När jag vet att jag ska starta en ny bädd brukar jag göra en kompost där på plats, men om det är hushållsavfall från t.ex. bokashi är jag lite orolig att den ska få besök, så då har jag skapat en nätat flyttbar kompost, så hamnar all näring där jag vill ha den, men ingen kan krafsa upp det
Du behöver
- Pallkrage
- Putsnät 0,8 cm
- Häftpistol
- Läkt
- Lim
- Skruvdragare och skruv
Steg för steg
- Häfta fast Putsnät på pallen på den sidan där det inte finns hörnjärn
- Bygg en ram som passar på pallkragen, limma och skruva hörnen
- Häfta fast putsnät på ramen
Grusrabatt för insekterna
Många kanske inte vet att de redan har en kanonplats för insekter i trädgården. Den gamla sandlådan! Låt den få ett nytt liv som grusrabatt, ge den lite lutning mot söder och plantera in torktåliga örter som kanske backtimjan eller kryddväxter. Blir ett paradis för insekter och plötsligt har man sin egen grusrabatt! Vill du se en fantastisk grusrabatt som har lite andra dimensioner?
Du behöver
- En sandlåda eller en pallkrage
- Sand
- Torktåliga växter
Steg för steg
- Kratta upp sanden så den har en lutning mot söder
- Plantera in örter
- Vänta på insekterna!
En ny avskiljning
Avskiljning mellan rabatt eller odlingsbädd och gräs gör jag gärna med en kant av något slag, senaste tillskottet är en av ett gammalt rep jag hittat. I med några grövre pinnar i marken, vira runt och säkra med någon spik så är det klart.
Du behöver
- Ett gäng 30 cm långa grövre pinnar
- Ett rep
- Spik och hammare
Steg för steg
- Slå i pinnarna i marken
- Trä repet runt
- Säkra med jämna mellanrum med en spik slagen genom repet
Lite status i tjyvtestet som jag startade i våras för att testa vad som ger mest frukt, tjyva eller inte tjyva. Sen skördar jag den första tomaten som är på norrsidan, är sol så viktigt?
Åkerfräken innehåller mycket kisel och kisel har i tester visat sig göra växter mer motståndskraftiga mot olika svampsjukdomar. Tesen är att kisel tränger in i växtens yttersta ”hudlager” och hindrar svampen från att få fäste. Tydligen ska det även vara bra för människors hud, men det har jag mindre koll på…
Du behöver
- Åkerfräken
- Kastrull
- Vatten
- Sprayflaska
Steg för steg
- Plocka åkerfräken
- Ner med en rejäl näve i en kastrull
- Häll på lika mycket vatten
- Låt koka i 10 minuter
- Häll av i en sprayflaska
- Spraya där det brukar uppkomma bladmögel eller vattna med det
Idag bjuder cirkusbank på några tips gällande sådd, och klipp av snittblommor. På Youtube finns ett längre klipp där vi även pratar planering och att maxa en lång blomtid som både gynnar buketter och insekter
Rullebör eller skottkärra är en fin kamrat i trädgården, och man kan flytta riktigt tunga grejer om man bara tänker på hävarmen. Genom att förflytta vikten antingen med innehållet i kärran eller med en stege går det som en dans!
Du behöver
- Spännband
- Stege
Steg för steg
- Förflytta vikten på det du flyttar framåt
- Spänn fast stegen i skottkärran med spännband
- Spänn fast det du flyttar eller säkra det
- Skona ryggen!
Fantastisk rabatt i Dalby
Vad är en grusrabatt? En grusrabatt är lätt att rensa, kräver nästan ingen vattning, det är bra för insekter och vackert. Låter det som något du vill ha i trädgården? Gör som Anna i Dalby och anlägg en grusrabatt. Jag åkte iväg för att besöka Anna och få lite inspiration och mötte en fantastisk rabatt!
Se även denna video om en snabb grusrabatt.
Ladda ner trädgårdsappen GardenR och planera din grusrabbatt direkt i appen. Välj och lägg till dina växter och glöm sedan aldrig sortnamn och vad varje blomma behöver för omvårdnad. Med GardenR Premium får du en odlingskalender som automatisk anpassar sig efter de blommor du har i din rabatt och var i Sverige du bor.
Prova GardenR redan idag! Finns på App Store och Google Play - länk nedan!
Med en galge och ett kvastskaft kan man få till ett kanon rensningsverktyg. Bra för ryggen och effektivt. Bygg ett du också!
Du behöver
- Galge
- Kvastskaft
- Såg
- Tång
- Slangklämmor
Steg för steg
- Klipp av en bit av galgen och böj till
- Såga spår i kvastskaftet
- Passa in biten av galgen
- Kläm fast med slangklämmor
- Rensa
Om man vill få en stor krukväxt med volym snabbt kan man fixa en gren som man sedan säkrar i en kruka. Med en snabbväxande klätterväxt får man sen ett miniträd på nolltid!
Du behöver
- Gren, drivved
- Träplatta
- Borr
- Stenar
- Kruka, jord
- Klätterväxt
Steg för steg
- Såga ut en träplatta som passar i botten på krukan
- Borra hål i den för dränering
- Skruva fast i grenen
- Säkra med några stenar
- I med jord
- Plantera
- Led upp grenarna från växten på trädet
Klipp lite mindre
Man kan skapa lite variation i sin gräsmatta om man skippar att klippa en bit här och där där det finns någon ört eller blomma, ger variation, mat till pollinerare och är snyggt!
Du behöver
- En gräsmatta
- Gräsklippare
Steg för steg
- Håll utkik efter örter och blommor
- Undvik dem med gräsklipparen
- Njut!
Snokarna minskar och det tror man beror på att komposter och gödselstackar tas bort, där brukar de nämligen lägga sina ägg för att det ska vara nog med värme.
Det man kan göra är att låta bli att vända öppen kompost juli till september eller som jag göra en specifik snokkompost i en hörna.
Du behöver
- Löv, grenar, gräs, hästgödsel
Steg för steg
- Låt bli att vända öppna komposter
- Eller skapa en separat snokkompost
- Blanda materialet och håll tummarna!
Om man vill ha ett snabbt och billigt staket är EU-pallar ett bra tips, slå ner två pålar per pall, trä på pallen och skruva fast i pålarna. Vill man göra det lite trevligare för kräldjur kan man fylla dem med trasiga takpannor, gör också att de håller värme och skyddar mer. Fäst gärna hönsnät på baksidan för att kunna fylla dem ordentligt.
Du behöver
- En pall
- Två pålar
- Skruv och skruvdragare
- Trasiga takpannor
- Hönsnät
- Häftpistol
Steg för steg
- Slå ner pålarna anpassat för pallen
- Trä på pallen
- Fyll med takpannor
- Häfta på hönsnät på baksidan
- Fyll ytterligare med takpannebitar
Trädgårdslek för barn
Hur får man ut sina barn i trädgården? Hur man man uppmuntra barnen att intressera sig för djur och natur? Det kan vara svårt att få barnen att engagera sig i trädgården men jag har märkt att när jag gör om allting till en lek så brukar det bli något gjort! Jag satsar på prickskytte, samla så mycket man kan och bädda in grönsakerna för natten. Se även när jag besökte en lekplats som satsar på att inspirera barn med trädgårdsarbete.
När restriktionerna släpper kan överblivna munskydd få ett andra liv i trädgården! Använd dem som stöd för större hängande frukter som meloner eller rekordkalebasser!
Du behöver
- Munskydd
- Större frukter
- Snöre
Steg för steg
- Dra snören från fasta punkter
- Knyt fast dem i munskyddet
- Placera så det så det hamnar under och ger stöd till frukten
Topp 3 på att få loss krukor som fastnat
Krukorna sitter helt fast i varandra, det har hänt oss alla. Det händer ju med jämna mellanrum att jag staplar ett gäng krukor på varandra och sen sitter de plötsligt stenhårt fast i varandra. Idag visar Filip Johansson därför sina topp tre tips på hur man får loss krukorna från varandra!
Du behöver
- Krukor som fastnat
- Något med skarp kant att banka med
- Varmt och kallt vatten
- bambupinne
Steg för steg
- Knacka mot den yttersta krukans kant med det skarpa föremålet
- Häll kallt vatten i den innersta krukan och varmt på den yttersta, bänd isär
- Använd en bambupinne som trycks genom ytterhålet på den yttersta snett in mot underkant på den innersta och tryck ut den innersta krukan
Ladda ner trädgårdsappen GardenR - där får du hjälp med vad, när och hur du kan göra i din trädgård och odling. Du kan spara allt om din trädgård på ett ställe och smidigt planera och följa utvecklingen i din trädgård. Låter det som något för dig? Du hittar länk till App Store och Google Play här nedan:
11 april sattes fröerna i jorden, nu är det halvtid i den stora Kalebassutmaningen och vi checkar in status för mig och min bror, odlar du också Kalebass, dela gärna hur det går!
Armeringsjärn, armeringsnät och blomsterpinnar kan rispa till om man böjer sig ner hastigt, för att skydda sig kan man sätta en bit kork på toppen ser lite kul ut också!
Du behöver
- Korkar
- Borr
Steg för steg
- Dela korkarna på hälften
- Borra ett lagom stort hål
- Tryck fast korken på pinnen
Toppen på bondbönor är riktiga lusmagneter. För att stoppa angreppet kan man toppa plantorna så snart det börjat bildas ett gäng baljor, då hinner man stoppa spridningen och baljorna mognar fortare, win win!
Du behöver:
- Slang
- Sekatör
Steg för steg
- När det bildats ett gäng baljor
- Klipp av topparna
- Var redo med slangen för att spruta bort eventuella löss
Som grund för midsommarkransarna på stången att sedan binda grönt och blomster i, kan man använda galgar eller spikband.
Då får man en stabil rund bas med rätt storlek, som är smidig att binda kring, så kan man sedan stolt dansa runt sin vackra stång med fina kransar! Glad Midsommar!
Du behöver:
- Galgar eller spikband
- Bult och mutter
Steg för steg
- Böj ut galgen till en cirkel
- Fäst spikband med lagom storlek med bult och mutter
- Bind fast grönt och blomster
- Dansa!
Andra generationen kålfjärilar på gång, då täcker jag med en gardin, tvättklämmor och några järnstänger. Det gäller att hålla det tätt och tight och med en gardin från ett stort möbelföretag får man till ett relativt billigt skydd.
Du behöver
- Gardinen Lill
- Tvättklämmor
- Järnstänger eller liknande
Steg för steg
- Sätt upp bågar av armeringsjärn och små PEM-rör
- Trä över gardinen
- Fäst med tvättklämmor och tyng ner med järnstänger
I slutet på augusti kanske vi kan träffas för lite fest igen, och man kan förbereda en bra gå-bort-present redan nu!
Ta en vacker kruka och så en äng i! Vackert lagom tills man ska gå bort och sen kan mottagaren ta frö i höst och så ännu mer äng!
Du behöver
- Kruka
- Jord
- Ängsfrö
Steg för steg
- Fyll kruka med jord
- Så i frö
- Täck lite lätt
- Håll fuktigt
- Gå på fest i augusti
Fjärilar och bättre pollinering
Sveriges entomologiska förening tipsar om olika lockmedel för insekter, jag har valt ut några ingredienser från listan som jag hade i skafferiet. Man kan experimentera med olika saker och olika konsistens, viktigast är att det ingår något sött och något jäst. Sen kan man hoppas på att få njuta av fler fjärilar i sin trädgård och bättre pollinering i odlingarna! Prova också att göra en fjärilsmatare, det gillar fjärilarna tidigt på våren.
Du behöver
- Något sött (socker, frukt etc.)
- Något jäst (öl, vin, jäst etc.)
Steg för steg
- Blanda ihop ingredienser
- Smeta ut i odlingar eller rabatter
- Vänta!
Smart tomatstöd
Nya tomater skall ut och behöver ett bra stöd. I detta trädgårdshack använder en bit mjuk slang för tomaten att vila mot och ett rör för att kunna vattna djupt. Vill du se mer tips på stöd och uppbindning av tomater har jag ett annat klipp på just det här. Lycka till med dina tomater!
Du behöver
- Plaströr
- Slang
- Centrumborr
Steg för steg
- Kapa plaströr i lämplig längd
- Borra hål med jämna mellanrum rakt igenom röret
- Trä igenom en slang i en spiral
- Ner med den i kruka
- Fyll på med jord
- I med en tomatplanta!
Om barnen vill ha lagom varma bad eller man behöver fylla något större kärl från kranen är ett gammalt rör en bra hjälp. Passar alla kranar, finns ofta redan tillgängligt och går snabbt! Kanske går inte skurhinken ner i vasken eller så vill man bara vattna lite ute när det fortfarande är minus på natten och slangen inte är påkopplad! Fram med röret!
Du behöver
- Ett rör
Steg för steg
- Sätt på vattnet
- Röret under kranen
- Styr ner där det ska vara!
Nu prunkar det i rabatter och bäddar så det är en bra tid att ta en runda i trädgården och inventera, det är nämligen svårt att se och komma ihåg vad man har i januari ;) Om man sedan lägger in växterna i gardenr-appen har man koll hela året och får lite info om växterna. Vill tacka en extra gång för all feedback vi fått! Ny version ute med många av de förbättringar ni föreslagit! Finns på appstore och google play, länkar finns på gardenr.com