Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Sprutpistolstest

Gör det själv
Trädgård

Att vattna som sig själv

Har du precis som jag funderat över de olika valen på sprutpistolen? Vilket fyller en vattenkanna snabbast och vilket läge känns mest som jag? I dag tar jag reda på det. Vilket läge relaterar du bäst till? Det finns såklart olika behöv för de olika inställningarna, det blir svårt att vattna ett nyplanterat träd med jet strålen. :) För ett nyplanterat träd rekommenderar jag istället att testa hinkbevattning. Det går också fint att skapa sig en bra bevattningslösning med en pet-flaska.

Superenkel omplantering med dubbelkrukan

Odling

Brist på stora krukor?

Har du massor att plantera om och brist på tid? Har du även brist på stora krukor? Då kan ”Dubbelkrukan” vara en lösning. Du får dubbelt så mycket jordvolym och köper dig tid! Det är extra bra för tomater och andra växter med djupa rötter. Det är verkligen ett supersnabbt sätt att plantera om. Dubbelt djup i krukan - win win!

När man går och hämtar plastkrukor i sitt förråd så är det rätt vanligt att krukorna sitter fast i varandra. Då finns det smarta tips på hur man får loss krukor som fastnat i denna video! Titta på krukor som fastnat.

Har man liten yta att plantera om sina växter på? Då kan detta tipset vara för dig - omplantering i en matkasse.

Du behöver
- Krukor
- Pinnar
- Snöre

Steg för steg
- Skär ur botten på krukan med växten
- Fyll en lika stor kruka med jord
- Ställ ner den bottenlösa krukan i den andra
- Sätt pinnar runt om
- Bind ihop med snöre

Höräfsa av spjälsäng

Gör det själv

Ängsräfsa

För att ha något att räfsa mina miniängar med har jag gjort mig en egen höräfsa, återbruk av en gammal trasig spjälsäng. Jag sågade av stängerna på lämplig höjd, gjorde en försänkning och satte i ett skaft och vips kan jag räfsa bort ansat gräs utan att fastna. Att kratta en äng är inte så smidigt, men med denna lösning så går det riktigt bra. Ängen är väldigt viktig för biologisk mångfald och en av våra artrikaste miljöer - om vi är fler som gör miniängar i våra trädgårdar så kommer vi långt!

För en tid sedan visade jag hur jag gör när jag ansar min äng. Anlägga äng tar tid, här visar jag hur jag har gjort när jag höstsår äng.

Du behöver
- En spjälsäng
- Skaft
- Såg

Steg för steg
- Såga av stänger i lagom höjd
- Gör en försänkning i spjälsängsdelen
- Skruva fast skaftet
- Räfsa

Slappa på semestern och gynna mångfalden

Biologisk mångfald

Lata dig

Något av det bästa du kan göra för den biologiska mångfalden är att verkligen slappa på semestern, så jag låter redskapen vila och lägger mig ner i gräset!

Naturtillståndet i världen och norden försämras tyvärr snabbt. Läget för den biologiska mångfalden är kritiskt och med trädgårdsappen GardenR kan du med små utmaningar och insatser i din egen trädgård vara med och vända utvecklingen. I gratisversionen av trädgårdsappen GardenR finns det en funktion som hjälper dig med smarta och effektiva projekt för din trädgård, balkong eller kolonilott. Projekt som går ut på att lära sig mer om och värna om biologisk mångfald. Appen finns på Apple App Store och Google Play.

En insats är värd olika mycket och du samlar ihop poäng i appen som du sedan kan få olika belöningar för. Tillexempel kan man få fröpåsar hemskickade när man nått en viss nivå. Så ladda ner odling- och trädgårdsappen GardenR och gör insatser som gynnar biologisk mångfald.

Ett trädgårdshack som är kul att börja med är att göra ett eget bihotell. Se här när jag gör bihotell och gatnummer till mitt hus. Ett annat hack som gynnar biologisk mångfald är det om en liten hasselmus. Eller kanske behöver du få bukt med lite mygg? Då är det fiffigt att göra en fladdermusholk - de äter mygg och det vill du inte gå miste om!

Gräsmattepotatisskörd till midsommar

Odling

Potatis

Jag tar upp gräsmattepotatisen som sattes i april lagom till sillen och midsommarlunchen. Nyskördade potatis till midsommar smakar extra gott.

Det går fint att odla potatis direkt på gräsmattan utan att först gräva en massa. Du slipper även en del arbete när du odlar potatis på din gräsmatta. Dessutom får du en bra jord att odla annat i efter potatisen. Titta gärna på klippet om jakten på midsommarpotatisen.

Blåbärssticklingar med Aloe Vera

Odling

Rotningshjälp

Kan man föröka blåbär? Hur tar man bäst hand om sin stickling på blåbär? Idag visar jag när jag sätter blåbärssticklingar i mitt miniväxthus med creme fraiche burk och testar Aloe Vera som hjälp för rotning. Jag har hittat ett par studier där man fått signifikant bättre resultat när man doppat ändarna i Aloe Vera, så verkar värt att testa!

Det skall finnas lite antibakteriella egenskaper i Aloe Vera och något som gör att sticklingarna växer bättre. De skall inte stå i direkt sol, och det är viktigt att blåbärssticklingen hålls fuktig. Jag använder en petflaska som miniväxthus.

Du behöver
- Blåbärssticklingar
- Miniväxthus
- Aloe Vera

Steg för steg
- Ta sticklingar
- Doppa änden i Aloe Vera
- Ner i jord i miniväxthuset

Kisshörna till festen

Biologisk mångfald

Sommarfestens snackis

Midsommar står för dörren - och förhoppningsvis massor med fler härliga sommarfester. Om du håller fest och har givmilda gäster kan du be dem besöka kisshörnan och därmed skapa bra jordförbättring. Preppa med kolrikt material såsom flis, sågspån eller gamla löv, låt det ligga ett tag och gräv sedan ner i bäddar och rabatter. För att verkligen inte gå miste om någon näring så kan du plantera vallört bredvid (jag använder den frösterila sorten). Vallört är sedan också bra att till exempel göra vallörtsvatten på för näring till nästa års jordgubbar?

Ett annat bra alternativ till fin näring för trädgårdens växter är nässelvatten. Du samlar helt enkelt ihop nässlor och lägger dem i en hink, gärna med möjlighet att sätta lock. Läs mer om hur jag gör nässelvatten med twist här.

Du behöver
- Flis, löv, sågspån
- Vallört

Steg för steg
- Preppa en hörna med en hög med kolrikt material
- Plantera Vallört
- Gräv ner som jordförbättring i rabatterna

Punktmarkera fröerna

Biologisk mångfald
Gör det själv

Samla egna fröer

I stället för att alltid köpa nya fröer varje vår – prova att samla egna fröer från dina trädgårdsväxter eller gå på utflykt i skog och mark och leta där? Smart är att kolla vad grannen har - så kan ni kanske byta fröer med varandra?

Det kan vara svårt att komma ihåg att samla in frö och speciellt var det var man såg växterna vars frön man vill plocka. Markera ut växterna redan nu på sommaren, när du ser var de växer och hur de ser ut. Gör sedan en påminnelse som en uppgift till dig själv i trädgårdsappen GardenR så kommer du ihåg det! Du sparar både pengar och hjälper mångfalden! Sedan när hösten kommer och blommorna har blommat över och torkat är det frösamlingstid!

Samlar man mycket fröer och vill ha ett roligt sätt att förvara dem på som dessutom är ett återbruk av rang? Kolla in videon byt fröpaket.

Du behöver
- Pinne och markering

Steg för steg
- Markera ut inhemska växter du vill samla frö ifrån
- Sätt en påminnelse (gärna i gardenr-appen)
- Samla in när de fått torra fröställningar

Odlingstunnel av plasttak

Gör det själv

Värme till pumpan

Hur får man sin pumpa att växa? För att boosta min pumpa i pumpatävlingen som pågår mellan mig och min bror nu under sommaren 2022 så gör jag en odlingstunnel av korrugerat plasttak, några plaströr, lite ståltråd och nedslagna armeringsjärn, nu borde temperaturen och växthastigheten öka. Jag satte igång med en pumpasådd redan i slutet av april för att sedan plantera ut pumpan med extra allt i slutet av maj.

Nu hoppas jag på vinst! Har du några riktigt bra pumpatips? Följ gärna GardenR på Instagram och Facebook! Prova även att ladda ner trädgårdsappen GardenR - helt gratis att ladda ner och där hittar du även alla trädgårdshacks. Länk finns nedan.

Du behöver
- Korrugerat plasttak
- Spoik och ljus
- Ståltråd
- Plaströr
- Armeringsjärn

Steg för steg
- Kapa av lagom långa plaströr
- Passa in på plasttaket
- Gör hål med varm spik
- Tvinna fast plaströren i taket med ståltråd
- Placera ut armeringsjärn så du får en lagom böjning
- Trä på tunneln

Eget höensilage till odlingen

Odling

Eget ensilage

För att ta vara på det ansade gräset från miniängarna gör jag eget ensilage, men inte till djur utan till odlingen. Med lite fermentering i varm syrefattig miljö minskar mängden frö och näringen blir mer tillgänglig. Värmen inne i säcken gör att de flesta av fröna dör och så kan man använda det som näring i sina odlingsbäddar senare på säsongen. Hur gör man nässelvatten som jag häller i säcken? Jo, det visar jag i trädgårdshacket nässeltunna med tapp

Du behöver
- Gräs
- Sopsäck
- Nässelvatten

Steg för steg
- Fyll en sopsäck med gräs
- Häll på lite nässelvatten
- Tryck ut luft
- Knyt igen
- Sätt i solen

Sidenslips i jordgubbslandet

Gör det själv
Odling

Skrämmande slipsar 👔

Ett av mina jordgubbsland har ännu inget skydd mot fåglarna och då förser de sig såklart gärna på lite söta röda bär. Jag har en del olika lösningar för att skydda mina jordgubbar, ett uppskattat trädgårdshacks som jag tidigare visat är hur jag bygger mina burar till jordgubbarna.  I detta trädgårdshacks så provar jag en helt ny variant på blänkande saker som rör sig med målet att de skall skrämma bort fåglarna, gamla sidenslipsar! Hur tror ni det ser ut i landet? Mycket festligt faktiskt!

Du behöver:
- Blanka sidenslipsar som skräpar på vinden
- Snöre
- Stolpar

Steg för steg
- Sätt upp stolpar över landet
- Knyt ett snöre mellan
- Samla ihop några gamla sidenslipsar
- Knyt fast på snöret

Planera plantering

Trädgård
Odling

Inventera och planera!

Nu i juni händer det mycket i din trädgård! Det är ett mycket bra tillfälle att ha trädgårdsinventering och att planera. I denna video visar jag, Filip Johansson, hur jag använder odling- och trädgårdsappen GardenR i min trädgård. Jag visar hur jag har lagt in alla mina odlingsplatser i appen och hur jag får hjälp av odlingskalendern som tillkommer med GardenR Premium. En smart odlingskalender som anpassar sig till dina växter och din odlingszon och blir därför helt unik för dig och din trädgård.

En trädgårdsinventering är bra att få till i början av sommaren då det mesta syns lite tydligare. Hur bladen ser ut, kanske blommorna och om det finns bär eller frukt. Har man svårigheter med att identifiera allt man hittar så finns i gratisversionen av GardenR tillgång till funktionen växt identifiering. Du kan ta en bild med din kamera och sedan matchas den mot bilder i växtdatabasen för att hjälpa till med identifieringen. Trädgårdsappen GardenR finns både i Google Play och i App Store - prova den gärna. Den är kostnadsfri att ladda ner och redan i den kostnadsfria versionen finns mängder av funktioner som hjälper dig i din trädgård! Läs gärna mer här om Premium. Länk direkt för att ladda ner finns här nedan.

Fixa bits till Trädgårdsmöblerna

Gör det själv

Stadigt bord

Det är kanske så att du förbereder för festligheter till midsommar och plockar fram lite extra bord utomhus? Om man inte vill plocka med sig hela bits-satsen ut när man ska dra i en enda skruv kan man trycka med tummen på skruven och på så sätt få med sig bits-storleken in till verkstan. Sen räcker det med att ta med ett bit ut.

Kanske du också när du fixat bordet och hunnit med att duka skall fixa den där fina midsommarbuketten? Kolla då in detta tips från 19 juni 2020 som visar 3 hacks tillsammans med Lillegård!

Ansa miniängarna

Biologisk mångfald

Ängsrabatten

Att skapa små miniängar är kanon för biologisk mångfald. Jag lämnar små öar på gräsmattan, sår tuvor här och var och har även äng i kruka. För att ge örter och blommor extra ljus och plats ansar jag bort lite höga grässtrån nu innan de täcker allt för mycket och fröar av sig. Det blir fint och hjälper våra pollinerare!

Här hittar du fler trädårdshacks om ängar:

Ge bort en äng - Perfekt att förbereda nu i juni och sedan ta med sig på fester på sensommaren!

Höstså äng och öka mångfalden - Att skapa en ”riktig” äng tar många år, men man kan snabbstarta sin äng och även om den inte blir perfekt på alla sätt så är det garanterat bättre för biologisk mångfald än en hårdklippt gräsmatta.

Miniäng på spilljord - ett riktigt smart trädgårdshack om hur du kan skapa goda förutsättningar för biologisk mångfald i din trädgård med en tjusig liten miniäng!

Sticklingshållare av creme fraicheburk

Odling
Återbruk

Stöd för stickling

Kan man ta stickling på allt? Jo, man kan ta sticklingar på det mesta. Det är perfekt att ta sticklingar och fixa nya plantor! Ofta kan du direkt sätta ner dina sticklingar i sandblandad jord, så bildas där rötter. Men sköra sticklingar sätter jag gärna i vatten. Som till exempel stickling på basilika. För att de inte ska trassla ihop sig och ramla ner utan istället hänga fint i vattnet så gör jag en sticklingshållare av en creme fraicheburk.

Är du nyfiken på mer sticklingstips? Då kan du se detta videoklipp som jag kallar vinkartongssticklingar. Ett annat bra tips när du ska ta sticklingar hittar du här.

Ladda ner trädgårdsappen GardenR helt kostnadsfritt - du kan se alla trädgårdshacks i appen och markera dina favoriter! 

Du behöver
- Creme fraicheburk
- Lödkolv

Steg för steg
- Gör pennstora hål i locket på creme fraicheburken med lödkolven
- Fyll burken med vatten
- För ner stickjlingarna i hålen

Väv in hallon och tomat vid uppbindningen

Odling
Gör det själv

Väva hallon?

Hur gör man en uppbindning till sina hallon? Idag visar jag vävtekniken, en enkel lösning att använda som växtstöd. En del plantor blir långa och rangliga och då är det bra att binda upp dem. Står de i rader kan en vävteknik vara bra. Sätt upp pinnar och börja väva så står de stabilt! Efterhand som de växer så gör man en ny nivå. Funkar bra på exempelvis hallon, tomat och aubergine. Ett annat tips om växtstöd för just hallon hittar du här: Hallonstöd

Du behöver
- Hållbar tråd
- Träpinnar

Steg för steg
- Ställ ut pinnar med tre plantors mellanrum
- Bind fast i den första pinnen
- Väv varannan planta på utsidan och varannan på insidan
- Vänd vid sista pinnen och väv tvärtom så varje planta får en maska runt sig
- Upprepa ett par decimeter upp när plantorna växt till sig

Vill du se fler klipp om smarta trädgårdshacks med gör-det-själv tema kan du kika i spellistan på YouTube.

Visste du att du kan hitta alla (nu över 750 st) trädgårdshacks samlade i en trädgårdsapp? Jo, i GardenR som finns på App Store och Google Play. Här nedan kan du gå direkt och ladda ner. Den är helt kostnadsfri att ladda ner. I appen kan du hålla koll på allt du har i din trädgård, spara på information och få hjälp med att komma ihåg olika uppgifter. Där finns också mycket information om hur du kan hjälpa biologisk mångfald genom att göra olika små eller stora projekt i din trädgård.

Planteringsväder

Odling

Hedga din odling

När är det bra tid att plantera ut sin försådder? Man brukar ju säga att att man kan så utomhus när jorden är uppvärmd och nattfrosten är över. Plantor som man försått och förkultiverat inne eller i växthus behöver vänjas vid klimatet utomhus innan utplantering. Så när är det då bra att plantera ut? Förutom det som brukar ske, dvs. när man har tid och lust så kan du få guidelines i GardenR-appen och av väderleksrapporten. Nu fyller vi bäddarna! (och har man inte hunnit med att så plantor så finns det mycket växtloppis och möjlighet att byta till sig i facebook-grupper och så klart köpa i handeln).

Ladda gärna ner trädgårdsappen GardenR och prova! Det kostar inget att ladda ner appen. Du kan dessutom se alla trädgårdshacks i appen och enkelt spara dina favoriter. Men det finns också möjlighet att skapa växtplatser eller odlingsplatser - helt enkelt en lista över växter som du har på den plats som du odlar. "Balkongen", "Mammas koloni", "mina pioner" eller "entrérabatten". Ta hjälp av GardenR så har du en trädgårdskompis i fickan! Finns i App store och Google Play.

Tunga Blomstöd

Gör det själv
Trädgårdsinredning
Trädgård

DIY Blomstöd och Pionstöd

Nu börjar pionerna slå ut och efter ett litet sommarregn behöver de gärna stöd. Hur stödjer man en pion? Jag gör alla växtstöd själv. Att bygga ett eget pionstöd går snabbt och blir dessutom väldigt snyggt. Jag har byggt flera olika växtstöd, i denna video blir det ett pinnstöd med slanor som bär upp växten, i detta fall en pion. Enkelt gjort och diskret.

Här visar jag mitt växtstöd av en gammal stol. Sedan kanske du även behöver en enkel lösning för att bygga en fin lösning för dina luktärtor att klättra på? Titta då här. Här finns ännu ett blomstöd för blommor som blir tunga.

Du behöver
- En grövre pinne
- Borr/Skuvdragare
- En tunn pil eller hassel slana

Steg för steg
- Borra två hål i pinnen på övre tredjedelen
- Stick igenom den avbarkade slanan
- Böj till och sopänn vid behov genom att slå i en liten kil från slanan

Trimma bädden

Odling

Gröngödsel

Jag gröngödslar en del odlingsbäddar tidigt på våren för att där skapa goda förutsättningar för fin skörd. Varför är det bra att gröngödsla? Du gröngödslar för att skydda och förbättra jorden i dina odlingar. Växterna som du gröngödslar med håller jordytan täckt, luckrar upp jorden och återför näring när de myllas ner direkt på växtplatsen. Här visar jag hur jag använt bland annat blodklöver för att hålla jorden i min odlingsbädd igång. Det binder kväve, jag slipper ogräs och får ett bra täckmaterial. Så jag trimmar och sedan planterar jag, så är bädden preppad och startklar.

Olika växter har olika egenskaper och oftast vill man ha alla 😅 så det är smart att gröngödsla med olika sorter på samma plats. De här hur jag gör när jag gröngödslar runt frukträden eller hur man gröngödslar i 3D.

Prova trädgårdsappen GardenR som finns på App Store och Google Play. Läs gärna mer om GardenR Premium som endast kostar 199 kr för ett helt år. I den kan du planera in när du skall gröngödsla under året, så glömmer man det inte. Man kan gröngödsla under flera säsonger - både på våren, sommaren och hösten. När du har en plats som du skördat färdigt, och inte vill odla mer denna säsong, så kan du så gröngödselfröer. De kommer att börja gro redan under hösten och blir sedan ett smart skydd mot regn som annars kan riskera att skölja bort både jord och näring. Låt dina gröngödselplantor stå kvar över hela vintern och mylla ner dem i jorden när det blir vår igen. Då hjälper du till med att stoppa urlakning av din jord och ogräset får svårare att växa.

Du behöver
- Gröngödsling
- trimmer

Steg för steg
- Så gröngödsling (exempelvis blodklöver)
- Trimma innan det fröar
- Plantera

Slå och bryt ner Blomsterlupin

Biologisk mångfald

Näringsvatten på lupin

Blomsterlupin är ett problem på delar av vår mark, den tränger ut andra växter och bekämpas därför genom att slås flera ggr om året. Jag har sedan testat att först torka och sedan kompostera samt som alternativ fermentera lupinerna. Fermenteringen ger näringsvatten som jag kan använda vilket är något positivt i ekvationen. Dock låter jag alltid frö gå till förbränning då de klassas som giftiga och jag litar inte på att fermentering eller värmen i komposten bryter ner dess grobarhet helt.

Idag (maj 2022) omfattas inte blomsterlupin av lagstiftningen som rör invasiva främmande arter, men eftersom blomsterlupin är mycket invasiv rekommenderar Naturvårdsverket att du avstår från att plantera den och försöker förhindra att den sprider sig om du har den på sin mark.

Om du skulle hitta blomsterlupin i naturen eller på din tomt är det bra om du rapporterar in det till artportalen via invasivaarter.nu - det hjälper forskare!

Jag har visat andra arter som sprider sig och som det är bra om vi hjälps åt att rapportera in i detta klippet - rapportera invasiva arter.

Du behöver
- Lie/trimmer
- Tunna

Steg för steg
- Slå lupiner
- Lägg i tunna med tapp
- Fyll på med vatten

Fixa fina jordgubbar

Odling

Mer jordgubbar - hurra!

För att dina jordgubbsplantor ska fokusera på att göra många fina jordgubbar, kan du göra lite underhållsarbete så här när blomningen och bärbildningen startar. Rensa bort ogräs, klipp bort revor och svarta blommor. Ge även näring till dina plantor. Då kan det vara bra med vallörtsvatten, det ger ganska mycket fosfor och kalium men inte så mycket kväve. Näringsvatten kan man göra på flera olika sätt och kan med fördel användas till alla plantor under försommaren och sommaren när tillväxten är stark. Har du mycket blad på dina jordgubbar men lite bär, så kan det vara så att de har fått för mycket kväve. Täck marken runt om dina plantor och skydda med en bur, så blir det en fin skörd!

Tidigare har jag visat hur jag bygger min bur till jordgubbar och här visar jag hur jag gör nässelvatten.

Du behöver
- Sax
- Jordgubbsbur
- Gräsklipp/halm
- Vallörtsvatten

Steg för steg
- Rensa bort ogräs
- Rensa bort revor
- Rensa bort svarta blommor
- Häll på vallörtsvatten
- Täck runt plantor med gräsklipp eller halm

Elefantgrässtaket

Gör det själv
Trädgårdsinredning

Gör eget staket

Ska man klippa ner sitt elefantgräs? Prydnadsgräs ger trädgården ett härligt och lite vildare uttryck, elefantgräset har långa vackra blad! När man klipper ner elefantgräset får man flera hundra fina pinnar. Dessa pinnar skall vi använda till något roligt! Jag har flätat mig ett enkelt staket för att skydda mitt nyplanterade träd. Trädgårdsstaket och en sekatör är allt som behövs.

Du kan även prova att göra staket genom att hamla och fläta staket, eller varför inte prova den lates flätade staket?

Du behöver
- Sekatör
- Trädgårdsstaket

Steg för steg
- Klipp elefantgräset
- Korta pinnarna i samma höjd
- Väv in i staketet
- Placera ut!

Koltrast mot Mördarsniglar

Biologisk mångfald

Duka åt fåglarna

Det har observerats på flera håll att vissa koltrastar äter mördarsniglar, men jag tänker att de behöver lite hjälp på traven så beteendet sprider sig. Jag ger alla förutsättningar för att detta ska kunna ske. Under min fågelmatning fixar jag med dukade fat och hoppas på att fånga det på film. Vatten och grus är bra att ha bredvid, det sägs att fåglarna använder det för att få av slemmet från sina näbbar i grus och vatten. Har du sett eller kanske till och med har det på film? Skicka gärna till mig så jag kan visa upp och sen skicka något som tack!

Det är bara 2 veckor kvar till mördarsnigelns otursdag - vad har du för smart lösning på att bli av dem?

Förra året gjorde jag så här på mördarsnigelns otursdag!

Du behöver
- Fat med grus
- Fat med vatten
- Klippta mördarsniglar

Steg för steg
- Placera ut fat med grus och vatten
- Lägg dit klippta mördarsniglar
- Hoppas på att de äter

Pumpaplantering Extra allt

Odling
Återbruk

En grop med mumma

Tävlingen med min bror fortsätter, nu har min pumpaplanta växt till sig, avhärdats och ska nu planteras ut. Hur får man en riktigt stor pumpa? Jag gör en stor fin näringsgrop med extra allt för att min pumpa ska kunna nå rekordstorlek. För att skydda pumpan från sniglar, rådjur och annat så skyddar jag plantan med hjälp av en papperskorg - ett perfekt skydd (och återbruk av ett loppisfynd). Mot vinst!

Här kan du se när jag visade min pumpasådd. Min bror och jag har även en annan tävling igång, den handlar om trädplantering och du hittar starten här.

Du behöver
- Kompost
- Kogödsel
- Fermenterat ogräs
- Guldvatten
- Sandblandad jord
- Gräsklipp
- NätPapperskorg

Steg för steg
- Gräv en djup gropo
- Fyll i alla ingredienser utom jord och gräsklipp
- Blanda
- På med jord
- Plantera upphöjt
- På med gräsklipp
- Skydda med papperskorg

Platonmattekruka

Gör det själv
Odling

Gör en luftkruka

Krukor med lufthål i sidorna stimulerar rötterna så att de förgrenar sig bättre. Ännu bättre blir det med utbuktningar som gör att rotsnurr undviks. Istället för att snurra runt rötterna runt insidan på krukan så gör luftinströmmningen från sidan att växten skapar nya skott och får en stark och fin spridning och kan ta upp mer vatten och näring. Du kan göra en sådan här kruka själv med hjälp av platonmatta och en lödkolv. Resultat blir växter med välutvecklat rotsystem som enkelt etablerar sig vid slutplantering. Ofta minskar även tillväxttiden, det är ju roligt.

Du behöver
- Platonmatta
- Buntband
- Lödkolv
- Plastunderlag

Steg för steg
- Klipp ut en lagom bit och böj som cylinder
- Passa in utbuktningar och bränn hål med lödkolv längs skarven och spänn fast med buntband
- Gör hål i utbiktningarna runt om
- Ställ på plastunderlag
- I med grus i botten
- I med jord
- Plantera

Kastanjegran

Gör det själv

Vinterland i maj

Om du saknar den kalla mörka vintern så finns det hjälp. Plocka några blomställningar från hästkastanjen och fixa ett vinterland!

Om du istället vill höra en sång om ljuset - lyssna på Blad i ljus.

Du behöver
- Sekatör
- Hästkastanj
- Frigolit
- Syl

Steg för steg
- Klipp Hästkastanj blomställningar
- Gör hål med syl i Frigolit
- Tryck ner blomställningarna
- Valfritt: pudra florsocker över

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press