Har du mycket fåglar i din trädgård? Sista helgen i januari anordnas ”Vinterfåglar inpå knuten”. Då räknar vi hur många fåglar vi ser vid våra fågelmatningar. Du kan enkelt vara med och bidra genom att rapportera vilka fåglar och hur många av respektive art du ser samtidigt vid fågelmatningen. Ett roligt nöje och samtidigt hjälper man forskningen.
Tack vare rapporterna får man en bra bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Via denna räkning kan man också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna.
Du får också 100 fröpoäng som kan ge en gratis fröpåse om man checkar av insatsen när man rapporterat in!
För mer information, fina bilder, krysslistor och vinterfågelbingo, kolla in vinterfaglar.se
Du behöver
- Penna och krysslista eller dator eller mobil
Steg för steg
- Någon gång under fredag till måndag sätt dig och räkna maxantal fåglar av en art du ser vid samma tillfälle
- Fyll i alla arter och antal
- Rapportera in på vinterfåglar.se eller via app
- Checka av insatsen i gardenr-appen
- Få karma och en fröpåse
Filip fortsätter spjutspetsforskningen om vad som kan avskräcka rådjur. Rådjuren har nu blivit fler och verkar driva med honom, men Filip ger mig inte. Tulpantestet står kvar nere hos Filips bror, men eftersom rådjuren sov på Filips gård inatt så kompletteras testet. Hittills verkar viljan att de ska äta vara det som avskräcker mest, men vi håller tummarna att vi ska få svar. Följetongen om vad som kan avskräcka rådjuren fortsätter. Del 1, när testet sattes igång, heter Rådjur och Tulpantest.
Häng med i detta test för att se vilka knep som blir de bästa knepen för att hålla rådjuren borta ur trädgården!
Vill du förodla chili och paprika? Här visar jag ett av mina bästa tips för hur man kan lyckas med att odla chili. Både paprika och chili kan ta riktigt lång tid på sig till skörd.
För optimala förutsättningar så bygger jag ett litet chilitält framför fönstret. Gäller att maximera ljus och värme.
5 tips för att så chilifrön
1 Använd ogödslad jord och så i småkrukor
2 Fukta jorden och så ungefär 1 cm djupt.
3 Placera gärna i någon form av miniväxthus
4 Håll sådden varmt, 20-25 grader, gärna vid ett element eller på golvvärme.
5 Så fort fröet grott behövs ljus för att plantan ska bli fin, växtljus och ”speglar” tidigare delen av säsongen
I odlingsappen GardenR kan du skapa smarta odlingslistor på allt du försår och få hjälp att hålla koll. Prova!
Vill du ta egna sticklingar och föröka blåbär eller kanske havtorn från trädgården? Om du vill ta mycket vintersticklingar och skapa dig en egen fin plantskola kan du ha nytta av ett Vintersticklingstråg. Jag fyller tråget med mindre krukor för att få mycket kanter. Kanterna hjälper nämligen med rotbildningen. Så ut och klipp så du kan massproducera! I videon visar jag och berättar hur du kan göra när du tar dina vintersticklingar. Vinbär, vinranka eller kanske fikon!
Det finns mer att se om sticklingar -
Förbered för sticklingar med vinterkvist
I trädgårdsappen GardenR finns en växtbank där du kan söka och inspireras. Just nu i januar finns det en färdig lista på bra kandidater för vintersticklingar! Så ladda ner appen och prova ta sticklingar i år! Det är kul med en egen plantskola!
Hur gör man en fågelmatare hemma? Du kan göra enkla fågelmatare antingen av Kalebass-skörden eller om du mot förmodan inte fick en sådan… så kan du ta en juiceförpackning eller ett mjölkpaket. I videon kan du se hur snabbt och enkelt det är att göra denna typen av fågelmatare. Gör ett lagom hål, kanske stick in en ätpinne och häng upp. Ett kul pyssel för både barn och vuxna och tänk så roligt att få en egen matare utanför fönstret.
Den fågelmatare jag gjorde fick snabbt besök av en rödhake, bästa belöningen!
Du behöver
- Juice eller mjölkförpackning
- Brytbladskniv
- Pinne
- Snöre
Steg för steg
- Skär ut en lagom öppning
- Stick hål för pinne
- Häng i ett snöre igenom korken och skruva på igen
- I med mat och upp i ett träd
Är du extra kreativ kan ni måla fågelmataren. Skicka gärna bild till info@gardenr.com 💚
Vill du också odla kalebass? Se detta klipp när Filip frösådde sin kalebass. Också kallad Flaskkurbits. Det är en härlig slingerväxt som ger dekorativa frukter. Torka frukterna på hösten och använd till fågelmatare eller något annat spännande.
Spara Kalebass i din önskelista i trädgårsappen GardenR!
Det finns mängder av fiffiga sätt att göra egna såskyltar av det man redan har hemma. Jag har gjort såskyltar av det mesta och denna våren 2023 tänkte jag göra mig lite mer besvär och bränna in växtnamnen i klädnypor. Så ska de förhoppningsvis kunna följa med både till omplantering och sedan för att återanvändas till nästa säsong.
Du behöver
- Klädnypor
- Blyertspenna
- Lödpenna
Steg för steg
- Skriv in växtnamn på klädnypan
- Bränn med lödpennan
- Så dina fröer
Odlingskalender - vad sår man i januari? Andra söndagssådden i januari 2023. Anisisop, Persilja och Aubergine blir försådda denna söndag. Jag sår och planterar i godislådor som miniväxthus och såfat för 8x8 krukor, nu börjar det lukta vår! Jag använder GardenR Premium och lägger mina frösådder i odlingsplatser så att jag får hjälp av översikten sedan i odlingskalendern. Jag kan enkelt se vad jag har sått, när det skall planteras ut och gödas osv.
Det finns mängder av växtdata och information om växter i växtbanken inne i appen GardenR. Sök på växtens namn, eller sök i färdiga listor för inspiration att så i januari. Just en lista för försådd i januari kan du hitta i appen. När du valt vad du vill så kan du spara alla växter i en odlingsplats som du namnger själv. Försådd januari till exempel. Sedan kan du prova GardenR Premium, 19kr/mån eller 199kr/år - då får du en odlingskalender i appen som anpassar efter dina valda växter och var du bor i landet. Det blir kul och lättare att komma ihåg!
Söndagen 8 januari startade jag året 2023 mina sådder, då handlade det om Purjolök, Kronärtskocka och Jätteverbena. Se den videon här.
Kan man spara på julens lökväxter? Blommar de om om man sparar på dem? Ja, städa inte ut all jul. Prova att översomra i motsats till övervintra! Julväxterna kan få vara kvar! Man kan även fynda nya i januari månad. För att få Amaryllis att övervintra skär du bort blomman efter blomning. Resten låter man vissna ner för att näringen ska återgå till löken. Behåll bladen och sköt den som en vanlig krukväxt. Tillför näring regelbundet så bygger löken upp ny kraft.
Både hyacinter och tazetter kan stå kvar i sin kruka fram till våren, sköt dem som dina övriga krukväxter. När de börjar vissna ner är det dags för löken att gå i vila. Sluta då vattna. Man kan till våren sedan plantera ut dem, men de är lite känsliga för väta och kyla så försök hitta en skyddad dränerad plats. Sedan sköter de sig själva och blommar igen på våren! Julrosor är bara att gräva ner i rabatten så kommer de igen!
Vill du du se ett smart amaryllisstöd? Se denna video.
Har du sett en vattensalamander? Jag träffade på vattansalamander i trädgården i somras när jag var ute på snigeljakt. Mycket tyder på att den större vattensalamandern minskat kraftigt i antal under de senaste decennierna. De största hoten mot arten, liksom mot övriga groddjur i Sverige är förlusten av deras livsmiljöer.
Eftersom salamandrar lever en stor del av sitt liv också på land är det viktigt att landmiljön är lämplig. Det måste finnas gott om död ved, stenrösen, stubbar och andra strukturer där salamandrarna kan övervintra och söka skydd. Där hittar den också sin föda som består av bl.a. daggmaskar, insekter och sniglar. Vem vill inte ha hjälp med att bli av med sniglar i trädgården? Och sniglarna i min trädgård får gärna ha fler fiender.
Du behöver
- Trä
- Sten/tegelrör
- Löv/mossa
Steg för steg
- Hitta en skuggig plats (i närheten av vatten)
- Stapla/ordna material i högar
- Håll tummarna!
Vill du se fler videor om hur du kan hjälpa till att gynna biologisk mångfald hemma i din trädgård?
Vad fungerar för att minska risken att rådjur äter mina tulpaner? Rådjurs och tulpantestet går vidare. För några dagar sedan sattes testet igång. Se det här. Rådjuren vandrar omkring nära men går inte in på testområdet. Därför flyttar jag nu testområdet och hoppas på bättre lycka eller olycka eller hur man nu ska se på det. Visar var jag flyttar det och varför.
Ett annat tips kan vara att redan när tuplanerna planteras förbereda - se detta trädgårdshack.
Ladda ner trädgårdsappen GardenR och spara bilder och anteckningar på dina försök att förhindra rådjurens mumsande. Med Loggboken i GardenR Premium glömmer du aldrig bort vilka test du gjorde och vad som fungerade!
Gror inte frösådderna som du förväntar dig? Kamomillblomman innehåller svavel och svavel fungerar bra för att hindra svampangrepp. Så till frö som tar lång tid på sig att gro kan du vattna med lite kamomillte för att minska risken för svamp/mögelangrepp som förstör fröet, så ökar chansen att det gror.
Har du provat GardenR? En app med odlingskalender! Först skapar du en odlingsplats i det som heter Min Trädgård i menyn. Där kan du till exempel namnge din odlingsplats till Frösådd och spara, därefter kan du välja lägg till växt. Sök på växtnamn eller leta efter växtor och grödor i någon av de färdiga listorna eller kategorierna. Det finns en stor växtdatabas! Väl inne på den växt du skall fröså kan du enkelt spara den i din odlingsplats.
Ladda ner appen idag! Den finns i App Store och Google Play. Länk finns nedan!
En del växter har lite extra lång utvecklingstid så de kan behöva en tjuvstart. Tre riktiga långkörare är Purjo, Kronärtskocka och Jätteverbena så de startar jag med. Vad har du för premiärfrö som kommer i jorden redan i januari? PÅ Instagram är det många som kommenterar, gör det gärna du med.
Purjolök
- Så 1 cm djupt tätt
- gror vid 20-25 så de kan man ställa över element eller golvvärme
Kronärtskocka
- Så 2 cm djupt
- gror vid 20-25 så in en bit från fönstret eller på golvvärmen i badrummet
Jätteverbena
- Täck bara med ytterst lite jord, täck med plast för fukt
Sen råder det lite delade meningar om de bör köldbehandlas eller inte.
Ett bra sätt för är att först starta den inomhus i några dagar, sen ställa ut den i några nätter sen in igen. Då ska den stå lagom varmt, gror vid 15-20 (så ställ i svalt fönster).
Med gardenR Premium och den smarta odlingskalendern blir det smidigt att hålla koll!
Vad kan man använda som man har hemma till växtnäring? På vinter och tidig vår har man bra nytta av en näringshink där man kan slå ut olika näringsrika saker från köket. Förvara den gärna utanför dörren om det går, annars inomhus med lock. I med kaffe, te och kokvatten, blanda sen ut i vattenkannan och vattna krukväxter eller inom kort sådder som kommit upp. På köpet sparar man vatten, minskar övergödning och sparar pengar på näring man inte köper.
Du behöver
- En hink
- Lite regnvatten (extra kväve)
- Kaffe (kväve, kalium och magnesium)
- Te (många olika)
- Kokvatten (många olika)
- Maskbajs (många olika)
Steg för steg
- Blanda i en hink, fyll på efter hand
- Ta en skopa då och då och blanda i vattenkannan
Fler trädgårdstips för smart näring till dina växter?
Insektspopulationen minskar oroväckande fort men en del kan du göra för att bromsa det. Exempelvis kan du passa på att ta med dig borrmaskinen ut i trädgården och se om du kan hitta något att borra i. Har du kanske någon gammal stubbe kvar i trädgården? Finns det nedfallna grenar som du kan såga upp? Snabbt skapar du fler krypin för insekterna i din trädgård medan de väntar på våren.
Du behöver
- Borrmaskin
- Borr med olika storlek
Steg för steg
- Borra där det passar
Exempelvis, gamla stubbar, avkapade grenar, trädstöd, stolpar
Mångfald i trädgården - vill du ha mer insekter och pollinerare i trädgården? Vill du göra fler projekt för Biologisk Mångfald? Ladda då ner trädgårds- och odlingsappen GardenR. Där hittar du mängder av förslag på projekt som du enkelt gör själv hemma för att gynna biologisk mångfald i trädgården och odlingen. Appen har också odlingskalender, växtdatabas och annat som hjälper dig att lyckas i trädgården.
Hur skyddar jag mina tulpaner från att bli uppätna av rådjuren? Plötsligt är det vår och rådjuren äter allt som knoppas. Tulpaner brukar vara mycket omtyckt. Det skrivs om många olika sätt att skydda sina tulpaner från rådjur, jag har bestämt mig för att testa.
För plötsligt så tittar tulpanerna upp och då börjar oron för rådjuren. Vad av alla trix för att avskräcka rådjuren fungerar egentligen?
Nu sätter jag upp ett test och hoppas på resultat. Vi får se! Häng med, följ gärna GardenR på Instagram och ge oss ditt bästa tips på att avskräcka rådjuren från vårlökarna.
När du sett del 1 vill du kanske se del 2?
Vad är bästa sättet att få ut en lök från en vitlök? För att slippa allt klydd med naglarna när du vill ha ut vitlöksklyftan kan du bända ut den med en vanlig bestickkniv. Sen rätt ner i maten bara! Se i videon hur enkelt det är!
Vilken vitlök odlar du hemma? Eller har du aldrig provat att sätta vitlök? Det är både enkelt och gott att odla egen vitlök - kolla in här och få samtidigt ett smart tips för samplantering med vitlök.
Är du ny på trädgård och odling? Eller du har odlat i många år och det kliar ordentligt i fingrarna så här i januari? Några av de tidiga växterna som många förodlar inne och behöver tid på sig är kronärtskocka och Chili. Om du skapar en odlingsplats i odlingsappen GardenR så får du automatiskt hjälp och smarta att göra listor som kan hjälpa dig komma ihåg tider för försådd, direktsådd eller utplantering. Med odlingskalendern så får du även tider anpassade efter var i landet du bor, dessutom finns det skötselråd för växterna. I loggboken kan du spara dina egna bilder och skriva ner anteckningar som du inte vill glömma bort.
Tips och inspiration för trädgården får du i mängder i odlingsappen också - trädgårdshacks med Filip Johansson som visar olika sätt att lyckas i sin trädgård. Det finns trädgårdstips för dig med balkong, kolonilott eller stor trädgård med växthus.
GardenR är en odlingsapp med växtbibliotek - och skulle du inte hitta just det du söker kan du lägga till egenskapade växter.
Önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År med tid för det som ger mest återhämtning för just dig.
Appen är tillgänglig hela julledigheten för att planera trädgård och odling 2023! 😘
Vilka växter tycker fåglarna speciellt om under vintern? Det är trevligt att ha en färdig växande buffé för fåglarna på tidig vinter. Rosor, Kärleksört och Syrén är några av mina favoriter. Fler favoriter hittas på en färdig lista inne i GardenR-appen under växter. Ladda ner redan idag och börja planera!
Du behöver
- Sticklingar, plantor frö
Steg för steg
- Plantera/så något som gillas av fåglarna
(se lista i appen under Växter)
Jag har en tendens att sprida mina trädgårdsverktyg som planteringsspadar och lukjärn omkring mig och sedan tappa bort dem. Med en krok eller hake fastsatt i skaftet kan de hängas i hällorna på byxorna och alltid hänga med. Nästa säsong ska bli så himla organiserad! (tror jag nu)
Visst är det lätt hänt att man förlägger sina verktyg på alla möjliga och omöjliga ställen som man tror att man kommer ihåg? Prova detta tips för att få ordning på dina trädgårdsverktyg och alltid ha dem med dig.
För lite större trädgårdsredskap så kan ni kolla in detta tips för trädgården: Redskap i trädgården - smart förvaring.
Du behöver
- Krokar, hakar
Steg för steg
- Sätt fast i änden på skaftet
- Häng i hällan
- Ha händerna fria!
Ja! Det är lätt ordnat att så en dadelkärna. Tryck ut en kärna ur en färsk dadel, gnid bort det klistriga, ner med det i fuktig varm jord och snart har du små palmer på gång. Jag visar i klippet hur jag gör och använder mig av ett miniväxthus i en creme fraiche burk som jag tidigare visat.
Följ GardenR på Instagram och dela en bild på dina små palmer i vår!
Staffan Stolledräng i detta episka trädgårdshacks med Filip Johansson från GardenR. Glädje och sång behövs det också i trädgården!
Vinter, luciatider och julklappar- vad kan då vara bättre en en bok med trädgårdshacks! Fördelad på smarta tips till trädgård och odling över hela året. Återbruk som hjälper dig att få en mer hållbar trädgård. Kolla gärna in i butiken!
Bor det många kryp i din julgran? När alla julgranar åker in i husen följer det med både pollen och små spindeldjur. Dessa små varelser dör när de kommer in i värmen och det känns ju inte så roligt. Genom att duscha av julgranen med slangen eller en vattenkanna och slå av den eller skaka av grenar och kanske till och med blåsa med lövblås eller kompressor så följer mindre småkryp och insekter med in i värmen. Vad är dina bästa grantips? Följ gärna GardenR på Instagram och kommentera och lämna dina bästa tips för julgranen.
Tidigare har Filip Johansson visat att han varje år planterar en ny gran på sin gård, så att han kan bli självförsörjande på julgranar.
I butiken här på GardenR kan du fina julklappar till trädgårdsintresserade. Kolla gärna in, just nu i december 2022 har vi signerade exemplar av boken Trädgårdshacks av Filip Johansson.
Lycka till med din julgran! 🎄
En skottkärra med extra allt? Ett bra tillbehör till skottkärran? Under vintern har du tid att se över sina redskap. Till exempel kan du då uppdatera din rullebör (som vi säger i skåne) med viktiga och smarta tillägg. Eller kanske kan det vara en present till någon som ofta använder sin skottkärra och behöver en som är lite fixad med extra allt? Se då även detta tips för trädgård- och odlingsentusiaster - hur du får med dig långa verktyg på sidan av skottkärran.
Vill du ha alla smarta trädgårdstips nära till hands? Då ska du hämta trädgårdsappen GardenR, finns på App Store och Google Play. Det är gratis att ladda ner och skapa konto - och i appen finna alla trädgårdshacks med Filip Johansson. Där kan du spara dina favoriter och sedan enkelt hitta dem den dag som det är dags för ett nytt projekt. Dessutom finns det ju en hel växt databas att söka efter växter i. Fina färdiga listor på olika grönsaker som trivs tillsammans till exempel. GardenR är en fin odlingskompis som du alltid kan ha med dig i fickan.
Hur rengör man sina blommor från dammiga blad egentligen? Dammiga växter är inte så snyggt och lite av solens strålar går dessutom förlorade. Du kan göra en egen bladglans och torka av bladen på din krukväxt med en strumpa. Du kan till och med få lite skydd mot bladlöss på köpet!
Du behöver
- 0,5 l vatten
- En skvätt linoljesåpa eller godkänd såpa och lite rapsolja
- En gammal strumpa
Steg för steg
- Trä på strumpan på handen
- Doppa i bladglansen
- Torka av blad för blad
Har du mindre krukväxter så går det fint att spola av dem - här finns ett tips på hur du gör för att inte spilla överallt.
Hur kan man odla lite bladgrönt till sig själv mitt i vintern? Jag startade för 10 dagar sedan en liten odling - se plantering och steg-för-steg hur jag gjorde här. Nu har popcorn, solrosfrö och gula ärtor växt 10 dagar i godislådeväxthuset, i söderfönster helt utan extra växtbeslysning. Bra fart är det i dem! Häng på och skaffa eget bladgrönt till julafton, än finns det tid! Så visst kan du odla inne i december och få gott grönt i salladen på julafton.
Extra roligt är det att logga i trädgårdsappen GardenR vilka lådor som innehåller vilka fröer, för när man börjat blir det lätt flera lådor i fler fönster :)