Inget till spillo
Låt inte fin kaffesump gå förlorad i soporna. Omvandla en papperskorg på kontoret till kaffesumpsuppsamlare och sprid ut och mylla ner kaffesumpen i din odling och gärna på många olika ställen. Näring, struktur och trevlig doft i ett! Men se upp för andra odlare eller gör ett schema - #delapåkaffesumpen ☕️
Kaffesump är rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium. Detta gör kaffesump till ett smart gödningsmedel av hög kvalitet. Låter du kaffesumpen torka först på ett tidningspapper så är den lättare att sprida ut som gödsel. Lycka till!
Du behöver
- Papperskorg
- Lapp
Steg för steg
- Märk upp papperskorgen
- Ställ vid kaffeautomaten
- Mota bort andra odlare
Testa olika jord
För att belasta klimatet mindre kan man testa torvfri såjord eller göra sin egen. Jag berättar mitt recept och startar en liten testodling av tomater med olika såjord i en godislåda.
Du behöver
- Kompost
- Sandrik jord
- Torvfri såjord
Steg för steg
- Blanda sandrik jord och fin kompostmull
- Så
Trädplanteringstävling dag 2
En av tävlingarna/testerna för 2022 som jag planerat tillsammans med min bror är igång! Vi planterar fruktträd. Som jämförelse med hans ovanliga metod för att plantera fruktträd, se Axel-White metoden, sätter jag ner mitt träd med beprövad rekommenderad metod. Om man verkligen mäter vad man ska gräva, 80 cm brett och 60 cm djupt, och gör det så kan jag meddela att det blir ungefär 1 ton jord att gräva ur (om man antar 1,8 kg per liter skånsk vattenfylld lera). Det är bra träning! Jag får 3 fulla skottkärror med jord, så inte gjort i en handvändning. 😅
Du behöver
- Spade
- Kompostjord
Steg för steg
- Gräv ur 08 meter i diameter, 0,6 m djupt
- ta bort en tredjedel jord och ersätt med kompost eller plantjord
- Blanda runt jorden
- Sätt det välvattnade trädet i mitten med samma marknivå som krukkant
- Vattna igenom ordentligt
- Täck med flis
Våren är en tid då man gärna sätter igång och planterar i trädgården. Och visst är det underbart med fruktträd? Men hur ska man plantera dom? Det finns mycket olika sätt att plantera på. I årets tävling med min bror skall vi testa olika sätt att plantera äppelträd och jämföra. Först ut är min bror som valt att plantera sitt fruktträd för årets tävling med en variant på Ellen-White-metoden. Således blir det Axel-White-metoden. Se här hur man gör i videon - imorgon planterar jag mitt äppelträd för årets tävling enligt instruktioner från plantskolan och det med konventionella sättet att plantera fruktträd.
Det blir viktigt att sedan ta hand om sina äppelträd för att de ska ge så bra skörd som möjligt. Här har jag gjort ett inslag om hur du kan gröngödsla runt fruktträden.
Du behöver
- Matkompost
- Grenar
- Stor sten
- Mineralstenar
- Hönsgödsel/kol
- Jord, kompost
Steg för steg
- gräv ett 1 m djupt hål
- i med matkompost
- i med grenar
- i med en sten
- i med mineralstenar
- i med Hönsgödsel/kol
- i med jord och kompost
Kan man gödsla med tång? Tidigt på säsongen kan det vara lite brist på nässlor att göra näring av, då kan man ta torkad tång.
Full av näring som gör gott i krukväxterna. Krossa och strö ut som näringsströssel eller låt dra i vatten och gör tångte att vattna med.
Senare när nässlorna kommer, då är det bra att göra nässelvatten som en bra näringslösning.
Du behöver
- Torkad blåstång
Steg för steg
- Plocka tång och torka eller ta torkad på stranden
- Krossa den i småbitar
- Strössla ner och vänd in i krukjorden
- Alternativt låt den dra och börja fermenteras i vatten och vattna ut
Fantastisk jord
Nu gräver jag ur en bädd där det funnits hästgödsel och fyller på nytt. Det har blivit fantastisk kompostjord och sen sätts grunden för vinsten i årets odlingstävling med min bror. Förra året tävlade vi om den största och finaste kalebassen men i år blir det något annat. Gärna stort. Men vad ska vi odla? Kom gärna med förslag. Tagga @gardenr på instagram.
Du behöver
- Hästgödsel
Steg för steg
- Fyll en bädd med hästgödsel
- Jord på toppen
- Odla
- Gräv ur fin kompostjord nästa år!
Ny kraft
När ljuset återvänder är det bra tid att plantera om krukväxterna och ge dem ny kraft inför en ny säsong.
Har man ont om plats och inte vill smutsa ner, kan man plantera om nere i matkassar. En för den gamla jorden och en för den nya. Så blir det inte så mycket att städa!
Du behöver
- Två matkassar
Steg för steg
- Gammal planta och gammal jord i en kasse
- Ny kruka och ny jord i den andra
- Plantera om!
En första potatis
Nu har potatisodlarna på Bjäre satt ner den första potatisen och jag vill ju inte vara sämre. Nu kompletteras krukpotatisen med potatis på friland. Jag sätter nu ut en tidig snabb sort av färskpotatis som heter Rocket och så får jag vara redo med kupning om det blir för kallt. Målbilden är några riktigt tidiga potatisar! Har du ett växthus har du ju lyxen att även sätta några därinne, så säkrar man upp lite och kan njuta av tidig färskpotatis. Hur brukar du planera din potatisodling?
Här kan du se ett tidigare inslag som jag gjort om jakten på Midsommarpotatisen.
Du behöver
- Potatis, tidig sort
- Spade
Steg för steg
- Sätt potatis
- Täck ordentligt
- Kupa vid minusgrader
Hur lockar man mask? Mask är fantastiskt att ha i trädgården, så pyssla om maskarna så att de trivs hos dig! När maskar arbetar i ditt trädgårdsland äter de upp organiskt material och omvandlar det till näringsrik jord. För att få dem att att må gott kan man bjuda på bra mat. Löv, gräs och gamla växtdelar är perfekt mat till dina maskar. Har du en maskrik jord? Det är nämligen även bra för då slipper man gräva så mycket för att lufta jorden, maskarna gör nämligen jorden lucker genom att skapa hålrum och gångar.
Har du mycket mask får du även goda möjligheter att skörda maskgödsel, det brukar vara bra under vår och höst. Det kan du sedan använda som riktigt bra näring till andra växter. Det ger friska och sunda plantor. Ibland pratas det om att 'brygga' te på maskgödsel, så att du enkelt kan vattna ut den och lättare ge den till växterna.
Maskens kärlek går via magen så ge dem mat och som komplement kan man även bygga sig en maskfiol. Kanske vill du köpa en maskfiol som finns i Limited Edition i butiken här på GardenR. Passa på om du letar efter en annorlunda present till trädgårds- och odlingsälskaren.
Du behöver
- Löv, klipp, gödsel
- Två pinnar och en fil
Steg för steg
- Lägg ut maskmat i bäddar och rabatter
- Spela lite på maskfiolen
När våren inte är alltför långt borta är det lätt att drömma sig bort. Bjuder på sång om våren för att pigga upp! Med solen kommer hoppet och vårkänslorna. Nu är tiden när sådderna står i fönstret och längtar efter mer sol och ljus och planering av din trädgård 2023 pågår för fullt!
Att sjunga är ett sätt att må bra. Sjung med!
Vill du lyssna på mer sång med Filip Johansson? - här kommer en sång för potatisen - Grace Kelly och Potatisskörd i halmen
Fulla av liv
Jag använder mycket stockar från nedfallna träd som avgränsare och man vill ju gärna utnyttja även den ytan. Därför planterar jag lite i stockarna, man kan inplantera svampmycel eller sätta blommor, kanske till och med lök. För att det ska vara större chans att de klarar sig bör man se till att det är fuktigt och vattna i extra näring (stockarna tar en del under nedbrytningen). Svamp är roligt - testa även att odla svamp i pocketbok!
Du behöver
- Stockar
- Borr
- Svamp
Steg för steg
- Lägg ut stockar (gärna fuktigt)
- Borra och plantera
Testa din gödsel
Under de senaste två odlingssäsongerna har man upptäckt att det finns rester av bekämpningsmedel i flertalet gödselprodukter. Vilket om man odlar med det ger förstörda plantor. För att kontrollera näring eller gödsel man har, kan man själv provodla bönor som är extra känsliga.
Mer info om utredningen kan man hitta på Fritidsodlingens Riksorganisation - sök på pyralid.
Du behöver
- Gödsel/näring
- Jord
- Krukor
- Bönor
Steg för steg
- Blanda gödsel/näring och jord
- Plantera
- Efter ca. 2 veckor bör man kunna se på det som grott om det är förvridet
- Bra är att även odla kontroll växter utan gödsel/näring för jämförelse
Vårvintern
När beskärningen kommer igång nu på vårvintern behöver man ha någonstans för att samla allt klipp. Ett smart tips, om man vill slippa köra till tippen, är att göra sig ett vindskydd. Om man slår ner några stolpar ganska tätt och fyller upp så får man sig ett fint och alldeles unikt ett vindskydd. Det sväljer mycket taggigheter och vind.
Kanske har du ett hörn av trädgården där ett vindskydd blir perfekt? En annan lösning för vindskydd som jag gjort med pil kanske också kan vara ett alternativ?
Du behöver
- Grenar
- Rosskott
- Skruv och skruvdragare
Steg för steg
- Slå ner grenarna som stolpar
- Skruva fast en tvärslå på respektive sida
- Fyll på med rosskott
Droppbevattna smart
Fixa egen droppbevattning av syltflaskor. Bara att ställa in lagom dropp med vridkorken och tejpa fast på en pinne. Detta kan också användas när du är på semester, det är perfekt att låta växterna få sitt vatten långsamt och håller jorden fuktig. Du kan även prova tidigare varianter på droppbevattning du kan göra hemma.
Vad sägs om droppbevattning med tops? Eller bevattning med bag in box?
Du behöver
- Klämsyltflaska
- Tejp
- Pinne
Steg för steg
- Gör hål i botten så man kan fylla på och luft kan komma in
- Tejpa fast på en pinne
- Ställ in lagom dropp med korken
En drottning i din trädgård?
Man kan göra en insats och hjälpa forskare vid Lunds universitet att ta reda på när humlorna vaknar i olika delar av landet. Genom att rapportera in var och när du ser vårens första humledrottning hjälper du inte bara forskningen, utan även kommande humlor - i GardenR får du fröpoäng som ger en gratis fröpåse! Just nu en mix av Ängsblommor som lockar till sig värdefulla insekter!
Har du inte redan gjort ett bo till en humla så hittar du tips på hur du kan göra en humleholk här.
Du behöver
- Mobil
Steg för steg
- Gå ut i trädgården och speja efter humledrottningar
- När du ser en ta fram mobil
- Gå in på Lunds Universitet och rapportera din humle-drottning på https://survey.mailing.lu.se/Survey/39053 och fyll i
- Gå sedan in i appen GardenR och checka av utmaningen
Plantera med klack
Våren är kommen och då blir det penséer.
Jag tar på bootsen och trampar upp hål och sätter dem där. Någon nytta ska man ha av boots och vattensjuk gräsmatta. Det fina är att man kan få spontansådda penséer nästa år på platsen!
Du behöver
- Boots med klack
- Penséer
Steg för steg
- Ta steg för steg
- Plantera i pensé
Svart skiffer eller flinta?
Nu kan man i Skåne börja köra igång så smått med odling ute, men man bör ha hängsle och livrem. Plastskydd, isolering i botten och sten som jämnar ut värmen är bra som försäkring!
Du behöver
- Sten
- Gräs/frigolit
Steg för steg
- Isolera marken med gräs/frigolit
- Lägg stenar ovanpå, gärna svarta
- Ställ sådder på
Odlar du också chili? Har du satt för många chili? Det är lätt hänt. Då kommer här ett tips på vad du kan göra med alla de chiliplantor du inte själv kan driva upp.
Plantera några i gamla läskburkar och ge bort! En kul enkel present!
Chili mot möss - det kan du läsa mer om här.
Du behöver
- Läskburk
- Konservöppnare
- Metallborr och borrmaskin
Steg för steg
- Ta av topplocket med konservöppnaren
- Borra dräneringshål
- I med jord
- Plantera!
Fri form
Kantstötta halva tegelstenar kan man få gratis och de lämpar sig väl för en rund tegelrabatt. Så stapla ett par våningar, fyll med jord och så har du snart en upphöjd extra varm och väldränerad bädd som passar för lite zonhackning
Du behöver
- Skräptegel
- Handskar
Steg för steg
- Leta på sidor för bortskänkning
- Hämta
- Stapla
Försiktig bevattning
Sådder som precis kommit upp är känsliga, och vattnar man för häftigt skadas de små plantorna lätt. Med mer mild bevattning går det bättre, barnens vattenkannor, batterivattenflaska eller varför inte en egen kanna gjord av en gammal rengöringsflaska. Gör du små hål i korken och ett upp på flaskan kan du styra flödet efter behov - smart va?
Om man drömmer om varmare tider och smart bevattning i större skala kan man spana in pet vattnaren.
Du behöver
- Flaska med handtag
- Spik och Ljus
Steg för steg
- Gör några hål i korken med den uppvärmda spiken
- Gör ett hål, nära där du håller tummen när du vattnar
- Styr flödet med tummen!
Det finns mycket fint, gratis i matbutiken att så och driva upp plantor i. Gå in och fråga efter tomma godislådor och tomma snittblomsspannar. Om man får tag i de djupa godislådorna har man fina miniväxthus som får plats på fönsterbrädan. I sätter man småkrukor som man sår i, själva burken fungerar som en bricka och med lock med hål i på har man ett miniväxthus man kan flytta enkelt och med perfekta förutsättningar för små frö och plantor. Snittblomsspannarna kan bli nästa steg för exempelvis sticklingar att drivas upp i under säsong innan utplantering i höst. Stick och hämta!
Du behöver
- Godislådor
- Snittblomshinkar
Steg för steg
- Gå till matbutiken och fråga
- Gör hål i lock på godislådor och i botten på hinkar
- Plantera/så
Mångfaldsrike i ett dike
Diken är fantastiska biotoper, ja alla småvatten. En fristad för insekter och växter. Har du diken bör de rensas innan våren tar fart och har man inget kan det vara värt att skaffa. Både för bortledning av vatten, bevattning och för mångfalden!
Du behöver
- Spade
Steg för steg
- Gräv en liten ränna eller rensa en befintlig
- Låt naturen ta vid
- Rensa så den håller sig öppen oktober-mars
Bada länge
Idag gör jag små flottar till en avokadokärna och en sötpotatis. Då kan man ha en stor skål med vatten och behöver inte ha ständig koll på vattennivån under tiden de skapar rötter. Sen ser det kul ut också! Roligt att göra med barnen.
Ett annat sätt som du också kan testa när du är nyfiken på att odla egen sötpotatis hittar du här.
Du behöver
- Flytkorv (kanske ni har hemma för sommarens badäventyr?)
- Frigolit
- Brytbladskniv
Steg för steg
- Modifiera flytkorven och Frigolit så det passar avokadokärnan och sötpotatisen, bara att karva
- Låt flyta i stor skål med vatten!
Innan lövsprickning
För att inte störa fåglarna under häckningsperioden får häcksaxen ligga på hyllan från mars till augusti. Så om det ska gallras får det ske nu, innan våren anlänt. En bra fördel för mig att göra det tidigt, innan lövsprickning, är att det är mycket lättare att hitta min nemesis björnbäret, men även vildrosor står ut med sina gröna skott och blir enklare att hitta och ta bort.
Nu är också en bra tid att förbereda snabbträd, har du provat det någon gång?
Du behöver
- Häcksax
- Sekatör
Steg för steg
- Gallra bort det som riskerar kväva andra buskar
- Beskär och föryngra
Smycka grinden
Idag tar jag vara på årsskott klippta från fruktträden och flätar i en grind för att den ska smälta in lite mer och förhoppningsvis bryta vinden lite.
Du behöver
- Årsskott från fruktträd
- Sekatör
Steg för steg
- Klipp av och rensa skotten
- Fläta i valfritt mönster
Utan att plasten spricker
Mer sådder! Idag testar jag nya återbruk och nytt sätt att göra hål i plasten. Det mesta går att så i. Idag blir det sushitråg och även ett salladslock från take-away som blir växthustak för en större kruka. Ett eget litet minidrivhus! Lite ventilation behövs, men alla har inte en lödpenna, då kan du med en pinne, en spik och ett ljus lätt få hål utan att plasten spricker.
Kanske är du just ni igång och planerar säsongens sådder? Då kanske även tipset om alternativa såbrickor kan inspirera? Prova gärna att planera dina odlingsplatser i appen, då kan du enkelt hålla koll på vilka växter du har var. Det kostar inget att ladda ner och använda GardenR, länk till App store och Google Play finns här nedan. 👇🏻
Du behöver
- Plastlock och sushitråg
- Pinne
- Spik
- Avbitartång
- Ljus
Steg för steg
- Slå in en spik i pinnen
- Knipåsa av hatten
- Värm över ett ljus
- Tryck igenom plastlock
- Så!