Trädgårdshacks

Filtrera på taggar
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Visar 0 av 0 trädgårdshacks

Mini-Maskkompost

Gör det själv

Härliga maskar

Att kompostera med hjälp av kompostmask är riktigt effektivt och det ger fin bra jord. Och du kan bygga en egen liten maskkompost själv väldigt enkelt, bara ta två plastbyttor och sätt igång. Starta försiktigt och mata inte för mycket i början, håll utkik att det börjar produceras jord och att maskarna gillar sitt nya hem. Sedan efterhand som man ser hur allt fungerar och hur roligt det är så kan man skala upp!

Är du sugen på att bygga en större kompost också? Här har jag gjort en kompost som är mycket enkel. Lycka till med att kompostera - det är en miljö som gynnar biologisk mångfald!

Du behöver
- Kompostmask
- Plastbyttor
- Något att göra hål med
- Silvertejp
- Äggkartong
- Tidning
- Lite kompostjord

Steg för steg
- Gör hål i ett lock och botten på en av plastbyttorna
- Tejpa silvertejp runt lådan med hål i
- För ner den i den andra byttan
- Grunda med fuktig äggkartong
- I med lite kompostjord
- I med matavfall
- Täck med fuktig tidning
- På med lock med hål i

Grön avskiljare

Gör det själv
Trädgårdsinredning

Inredaren

När man vill pigga upp det öppna kontorslandskapet eller bara få en avskiljare eller ett klätterstöd på altanen så kan man enkelt bygga av en stubbe och lite läkt. Idag fixar jag en rumsavdelare till vårt kontor. Det ska bli grönt och fint mellan våra skrivbord!

Du behöver
- En stubbe
- Läkt
- Skruvdragare, borr, skruv

Steg för steg
- Mät ut höjd och bredd
- Såga upp läkt och snedreglar (och om man önskar, ribbor)
- Förborra och skruva ihop
- Sätt en klätterväxt i kruka på stubben och led upp den på ramen

Mikroklimat i växthuset

Odling

Bygg mera!

Det blir snabbt trångt med sådderna. För att kunna flytta ut sådder tidigare i växthuset kan man göra ett litet mikroklimatsväxthus inuti växthuset. Idag visar Linnéa Dickson sin lösning, fler av hennes byggprojekt hittar du i hennes nyutkomna bok! Se även detta klippet där Linnéa visade sitt trädgårdshack med markduk/mypex.

Du behöver
- Svartmålade tunnor
- Brädor/reglar
- Plaströr
- Längre pinne
- Tråd
- Bubbelplast
- Klämmor

Steg för steg
- Lägg reglar ovanpå svartmålade tunnor med vatten i
- Borra hål för plaströren
- Sätt som en tuynnel och stabilisera med pinne knuten med tråd i mitten
- Lägg över bubbelplast och kläm fast med klämmor
- In med sådderna!

Hacka mässan

Trädgård

Nordiska trädgårdsmässan 2022

31 mars - 3 april 2022, Nordiska trädgårdsmässan i Stocholm - där var det mycket inspiration om odling och trädgård och många utställare. Söndag 3 april var det dags för min andra föreläsning på Trädgårdsmässan, kl. 16 på eftermiddagen. Sista dagen på en mässdag är toppen av många anledningar. En av möjligheterna som kommer av att vara där strax innan de stänger är att många mässutställare då börjar packa ner och montera ner sin utställning och sätter ofta fyndpriser på de växter och blommor de har kvar. Så har man ett väldigt specifikt önskemål ska man inte vänta, men om man som jag - alltid kan ha lite till, så är det roligt att fynda!

I år stod jag på kunskapsscenen och pratade om: Trädgårdshacks för biologisk mångfald, 10 enkla åtgärder man kan fixa av sånt man har hemma. Bland annat visade jag min maskfiol, fjärilsmatare och pratade även om stegelstenen. Omtyckt var också insektsboendet som hjälper insekter och senare ger fin blåbärsjord.

Tack alla som kom och lyssnade på mig i Älvsjö- nästa trädgårdsmässa som jag kommer att hålla föredrag på är Österlen Garden Show 14-15 Maj i Skåne. Hoppas vi ses där!

Du behöver
- Prutegenskaper
- Tålamod

Steg för steg
- Lyssna på föreläsningen
- Glid omkring i montrarna och pruta

Redskapsklämmor

Gör det själv

Allt ska med igen

Idag visar jag ytterligare ett sätt att få med sig redskap på sin skottkärra genom trånga passager. Igår visade jag hur man kan göra med en hängränna. Vissa skottkärror, eller som jag säger rullebör, har kanske inte en sådan kant eller kanske du inte har hängrännor liggande, då är detta sättet med klämmor ett bra alternativ.

Du behöver
- Stora klämmor

Steg för steg
- Kläm fast på långsidan på skottkärran
- Lägg i redskap

Rullebörshängare

Gör det själv

Allt ska med

När skottkärran är full och man vill få med sig alla redskap kan det vara lite knepigt, speciellt om man ska igenom en grind eller liknande. Med en påhängd bit av en hängränna är det löst!

Nu är det tider snart för många att flytta krukor, då kan också detta trädgårdshacks på temat skottkärra vara användbart. Gå bara en gång - optimera skottkärran.

Du behöver
- Bit av en hängränna

Steg för steg
- Kapa av en bit av en hängränna
- Häng på under kanten på skottkärran

Bryléväv med Linnéa

Odling

Trädgårdsbakelse

Idag hälsar vi på Linnéa Dickson som visar ett hack för hur man kan dela markväv utan att det fransar sig. Linnéa använder mypex, en variant av markväv som släpper igenom vatten men stoppart ogräset. Linnéa är ansvarig trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö och är aktuell med boken Snickarglädje i trädgården, kolla gärna in den!

Du behöver
- Brylépuddingbrännare

Steg för steg
- Dela genom att bränna rakt av
- Gör små hål genom att punktbränna
- Häfta fast på bäddarnas sidor

Multiholken

Återbruk
Biologisk mångfald

Här kan många bo

Hittade en gammal tidskriftssamlare och tänkte att det skulle kunna bli en bra holk. En multiholk som det är många som kan bo i. Det går att göra mulmholkar, mulm är det där fnöskliknande inuti ihåliga träd, det är lös och murken ved bland annat. Mulmen är mumma att leva i för flertalet arter av insekter. Genom att efterlikna mulm så blir det bra boställen åt olika insekter och skalbaggar. Jag gör denna multiholk tillgänglig för både insekter och småfåglar så får vi se vem som flyttar in! Tänk om jag har sådan tur att en hasselmus flyttar in.

Nyfiken på hus åt en hasselmus?

Du behöver
- Någon form av låda
- Håltagningsborr
- Sågspån, flis, löv

Steg för steg
- Fyll till hälften med sågsån, flis, löv
- Borra hål för fåglar ca. 3 cm passar många småfåglar
- Häng upp

Degkrok i trädgården

Gör det själv
Trädgård

Från kök till garage

Hur ofta använder du degkroken i köket? Idag visar jag hur en degkrok också kan vara ett himla fint verktyg i trädgården. Tillsammans med en skruvdragare finns det flera smarta användningsområden för den som är mer intresserad av odling än kanske bröd och deg. Eller för all del, man kan ju använda både i kök och trädgård! Med sin degkrok kan man göra fina lösa planteringshål till småplantor, eller för att tvinna ståltråd eller för skruvöglor. Så flytta den direkt från kök till garage.

Du behöver
- Degkrok från elvisp

Steg för steg
- Använd till att borra upp hål till plantor
- Tvinna ståltråd
- Skruvöglor

Sållnät till kompost

Gör det själv
Odling

Gör egen såjord

Till min såjord vill jag använda extra fin kompostjord. För att komposten inte skall vara allt för grov så kan man sålla jorden. Till det är det perfekt att använda min jordgubbsbur. Den har flera smarta användningsområden! Jag använder den även på hösten när jag räfsar löv och sållar bort sten, så att jag säkert bara får med löv ner i komposten.

Idag visar jag alltså tredje användningsområdet för jordgubbsburen - att sålla kompostjord! När jag behöver sålla ett steg till, för att få ytterligare finare kompost, så kommer cykelkorgen fram. Då får man ut riktigt fin jord. Därefter blandas den upp med sand eftersom såjord gärna skall vara näringsfattig - nu får man alldeles prima såjord. Det är härligt att göra sin egen såjord, det går ju att köpa färdig såklart, men att göra egen såjord är billigare. Lycka till!

Du behöver
- Putsnät, läkt och häftpistol
- Eller nätkorg
- Cykelkorg

Steg för steg
- Fixa en jordgubbsbur eller ta nätkorgen
- Sålla komposten grovt
- Ta cykelkorgen och sålla fint
- Blanda upp med sand

Stamäng

Biologisk mångfald
Trädgård

Äng, äng och lite mer äng

Runt äldre träd är det ju egentligen bara bökigt att ha gräs. Det är svårt att klippa och använder man trimmer finns en risk att skada trädet med trimmertråden. Låt där bli en liten äng istället, kanon för biologisk mångfald och på köpet är äng alltid vackert! Använd gärna inhemska svenska ängsfröer som våra insekter känner igen. Äng gillar när det är näringsfattigt, så blanda gärna in lite grus och sand samtidigt som du sår din äng. Sedan är det bara att njuta i sommar av blommor och surrande insekter.

Har du inget stort träd att plantera äng runt så kan du ha äng i en kruka, det blir en vacker kruka med lång blommning som också hjälper pollinerare.

Lycka till!

Du behöver
- Spade
- Ängsfrö

Steg för steg
- Gräv bort grässvål och lite matjord runt trädet
- Så ängsfrö
- Toppa med mager sandig jord
- Kratta lätt
- Vattna

Fisklådor till sådden

Odling

Lite extra skydd

Sådder som just flyttats ut inifrån är känsliga i början. För att se till att sådderna inte dukar under av en nattlig köldknäpp kan man isolera dem i en frigolitlåda med bubbelplast över. Så slipper man släpa dem in och ut. Fisklådor är perfekta i storlek. De är dessutom stabelbara och går att få gratis ibland om man frågar i butiker som tar emot färsk fisk. Att skydda sina sådder kan man göra på fler sätt, detta är mitt desperata frostskydd.

Du behöver
- Fisklåda
- Blomsterpinnar
- Bubbelplast

Steg för steg
- Ner med känsliga sådder i fisklådan
- Lägg blomsterpinnar över
- På med bubbelplast

Samla blominspiration

Odling
Trädgård

Åh, vad är det?

En rabatt som blommar och är fin hela säsongen och samtidigt ger mat åt pollinerare över så stor del av året som möjligt - hur får man en sådan långblommande rabatt? Ett smart sätt är att samla på sig listor över växter och olika blommor i säsong genom att besöka olika offentliga trädgårdar och parker och fotografera växter som blommar just nu och spara i en lista. Prova gärna funktionen växt-id i appen GardenR, där kan du med bilder få svar på vilken växt du har på bilden och spara den i en önskelista. Så har du enkelt listan tillhanda när du behöver den!

Du behöver
- Inspirationsträdgård
- Mobil

Steg för steg
- Fota
- Identifiera
- Lägg i lista

Gödsel unboxing

Gör det själv
Biologisk mångfald
Odling

Gödselvatten

Idag kollar vi hur det gick med min provodling av bönor i ett hästgödsel och unboxar mitt ogräste och gödselvatten som jag gjorde på det sista rensade ogräset i höstas. Fixa gödselproduktionen själv, det är både enkelt och naturligt att skapa eget gödselvatten.

Vill du veta mer och engagera dig kring pyralid kolla in https://for.se/pyralidaffaren/ och https://www.pyralidstopp.nu

Du behöver
- Ogräs
- Vatten
- Multnade löv och kompost

Steg för steg
- Fyll en hink med ogräs
- Toppa upp med vatten
- I med lite lövmull och kompost
- Lägg över lite bräder och låt stå och götta till sig
- Vattna rejält utspätt ut i odlingarna

Hallonstöd av grenar

Gör det själv

Både sommar och höst

Det finns många olika hallonsorter och i år har jag satsat på flera olika. Både höst- och sommarhallon och på olika ställen i min trädgård. För att hålla ordning på hallonbuskar behövs något stöd. Hur gör du? Om man har tillgång till träd och buskar kan man spara på sig grenar som förgrenar sig och göra stöd av dem, så slipper man bygga. Hallon gillar Y-stöd som lutar utåt. Sen binder du upp grenarna efterhand som de kommer upp med lite lutning utåt.

Funderar du på fatt plantera fler bärbuskar att njuta av i trädgården? Tänk långsiktigt och börja redan nu och fixa egen blåbärsjord!

Du behöver
- Grenar i Y-form
- Spett
- Snöre

Steg för steg
- Gör hål med spett
- Tryck i grenarna
- Bind snöre runt
- Bind upp hallonen när de kommit upp så de lutar lite utåt

Flis för mindre flis

Odling

Bra till gångar

Jag har alltid tyckt att träflis i gångarna i köksträdgården hade varit härligt. Jag har länge kört med gräs, lera eller halm. Träflis är både fint och praktiskt, och skönt att gå på. Men det är ganska dyrt med flis, tills nu. Jag hittade en bra deal på flis som består av grova rester efter vedklyvning, det kommer bli perfekt i mina trädgårdsgångar. Det är ett ganska grovt flis men bra nog, och vill man ha det finare kan man alltid toppa med finflis.

Jag har provat andra alternativ till trädgårdsgångar också. Träplattor som trädgårdsgång och här ett smart tips på hur du kan avsluta en trädgårdsgång med ett klinkerstopp.

Du behöver
- Kartong
- Ta kontakt med en som klyver ved
- Beställa

Steg för steg
- Täck gräs/mark med kartong
- Sprida ut grovflis
- Toppa med finflis (valfritt)

Fräscha till trädgårdsskorna

Gör det själv

Skovård

Efter någon säsong kan trädgårdsskorna kännas lite ofräscha. Då kan man fräscha upp dem med frisk luft, solljus och bakteriedödande väldoftande örter! Jag provar med solljus så det vädras och torkar upp. Sedan stoppar jag ner salvia, en ört som har antibakteriella egenskaper. Lite lavendel lägger jag också ner i skon, det bara måste ju vara bra. Det luktar ju gott i alla fall. Skovård i vårväder - nu klarar mina trädgårdsskor ännu en säsong.

Du behöver
- Örter (salvia, citronmeliss)

Steg för steg
- Ta ur innersulor och ställ skorna i solen
- Lägg i bakteriedödande örter över natten

Slanglöpare av pärlor

Gör det själv
Trädgårdsinredning

Slangguide

Om man som jag har problem med att vattenslangen ibland fastnar och trasslar in sig när man skall runt hörn på huset så kan man göra sig en egen slangguide eller slanglöpare. Gör det enkelt själv genom att använda en galge och lite pärlor. Jag visar hur man gör - därefter glider slangen fint runt hörn och husknutar.

Du behöver
- Galge
- Tång
- Pärlor
- Skruv

Steg för steg
- Böj en rund form av galgen
- Kapa av i lagom längd
- Trä på pärlor
- Gör två öglor i ändarna
- Skruva fast vid ett hörn
- Dra slangen igenom

Supernyttiga tomater

Odling

Lykopen

En del orange-gula (men inte alla) tomater innehåller en speciell form av Lykopen som tas upp av kroppen även utan upphettning. Dessa supertomater och dess andel av Lykopen kan man hitta på heritagefoodcrops.org.nz. Jag provar i år sorten Amish Yellowish Orange Oxheart och hoppas hålla mig extra frisk! Dessa sorter kan vara svåra att få tag på, men om du går med i olika tomatgrupper kan det hjälpa att få tag på de lite mer ovanliga sorterna.

Jag frösår mina tomater i mitt creme fraiche drivhus, titta gärna närmare på hur det går till. Självbevattnande och supersmidigt sätt att fröså i, dessutom ett litet växthus med locket på.

Här en länk till listan (engelska) hos Heritagefoodcrops - Lista tomater med lykopen

Fyll på med snödroppar

Biologisk mångfald
Trädgård

"in the green"

Våra älskade pollinerare gillar lökar som blommar tidigt på våren. Snödroppar är guld värda men det kan vara svårt att få tag på färsk lök på hösten. Då finns alternativet att plantera dem ”in the green” dvs nu när de har gröna blad. Mitt tips är att se om några bekanta har snödroppar som under många år satt sidolökar och blivit riktiga tuvor. Då kan man dela dem. Snödropparna slipper trängas och de sprids till nya platser. Win för alla!

Du behöver
- Spade
- Tuva med snödroppar

Steg för steg
-Gräv upp tuvan
- Dela loss lök för lök med händerna
- Plantera i kruka eller direkt ut i trädgården beroende på tjäle

Omskolning på strykbräda

Återbruk
Odling

Metallnät

När dina små plantor börjar stå för trångt är det dags att omskola, dvs. nu ska du plantera om dem i större krukor med mer näringsrik jord. Har man ont om plats kan man testa att göra sin omskolning på en strykbräda ovanför en skobricka. Det är smidigt att jobba med och ändå hyfsat lätt att hålla rent omkring sig. Vält försiktigt ut dina små plantor och placera varsamt i sin nya kruka. Ett plus med strykbrädan är att arbetshöjden också blir lite bättre när du omskolar - har man sått lite för mycket kan det ju ta en stund 😍

Du behöver
- Strykbräda
- Skobricka
- Sådder
- Gaffel

Steg för steg
- Peta ut sådderna på strykbrädan
- Dela med gaffel
- Tryck hål med penna eller skruvmejsel i ny kruka
- I med plantan
- Vattna

Anddammen får besök

Biologisk mångfald

Nej, nej, nej nej nej

Jag har i flera säsonger försökt locka gräsänder till dammen, målbilden är mindre andmat på ytan och ett pärlband av dunbollar som simmar runt. Senaste tillskottet är ett högt andbo på stolpe och sen tidigare finns en flytande pilö och en andflotte. Ska någon äntligen flytta in?

Har du tips på hur man får änder att trivas? Dela gärna med dig av dina kunskaper - tagga @gardenr på instagram eller skriv till info@gardenr.com.

Fjärilsmatare av PET-flaska

Biologisk mångfald

Mmm, rutten frukt

När det blir fina dagar tidigt på våren kan fjärilarna vakna. När de vaknar så här tidigt och det inte finns så mycket att äta så kan vi hjälpa till med lite mat och göra en fjärilsmatare. Det gör man med hjälp av sockervatten, fruktsaft och lite jäst. Allt man behöver är en petflaska och en remsa från disktrasan - tänk på att den skall vara komposterbar. De komposterbara disktrasorna är gjorda av cellulosa och bomull och är inte farligt för naturen. Prova att mata fjärilar nu på våren du med!

Funderar du på vilka blommor du skall ha i rabatten som gynnar och lockar till sig fjärilar? Då finns det ett tidigare inslag om just det - fjärilsbonanza. 🦋

Du behöver
- PET-flaska
- Komposterbar disktrasa
- Snöre
- Kniv och sax
- Sockervatten
- Fruktsaft
- Jäst

Steg för steg
- Blanda ihop fjärilsdrickan
- Häll i PET-flaskan
- Gör hål i korken med kniven
- Klipp en remsa från disktrasan
- Dra igenom korken så en liten tunga finns kvar
- Knyt upp med snöre i ett träd

Byt fröpaket

Återbruk
Odling

Efter mumsandet

After Eight askens små påsar har länge gäckat mig, men nu vet jag vad de ska återbrukas som: fröpåsar!

Fyll en låda med överblivna frö, eller fröer du har extra mycket av och skicka till en odlingsvän. Kanske skickar de tillbaks av sina fröer? After Eight påsen kan äntligen återanvändas! Visste du att samtliga, snart 700 trädgårdshacks, finns inne i trädgårdsappen GardenR?

GardenR finns som app på Google Play och Appstore ladda gärna ner och prova. En odlings- och trädgårdsapp för dig som vill ha en hållbar trädgård!

Du behöver
- After Eight ask
- Överblivna frö
- tejp och penna

Steg för steg
- Fyll i överblivna fröer i dina After Eight påsar
- Tejpa över och skriv namn på frö
- Byt med en vän!

Pilkärve

Gör det själv
Trädgård

Stora träd snabbt med pilskott

Ett bra sätt att få ganska stora träd snabbt är att plantera pilskott. Jag tar det ännu längre och binder ihop flera för att få till en tjock stam direkt. Bor man i södra delarna av landet är det läge att vara framme nu i början av våren i mars och be om skott när det hamlas. Tidigare år har jag också använt pilskott och bland annat gjort ett pil vindskydd.

Du behöver
- Pilskott
- Spade
- Jord

Steg för steg
- Samla ihop pilskott(håll utkik när det hamlas)
- Gräv en djup grop
- Fyll gropen med vatten
- I med pilskot i en kärve
- Bind samman med juteväv/sadelgjord

Odla skott i gelé

Odling
Liten yta

Agar Agar

Ett kul sätt att odla skott är att odla dem i gelé. Jag använder agar agar som utvinns ur rödalger, är både lukt och smaklös och används i matlagning på motsvarande sätt som gelatin. Gelén binder vatten och därför behöver man inte vattna sina skott utan de klarar sig helt själv, och sen ser det kul ut!

Känner du dig äventyrlig? Då kan du även prova att odla svamp i en pocketbok!

Du behöver
- Vatten
- Agar Agar
- Burk
- Frö

Steg för steg
- Koka upp 2 dl vatten
- Häll i 1 matsked agar agar pulver
- Blanda tills det löst sig
- Låt svalna
- I med frö
- Vänta 2 veckor
- Skörda