Örtrensning - snabbt!
Att använda färska örter till mat blir aldrig detsamma igen, det blir så mycket snabbare och enklare, allt du behöver är ett durkslag!
Du behöver
- örter
- durkslag
Steg för steg
- i med änden av örtstjälken i ett av hålen i durkslaget
- dra igenom stjälken
- bladen hamnar i durkslaget, stjälken utanför
Ett sätt att fixa nya buskar, t.ex. vinbärsbuskar är att göra avläggare, med en tältpinne är det enkelt!
Om man böjer och skrapar barken sätter man igång rotbildning och sen glömmer man bort den och efter ett år har man en färdig buske redo att planteras om och flytta ifrån sin mamma
Du behöver
- Tältpinne
- Spade
- Jord
- Pinne
Steg för steg
- Böj ner grenen mot marken
- Tvinga ner den med en tältpinne
- Lägg på jord
- Tvinga upp den rakt med en pinne
- Vänta!
Till hösten dyker det gärna upp lite möss i garage och liknande.
Något som visat sig fungera avskräckande även i tester på SLU är chili.
Man använder till och med tabasco i grönsaksodlingar i Nederländerna mot gnagare!
Jag lägger vid garagedörren och bland fågelfröna, då mössen gärna får hålla sig i skogen
Du behöver
- Chili
- Kokosfett
Steg för steg
- Hacka chili
- Blanda med kokosfett
- Lägg ut där mössen försöker ta sig in
- Lägg lite bland fågelfröna(fåglar blir inte påverkade av det starka i chilin)
Fröer gror lite ojämt och ibland torkar det på toppen av jorden.
Med batterivattenflaskan kan man precisionsvattna och få fler frö att gro utan att skada de som grott och utan att fröerna flyter upp!
Du behöver
- Batterivattenflaska
Steg för steg
- Vattna som vanligt
- Där det torkar upp eller inte grott precisionsvattna så kommer det också igång
Hur gör man en egen hugelbädd? Hur ser det ut i en hugelbädd? Här visar jag alla lager i en ofärdig bädd men alla lager ska finnas över hela bädden när den är klar. Om du som jag har en jord som inte är jätterik på organiska material och hård då kan du få fördel av att göra en s.k. hügelbädd att odla på. Hügelbädd eller hügelkultur betyder hög-odling eller kull-odling. Ett sätt att odla som använts i bl.a. Östeuropa i hundratals år. Nedbrytningen av grenarna och det organiska materialet ger en fin källa till näringsämnen och det komposterande träet avger värme vilket förlänger växtsäsongen. Bädden blir också luftig och grenarna suger åt sig vatten som sedan friges vid torrare perioder vilket minskar behovet av vattning. Skippar du grävandet och ”tar vad du har” dvs. kartong, grenar och löv som ramlat ner, gräsklipp och lite jord så är det enkelt och billigt också!
Du behöver
- Kartong
- Stockar/grenar
- Flis, löv och bös
- Gräs
- Jord
Steg för steg
- Lägg ut kartong för att täcka gräset
- lägg på stockar och grövre grenar
- Fyll upp mellanrum mellan grenar med löv och flis
- Lägg på gräs
- Lägg på jord, gärna kompostjord med lite mask
- Plantera
Följ upp din framgång med din mugelbädd genom att ladda ner trädgårdsappen GardenR. I den kan du i premiumversionen (199kr för ett helt år) smidigt spara alla dina bilder och anteckningar och aldrig tappa bort dem igen. Läs mer och prova! Hämta i App Store eller Google Play. Länk finns nedan.
Nu är det bra tid för plantering och speciellt om man ska plantera buskar och träd är en riktigt bra spade ett viktigt verktyg. Med en nyslipad spade är det en fröjd att gräva, även i lerjord. Ta fram filen och gör gamla spadar till som nya!
Du behöver
- Spade
- Fil
Steg för steg
- Lägg spaden plant och säkra den med ditt knä
- dra med filen nedåt och längs med bladet (fila enbart när du drar nedåt, filen blir slö fortare annars och eggen är svårare att få jämn)
- Blir där lite “skägg” på andra sidan, fila av med en brynsten
Man vill gärna undvika kemikalier speciellt på taket om man samlar vatten och ska vattna sina växter med det.
Gör en enkel skrapa och använd såpa!
Du behöver
- Teleskopskaft
- Träskiva
- Sticksåg
- Fästanordning
- Såpa
Steg för steg
- Rita av takets profil
- Såga ut profilen med sticksåg
- Fäst på ett teleskopskaft
- Skrapa bort mossa
- Spruta taket med såpa
Trädgården på hösten
Djur, natur och jord tackar dig om du ligger lite på latsidan när hösten är i antågande. Att lämna lite mat som ärtor och bönor, att låta fröställningarna sitta kvar och inte klippa bort blad ger mat och skydd och material till jorden.
Så ta det lugnt och gör en god gärning!
Ladda ner trädgårdsappen GardenR och planera vad du ska plantera och förgro nästa säsong. Lägg in dina planer i olika odlingsplatser och få hjälp med att komma ihåg vad som behöver göras vid olika tillfällen på året. Länk finns nedan.
Du behöver
- ta det lugnt ;)
Steg för steg
- Lämna lite ärtor och bönor till fåglarna
- Klipp inte ner fröställningar eller perenner utan låt det vara kvar till fåglar och som skydd mot kyla
När på året kan man ta sticklingar? När är bästa tiden att ta sticklingar? Våren är nog den bästa tiden att ta sticklingar på, då kommer ljuset tillbaka och många växter får nya, färska skott. Men det fungerar väl även under sommar och sen höst. Så prova ta sommarsticklingar på buskar i augusti och gör en sticklingskuvös. Du behöver en plastlåda, en mopp, krukor och jord, sen är du igång. I videon visar jag steg-för-steg.
Du behöver
- Sticklingar
- Plastlåda
- Mopp
- Krukor
- Jord
Steg för steg
- Ta 1-2 dm långa sticklingar av årsskott på buskar som vinbär, krusbär etc.
- Ta bort de flesta bladen
- Tryck ner en mopptråd i botten på krukan ut genom ett hål
- I med jord
- Stick hål med fingret och i med sticklingen
- Sätt krukan över en låda med vatten så att mopptråden hänger ner i vattnet
- Sätt odlingsduk över så att det ej ligger mot sticklingen
- Kolla till det en gång i veckan max
- Efter några veckor bör det finnas rötter och därmed en liten planta att plantera
Gör ett logginlägg i trädgårdsappen GardenR Premium med bild och anteckningar så du minns datum och sorter. Du kan även lägga in en egen uppgift till dig själv, så att du på våren får hjälp att komma ihåg när du skall plantera om och ut dina rotade sticklingar.
Har du alltid drömt om egna äkta soltorkade tomater?
Bygg en solvarmluftsugn och torka dina egna tomater eller äppelskivor, eller svamp så kan du lagra det enkelt och det blir fina koncentrerade smaker. Allt du behöver är två lådor och något genomskinligt!
Du behöver
Steg för steg
Kanske ser dina äpplen ut som mina, lite prickiga lite små hål och lite annat… Det har varit ett tufft fruktår för många. Dessa äpplen är kanske inte så roliga att äta eller göra mos av eller liknande. Men man kan rädda det mesta till must!
Enkelt att göra själv eller att lämna in till ett musteri som tar emot även om där är skorv!
Är det bara i skalet är det bara att köra, annars skär bort det skadade.
Resterna kan man i första hand ge till djur och i andra hand går det mesta att kompostera varmt, några få saker får gå till förbränning exempelvis vissa svampangrepp och äppelvecklar-angrepp
Du behöver
Steg för steg
Har man sten i trädgården, så har man ogräs mellan stenarna, här tre hack för att undvika ogräset, undvika gift och få en stenläggning med mindre jobb!
Du behöver
Steg för steg
Sensommar/höst är bra tid att fylla i hål i gräsmattan, fuktigare på kvällar/natt, mer regn och mindre ogräsfrön som konkurrerar. För att slippa få klumpar med gräsfrön använd det enkla super-frösådd-hjälpmedlet tomatlådan!
Du behöver
Steg för steg
Exempelvis rhododendron och blåbär vill ha sur jord dvs. Lägre PH, mindre kalk och då kan man behöva fixa till lite när man planterar. Det finns specialjord att köpa men man kan göra det själv.
Lite kompostjord eller trädgårdsjord, lite flis från grenar i trädgården och lite bok och eklöv så är man igång!
Sen bör du även tillföra lite näring som exempelvis kogödsel.
Du behöver
Plantera en rhododendron, lägg in det samt dokumentera det i trädgårdsappen GardenR. Med Premium kan du enkelt se när din rhododendron skall ha gödning i odlingskalendern. Eller se tydligt när det var dags att beskära rhododendron.
Fler spännande gör det själv projekt i trädgården, se till exempel detta om egen blåbärsjord.
Nu på sensommaren när man närmar sig hösten är det rätt tid att dela perenner(fleråriga växter som vissnar på vintern och kommer igen på våren), i första hand sådana som blommar på våren och försommaren. Delning är också ett snabbt, billigt och enkelt sätt att få fler plantor (och fler vill man ju alltid ha!)
Det kan verka brutalt men växterna mår ofta bättre när de får lite mer plats och inte blir för täta.
Mina tips:
- Vattna igenom jorden ordentligt så det är lätt att få upp så mycket rötter som möjligt när man gräver
- Låt rotklumpen stå i en spann så jorden lossnar och man lättare ser vad man gör när man delar
- Plantera dem i jorden fort och ge dem lite ny jord och näring så de får bra förutsättningar att rota sig igen innan vintern
Du behöver
Steg för steg
Att vattna i trädgården med regnvatten skyddar grundvattnet och vi slösar inte på det fina dricksvattnet. En bonus är även att växterna mår bättre, eftersom regnvatten har mindre kalk, inte tar resurser genom behandling i reningsverk och har en behagligare temperatur än de iskalla vattnet som kommer direkt ur kranen till trädgårdsslangen.
Så samla i allt du kan hitta, även på små ytor kan man spara en hel del!
Du behöver:
Steg för steg
Sverige har förlorat ungefär 98 procent av sina ängar. Att ha en liten äng i trädgården är både lättskött och en grym insats för att skapa mer artrika miljöer.
Att skapa en ”riktig” äng tar många år, men man kan snabbstarta det och även om ängen inte blir perfekt på alla sätt så är det garanterat bättre för mångfalden än en hårdklippt gräsmatta.
Du måste inte skapa en jätte äng. Det räcker egentligen med några kvadratmeter av din trädgård och det är bättre att börja i liten skala och sedan när man inser hur fint och lätt det är utöka ;)
Ett enkelt och snabbt sätt att få igång det är att köra på hösten istället för på våren då det är fuktigare, varmare och mindre konkurrens från andra växter. Enda lite jobbigare momentet är att gräva bort översta lagret jord, då det ofta är lite för näringsrikt för att ängsväxterna ska trivas. Annars är det rakt på och låta regnet (när det kommer) sätta igång den!
Du behöver
Steg för steg
Håll örterna fokuserade på små smakrika blad säsongen ut! Plocka blomställningar och blommor och använd de små bladen och låt de små stora kvar!
Blommorna kan man för övrigt ha i salladen!
Du behöver
Steg för steg
Hur kan man förvara sina trädgårdsredskap smart? Man samlar på sig en del trädgårdsredskap. Och sen står de ställda i något hörn och ramlar ner när man öppnar garagedörren. Använd en pall, även utan modifikationer fungerar den kanon att ha redskap i. Men man kan också pimpa den lite!
Du behöver
Steg för steg
Gröngödsla inför hösten
Inför höst och vinter kan man låta jorden fyllas med näring och struktur och undvika att näring regnar bort genom att gröngödsla. Gör det i 3 dimensioner! Djup och uppluckring, Kvävebindning och täck ytan snabbt!
Jag använder:
-Honungsört
-Blodklöver
-Bovete
Du behöver
Steg för steg
Biokol är det nya svarta, bokstavligt talat.
Förbättra jorden, bind vatten och näring och håll kolet i jorden istället för i luften.
Gör det enkelt, använd grillkol och ladda den med näring!
Du behöver
Steg för steg
Ständigt är man på jakt efter nya odlingsmöjligheter,
och murblock visar sig vara oväntat bra!
Bra avskiljare, håller värme och fukt och fungerar som kruka!
Du behöver:
Steg för steg
En hel del växter behöver lite tid för att blomma. Däribland Stockros, Fingerborgsblomma och Pensé. Då kan man lura dem att de är äldre än vad de är. Så dem nu och få blommor på under 1 år när det borde ta 2!
Du behöver
Steg för steg
I storskaligt jordbruk lägger man genomskinlig plast över hela åkrar för att låta solen koka bort ogräset. Man kan göra det i liten skala också för att säkra att man inte sprider runt rot-ogräs. Gör ett litet soltält av två soppåsar! Så slipper få problem på fler ställen!
Du behöver:
Steg för steg
Kantarellerna sägs omöjliga att odla i stor skala då de kräver värdskap med ett träd. Många försök har gjorts.
Har dock hört att någon lyckats få hem det i sin egen trädgård. Vilken dröm! Kan det fungera? Jag ska i alla fall ge det de bästa förutsättningarna att lyckas! Och jag kan ju lika gärna använda renset istället för att bara slänga det!
Prova du också, eller har du redan lyckats? Berätta i så fall gärna hur du gjort!
Du behöver
Steg för steg
➤ Uppdatering med mitt senaste försök att odla kantareller hemma hittar du här
Värmebölja och inte ett moln så långt ögat kan nå. Alla söker svalka och skugga, även växterna. Använd saker du har hemma för att klara växterna förbi den värsta solen och hettan och spara vatten och slipp på köpet själv stå i hettan och vattna så mycket!
Du behöver:
Steg för steg