Midsommarbuketten
Tre hacks för midsommarbuketten med Vilma på Lillegård. Passa på att plocka av allt överdåd som finns just nu, skippa de importerade snittblommorna och njut av våra ängsmarker! Ta extra hand om vägrenen i sommar, den är viktig för mångfalden!
Och kolla in Lillegårds konto, kanske blir det en tur till deras kafé eller en bukett, eller så går man i bröllopsplaner, oavsett är de väl värda ett besök!
Du behöver
Steg för steg
Samplantering eller ”Companion planting” är spännande. Växter hjälper varandra att skaffa näring eller skrämma bort skadegörare. Timjan och Salvia är sagda att gynna det mesta, oavsett hur bra det fungerar så är de kanon för pollinatörer och de doftar gott och är snygga, så det är bara att ösa ut!
Spara i odlingsplatser i trädgårdsappen GardenR, som dessutom har en helt gratis växtdatabas att söka upp just dina växter. Enkelt att spara och så glömmer du inte namnet eller behöver googla odlingsråden igen.
Du behöver
Steg för steg
Behöver du vindskydd både på sommaren och på vintern? Har du lite plats men vill ha det grönt och ombonat. Bygg en egen växtvägg. Man kan göra i olika storlek och med det man har. Trälådor, armeringsnät eller min favorit, läkt och växtpinnar ;).
Passa på att ta lite murgröna hos grannen, de delar säkert med sig
Du behöver
Steg för steg
+ De återvinner hela tiden organiskt material som döda löv och andra förmultnande växtdelar.
+ De producerar fin jord och bibehåller jordens näringsvärde .
+ Deras gångar gör jorden luftig, vilket underlättar för växternas rötter att utvecklas och gör att vattnet tränger djupt ner i jorden och når rötterna.
- Lite slemmiga
Slutsats:
Ha dem inte sängen utan i odlingsbädden
Du behöver:
Steg för steg:
Vad är ditt sommarprojekt i sommar? Dela gärna för inspiration!
Mitt är att bygga en mur i söderläge för att skapa ett bättre mikroklimat och möjliggöra lite fler intressanta, mer värmekrävande växter.
Har du inte sten fråga närmsta bonde, de har i överflöd och brukar dela med sig!
Jag vill alltså lära mig kallmura! Vad ska du hitta på?
Du behöver:
Steg för steg
Smidigt att flytta, smidigt att plantera, en hel rad redo på en gång med lagom avstånd och rejäla rötter.
Förodla i en bit hängränna!
Du behöver
Steg för steg
Fåglar är intresserade av bär men klassiska bärnät blir ofta bara en hoptrasslad sorglig hög. Bygg en bur av hönsnät eller använd en trådback istället! Kan flyttas och lyftas runt enkelt av dig men inte av fåglarna!
Du behöver
Steg för steg
Betala inte för att skicka bort den uppgrävda jorden, gör en vall eller terass eller helt enkelt en hög! Kul med lite omväxling i trädgården, både för dig och för insekterna, bin älskar det! Och det kostar ju inget!
Du behöver:
Steg för steg
Kål är en fin gröda tycker man, och det gör även kålmalen… Man kan skydda kålen och bygga sitt eget lilla #hoophouse. Här min variant, finns många kreativa där ute som bygger, De flesta plaströr och klämmor fungerar bra! Rädda kålen!
Du behöver
Steg för steg
Den tid som är bäst lämpad till att klippa perenner varierar från planta till planta. En tumregel man kan gå efter: Om växten är vårblommande kan man klippa direkt efter blomningen. Om det är fråga om senblommande är det bäst att vänta med det till på våren.
Du behöver
Steg för steg
Sommaren kickar igång och vi behöver fylla på näringen till växterna. Hönsgödsel är snabbverkande, naturligt men ganska starkt. Blanda ut det med vatten och undvik klumpar med en tvättpåse!
Du behöver
Steg för steg
Gradvis ökande
Klätterväxter är fantastiskt för fåglar, ger skydd och plats att bygga bo, klätterväxter är också bra för lite gradvis ökande skydd mot solen i växthuset, man kan också måla med fil!
Du behöver:
Steg för steg:
Istället för att köpa sallad på påse kör riktigt riktigt närodlat precis utanför dörren. Tar lite plats, ger mycket och lång skörd och det är lätt!
Du behöver:
Steg för steg
Stol till stöd
Det växer riktigt fort i trädgården nu, ibland för fort och blommorna blir lätt väldigt tunga av regn. Då kan du behöva hjälpa dina växter så att de inte knäcks. Pioner behöver ofta hjälp med extra stöd i dessa tider. Gör gärna stöd av saker som du redan har hemma. Återbruk med möbler är väldigt roligt och ger ett extra blickfång i din trädgård. Jag har även provat att odla jordgubbar i en stol - se här hur det går till. I växthuset har jag även en gammal byrå som jag odlar i.
Du behöver
Steg för steg
Brukar slangvindan ligga i en hög och slangen har först dragit av pionerna och sedan kilat fast sig under en pallkrage? Inte längre! Sätt fast slangvindan med ett böjt armeringsjärn och sätt upp små trästolpar där slangen kan löpa. Att vattna blir en glädje igen!
Du behöver
Steg för steg
Svalorna är duktiga myggjägare men har lite svårt att hitta boplatser. Man kan hjälpa dem lite på traven med en enkel bräda, en liten avsats att bygga bo på. Man kan också utöka till flerfamiljsboende, då svalor gillar sällskap!
Du behöver:
Plattform
Svalbräda
Steg för steg
Plattform
Svalbräda
"Den lade förbär sig hellre än går två gånger", sa alltid min pappa när vi var små. Ja det sitter i, när man ska ut och plantera är det mycket som ska med. Här ett hack hur man får med sig allt på en enda runda med rullebören!
Du behöver
Steg för steg
Solrosor gror snabbt och växer högt, det är både en kul tävling med familjen och ett färdigt fågelbord med massor av mat för fåglarna till hösten. Så nu, njut hela sommaren av blommorna och på hösten av fåglarna.
Du behöver
Steg för steg
Jorden ska vara i krukan inte på fönsterbrädan, och när man glömt vattna är det bra med ett skyddsnät! Lägg ett kaffefilter i botten på krukan så rinner inte jord ut och vattnet rinner inte rakt igenom om det är torrt!
Du behöver
Steg för steg
Att avvara lite plats där man inte gör någonting i trädgården är en fin tjänst för den biologiska mångfalden. Många "ogräs" är helt avgörande för en del insekter, dessutom är det vackert, och väldigt enkelt att ta hand om!
Kallade det naturskyddsområde och sätt stolt upp en skylt!
Du behöver
Steg för steg
Hacket för mördarsniglar är att vara ute i tid.
En stoppad nu är 400 undvikna!
Ett av de största hoten mot biologisk mångfald är invasiva arter. De tränger undan andra och i detta fallet även äter upp andra. Då får man försöka begränsa den spridning människan är skyldig till. Känn motivationen i att det är 400 gångers-effekt just nu!
Du behöver
Steg för steg
Det kan vara svårt att så riktigt små frön jämt, blir gärna lite klumpar med plantor här och där. Blanda fröna ordentligt med torr sand så blir det lättare, och man ser var man har sått!
Du behöver
Steg för steg
Enkla steg till din första kompost? Allt växtmaterial man rensar bort behöver ett hem. Man vill gärna få upp höjden på sin kompost så att bygga med pallkragar och lastpallar är ett bra trädgårdshack. Använd det du har och skuiva enkelt ihop. Du får även till redskapsförvaring på köpet! I denna video visar jag hur min kompost med lastpallar ser ut- du hittar även denna video i trädgårdsappen GardenR.
Vill du ha fler tips kring kompost? Se tex. Fånga lakvatten under komposten
Och vill du lära dig lite extra om Jord, näring och kompost så kolla gärna in helt nya GardenR kurser - den första tillgängliga kursen handlar delvis om just kompost!
Du behöver
Steg för steg
Ärtor och tomater behöver stöd och det du behöver finns redan i trädgården, ta en gren och tryck ner så kan växterna klättra och få stöd i vinden, det ser också trevligt ut!
Du behöver
Steg för steg
Hur kan man pollinera tomater själv? I växthus eller på balkong kan det vara klent med vind eller bin så då kan du maxa skörden genom att själv pollinera växterna. Detta gör man enklast med en sminkborste. Man efterliknar ett bi och penslar blommans mitt (pistillen) med penseln och penslar sedan sedan alla blommor med den pollen man får med sig. Så ökar du sannolikhet för god skörd! Perfekt för att pollinera tomater själv.
Fler knep för god tomatskörd hittar du i videoklippet om att skörda och skydda tomater.
Visste du att du kan smidigt se alla 100-tals trädgårdshacks med Filip Johansson och ha dem tillgängliga alltid i fickan?
Ladda ner trädgård- och odlingsappen GardenR, finns i Google Play och App Store. Länk finns nedan.
Du behöver
Steg för steg
Toarullar och hushållspappersrullar blir riktigt bra såkrukor. De bryts ner i jorden så man kan plantera de grodda planerna direkt utan trassel med plastkrukor och känsliga rötter. Sätt dem i en kakburk eller på ett skoställ så är de dessutom lätta att flytta och vattna underifrån.
Du behöver
Steg för steg