingsväxter.

Annat du kan pyssla med i trädgården i april är till exempel att förbereda jorden i dina rabatter och odlingar för sådd och utplantering. Rensa lite ogräs och gärna tillsätta organiskt material, som kompost och gödsel. Det är även en bra tid att se över träden i din trädgård, att ta bort döda och sjuka grenar eller grenar som korsar andra grenar. April är också en smart period för att skissa lite på sin trädgård och planera sina inköp för de växter som man skulle vilja ha i sin trädgård under sommarsäsongen.

Det blir både lättare att få plats med allt du vill odla och roligare att plantera det om du i förväg har planerat hur perennrabatten, pallkragen eller odlingbädden skall se ut.
Ofta om man börjar så utan att först ha en plan händer det att man står där och så får man inte plats med allt man tänkt. I trädgårdsappen GardenR kan du rita upp din trädgård och planera hur rabatter, planteringar och träd skall placeras. Var är det mest sol i trädgården? Du kan dokumentera och planera en ny rabatt - 'Sommarens buketter' eller 'Blommor direktsådd' - spara allt som en odlingsplats och glöm inte vilka sorter som du sådde! Ladda ner i App Store och på Google Play - det kostar inget att använda GardenR.

Om du har lite tid men vill göra en insats för rabatterna i trädgården - kolla då in detta tips

Grilla Pallkrage

Gör det själv

Att bränna trä för motståndskraft

Vad kan jag måla pallkragen med? Prova istället Shou Sugi ban eller Yakisugi, en traditionell japansk metod för att behandla och bevara trä så det håller bättre mot röta. Genom att bränna ytan av plankor, brädor eller som i denna video, grilla en pallkrage, gör att träytan blir förkolnad och håller bättre mot fukt, svamp och insekter. När nu grillsäsongen drar igång kan du utnyttja tiden innan glöden blir perfekt till att bränna och grilla en pallkrage. Förhoppningsvis ger det din pallkrage många år extra, och det ser vackert ut också!

Efter Shou Sugi ban

Efter bränningen kan du borsta den brända ytan ren från aska och sot och ytan kan sedan behandlas med lite linolja för att ge vacker glans och försegling. Titta på videon med Filip när han grillar en pallkrage! Vill du se mer klipp om shou sugi ban med GardenR så titta på denna video med Filip i ett trädgårdshack från januari 2021.

Att odla i pallkrage är verkligen ett enkelt och roligt sätt att odla dina egna grönsaker och blommor. Du behöver inte mycket utrymme eller kunskap för att komma igång. Och i trädgårdsappen GardenR finns det hjälp att få. Planera din trädgård och odling i en app! Ladda ner GardenR idag skapa en odlingsplats för varje pallkrage och lägg in dina växter och blommor för 2023! Länk för att ladda ner finns nedan.

Om du inte vill grilla pallkrage, men ändå piffa till den - kolla in detta tips om att pimpa din pallkrage!

Sol, jord och vatten

No items found.

Sjung med i sol, jord och vatten!

För att sudda bort en grå vardag är sol, jord och vatten allt man behöver. Filip Johansson sjunger här med en variant på sol, vind och vatten av Ted Gärdestad.

Vill du lära dig mer om jord?

GardenR kurser erbjuder trädgårdskurser online. I introduktionskursen jord, näring och kompost är det Filip Johansson som introducerar hur du kan påbörja en kompost och ta hand om jord hemma.

Skurduk som bevattningsmatta

Odling

Enkel bevattningsduk

För att få till jämn fukt på såbrickor och liknande kan du använda skurduk istället för lite dyrare bevattningsduk. Skurduken har ganska bra storlek för en gammal ugnsform. Ett annat alternativ till bevattningsduk är en flyttfilt eller enkel hästfilt som man klipper upp i lagom bitar.

En bevattningsfilt hjälper dig att ge jämn fukt till alla dina sådder. Den jämnar ut så att fukten är över hela brickan även om det lutar lite åt något håll.

Vill du få inspiration för att komma igång och odla hemma med enkla metoder?

Ladda då ner trädgårdsappen GardenR, den är gratis att ladda ner och skapa konto i. Du får se alla trädgårdsråd i video med Filip Johansson och kan planera och välja växter för odlingsplatser och planteringar. GardenR är en smart app för trädgårdsplanering och som gör det roligt att komma igång! Dessutom kan du vara med och göra lite olika bra insatser för biologisk mångfald och belönas med fröpåsar. Så ladda ner GardenR och börja trädgårdsplanera i en app!

Dryga ut kompostjorden

Gör det själv

Varför vill man undvika torv?

Många är vi som vill undvika torv så långt möjligt i odlingarna, men det kan vara svårt att få kompostjorden man har själv att räcka till och dessvärre är det ännu brist på torvfria alternativ i handeln. Då kan du försöka dryga ut det du har så gott du kan. Lite kompost, lite kogödsel och lite sand ger en ganska bra omplanteringsjord med struktur, dränering och näring.

Men varför vill man undvika torv? Det finns mycket att läsa om detta. Men tex. uppdrag granskning har gjort ett reportage som tar upp torv. "Klimatbov i ny förpackning" heter det. Finns även ett som heter "Klimatbomben". De går väl igenom varför man vill undvika torv. I korthet kan man säga att det klassas som fossilt och att det blir stort koldioxidavtryck. Att hitta rimliga alternativ är inta alltid lätt, men en egen kompost är guld värd!

Kolla gärna in trädgårdshacks om kompostering, finns flera olika projekt som handlar just om det!

Vill du lära dig mer om jord, näring och kompost? Då ska du kolla in trädgårdskursen om jord av GardenR kurser. En introduktionskurs om jord online. En trädgårdskurs som visar i videolektioner ger dig kunksap om hur du kan sätta igång med att bygga och ta hand om jorden hemma hos dig. Kolla in kursen

Bo till Ullbin

Biologisk mångfald

Solitära bin - fixa boplats!

Ullbin ses ofta i parker, trädgårdar och liknande. Bona byggs gärna i håligheter i trä. Det speciella med Ullbin är att boet jämnas till på insidan med insamlade växthår från ludna blad, speciellt från lammöron, revfibbla, tussilago med mera. Tänk om man kan få en bofast population av dessa bin i sin rabatt och trädgård!
Därför placerar jag en liten trägren med borrade hål intill lammöronen och hoppas på inflytt. Gör det du också!

De solitära bina lever inte i samhällen och är de viktigaste pollinatörerna av fruktträd och bärbuskar i våra trädgårdar.

Du behöver
- Träbit
- Borr

Steg för steg
- Borra lite hål i träbiten för att fungera till många arter, välj olika djup och olika bredd
- Placera nära ludna växter, gärna lammöron för att fånga Ullbinas intresse

Vill du se fler insatser för biologisk mångfald?

Här är en lista på några mycket populära videotips av Filip Johansson:

Den enklaste komposten

Gör det säkert för igelkottar i trädgården

Bygg en fjärilsholk

Söndagssådden Chockterapi

Odling

När frön inte gror?

Ibland är det försådder som inte tar sig. Det finns flera olika anledningar till att något inte gror. Frön vill gärna ha rätt förhållanden för att gro. Det kan vara lämplig temperatur, luftfuktighet eller jordförhållanden. Om dessa förhållanden inte är blir rätt så kan fröna låta bli att gro eller vara mycket långsamma. Men om det har gått flera veckor längre än vad grotiden på påsen säger så kan det vara läge att försöka trigga igång fröerna. Kyla eller värme kan få dem att kicka igång, så har inget hänt, finns inget att förlora. Prova chockterapi! Kom ihåg att skriva en anteckning och dokumentera i loggboken om du har GardenR Premium.

I trädgårdsappen GardenR kan du med premiumversionen av appen enkelt skriva in en anteckning och dokumentera i loggboken vilka fröer som inte grott och vad du gjorde för att få dem att börja gro. Så kommer du enkelt ihåg från år till år vad som hände och hur du lyckades med olika projekt.

När du söker efter växter i växtbanken som finns i GardenR, så får du även mängder av tips och råd för växten. Hur den skall skötas, sådjup och annat som är bra att komma ihåg om du tappat bort fröpåsen eller kanske aldrig hade någon. Hittar du inte den växt du söker kan du själv lägga till växten och information om den.

Tvål i löknät

Gör det själv

Handtvätt för trädgårdsentusiaster

Grovtvätten av trädgårdshänderna gör jag gärna ute. För att hålla koll på tvålen kan man använda ett sättlöksnät. Löddrar fint igenom och med ekologisk, organisk tvål kan man använda gråvattnet.

Kallstart i lilla växthuset

Gör det själv

Tidiga sådder i växthuset

Prognosen säger milt och molnigt, då åker de första förodlade plantorna ut i lilla växthuset, även lite gul lök för plockskörd efterhand och så lite sådder. Men man får vara beredd om solen strålar för hårt eller om det kommer en rejäl köldknäpp. Det kan hända på våren i mars månad! Jag förbereder därför med utjämning av temperatur med hjälp av vattentråg och så är jag redo med täckduk.

Jag använder både små sättlökar och frö. Eftersom frö tar sin lilla tid och jag gärna vill ha tidig färsklök så gör jag båda. Glasburken i videon har jag för att täckduken ska glida fint över sådderna och inte fasta och få revor. I videon odlar jag i fodertråg som jag inhandlat för 5 år sedan. Det finns mycket diskussioner nu om vilken plast som är okej och inte, viktigt att man gör in egen bedömning. Det finns flera som är livsmedelsgodkända. Tipsa gärna om dina lösningar och häng med i kommentarerna på instagram.

Och vill du spara ett trädgårdshack för att enkelt hitta tillbaka till det vid senare tillfälle så gör det enkelt i trädgårdsappen GardenR. Där kan du planera din trädgård och odling, få hjälp och råd att välja rätt växter och se alla fina videos med Filip Johansson och hans smarta tips för hur du bygger en hållbar trädgård som värnar om biologisk mångfald!

Pall-ö till änderna

Biologisk mångfald

Ska änderna stanna 2023?

Återigen är gräsänderna här och i år har jag en bra känsla kring att de ska stanna och lägga ägg. För i år får de en stor stabil pall-ö att hänga på, fin krossad havre får de också! Så hoppas jag också att de tar en och annan mördarsnigel.

Du behöver
- En halv EU-pall
- Frigolit
- Bambupinnar
- Grenar
- Rep

Steg för steg
- Fyll mellanrummet i pallen med frigolit
- Fyll mellanrum mellan plankorna med exempelvis bambupinnar
- Bygg ett trevligt bo ovanpå
- Knyt fast och skicka ut i dammen
- Ge dem lite havrekross eller liknande

Söndagssådden, sätt igång i mars

Odling

Odla i mars - planera dina sådder

Mars är en idealisk månad för sådd eftersom våren är i full gång och ljuset ökar. Det finns inget behov av dyra växtlampor eller speglar för att få fröna att gro, och även utan eget växthus kan du enkelt bygga ett litet miniväxthus med en fisklåda från mataffären - se i videon hur Filip gör. I Skåne har även topplagret av jorden tinat, vilket innebär att det går att börja så smått ute redan. Så varför inte ta tillfället i akt och sätta igång med mer sådder och planera i appen? Lycka till! 

Purjolök klippa eller inte?

Odling

Purjolök, toppa eller inte? 

Dags för omplantering av purjolöken. När är det dags och hur ser man det? När purjolöken är tjock som spagetti tycker jag det är dags. Sedan är det det här med att klippa eller inte. Alltså om det är bra att toppa purjolöken eller inte. Jag har tidigare provat både att klippa och inte men våren 2023 är året detta ska jämföras sida vid sida, vad funkar bäst? Vi får se längre fram - häng med! Kanske testar du själv också?

Det sägs att genom att klippa av toppen på purjolöken, klippa bort hälften av det gröna, så får den en mer kompakt form och en fylligare planta med mer fokus på löken. Men det finns ju den andra skolan som säger att det inte är rätt att toppa - så nu tänker jag att det blir en test att se vad som blir bäst här för mig och mina purjolökar.

Men kom ihåg att purjolök är en fantastisk växt och lättodlad som normalt ger mycket god skörd även om den toppas eller inte! Så odla mer purjolök.

Purjolök - Allium ampeloprasum var.porrum - har en lång utvecklingstid och mår bra av att förkultiveras inomhus tidigt, redan i januari-februari. Du hittar många sorter i trädgårdsappen GardenR. Det är gratis att ladda ner appen och ha ett konto. Växtdatabasen är fri att använda och söka växter i. Sök på namn eller filtrera efter vilka föruttsättningar som finns där du odlar.

Vill du se hur trädgårdsappen GardenR fungerar och hur du kan komma igång - titta på denna video när Filip Johansson berättar mer om appen.

Istång till bredsådderna

Odling

Plantera med de verktyg du redan har hemma!

Hur kan man smidigt omskola bredsådder? Ja, att ta hand om dina bredsådder kan vara en utmaning, särskilt när det är dags att omskola dem. Men oroa dig inte, Filip har en enkel lösning - istången! Detta smidiga verktyg kan hjälpa dig att flytta dina plantor utan att skada dem.

Använd istången genom att placera den försiktigt runt din lilla planta och tryck sedan ner den i jorden. Vrid lite och dra sedan istången försiktigt uppåt för att lossa plantan från sin plats. När din planta har lossnat kan du enkelt lyfta upp den med istången och flytta den till sin nya förberedda kruka. I videon kan man se hur enkelt det är.

Tänk att istången är ett så mångsidigt verktyg! Att gräva upp och flytta plantor blir det ju en del nu under våren i trädgårdssäsongen. Det kostar heller inte en förmögenhet - kanske har du redan en hemma eller så kan du hitta en för några kronor på loppisar och second hand-butiker.

Nästa gång du ska omskola dina bredsådder, kom ihåg att istången är rätt verktyg!

Planera odlingen i en app?

Prova att ladda ner trädgårds- och odlingsappen GardenR, länk finns nedan. När du sätter igång dina sådder kan du lägga in det i appen och enklare komma ihåg sortnamn. Med GardenR Premium så kan du skriva anteckningar och spara bilder i en loggbok så att du kan få koll från år till år. I odlingskalendern får du skräddarsydda händelser för utplantering, blomning, skörd och mycket mer.

Snooza vårstädningen

Biologisk mångfald

Vårstäda inte i trädgården, ännu.

Det är smart att vänta med att vårstäda i trädgården. Nu är det mars månad och våren är på väg. Snart kommer det bättre väder och då vill man ut och röja. Men man kan snooza lite till, många insekter, grodor och djur vilar ännu i lövhögar, bland ris och i komposten. Låt dem ligga och dra sig lite till. Om man är för tidig med sin städning riskerar de som övervintrar bland lövhögar, rishögar och kompost att inte klara sig när det kommer en köldknäpp. Njut ute i trädgården, men avvakta med att rensa. Bara njut istället och planera projekt för kommande säsong. Eller lägg dig i soffan, det är för en god sak!

Söndagssådden Tomater och Lemon Snacks

Odling

En bra körsbärstomat

Vilken tomat ska man odla? Det är svårt att säga, det finns många bra val, beroende på vilken typ av tomat man är ute efter. Jag har satt 16 sorters tomater i jorden nu 2023. Mina favoriter är Bifftomat Black Brandywine, Körsbärstomat Hundreds & Thousands, Lagringstomat Kenneths Piennolo och ”Hälsotomat” Amish Yellowish Orange Oxheart. Många många fler sorter tomat finns att botanisera ibland i växtbanken. Vilka är dina tomatfavoriter?

Dessutom har jag denna vår valt att prova odla det som kallas för lemon snacks, eller snacks-citron. En liten citron som är något sötare och går att äta med skall och rubbet. Det dröjer innan jag får citroner på mitt träd, men tänk om - så roligt det kommer att bli att ha mina alldeles egenodlad läckra snacks-citroner hemma!

Rådjurstest del 4

Gör det själv

Rådjuren bryr sig inte om mina äpplen

Det har dröjt lite med uppdatering i rådjurstestet. Anledning: Rådjur väljer att vara rådjur och samarbetar inte med experimentet. De äter allt annat än mina framdukade fat. Vi har i alla fall tydliga spår av dem och även lite övervakningsfilm. Så här är det med spjutspetsforskning, resultat kan dröja, men jag ger mig inte!

Odla i halmbal uppstart

Odling

Odla i halm

Kan man odla i halmbalar? Ja, man kan odla direkt i halmbalar om man preppar dem med kvävegödsel och mycket vatten. Nu startar jag upp odling hos mig med förberedelserna. Längre fram ska ni få se när den blir varm och när jag planterar. Har du erfarenhet av halmbalsodling som du vill dela med dig av? Kommentera gärna på instagram i inlägget!

Vill du prova att odla på lite nya sätt? Se i detta trädgårdstips om att odla potatis i gräsmattan.

- Odla potatis i halm

I trädgårdsappen GardenR finns mängder av odling och DIY tips att inspireras av. Ladda ner appen GardenR helt gratis!

Prickelpinne och skolningssöndag

Odling

Tips vid omskolning av små plantor

Verktyg som är bra att ha när du skolar om dina plantor? Omskolningsredskap alltså. Hur ska man egentligen flytta den lilla späda plantan utan att klämma sönder den? Vissa av de tidiga sådderna kan man nu börja skola om. Man klarar sig rätt så bra på en gaffel och en penna. Men jag har gjort ett verktyg! Min egnbyggda prickelpinne består av nålen från ett splitsverktyg och ett egengjort handtag. Bra kontroll tycker jag. Måste du hålla i något när du skolar om plantorna så håll försiktigt i hjärtbladen. Jag flyttar bland annat mina luffaplantor idag! 

I odlings- och trädgårdsappen GardenR kan du spara alla frösådder du gjort i digitala odlingsplatser. Där kan du få bra koll på när du frösådde vilken sort och enklare hålla koll på olika moment. Med GardenR Premium får du flera smarta funktioner som till exempel en odlingskalender och en enkel checklista. Så behöver du inte fundera sedan i sommar hur många dagar det blev till skörd. Du kan enkelt följa upp det i appen! Så kan du även spara bilder och anteckningar och slipper att scrolla runt i mobilen bland bilder.

Egen träspik till holken

Gör det själv
Biologisk mångfald

Träspik för fågelholk

Hur sätter man upp en fågelholk utan att tillföra trädet skada? När man sätter upp holkar vill man gärna vara så snäll mot trädet som man kan. Ett sätt som anses vara mildare än spik och skruv är träspik. Man kan göra egen ”spik” genom att tälja till Hagtorn eller Syren som är hårda träslag som håller relativt länge. Ju tyngre och större holk desto fler träspik bör man använda. Borra hål med vinkel som är lika breda som träspiken, sen brukar trät svälla och det blir en väldigt tajt infästning.

Vill du se fler alternativa hängmetoder för fågelholk kolla in detta tips! Du kan såklart även hitta alla trädgårdstips i video inne i tips&inspo i trädgårdsappen GardenR.

Nypotatis Bjärestyle

Odling

Odla potatis tidigt

Filip Johansson fortsätter försöka pusha gränsen för den första färska potatisen. På Bjärehalvön sätter de som jagar de första nypotatisarna på marknaden potatisen i marken redan 1 mars, så det gör Filip med. Genom att försöka efterlikna deras förutsättningar med sandjord och bra söderläge så är det värt att prova! Filip provar också gamla talesätt som att stor sättpotatis ger små och små sättpotatisar ger stora. Häng med i vår och se hur det går!

Mer frukt med tidigblommande växter

Biologisk mångfald

Vad blommar tidigt?

Letar du efter vårblommande buskar, träd och perenner? Tidigblommande växter som Sälg och Snökrokus är en viktig livlina för exempelvis humlor och bin som är tidiga upp ur vinterdvalan. Om de får bra med mat i din trädgård på våren så överlever fler och då får man massor av hjälpredor till sina fruktträd och bärbuskar när pollineringen drar igång. Så sätt mycket lökar som blommar tidigt om våren och ta sticklingar. Sälgen är speciell som en viktig nyckelart. Inget annat träd ger mat till så många arter som sälg.

Du behöver
- Sälgkvistar eller krokuslökar

Steg för steg
- Sätt ca. 30 cm långa grenar av sälg i vatten i 2 veckor
- Plantera när de fått rötter i tinad jord
- Sätt krokuslökar i väldränerad jord

Söndagssådden småsådd av bladgrönt

Odling

Så din egen sallad

Självhushållning av bladgrönt! I min familj äter vi ungefär en kruka/godislåda bladgrönt i veckan så med 3 veckors mellanrum sår jag tre krukor med bladgrönt. Då får vi lite färskt under hela säsongen. Sen kan man byta sorter beroende på tid på säsongen. Nu sår jag spenat, ruccola och plocksallat i växthuset. Spenat gror redan vid 3 grader och tål några minus så det funkar till och med i egenbyggd tunnel redan nu i Skåne.

Nu på våren är det fullt med sådder i fönster runt om i Sverige. Har du provat att så bladgrönt att äta till middag? I trädgårdsappen GardenR finns det listor för inspiration till snabbodlat grönt inomhus. Ärtskott, Groddar eller kanske micro leaf sangria - en bladrädisa som som snabbt utvecklar blad. Ladda ner appen gratis - du hittar GardenR på App store och i Google Play. Eller via länk nedan!

Omskolningslåda

Gör det själv

Plantera om sådderna, smart tips

När ska man omskola sina små plantor och frösådder? Och hur gör man det smidigt? Snart är det ju dags för de första sådderna att skolas om och även krukväxter ska planteras om. Ett bra tips är en riktigt bra plats för din omskolning. Stor kasse eller skåpslåda kan funka riktigt bra, men det bästa är en rejäl trälåda där man tar bort delar av ena långsidan. Sen har man något man kan flytta runt och slipper smutsa ner så mycket.

Omskola när din planta har utvecklat karaktärsblad, alltså bladen som bildas efter de första hjärtbladen. Du kan också titta på undersidan om rötterna tränger ut. Ser du rötter kan det vara ont om plats och dags för plantan att skolas om. Stjälk och rötter ömtåliga så lyft försiktigt, gärna i hela jordklumpen.

Plantera om i mer näringsrik jord i större krukor, men du behöver inte skaka av jorden såjorden från rötterna. Gör ett hål med ditt finger och sätt försiktigt ner plantan och fyll på med jord. Det är bra om du vattnar dina plantor underifrån, det gör att rötterna letar sig neråt.

En annan bra lösning för när du skall omskola dina tidiga sådder kan vara att loppisfynda en strykbräda. Se här hur Filip Johansson använder sin:

Omskolning på strykbräda

GardenR Premium får du enklare att hålla koll på dina sådder. Markera och dokumentera när du genomfört olika moment, och anteckna vad som fungerat och inte! 

Plantstöd av ståltråd

Gör det själv

Gör eget plantstöd av ståltråd

Många växter kan behöva lite stöd då och då. Man kan göra enkla och billiga men snygga stöd av lite ståltråd och en skruvdragare. Många storlekar är möjliga, prova!

Du behöver
- Ståltråd
- Skruvdragare
- Stav

Steg för steg
- Ta ståltråd till dubbla längden av önskat plantstöd
- Vik på hälften
- Kläm fast ändarna på ståltråden i skruvdragaren
- Sätt öglam runt staven
- Skruva tills den tvinnats hela vägen
- Trä av, böj till och placera ut

I trädgårds- och odlingsappen GardenR finns det ett helt bibliotek av videor! Det handlar om gör-det-själv projekt, smarta saker för att gynna den biologiska mångfalden och en hel del återbruk för trädgård och odling. I appen finns det Tips & Inspo, ladda ner och kolla in det redan idag!

Den enkla fågelholken

Biologisk mångfald

En fågelholk som är enkel

Våren är på väg och snart även häckningsperiod, då är det en fin tjänst till fåglarna att ha fyllt på med nya holkar.
Jag har försökt hitta en enkel fågelholk och tycker att denna variant dessutom är ganska fräck. Det behövs inte massor av klurigheter för att göra en fågelholk -
en tunn bräda 75 cm lång och 14 cm bred så är man igång. Gör en i helgen.

trädgårdsappen GardenR finns det dessutom 20 fröpoäng att samla om du snickrar ihop en fågelholk. I appen finns det nämligen chans att vinna och belönas med till exempel fröpåsar när man gjort ett antal insatser för biologisk mångfald. Så ladda ner appen och kolla in fler projekt!

Du behöver:

- Bräda 75x14 (1-2 cm tjock)
- Såg
- Hammare och Spik
- Tumstock

Steg för steg
- Mät upp och såga ut bitarna
- Spika ihop enligt bild
- Häng upp

Skiss och översikt

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press