Denna video är inlagd från en tredje part (www.youtube.com). Genom att spela denna video godkänner du användarvillkoren för www.youtube.com.
Spela video

Hugelbädd - gör så här

Hur gör man en egen hugelbädd? Hur ser det ut i en hugelbädd? Här visar jag alla lager i en ofärdig bädd men alla lager ska finnas över hela bädden när den är klar. Om du som jag har en jord som inte är jätterik på organiska material och hård då kan du få fördel av att göra en s.k. hügelbädd att odla på. Hügelbädd eller hügelkultur betyder hög-odling eller kull-odling. Ett sätt att odla som använts i bl.a. Östeuropa i hundratals år. Nedbrytningen av grenarna och det organiska materialet ger en fin källa till näringsämnen och det komposterande träet avger värme vilket förlänger växtsäsongen. Bädden blir också luftig och grenarna suger åt sig vatten som sedan friges vid torrare perioder vilket minskar behovet av vattning. Skippar du grävandet och ”tar vad du har” dvs. kartong, grenar och löv som ramlat ner, gräsklipp och lite jord så är det enkelt och billigt också!

Du behöver
- Kartong
- Stockar/grenar
- Flis, löv och bös
- Gräs
- Jord

Steg för steg
- Lägg ut kartong för att täcka gräset
- lägg på stockar och grövre grenar
- Fyll upp mellanrum mellan grenar med löv och flis
- Lägg på gräs
- Lägg på jord, gärna kompostjord med lite mask
- Plantera

Följ upp din framgång med din mugelbädd genom att ladda ner trädgårdsappen GardenR. I den kan du i premiumversionen (199kr för ett helt år) smidigt spara alla dina bilder och anteckningar och aldrig tappa bort dem igen. Läs mer och prova! Hämta i App Store eller Google Play. Länk finns nedan.

GardenR i mobilen

Trädgård- och odlingsplanering, inspiration och hjälp
- alltid i fickan.

Testa GardenR idag och upptäck hur smidigt trädgårdsplaneringen kan gå!
Länk till App storeLänk till Google Play

Adress

Bytaregatan 4D
222 21 Lund
(+46) 46-291 291
info@gardenr.com
Press