Fräscht vatten
För att småfåglarna ska få fräscht vatten gör jag en liten vattenautomat av två juiceförpackningar, lite inspirerad av vattenautomater till höns. Man kan komplettera med en hänganordning. Ställ eller häng gärna vattenautomaten till fåglarna i skuggan så vattnet håller längre och ger mindre solreflektioner.
Andra smarta lösningar för att hjälpa småfåglar är supermataren. Har du sett en sådan tidigare?
Du behöver
- Två juiceförpackningar
- Brytbladskniv
- Lödkolv
Steg för steg
- Skär av toppen på en juiceförpackning så den andra passar i
- Gör ett hål med lödkolv strax under korken på den andra flaskan, lillfingerbrett
- Fyll flaskan med hål i med vatten
- Vänd upp och ner och ställ i den andra
- Skär upp ett drickhål strax ovanför där avvtennivån stannar
Smart odling
Dags att så lite ute för mig som bor i skåne. Det är inte dags för alla i hela landet att så ute redan i början av maj, och vill man ha lite hjälp och en god översikt så kan man i trädgårdsappen GardenR med premium prenumeration (19kr/mån eller 199kr/år) använda odlingskalendern! Baserat på ditt postnummer berättar den när det är dags för dig att så dina olika grödor och växter ute. Vill du läsa mer om GardenR Premium?
För att enkelt kunna dra fina sårader i mina odlingsbäddar så sätter jag små bitar av trädgårdsslang på en kratta och tar ett tag över bädden, sen är det bara att så. Det blir långa fina rader och man kan ställa in radavståndet efter behov. En annan uppskattad lösning för att göra raka fina sårader är den med gamla vinkorkar på en grep, den ser du här.
Lycka till med odlingen!
Du behöver
- Kratta
- Slang
- Sax
Steg för steg
- Klipp lagom långa slangbitar
- Slitsa i änden och tryck fast på kratt tänderna med lagom såavstånd
- Ta ett tag
- Så
Klätterstaven
Ärtor och bönor är klättrare men vill ha lite olika förutsättningar. Ärtor är lite knussliga och vill ha tunna saker att slingra sina små fingrar kring. Men bönor behöver man inte dalta med, här kan man äntligen få nytta för sina gamla skidstavar, de klättrar på vad som helst som sticker upp.
Prova även detta rangelstaket som fungerar bra till klättrare.
Du behöver
- Något tunt till ärtor, som armeringsnät eller snöre
- Något upprätt till bönor, som en skidstav
Steg för steg
- Sätt dit stöd
- Plantera
Första potatisen!
Har du också odlat potatis tidigt i år? Det är alltid lika spännande att se hur tidigt man kan skörda sin första delikata potatis varje år.
Hur har det egentligen gått med min tjuvstartspotatis från februari? Idag blir det en unboxing av min krukpotatis, blev det något till Valborg? Jag provade även att sätta tidig potatis utomhus, den kollar vi till en annan dag.
GardenR Rock
Har du också planterat ut för tidigt? En video som visar hur det går till hemma på min gård, när frosten slår till på våren.
Trädgård är en källa till glädje och mycket mer, i musiken hittar man också mycket glädje. Ibland kombinerar jag de båda och det blir win-win 😘
Här ser du min tidigare sång om potatis. Jag gjorde även en sång om blad i ljus.
Häng upp
Vill du få ordning bland dina slangar? Sätt upp lite klädkrokar och skaffa lite kedjor, snart blir det ordning! Jag visar flera olika sätt du kan hänga upp slangarna som är i vägen i förrådet eller garaget.
Tidigare har jag också visat hur man kan göra med sin slangvinda för att rädda lite växter som annars lätt far illa.
Du behöver
- Klädkrok
- Kedja
Steg för steg
- Fäst kedjan i undre kroken
- Dra genom slangen
- Fäst i övre kroken"
För att vara effektiv och inte köpa massa påsjord eller använda all sin kompost kan du i stora krukor använda trädgårdsskräp och göra en liten mini hugelbädd/no-dig-bädd/skräpbädd. Varva kolrikt, kväverikt och kompost och plantera direkt i en liten ficka av jord. Då sparar du på den färdiga jord man har och skapar ny jord undertiden det växer! Prova en kompostkruka! Vill du testa no-dig på lite större ytor? Se då denna video där Filip visar hur han gör.
Du behöver
- Strå/halm/hö/löv
- Gräsklipp/kogödsel/hästgödsel
- Jord/kompost
Steg för steg
- Blöt halm i botten
- Sen varva Kväverikt/kolrikt/jord
- Avsluta med halm och jord på toppen
- Plantera (se till att plantor har jord runt rötterna så de etablerar sig bra)
Här kan du se hur det gick - 6 månader senare.
Gillar du dessa trädgårdshacks? Tips för trädgård och odling? Ladda då ner trädgårdsappen GardenR, där har du alla videor i appen och kan spara dina favoriter enkelt.
Äta kärleksört? 💚
Sparrissäsongen är igång, men har man inga sparris finns det andra goda alternativ att prova i trädgården. Kanske vill du prova skott av Humle, Funkia och Kärleksört?Prova dessa med lite smör och salt och kanske citron - alla är goda primörer!
Orkar du inte fröså varje år utan vill satsa på just återkommande och ätbara perenner? I så fall - kolla in detta klipp som handlar just om saker du kan skörda för evigt?
Du behöver
- Humle
- Funkia
- Kärleksört
Steg för steg
- Plocka unga skott
- Stek i smör
- Lite salt och citron på
- Njut
Vindpollinering
Mina hasselsticklingar som rotat sig planterar jag nu i soliga lägen i trädgården. För att de ska etablera sig väl får de jord från gamla etablerade plantor för att boosta mikrolivet och de sätts i par, en vildhassel och en förädlad sort, med förhoppning om bättre vindpollinering och stor nötskörd.
Hur tar man egna sticklingar hemma? Att ta egna sticklingar är ett supersmidigt sätt att få nya växter utan att egentligen göra särskilt mycket alls. I detta klipp visar jag hur man kan ta lavendelsticklingar, perfekt att göra i april månad.
Du behöver
- Hasselplantor (en vild och en förädlad)
- Jord från en etablerad hassel
Steg för steg
- Plantera på ljust och varmt ställe
- Häll i lite jord från en etablerad planta
Hur får man igång sitt pumpafrö? Jag och min bror hade 2022 en trekamp. Del 2 handlade om att odla pumpa.
Vi köpte pumpan Pacific Giant. Det sägs att denna pumpa kan bli så stor att den väger upp mot 300kg. I detta trädgårdshack visar jag ett trick på hur du får igång ditt pumpafrö. För att boosta pumpasådden och få en flygande start i pumpatävlingen förgror jag pumpafrö i fuktigt papper på golvvärmen. På under en vecka kan du då ha en liten planta. Funkar för många frötyper, speciellt bra för de som gärna vill ha extra varmt när de gror!
Del 1 i trekampen 2022 handlade om trädplantering. Vi har båda planterat äppleträd, läs mer om det här.
Du behöver
- Papper
- Creme fraicheburk
- Planteringsjord och såjord
Steg för steg
- Lägg pumpafröna på en pappershanduk
- Vik i hop och lägg i en creme fraicheburk
- Ställ på golvärmen i två dagar
- Plantera i lite större planteringskruka med näringsrik jord i botten. Sen såjord på toppen.
Vill du se hur det gick i pumpatävlingen 2022 och vem som vann tävlingen? Här är videon med invägningen av våra pumpor.
I trädgårdsappen GardenR finns en växtdatabas - där finns massor av pumpor. Kanske din med? Prova att ladda ner appen och kolla runt bland olika pumpor! Kanske du letar efter en pajpumpa? Då kan du prova Baby Bear. En pumpa som ger små och vackra pumpor, istället för en Pacific Giant :)
Hinktrick nr 2
Ta väl hand om nyplanterade träd! Tänk på att nyplanterade träd mår bra av att det är fuktigt i jorden. Om man inte vill springa och vattna alltför ofta så kan man testa att fixa bevattning med en hink.
Brorsan ger sig inte i trädplanteringskampen, han modifierar min hinkbevattning till trädet med att flytta upp hålen och lägga till nässlor och maskte. Vill ni se hur kampen började? Här berättar jag mer om den!
Du behöver
- Hink med lock
- Spik att göra hål med
- Nässlor
- Något som boostar nedbrytningen (maskte, gammalt nässelvatten)
Steg för steg
- Gör hål i burken längs kanten en bit upp
- Lägg i nässlor, ogräs
- Häll i en slurk maskte
- Fyll upp med vatten kannan och låt det sakta droppa ut
- Fyll på med nytt vatten med några dagars mellanrum
Smart as can Bee 🐝
Det finns många saker du kan göra för att hjälpa de viktiga bina. Idag ger jag lite inspiration på olika insatser du kan göra hemma i din trädgård för att hjälpa bin och andra insekter som är viktiga för den biologiska mångfalden.
1) Bygg bihotell
2) Ställ fram vatten
3) Så äng
4) Plantera tidigblommande växter
5) Ha en blommande gräsmatta
6) Prova GardenR Premium - just nu går första månadskostnaden till Naturskyddsföreningen och Rädda Bina projektet.
Du behöver:
-Trä och borr
-fat och vatten
-Ängsfrö
-Låt bli att klippa
-En mobil
Steg för steg:
Bygg bihotell genom att borra i trä - länk till en av de varianter jag har visat tidigare här.
Ställ fram ett fat med vatten, sten och trä i som bina kan stå på
Så lite äng, tex i en kruka - kort video om hur det kan gå till hittar du här.
Plantera något som blommar tidigt
Låt gräsmattan få blomma
Prova GardenR Premium - just nu går första månadskostnaden till Naturskyddsföreningen och projektet Rädda Bina.
Länk nedan till Google Play och App Store 😘
Farbror Filip's krukhållare
En klassiker med en twist. Nu är det farbror Filip och inte farbror Frej. En rolig och relativt enkel trädgårdsinredning att göra hemma i trädgården med barnen, eller bara för sig själv för all del. En gren kan bli ett trevligt krukstativ, bara att knyta ihop tre lika långa raka grenbitar och sen ställa på en kruka! Fler återbrukslösningar på trädgårdsinredning som kan vara roliga projekt att göra kan vara denna spaljé av pinnar eller denna trevliga bädd av överblivet tegel.
Du behöver
- Tre lika långa pinnar
- Rep
Steg för steg
- Surra fast pinnarna på mitten
- Ställ en kruka i
Dölja slang
Visst, trädgårdsslangen är nödvändig i trädgården. Men särskilt attraktivt att ha liggandes framme är det inte. Om du, precis som jag, inte tycker slangar och slangvindor är så vackert, så kommer här lite tips på hur du kan gömma din trädgårdsslang! Kanske du kan dölja slangen i en kruka med ett fågelbad ovanpå eller varför inte göra ett snyggt loungebord? Göm trädgårdsslangen i en gammal tvättbalja eller ett halvt oljefat och lägg sedan någon form av bordsskiva uppe på - voilá!
En annan sak som slangen ibland ställer till det med är när man behöver ta sig runt hörn och plötsligt står man liksom fast, då kan du fixa en alldeles egen slanglöpare.
Du behöver
- Oljefat, tvättbalja, kruka
- Krukfat eller bordsskiva
Steg för steg
- Trä igenom slangen och koppla till vatten
- Rulla ihop
- Sätt något över
Fukt länge
För att hålla fukten längre i bäddar kan man göra vattenmagasin av terracottakrukor. Med en champagnekork i bottenhålet så svettas vattnet sakta ut i omkringliggande bädd och man får en jämn fukt som räcker längre. Med ett krukfat som lock minskar avdunstning och risk för insekter som drunknar.
En annan lösning som också hjälper till att vattna långsamt är droppbevattning med hjälp av syltflaska eller som jag nämner i klippet, använd en mjölkkartong.
Du behöver
- Oglaserad kruka
- Champagnekork
- Spade
- Krukfat
Steg för steg
- Gräv en grop för krukan
- Tryck i champagnekork i bottenhålet
- Fyll med vatten
- Lägg på krukfat
Vårtvätta växthuset
För att undvika att mögel, sjukdomar och skadedjur får fäste i växthuset kan en vårtvätt vara en bra lösning. Ut med allt, borsta, gör en tvättblandning av såpa och lite ättika (glöm ej skyddsglasögon) använd en tillsats för slangen som blandar och sprutar ut, skrubba och spola av. Sen är man redo för en ny säsong!
Du behöver
- Borste
- Såpa, ättika
- Tillsats för slangen
- Skurborste
Steg för steg
- Töm växthuset helt
- Borsta ur
- Pausa
- Spruta såpblandning över alla ytor
- Låt verka
- Skrubba
- Spola av
Frostdatum check i appen
Nu har sannolikt sista frostdatum passerat hos mig, i alla fall baserat på hur det ofta varit enligt 90 års väderdata från SMHI, det skiljer lite år från år, så man kan inte vara 100% säker, men sannolikt. Det gör att jag kör igång gräsmattepotatisen och så passar jag på att kolla till hur långt mina tjuvstartsplanteringar av potatis har kommit. Ska det bli potatis till siste april?
Se här när jag satte min rocket i jorden den 4 mars 2022.
Du behöver
- Tidningar
- Jord
- Förgrodd potatis
- Gräs
- pinnar
Steg för steg
- Klipp gräset
- Lägg ut tidningar lämna små hål till potatis
- Täck potatisen med lite jord
- Fyll på med ett rejält lager gräs
- Vattna igenom
- Lägg pinnar för att hålla ner gräset
Vattna med hink
Trädetableringstävlingen med min bror fortsätter, idag rätar jag upp toppskottet och ser till att rotklumpen hålls fuktig. En hink blir en enkel ”bevattningspåse” för att säkra bra upptagning av vattnet.
Träden planterade vi dagarna efter varandra i vecka 10, mars 2022. Vi använde lite olika metoder för trädplantering och är du nyfiken kommer länk till båda här:
Trädplantering vanlig metod och trädplantering "Axel-White" metoden.
Du behöver
- Juteband
- En lång pinne
- Skruvdragare och skruv
- Gräsklipp
- Hink med små hål i
Steg för steg
- Bind upp toppskottet mot en pinne så det är rakt
- Fäst jutebandet med skruv i pinnen
- Täck marken runt trädet med gräsklipp
- Gör små hål längst ner på en hink
- Ställ över rotklumpen
- Fyll hinken med vatten
Ett nordiskt projekt
1 kvm Lin är ett nordiskt projekt av Hemlöjdsföreningar med syfte att sprida kunskap om lin.
Jag hoppar på och odlar en kvadratmeter, sen försöker jag förbättra skörden med allehanda knep från förr.
För mer info och om hur ska göra för att vara med och odla lin: https://hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin-2/
Du behöver
- 1 kvm
- 12 g Linfrö
Steg för steg
- Förbered ytan (näringsfattigt och luckert)
- Bredså
- Mylla ner
- Vattna när de kommit up och rensa
En lat genväg
För lätta saker som flis, gräs eller ogräsrens kan man köra en dubbel skottkärra, bara att haka i den ena framkanten under bakkanten på den andra och köra. Ta den lata genvägen och spara några rundor!
Du behöver
- Två skottkärror
Steg för steg
- Haka i framkant på den ena i bakkant på den andra
- Lyft
- Kör
Har du en äng?
Om man vill konvertera en gräsmatta till äng är överflöd av näring och gräs den största utmaningen i början. Ängsblommor gillar nämligen mager jord. Därför kan ett tidigt klipp på våren med en uppsamlare gynna blomfröer och rosettväxter så de lättare kan hävda sig mot gräset. Dels för att de får ljus men även för att mer näring i form av gräs samlas i uppsamlaren och tas bort från platsen.
Ängsmiljö är mycket viktig för den biologiska mångfalden, så att ha en äng i sin trädgård är verkligen en win-win situation. Den är fin, lättskött och en mycket viktig insats för en artrik miljö som tyvärr minskat kolossalt.
Är du intresserad av att ha en äng i trädgården? Du behöver inte ha en jättestor äng, det räcker fint med några kvadratmeter i din trädgård. Det kan också vara bra att börja med en mindre yta och sedan låta den växa med åren. Att minska ytorna i sin trädgård med hårdklippt gräsmatta hjälper också mycket, i en sådan miljö trivs i princip inga arter.
Här en video om när jag sår en inhemsk specialäng och här när jag höstsår äng. Mer äng i trädgårdarna!
Du behöver
- En gräsmatta du vill konvertera till äng
- Klippare med uppsamlare eller lie och kratta
Steg för steg
- Klipp/slå och samla upp tidigt på våren
Näringsgrottan
Ur varmkomposten som bryter ner matavfallet läcker det lakvatten ner i omkringliggande jord. Genom att fånga upp den med flis och kol skapar man en näringsgrotta som man sedan kan gräva ur med jämna mellanrum och tillsätta i trädgårdslandet. Har man inte möjlighet att ha en varmkompost hemma eller tycker att det verkar klurigt, så kan man starta med en öppen trädgårdskompost - här jag visar jag 2 olika jag byggt:
Trädgårdskompost - den enklaste
Du behöver
- Spade
- Kol
- Flis
Steg för steg
- Gräv ur en djup grop
- Fyll med flis och kol
- Ställ komposten ovanpå
- Gräv ur när komposten töms och ner med det i grönsakslandet
Bygg odlingshylla
Det händer oss alla - det blir fullt av småplantor i söderfönstret och alla får inte plats. Då är detta en smart lösning. För att maxa ut fönsterplatsen kan man bygga sig en planthylla. Med ett gammalt diskställ eller grillgaller och några rundstavar så får man plats för småplantor och odlingar i hela sitt fönster - både på bredden och höjden. Med flera hyllplan så kan du odla ännu mer.
Att plantera och plantera om plantor brukar leda till lite spill av jord och annat. Jag har därför byggt ett enkelt planteringsbord som hjälper mig med att hantera och ta vara på jorden man spiller etc. Titta gärna på det här.
Du behöver
- Rundtstav
- Galler
- Skruv och skruvdragare
- Kabelklämmor
Steg för steg
- Mät ut lagom höjd och såga av rundstaven till 4 ben
- Fäst galler eller diskställssidor med kabelklämmor
- Fäst stabiliserande läkt som också bildar en lägre hylla med skruv
- Lasta på!
Del 2 med degkroken
Degkroken till elvispen gör bättre nytta i trädgården. För några dagar sedan visade jag vad man kan använda degkroken till i trädgården, vill ni se det går det bra här. Med en degkrok kan du göra hål till pluggplantor, snurra ståltråd eller dra i skruvöglor. Men det slutar inte där! Idag visar jag det senaste trädgårdshacket med en degkrok i trädgården - nämligen att dra upp ogräs med pålrot! Vilket fantastiskt verktyg!
Du behöver
- Degkrok från elvisp
Steg för steg
- Använd till att borra runt ogräs med pålrot
- Kirra runt
- Dra upp
Svalor äter mygg
Jag vill hemskt gärna att svalorna kommer tillbaks till gården. De ger sommarkänslan och de äter mängder av mygg! Nu provar jag drejade svalbon och lådor från en byrå och hoppas på inflytt!
Du behöver
- En kompis som drejar
- En liten låda
Steg för steg
- Dreja en skål, tryck till baksidan så den blir rak
- Gör hål och skruva upp
- Eller ta en liten låda, gör en liten öppning
- Skruva upp mot taket
Smart bevattning av ampelkruka
Hängande krukor är lite knepiga att hålla fuktiga, torkar snabbt och svårt att komma åt att vattna. Med en nedplanterad flaska med hål i är det både lätt att vattna och hålla fukt över en längre tid. Du skapar på det här sättet en smart egen självbevattnande ampelkruka. Petflaskan med små hål i blir en integrerad vattenreservoar som förser blommorna i ampelkrukan sakta med vatten.
Ett annat smart trädgårdshacks med självbevattning är denna - självbevattnande créme fraiche burkskruka.
Du behöver
- Petflaska i bra storlek
- Något att göra hål med
Steg för steg
- Gör hål i petflaskan, många små
- Plantera ner den i krukan så öppningen sticker upp lite
- Vattna!