Jag gillar långa tunna rabarber och odlar dem därför långt ner i ett cementrör i skuggan. Då får de kämpa lite för att nå upp till solen och hela säsongen får vi då härliga skira, mjuka rabarber. Prova!
Du behöver:
- Cementrör
- Jord
- Rabarberplanta
Steg för steg
- Plantera
- Skörda
- Löv på hösten
- Hönsgödsel på våren
Ett enkelt vindskydd av flätad pil kan skapa ett eget mikroklimat, minska lite vindar från slätten, agera insynsskydd och ge lite rumskänsla. Det gäller att vara framme när det klipps så får man gratis material och slipper tråkiga impregnerade staket!
Du behöver
- Stolpar
- Grus
- Pil
Steg för steg
- Rensa pilen från smågrenar
- Gräv hål till stolpar
- Fäst stolparna med sten grus och armeringsjärn
- Fläta pil till lämplig höjd
- Trimma kanterna för ordnat intryck
Alarna har kvävefixerande bakterier i rotknölar och kan därför binda luftkväve. De har sådant kväveöverskott att de fäller löven gröna och då alltså med kvävet kvar. Alarna är därför grymma markförbättrare och kvävegödslare för det runt omkring! Min favorit av alarna är Klibbalen då den är anpassad till blöt mark, så den passar extra bra i mun brynodling.
Bevattning till rötter - hur kan man göra? För att komma ner på djupet med vatten och minska avdunstning från ytan kan du gräva ner en mjölkkartong med lite hål in mot växten, och sedan vattna i den, då kommer vattnet ner där det gör nytta! Detta kallar jag också svettbevattning!
Du behöver
- En mjölkkartong eller liknande
- Kniv
- Spade
Steg för steg
- Gör hål med kniven lång ner på mjölkkartongens ena sida
- Gräv ner med hålen in mot plantan
- Vattna i kartongen
Det gäller att spara ryggen när alla krukor ska ut på grönbete.
Här några knep för att göra det lättare: plankan, kartongen och den ihopfällbara säckakärran, de är mina favoriter!
Du behöver
- Planka
- Kartong
- Ihopfällbar Säckakärra
- Bagage-stropp
Steg för steg
- Hasa längs planka
- Dra på kartong
- Dra på säckakärra (fastsatt med bagagestropp)
När man plockar ut växter som varit inne, behöver de vänja sig vid det bistra utelivet, sol, vind, temperaturförändringar. Då rekommenderas avhärdning, ut med dem ett par timmar och sen in, och utöka tiden varje dag under minst en vecka, gärna två. Jag brukar ta en genväg, lite större risk men mindre jobb. Ställ växterna under ett trädgårdsbord och lägg en täckduk över, då får de lite skydd och en mjukare övergång till utelivet.
Du behöver
- Trädgårdsbord
- Täckduk
- Krukfat
Steg för steg
- Ställ ut de växter som skall flyttas ut under bordet
- Lägg över täckduk
- Säkra med krukfat
- Låt stå under i en vecka
- Sen ut i friska luften med växterna
Vatten är källan till allt liv så en liten minidamm i trädgården är aldrig fel! Är det dessutom ett sätt att leda bort vatten från grunden så blir det dubbelt värde! Gräv lite, i med en murbalja och en liten ränndal så har man byggt grunden för ytterligare biologisk mångfald. Jag behöver dock tips på dammväxter, har du några?
I samarbete med Rikare Trädgård - rikaretradgard.se
Du behöver
- Murbalja
- Spade
- Takpannor eller liknande
Steg för steg
- Gräv ett hål till murbaljan
- Gräv en ränna från stupröret till baljan
- Lägg lite grus i botten på rännan
- Passa in takpannor eller liknande
- I med murbaljan i hålet
- Mys till det med stenar och växter
Bihotell med extra funktion!
Man kan aldrig få för många bihotell och kan man dessutom kombinera det till att vara en snygg hemmagjord skylt för gatunummer så finns det inget att tveka kring! Nya tips jag samlat på mig är att borra vinkelrätt mot fibrerna, var noga så det inte blir stickor i öppningarna och använda mycket små borr och olika djup.
I samarbete med Rikare Trädgård - rikaretradgard.se
Här är en annan variant på ett bihotell till bin som gillar lera.
Du behöver
- Tjockare träbit
- Boormaskin och borr i olika storlek
- Krita
Steg för steg
- Skriv ut ditt nummer med krita som mall
- Borra många hål längs med i olika tjocklek och djup
- Häng upp!
Svalorna minskar och en anledning tros vara bobrist och bomaterialbrist, jag förbättrar de bon jag byggde förra säsongen och förstärker med nya gjorda av kokosskal. Även skånsk lera spelar en viktig roll!
I samarbete med Rikare Trädgård
rikaretradgard.se
Du behöver:
- Lera
- Kokosnötsskålar
- Såg
- Skruv och skruvdragare
Steg för steg
- Såga ut en inkrypshål
- Skruva fast under takskägget
- Smörj in med lera
Ståltråd är bra till mycket, t.ex. kan man göra ett stativ till slangen när man vattnar, eller använda det för att stabilisera slangen när man fyller på en spann. Nu börjar bevattningstiden, gäller att vattna smart.
Du behöver
- Ståltråd
- Kruka
- Pinne
Steg för steg
. Vik ståltråden dubbelt och vira fast en pinne i böjen
- Tryck igenom hålet på en kruka
- Vik runt slangen
- Vattna!
- Vik ståltråd dubbelt
- Stick in i slangen
- Böj till
- Fäst under handtaget på spannen
- Fyll!
Du kan hjälpa forskningen genom att rapportera in invasiva arter som du ser. På invasivaarter.nu finns listan, så passa på i långhelgen att gå ut i trädgård och natur och kolla om någon på listan sprider sig. Om du sedan rapporterar in så får du 20 fröpoäng i trädgårdsappen GardenR. Så glöm inte ladda ner den! Trevlig Kristihimmelfärdshelg!
Du behöver
- En mobil
Steg för steg
- Gå in på invasivaarter.nu
- Kolla in de på listan
- Gå ut i trädgård och natur och leta
- Rapportera om du ser några på invasivaarter.nu
- Markera utmaningen som klar i trädgårdsappen GardenR.
Om man vill ha tillgång till egen kanon-näring för sin odling är Vallört ett hett tips. En växt som är expert på att dra upp näring och lagra i bladen och sedan kan man använda bladen för att ge näring till andra växter. Finns en sort som enbart sprider sig med rötter och därför kan kontrolleras. Jag planterar i brynodlingen för snabb tillgång till näring!
En del kryddor/örter gillar lite högre PH-värde och för att höja PH är snäckor bra. De bryts långsamt ner och ger lite kalk under lång tid samtidigt som de skyddar jorden och ger en trevlig yta som påminner om medelhavet! Så passa på att ta vara på barnens strandfynd och använd i rabatterna!
Du behöver
- Snäckor
- Örter
Steg för steg
- Ut på stranden och leta snäckor
- Sprid ut över jorden i örtplanteringen
- Dröm om medelhavet
Dags att plocka ut tomaterna i växthuset. Jag planterar snett för att maxa rötter och minska gängligheten och så startar tjyv-testet, vad ger mest tomater att tjuva eller inte tjuva? Vi får se i augusti. Kom ihåg att det inte är försent att så, tomater har en tendens att spurta ikapp!
Du behöver
- Tomatplantor
- Bädd
- Spade
- Stödpinne
Steg för steg
- Knipsa av blad upp 3 decimeter
- Gräv ett snett hål
- Luckra upp rötter och plantera ner så långt det går
- Fyll med jord
- Stötta upp den rakt med pinne
- Vattna
Det är lätt att glömma att ta egna frö, men i år har jag skapat en speciell ta-frö-låda, allt jag vill ha egna frö av sätter jag en planta av där. Så håller jag koll på den och samlar när det är dags! Det är inte alltid hundra vad man får för frö, vissa arter kan korspollinera sig som exempelvis kål, så där kan man antingen handpollinera eller bara tycka det är spännande att se vad det blir! Gurkväxter är lite knepigare där behöver de vara helt isolerade så just dem skippar jag i min frölåda.
Du behöver
- Växter du vill ta frö ifrån
- En bädd
Steg för steg
- Sätt eller flytta plantor du vill ta frö ifrån till ett ställe
- Håll koll på blomning och fröställningar
- Ta frö när de mognar
Ett träd föll och en del blir till insekter men en del gör jag gångplattor av att ha i gångar eller i rabatter. Kapa upp och placera ut, kanske fylla runt om med flis eller grus, eller ha dem i en stenläggning!
Du behöver
- En trädstam
- En såg
Steg för steg
- Kapa upp i 5 cm tjocklek
- Placera ut!
Lock till tunnan är bra både för säkerhet och för att slippa att det kommer ner löv i den. Men kombinationen vattenutkastare och lock blir inte så bra, om man inte gör ett speciallock med öppning och lövuppsamlingsnät!
Du behöver
- Brädor
- Skruvdragare och skruv
- Sticksåg
- Putsnät
- Häftpistol
Steg för steg
- Mät ut diameter på tunnan
- Skruva ihop brädor längd som överstiger diameter på två underliggare
- Rita ut en cirkel med rätt diameter
- Såga ut cirkeln med sticksåg
- Såga ut en halvcirkel i kanten där utkastet ska rinna ner
- Häfta fast putsnät på undersidan av locket vid utkast-halvcirkeln
- På med trevligt handtag och sandpappra lite
Börjar plantera lite i brynodlingen, först några etableringsväxter. Idag den spännande Koreanska Silverbusken- Elaeagnsu umbellata. Bra som vindskydd, vacker, ätliga bär och tillför i symbios med bakterier kväve till jorden. Så extra bra att plantera andra växter kring. För ett mer vanligt alternativ kan man ta vår vanliga Havtorn så den kommer också med!
Alltid sorgligt att behöva ta ner ett träd, men det kan få ett andra liv i trädgården. Stam och grenar blir en fin avgränsning för rabatt eller bädd. Jag bygger helt enkelt vidare på min skogsbrynsodling och skapar plats för plantering.
Du behöver
- Stam och grenar
Steg för steg
- Passa ihop som avgränsning till bädd
Växtstöd kan hjälpa pionerna att hålla höjden, att sätta upp dem redan nu underlättar en hel del, några pinnar och lite snöre skapar ett enkelt stöd som sedan döljs men gör att de håller formen! Så prova göra ett eget blomstöd till tin pion.
Du behöver
- 5 pinnar
- Snöre
Steg för steg
- Stick ner pinnarna runt växten
- Knyt och spänn snöre runt i två nivåer
- Vinkla ut pinnarna något så att det spänns och tryck till dem på nytt
Tunga blomstöd - ett annat trädgårdshack som hjälper dig med pioner. Det finns även i trädgårdsappen GardenR såklart! Att spara nära till hands så att man kommer ihåg det senare.
För att få till bra växtplatser är det bra att gå runt i trädgården och känna in mikroklimaten. Ett bra ställe är på gränsen mellan olika saker, där får man det bästa av många världar, te.x på gränsen mellan buskage/träd och äng/gräsmatta, där blir både skyddat, ljust och fuktigt. Jag ska experimentera lite med att förlänga ett sådant område så jag får in så mycket som möjligt! Leta upp en bra plats du också!
Början på maj! Om man vänder på en fröpåse och läser så är nästan alltid maj månad med på baksidan. Ett kanontillfälle att så i stort sett allt i grönsaks och blomväg. Ja det finns lite undantag men det mesta kan man få fart på nu, och när ljuset, värmen och näringen kommer så brukar växterna spurta ikapp. Ofta ser man i augusti inte skillnad på tomaterna från mars och tomaterna från tidig maj. Så kör ett uppsamlingsheat, ner med alla fröer man glömt bort! Gör en enkel drivbänk av ett fönster och några tegelstenar så tar det inte heller plats nånstans!
Du behöver
- Tegelstenar
- Fönster
- Fröer
Steg för steg
- Så allt möjligt! det finns tid!
- Grunda med lite gräs i botten
- Lägg ut tegelstenar på högkant
- I med sådderna
- Lägg ett fönster ovanpå
Om man hittar en humla som är stilla under lång tid kan man hjälpa den med sockervatten för att komma igång.
Saker att checka av när man är på humleräddningsuppdrag:
1) Är den på ett ställe där den kan bli trampad på eller överkörd?
- Flytta till ett säkert ställe
2) Har den varit stilla länge?
- Vänta alltid ett tag och se om den löser det själv
3) Finns det blommor i närheten?
- Flytta den närmre dem om de finns, om inte ge sockervatten
Sockervatten:
Blanda 50/50 socker och vatten och sätt det nära.
OBS detta är enbart en tillfällig fix, det ska aldrig vara huvuddiet för en humla.
Det rekommenderas inte att ge honung eller brunt socker, honung kan innehålla sjukdomar och brunt socker är svårt att smälta.
Det är även toppen att hjälpa humlor med någonstans att bo. Prova att göra en humleholk.
Du behöver:
- Socker
- Vatten
- Kapsyl
Steg för steg
- Checka av listan
- Blanda socker och vatten 50/50
- Häll på en kapsyl och ställ nära
- Håll tummarna!
365 Trädgårdshacks
365 trädgårdshack på lika många dagar! Det ska såklart firas! Det sammanfaller dessutom med starten av vårkollen så det blir en specialutmaning i appen. Kolla hur våren ligger till hos dig och rapportera på vårkollen.se checka sen av utmaningen i GardenR-appen och få 100 fröpoäng och en gratis fröpåse hemskickad!
Länk att leda ner här under! 👇🏻
Från i sommar blir engångssugrör av plast förbjudna. Jag har gett mig ut i trädgården för att hitta alternativ inför sommarens saftkalas och fredagsdrinkar. Är det Bambu, halm, vass eller kanske maskros som tar hem segern?
Du behöver
- Ihåliga stjälkar från trädgården
Steg för steg
- Testa ut din favorit, jag föredrar vass
Min dotter behöver kunna ta sina trädgårdsredskap själv, så hon kan enkelt gå ut och rensa ogräs även när jag inte är med ;) Så då fixar jag en låg trevlig hängare av pinnar och grenar. Man kan så klart göra i större dimension om man vill hänga ”vuxna” verktyg.
Du behöver
- Grenar och pinnar
- Såg
- Hålborr
- Kniv
- Klubba
Steg för steg
- Såga av grenar och pinnar i lagom längd
- Skruva upp grenar vertikalt
- Borra hål snett nedåt där hängarna ska vara
- Tälj till pinnarna med kniven
- Slå i med klubba
- Häng upp redskapen